Ισραήλ: Εξέλιξη συστημάτων εξομοίωσης για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα

Ισραηλινές εταιρείες, σε στενή συνεργασία με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) και την ισραηλινή συνοριοφυλακή, εξελίσσουν νεα συστήματα εξομοιώσεις για να βελτιώσουν την εκπαίδευση των ειδικών μονάδων στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως ενημερώθηκε ο Άρι Εγκόζι του BulgarianMilitary.com.

Πριν από κάποια χρόνια διαπιστώθηκαν σημαντικές αλλαγές στην μορφή των πολέμων, μια βάση επιλέχθηκε για να γίνει το κεντρικό εκπαιδευτικό σημείο των στρατιωτών για τις αντιτρομοκρατικές δράσεις. Ο υπόγειος πόλεμος, οι τακτικές διασπάσεις και τα ρομποτικά ειναι μόλις τα ελάχιστα από τα πεδία εξειδίκευσης που η Αντιτρομοκρατική Σχολή Λοταρ διδάσκει τους Στρατιώτες των IDF. Οι εκπαιδευτές της Σχολής ειναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση όλων των μονάδων των IDF στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ειναι μάχιμοι στρατιώτες που εκπαιδεύουν τους υπολοίπους στρατιώτες και, αν απαιτηθεί, συμμετέχουν σε επιχειρησιακές δραστηριότητες.

Το υπόλοιπο σώμα στην πρώτη γραμμή εναντίον της τρομοκρατίας ειναι η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της συνοριοφυλακής (YAMAM). Αυτη η μονάδα θεωρείται ως μια από τις πιο σύγχρονες αντιτρομοκρατικές μονάδες. Τα εργαλεία προσομοίωσης και εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται από αυτήν την μονάδα ειναι άκρως απόρρητα. Πέρυσι, άνοιξε μια μοναδική εγκατάσταση στην καρδία της ερήμου της Ιουδαίας, κοντά στο Μά’αλεχ Μιχμάς, μερικά μίλια βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ. Οι εγκαταστάσεις δείχνουν σαν μια χολιγουντιανή τοποθεσία: Τεράστια θερμοκήπια, ακριβή αντίγραφα της Πύλης της Δαμασκού στην Ιερουσαλήμ, μιας οδού που οδηγεί στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, και τμήμα των εστιατορίων Σάρωνα και του κέντρο εμπορικών καταστημάτων του Τελ Αβίβ, όπως περιέγραψε ο Αρι Εγκοζί. Όλες αυτές οι τοποθεσίες έχουν γίνει στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες έχουν σκοτωθεί ισραηλινοί. Η εκπαιδευτική περιοχή δημιουργήθηκε με μεγάλη προσοχή στην μικρότερη λεπτομέρεια έως το επίπεδο των αυθεντικών μυρωδιών και των φωνών των Μουεζίνιδων να ακούγονται στο παρασκήνιο.

Με σκοπό να μειωθεί το κενό στην αντιμετώπιση του επεκτεινομένου φαινομένου των σηράγγων, οι IDF διευρύνουν τις εγκαταστάσεις υπόγειας εκπαίδευσης σε όλες τις διοικήσεις τους. Σήμερα, περίπου, όλες οι εκπαιδευτικές βάσεις ταξιαρχιών και διοικήσεων έχουν υποδομές για την υπόγεια εκπαίδευση. Κάποιες απο τις εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν πάνω απο το έδαφος, αλλά εξομοιώνουν τις στιγμές και τις μάχες μέσα στις σήραγγες ενώ άλλες ειναι σκαμμένες υπογείως. Οι IDF απέκτησε όπλα που θα βοηθήσουν τις δυνάμεις στα τάγματα να εκκαθαρίζουν σήραγγες πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, χωρίς την ανάγκη να περιμένουν τις επαγγελματικές δυνάμεις, ενώ οι δυνάμεις πεζικού έχουν εξελίξει ασκήσεις για την εκκαθάριση υπογείων συγκροτημάτων, ακόμα και από τις δυνάμεις πυροβολικού. Τον Δεκέμβριο, οι IDF ανακάλυψαν πέντε σήραγγες που είχαν σκαφτεί από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Καταστράφηκαν με την χρήση εκρηκτικών ή με την πλήρωση τους με τσιμέντο και άλλα υλικά.

Το πλήρως ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Elbit Systems συνδυάζει συλλογές λειζερ για το αποβιβασμένο πεζικό και τα τεθωρακισμένα οχήματα, ικανότητες ανεξάρτητων ευρυζωνικών επικοινωνιών και κέντρου ελέγχου. Το σύστημα διαθέτει πολλά συγκροτήματα αλλά, χωρίς καμία αμφιβολία, η συλλογή γιλέκου στρατιώτη ειναι η κορυφή. Ειναι εγκατεστημένη σε ένα ειδικό γιλέκο μάχης γεμάτο από συστήματα αισθητήρων και επικοινωνίων. Το “καπέλο” τοποθετείται πάνω στο κράνος των στρατιωτών. Τα άλλα μέρη του συστήματος ειναι μια μονάδα υπολογιστή εκπαιδευόμενου, ένας πομπός λειζερ ασφαλές για τα μάτια για όλους τους τύπους όπλων, εύληπτο τερματικό διεπαφής χρήστη, μονάδα επικοινωνιών UHF, WiFi 2,4GHz, μονάδα GPS, αισθητήρες λειζερ, προσωπική μονάδα ήχου/φωνής και άλλα τμήματα υποστηρίξεως.

Ένα άλλο εργαλείο εξομοίωσης αναπτύχθηκε απο την Bagira, μια ισραηλινή εταιρεία που εξελίσσει πολλούς τύπους στρατιωτικών εξομοιωτών: Τον Μαγνητικό Γεμιστήρα. Τα Εκπαιδευτικά Συστήματα Προσβολής Λέιζερ παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης διπλής ενέργειας (force-on-force) με τη χρήση μιας προσομοιωμένης συσκευής βολής και ενα σύστημα αισθητήρα κρούσης που παρέχει μια πραγματικά αληθοφανή εκπαιδευτική εμπειρία. Σύμφωνα με την Bagira, η προσομοιωμένη εκπαίδευση με την χρήση αυτών των συστημάτων κανονικά απαιτεί την χρήση αβολίδωτων πυρομαχικών η οποία αυξάνει σημαντικά το εκπαιδευτικό κόστος. Επιπρόσθετα στην πτυχή του κόστους, η χρήση άσφαιρων πυρομαχικών αναγκάζει τον χρήστη να εφαρμόσει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπως ειδικούς γεμιστήρες και πώματα αερίων.

Για να ξεπεραστούν όλοι αυτοί οι περιορισμοί, η Bagira εξέλιξε τον Μαγνητικό Γεμιστήρα, μια συσκευή που συμπληρώνει τα Εκπαιδευτικά Συστήματα Προσβολής Λέιζερ. Παρέχει μια λύση στην ανάγκη για αληθοφανή εκπαίδευση ενώ εξαλείφει την ανάγκη για αβολίδωτα πυρομαχικά. Αυτό βοηθάει στην ελαχιστοποίηση του κόστους, τον εξορθολογισμό της διοικητικής υποστήριξης και βελτιώνει σημαντικά τους κανόνες ασφαλείας. Ο Μαγνητικός Γεμιστήρα επιτρέπει την εκπαίδευση χαμηλού κόστους σε οποιαδήποτε στιγμή και τοποθεσία. Οι IDF χρησιμοποιούν χιλιάδες από αυτές τις συσκευές για να βελτιώσουν τις δεξιότητες των στρατιωτών ενώ μειώνεται σημαντικό το εκπαιδευτικό κόστος. Αυτά ειναι μόλις κάποια ελάχιστα παραδείγματα των διευρυμένων προσπαθειών που υλοποιούνται για την χρήση προσομοιωμένων τεχνικών στην εκπαίδευση των ισραηλινών αντιτρομοκρατικών μονάδων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Νομίζω ότι στην πρώτη γραμμή στον αντιτρομοκρατικό αγώνα του Ισραήλ, είναι η υπηρεσία Shin bet, η οποία έχει την μεγαλύτερη εμπειρία απο όλες τις άλλες υπηρεσίες και μονάδες του Ισραήλ στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
    Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν περιορίζεται στο μέρος της συλλογής πληροφοριών, αλλά σχεδιάζει και συμμετέχει σε αποστολές, αρκετές φορές σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και στρατιωτικές μονάδες συμπεριλαμβανομένης της IAF.

    Μου έκανε πάντως εντύπωση ότι παρόλο που έχουν 40 χρόνια πρακτική εμπειρία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, ασχολούνται με εξομοιώσεις, οι οποίες όσο «ρεαλιστικές» και να είναι παραμένουν εξομοιώσεις που έχουν(η προκαλούν) άλλη ψυχολογία και λιγότερη ένταση(πάντα σε σύγκριση με πραγματικές αποστολές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.