Ισραήλ: Επιχειρησιακή με τα “F-16C/D” η καθοδηγούμενη βόμβα “Spice 1000”

©IAF/Mor Tzidon | Καθοδηγόυμενο Πυρομαχικό Ακριβείας “Spice 1000” τοποθετημένο σε μαχητικό αεροσκάφος “F-16C Barak” της “IAF”.

To πυρομαχικό “Spice 1000” ανακηρύχθηκε κατάλληλο για επιχειρησιακή χρήση με τα αεροσκάφη “F-16C/D Barak” της ισραηλινής αεροπορίας (“IAF”) μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εξέτασης του η οποία περιελάμβανε σειρά αεροπορικών και επίγειων ελέγχων.

Ο “Spice 1000” ειναι ένα εξελιγμένο ηλεκτροοπτικό πυρομαχικό που κατασκευάζεται από την “Rafael”. Ενσωματώθηκε πριν από μερικούς μήνες στις Μοίρες Μαχητικών 109 και 110 της αεροπορικής βάσης “Ραματ-Δαυίδ”. “Το πυρομαχικό προσφέρει νέες ικανότητες στην “IAF”, δήλωσε ο σμηναγός Α’, ένας πιλότος της 117ης Μοίρας και επικεφαλής της διαδικασίας ενσωμάτωσης. “Παρέχει αποτελεσματική, απλή απάντηση στα επιθετικά σχεδία που νωρίτερα ήταν περίπλοκα, καθώς βοηθάει τους ιπτάμενους να προσβάλουν στόχους με την μεγίστη ακρίβεια”.

Το πυρομαχικό έπρεπε να διέλθει την οργανωμένη διαδικασία ενσωμάτωσης που διευθύνεται από το τμήμα πυρομαχικών του αρχηγείου της “IAF” πριν ανακηρυχθεί επιχειρησιακό. Το πυρομαχικό θα μεταφέρθηκε στο κέντρο ελέγχου πτήσεων (“FTC”) όπου εξετάστηκε πριν ενσωματωθεί με την Μοίρα.

“Στο πλαίσιο της εξέτασης, προσομοιώσαμε επιχειρησιακά σενάρια στα οποία θα χρησιμοποιηθεί το “Spice 1000”. Όταν ενσωματώναμε το πυρομαχικό “Spice 1000”, δεν υπήρχαν γραπτές διαδικασίες για να συμβουλευτούμε. Οι παρατηρήσεις μας επηρέαζαν την εξέλιξη του πυρομαχικού”, δήλωσε ο σμηναγός Γ’, ο επικεφαλής ενσωμάτωσης της 109ης Μοίρας. Είπε ότι οι παρατηρήσεις διαβιβάστηκαν στο τμήμα πυρομαχικών, τη διεύθυνση υλικού και την “Rafael”.

“Καθορίζουμε τις διαδικασίες εν καιρώ επιχειρήσεων του πυρομαχικού”, επεξήγησε ο σμηναγός Β’, ένας αξιωματικός της μονάδας οργάνων μετρήσεων και επικεφαλής ενσωμάτωσης των επιχειρησιακού αρχηγείου. “Οι επιχειρησιακές εντολές έρχονται από τα κεντρικά. Μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο λειτουργίας κατά την επιχείρηση ακολουθώντας τις δοκιμές και τα λάθη της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τις Μοίρες και μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το δόγμα μάχης”.

Οι δοκιμές ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τον Αύγουστο και το πυρομαχικό ενσωματώθηκε επισήμως σε επιχειρησιακή δραστηριότητα. “Ο “Spice 1000” έχει ιδιαίτερη σημασία για την “IAF”, συμπέρανε ο σμηναγός Β’. Οι επόμενες Μοίρες που πρόκειται να ενσωματώσουν το πυρομαχικό θα ειναι οι Μοίρες μαχητικών της αεροπορικής βάσης “Ραμον”, η οποίες χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη “F-16I Sufa”. Έπειτα, θα ενσωματωθεί επίσης με τα αεροσκάφη “F-15I Ra’am”.

Απόδοση/Μετάφραση απo “IAF” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.