Ισραήλ: Η αεροπορία εκτέλεσε για πρώτη φορά δοκιμή απώλειας ελέγχου κατά την πτήση με F-16

©Adi Abu | www.iaf.org.il

[dropcap size=small]Γ[/dropcap]ια πρώτη φορά στα χρονικά: η Μοίρα Αεροπορικών Δοκιμών πραγματοποίησε δοκιμή απώλειας ελέγχου κατά την πτήση (LOC-I) με αεροσκάφος F-16. Ο στόχος της δοκιμής ήταν η εξέλιξη νέων διαμορφώσεων πτήσης οι οποίες θα παρέχουν στις επιχειρησιακές Μοίρες της IAF τη δυνατότητα να εκτελούν αποστολές με ασφάλεια. «Η Μοίρα Αεροπορικών Δοκιμών έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε αεροπορικό τομέα που χρειάζεται η IAF».

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ειναι μια από τις λίγες πολεμικές αεροπορίες που έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν δοκιμές IOC-I με μαχητικά αεροσκάφη για σκοπούς της έρευνας και ανάπτυξης. Μετά περίπου από μια δεκαετία από την εκτέλεση μιας παρόμοιας δοκιμής, αυτή την εβδομάδα, η Μοίρα Αεροπορικών Δοκιμών της αεροπορικής βάσης Τέλ-Νοφ πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή LOC-I με ένα F-16.

Israel_F-16I_Sufa_1

Αναντικατάστατη

Οι δοκιμές LOC-I δίνουν στην IAF τη δυνατότητα να εξετάσουν και εξελίξουν νέες διαμορφώσεις πτήσεως, οι οποίες σχετίζονται με τις δυνατότητες οπλισμού των αεροσκαφών. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σε εξέλιξη μια επιχειρησιακή ανάγκη για νεες διαμορφώσεις F-16 ρυθμισμένες για αποστολές Αέρος-Αέρος. Η πρώτη δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εξέτασε μια νέα διαμόρφωση πτήσης για τα διθέσια αεροσκάφη “Barak” (F-16 C/D). Η σμηναγός Ντορίν, η δοκιμαστής μηχανικός εξήγησε οτι η απώλεια ελέγχου κατά την πτήση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία απαιτεί απότομους ελιγμούς. Όταν χαθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους, πέφτει καθοδικά και γίνεται ανίκανο, πρόσθεσε.

«Η ικανότητα της Μοίρας Αεροπορικών Δοκιμών να αναλύσει μια επιχειρησιακή απαίτηση και να παρέχει μια καθοριστική απάντηση όταν ερωτηθεί αν μια συγκεκριμένη διαμόρφωση πτήσης ειναι ασφαλής ή επικίνδυνη την κατέχουμε μόνο εμείς και η USAF», είπε ο αντισμήναρχος Σλόμι, ο διοικητής της Μοίρας Αεροπορικών Δοκιμών. «Οι περισσότερες χώρες δεν πραγματοποιούν δοκιμές LOC-I σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και πολύ λίγες πολεμικές αεροπορίες δοκιμάζουν τις διαμορφώσεις πτήσεων τους σε άλλες χώρες. Στον κόσμο των πτητικών δοκιμών, το Ισραήλ απαιτεί ανεξάρτητες και αυτόνομες δυνατότητες. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο ως απάντηση σε αυτό που προσφέρουμε σχετικά με το χρόνο, το κόστος, τη διαθεσιμότητα και τις ρυθμίσεις ακριβείας».

F-16 Israel
F-16 Israel

Επανακτώντας τον έλεγχο

Κάθε μια από αυτές τις δοκιμές απαιτεί έναν μηχανικό αεροπορικών δοκιμών και έναν δοκιμαστή πιλότο. Τα πληρώματα δοκιμής αποφασίζουν πως θα διενεργήσουν το πείραμα και δημιουργούν ένα σχέδιο δοκιμών που περιλαμβάνει τα αεροπορικά σενάρια και τις διαδικασίες πρωτοκόλλων ασφαλείας. Τότε αρχίζει το στάδιο των δοκιμών και το σύστημα δοκιμάζεται σε πραγματικό χρόνο. «Κατά τη δοκιμή εξετάζουμε έναν αριθμό πραγμάτων: αν το αεροσκάφος χάσει οποιαδήποτε από την φυσική ανοχή του στη διαμόρφωση που θέλουμε να πετύχουμε, αν το αεροσκάφος τείνει να επανακτήσει τον έλεγχο μετά τον LOC-I και πως να επανακτηθεί εύκολα ο έλεγχος», ανέφερε η σμηναγός Ντορίν.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δοκιμής με το “Barak”, η μοίρα θα ξεκινήσει να εκτελεί δοκιμές LOC-I στο μαχητικό αεροσκάφος “Sufa” (F-16I) με σκοπό να επιβεβαιωθούν εκ νέου οι διαμορφώσεις πτήσεως που είχαν εγκριθεί κατά το παρελθόν», είπε ο αντισμήναρχος Σλόμι. «Το κίνητρο μας για την επίτευξη ετοιμότητας πηγάζει απο την επιθυμία μας να εξοπλίσουμε την IAF με ενα επιχειρησιακό πλεονέκτημα εγκρίνοντας τις πτητικές διαμορφώσεις. Η Μοίρα Αεροπορικών Δοκιμών της IAF πρέπει να διαθέτει τις μέγιστες ανεξάρτητες δυνατότητες. Έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε κάθε αεροπορικό τομέα και κατάσταση που χρειάζεται η IAF».

©Mor Tzidon/Flickr
©Mor Tzidon/Flickr

Eitan Almadon

Απόδοση/Μετάφραση απο το iaf.org.il για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.