Ισραήλ: Κατσαρίδες και σαύρες ήταν η έμπνευση για την κατασκευή αμφίβιου ρομπότ

Το ρομπότ AmphiSTAR του πανεπιστήμιου Μπεν Γκουριόν μπορεί να κολυμπήσει, τρέξει και να έρπει σε ανώμαλο έδαφος.

Οι κατσαρίδες και οι σαύρες αποτέλεσαν η έμπνευση για το νέο αμφίβιο ρομπότ που εξελίσσεται στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν (BGU) της Νεγκέβ, στο Ισραήλ, το οποίο μπορεί να κολυμπάει, «σερφάρει» πάνω στο νερό και να έρπει σε δύσβατα εδάφη.

Ο διευθυντής της Bio-Inspired and Medical Robotics Laboratory, Ντέιβιντ Ζαρούκ και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Αβι Κοέν παρουσίασαν την μηχανική σχεδίαση του ρομπότ AmphiSTAR και του συστήματος ελέγχου κατά την διαδικτυακή Διεθνή Σύσκεψη Ευφυών Ρομποτικών και Συστημάτων (IROS 2020), η οποία άρχισε την 25η Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι αυτόν τον μήνα.

«Το AmphiSTAR εκμεταλλεύεται έναν μηχανισμό τεντώματος που είναι εμπνευσμένος από τις κατσαρίδες και έχει σχεδιαστεί για να κινείται πάνω στο νερό με μεγάλη ταχύτητα όπως η σαύρα Βασιλίσκος», ανέφερε ο Ζαρούκ. «Οραματιζόμαστε ότι το AmphiSTAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γεωργία, την έρευνα και διάσωση και να έχει εφαρμογή στις ανασκαφές, όπου το σύρσιμο και η κολύμβηση είναι αναγκαία».

Το AmphiSTAR είναι ένα τροχοφόρο ρομπότ εξοπλισμένο με προπέλες, των οποίων οι άξονες μπορούν να λάβουν κλίση δια της περιδινήσεως χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό τεντώματος. Οι προπέλες μπορούν να χρησιμεύσουνε ως τροχοί ή πτερύγια, επιτρέποντας στο ρομπότ να φτάσει σε ταχύτητα 1,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (3,3 μίλια ανά ώρα), ανάλογα με το έδαφος.
Εκτός από το σύρσιμο πάνω στα χαλίκια, το χορτάρι και το τσιμέντο, το ρομπότ διαθέτει αεροθαλάμους που του επιτρέπουν να επιπλέει. Από εκεί, μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ  υψηλών ταχυτήτων όταν αιωρείται πάνω στο νερό και χαμηλότερων ταχυτήτων όταν κολυμπάει.

Ο Ζαρούκ ανέπτυσσε για πολλά χρόνια παρόμοια ρομπότ, όπως κι άλλα παρόμοια ρομπότ STAR. Για παράδειγμα το ρομπότ «φίδι», χρησιμοποιεί μόλις δύο κινητήρες για να παραμένει ελαφρύ και λειτουργικό. Πέρυσι, η ομάδα του Ζαρούκ φανέρωσε επίσης το ρομπότ ντρόουν FSTAR, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετάει αλλά και να κινείται πάνω σε δύσβατα εδάφη.

«Οι μελλοντικές μας έρευνες θα επικεντρωθούν στην σμίκρυνση και την υποβρύχια πλεύση του ρομπότ», ανέφερε ο Ζαρούκ.

Η έρευνα του υποστηρίζεται εν μέρει από το ίδρυμα Helmsley Charitable Trust του BGU μέσω της Πρωτοβουλίας Ρομποτικών Γεωργίας, Βιολογίας και Διανόησης και από το Marcus Endowment Fund του πανεπιστημίου.

 

Πηγή: tntribune.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.