Οπως με το σύστημα εκτόξευσης όπλων των μαχητικών αεροσκαφών ή το σύστημα έλεγχου πυρός των αρμάτων μάχης, σήμερα οι στρατιώτες βασίζονται στις τεχνολογίες για να γίνουν πιο φονικοί και εύστοχοι αποφεύγοντας τους κινδύνους των αδελφοκτόνων πυρών ή των παράπλευρων απωλειών σε άμαχους. Σε αντίθεση με τα αεροσκάφη και πλοία που χρησιμοποιούν καθοδηγούμενα όπλα, η φονικότητα του στρατιώτη βρίσκεται πάνω στα εργαλεία που χρησιμοποιεί με τα χέρια του – τυφέκια εφόδου, πολυβόλα, εκτοξευτές βομβίδων και άλλα φορητά όπλα. Η αποτελεσματικότητα όλων αυτών εξαρτάται κυρίως από τις δεξιότητες, επαγγελματισμό του στρατιώτη και ποικίλει μεταξύ των στρατιωτών. Η απόκτηση κορυφαίας απόδοσης απαιτεί μακροχρόνια εξάσκηση – στην εκπαίδευση, και μέσω της μάχης.

Οι υπεύθυνοι εξέλιξης των σκοπευτικών και εξαρτημάτων όπλων αναζητούν εδώ και πολύ καιρό για το απολυτό εξάρτημα, ένα εξάρτημα που θα παρέχει στο όπλο μια “έξυπνη σκανδάλη”, επιτρέποντας στον στρατιώτη να πυροβολήσει μόνο όταν το όπλο έχει ως στόχο του την προσβολή του επιδιωκόμενου στόχου. Η “έξυπνη σκανδάλη” θα αποτρέψει μια βολή, όταν το όπλο πιθανόν να αστοχήσει, ή χειρότερα – χτυπήσει τον λάθος άνθρωπο ο οποίος μπορεί να ειναι φίλιος ή ένας αθώος παρευρισκόμενος.

Αυτά τα συστήματα θα περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από τον μηχανισμό πυροδότησης, καθώς ενσωματώνουν οπτικά και κάμερες για να επιτρέπουν την αυτόματη καταγραφή του περιστατικού, συμπεριλαμβανομένων στιγμιοτύπων πριν και μετά τη βολή τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν στα όπλα για απολογισμό και για να διασφαλιστεί ότι οι στρατιώτες διέθεταν νομική αιτιολόγηση για τους πυροβολισμούς (μια τέτοια λειτουργία μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες κατάχρησης των όπλων).

Ενώ μια τέτοια συσκευή ακούγεται ως φανταστική, ειναι πραγματική. Πρόσφατα οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (“IDF”) ολοκλήρωσαν την πιστοποίηση του σκοπευτικού όπλου “SMASH”, μετά την επιτυχημένη επιχειρησιακή δοκιμαστική φάση σε ένα ολόκληρο επίλεκτο τάγμα πεζικού. Ο ισραηλινός στρατός πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση με την “Smart Shooter” για την έναρξη της μαζικής παραγωγής μερικών εκατοντάδων σκοπευτικών, στο πλαίσιο της προμήθειας 2250 συστημάτων.

Βασισμένο σε κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία, το “SMASH” αναπτύχθηκε και παράγεται απο την “Smart Shooter”, ως μια προσθαφαιρούμενη (add-on) συσκευή για οποιοδήποτε φορητό όπλο χρησιμοποιεί το εξάρτημα ράγας “MIL-STD 1913”, η ενσωμάτωση απαιτεί επίσης άπλες τροποποιήσεις στο όπλο, οι οποίες περιλαμβάνουν έλεγχο σκανδάλης και πιεζόμενα κουμπιά για την εμπρόσθια λαβή.

H “SMASH” παρέχει στον σκοπευτή καθαρή εικόνα, καθώς ο φωτεινός νηματόσταυρος και η ενδείξεις στόχου υποδεικνύονται πάνω από το οπτικό πεδίο. Το σκοπευτικό λειτουργεί με ένα πιεζόμενο κομβίο τοποθετημένο στην μπροστινή λαβή.

Από την στιγμή που θα εγκατασταθεί, το “SMASH” βελτιώνει δραματικά την σκοπευτική δεινότητα του μαχητή, εξασφαλίζοντας ότι η πρώτη βολή προσβάλει τον επιδιωκόμενο στόχο, ακόμα και σε συνθήκες μεγάλης πίεσης και μετά από εντατική σωματική προσπάθεια. Το νέο σύστημα σκοπευτικού επιτρέπει στον σκοπευτή να προσδιορίσει οποιοδήποτε στόχο (άνθρωπο, όχημα ή αντικείμενο, όπως τον τροχό ενός οχήματος) και να τον προσβάλει με μεγάλο βαθμό πιθανότητας, μέσα στο μέγιστο δραστικό βεληνεκές του όπλου. Μέσα στις τετραετείς δοκιμές το σκοπευτικό επέδειξε σημαντική βελτίωση στην σκοπευτική δεινότητα, επιτρέποντας τον συνηθισμένο τυφεκιοφόρο να πετύχει την πρώτη σφαίρα στο στόχο με την πρώτη βολή, σε σύγκριση με τις 8-10 βολές που χρειάζονταν με τα βασικά σκοπευτικά. Το σύστημα λειτουργεί με βασικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργία του ως και 72 ώρες.

Ενεργώντας ως ένα ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου όπλου, το “SMASH” επεξεργάζεται στοιχεία από πολλαπλούς αισθητήρες για να καθορίσει την σκόπευση σχετικά με τον καθορισμένο στόχο. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν την μέτρηση απόστασης, την απόκλιση του όπλου, και τον εντοπισμό της κίνησης του στόχου, ώστε να υπολογίσει την σκοπευτική γωνιακή ταχύτητα (προπορεία-εκτροπή) για τη βολή ακριβείας. Το σύστημα σκοπευτικού επιτηρεί επίσης την κατάσταση του στόχου και την ορατότητα με την επεξεργασία εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για να ειδοποιήσει του σκοπευτές με την ένδειξη “οχι βολή” όταν πιθανόν πρόκειται να αστοχήσουν ή να προσβάλουν αντικείμενα διαφορετικά από τον επιδιωκόμενο στόχο. Όταν επιλεγεί η αυτόματη λειτουργία, ο χρήστης πιέζει την σκανδάλη μόλις ο στόχος καθοριστεί μέσα στο σκοπευτικό, αλλά η βολή πραγματοποιείται μόνο όταν ο στόχος ειναι πιο πιθανόν να προσβληθεί. Όταν απαιτείται, ο χρήστης μπορεί να παρακάμψει το σύστημα με το πάτημα ενός κομβίου, ώστε να χρησιμοποιήσει το όπλο στην χειροκίνητη λειτουργία.

Η πρόσκτηση στόχου γίνεται με το πάτημα ενός κομβίου πάνω στην μπροστινή χειρολαβή.

Ενα σημαντικό πλεονέκτημα του “SMASH” ειναι η ικανότητα μιας ομάδας τυφεκιοφόρων να προσβάλουν στόχους με υψηλή πιθανότητα, σε αποστάσεις 100 γυάρδων (91,44 μέτρα) και παραπέρα, έτσι ενεργούν ως σκοπευτές ακριβείας. Με τέτοια απόδοση μπορούν να εμπλέξουν στόχους πιο αποτελεσματικά, από σχετικά μεγάλες αποστάσεις, έτσι αυξάνεται η φονικότητα, η επιβίωση και η συνολική αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Νωρίτερα, αυτό το έτος οι “IDF” ολοκλήρωσαν την πιστοποίηση του σκοπευτικού τυφεκίου “SMASH”, μετά απο την επιτυχημένη δοκιμαστική φάση. Μια πρώιμη έκδοση του σκοπευτικού φαίνεται εδώ να δοκιμάζεται πάνω σε τυφέκιο εφόδου “Tavor”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “defense-update.com” για την Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: