Ισραήλ: Νέο Spike SR με θραυσματογόνο εκρηκτική κεφαλή

Βασικά σημεία: Ανακοινώθηκε νέο βεληνεκές των 1500 μέτρων για τον Spike SR – Ακυρώθηκε η ανάπτυξη του μίνι-Spike. (Rafael Advanced Defence Systems/IHS Janse)

Η Ισραηλινή βιομηχανία “Rafael Προηγμένα Αμυντικά Συστήματα” παρουσίασε τη νέα εκδοσή της εκρηκτικής θραυσματογόνης κεφαλής (RBF) του φορητού καθοδηγούμενου πυρομαχικού Spike SR (μικρής απόστασης) για τον εξοπλισμό των δυνάμεων που κινούνται σε αστικά περιβάλλοντα με την τακτική ικανότητα της καταστροφής των δοκιμών υλικών που υπάρχουν στο πεδίο.

Ο Spike SR είναι ένα αναλώσιμο πυρομαχικό, fire-and-forget, επιπέδου διμοιρίας -που ζυγίζει 9,8 κιλά (εκτοξευτής και πυρομαχικό)- το οποίο ενσωματώνει έναν ερευνητή υπερθύρων και έναν ανθεκτικό, μη ψυχόμενο, ήλεκτρο-οπτικό, σύγχρονο εντοπιστή (σε αντίθεση με τον εντοπιστή καρδανικου άξονα που διαθέτουν τα συστήματα Spike MR/LR/ER).

Η βασική διαμόρφωση του Spike SR διαθέτει μια αντιαρματική, υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) διπλή κεφαλή που έχει σχεδιαστεί για να προσβάλλει στατικούς και κινούμενους τεθωρακισμένους στόχους σε σχετικές αποστάσεις εμπλοκής για μια διμοιρία – τα 50 μέτρα έχουν δηλωθεί ως η ελάχιστη απόσταση εμπλοκής των αρμάτων μάχης.

Ο Αβιράμ Λεβι, διευθυντής πωλήσεων της Διεύθυνσης Τακτικών Οπλικών Συστημάτων Ακριβείας Rafael δήλωσε στο IHS Janes ότι η ανάπτυξη της νέας πολεμικής κεφαλής σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Rafael -η οποία επωφελήθηκε απο την τεχνολογία της αντιδομικής κεφαλής RGW-90/Matador που αναπτύχθηκε από την θυγατρική εταιρεία Dynamit Nobel Defence – για να αντιμετωπίσει την αναπτυσσόμενη απαίτηση για δυνατότητες εκρηκτικής διάτρησης από τις τακτικές δυνάμεις που επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές.

“Η κεφαλή PFB θα διασπάσει την εχθρική κάλυψη και εγκαταστάσεις με μια φονική έκρηξη. Αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια σειράς δοκιμαστικών βολών που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στους όποιους οι πύραυλοι Spike SR εκτοξεύθηκαν εναντίον τοίχων και δομικών στόχων, με επιτυχημένα αποτελέσματα,” είπε ο Λεβί.

Ο Λεβι τόνισε οτι η έκδοση της PFB κεφαλής διατηρεί το ίδιο βάρος, μήκος, διάμετρο και εξωτερικό σχήμα όπως ακριβως και η έκδοση της κεφαλής τύπου HEAT.

Το αρχικό βεληνεκές του Spike που είχε ανακοινωθεί ήταν τα 1000 μέτρα, αλλά τώρα η Rafael δήλωσε μέγιστο βεληνεκές το 1,5 χιλιόμετρο. “Όταν ξεκινήσαμε την ανάπτυξη του Spike SR, ο σκοπός μας ήταν το μέγιστο βεληνεκές των 800 μ., αν και σε βάθος χρόνου διαπιστώσαμε ότι η εγγενής δυνατότητα του συστήματος θα μας επιτρέψει να δηλώσουμε ως δραστικό βεληνεκές τα 1000 μ.” είπε ο Λεβι.

Robin Hughes

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την “Προέλαση”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.