Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «The Jerusalem Post» την Κυριακή 10η Οκτωβρίου 2021, το ισραηλινό υπουργείο άμυνας επέλεξε τη βιομηχανία Israel Aerospace Industries (IAI) για την ανάπτυξη των επόμενων φάσεων εξέλιξης και ενσωμάτωσης των τεχνολογικών πλατφορμών του μελλοντικού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (TOMA) Carmel.

Το Carmel δεν θα διαμορφωθεί μόνο ως τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) αλλά θα βασιστεί σε μία πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων που θα μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αποστολής και το οποίο μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα με τις νέες απειλές του σύγχρονου πεδίου μάχης.

Τον Αύγουστο 2019, ο ιστότοπος Army Recognition μετέδωσε ότι τα νέα ισραηλινά οχήματα μάχης του προγράμματος Carmel θα εφοδιαστούν με τεχνητή νοημοσύνη (AI), αυτόνομες και αυτόματες δυνατότητες. Θα είναι μικρό, ευέλικτο, μάχιμο, με δυνατότητες επιβίωσης και συντήρησης και θα έχει διμελές πλήρωμα. Οι υποψήφιες εταιρείες για την ανάπτυξη του προγράμματος Carmel ήταν οι: Elbit Systems, IAI Israel Aerospace Industries και Rafael.

Κατά τη διάρκεια έκθεσης στο Ισραήλ, η βιομηχανία IAI παρουσίασε μια πλατφόρμα που συνδυάζει μια πανοραμική εικόνα, ατομικές οθόνες ελέγχου και ένα μοχλό ελέγχου παρόμοιο με το χειριστήριο της παιχνιδομηχανής Xbox. Οι αυτόνομες δυνατότητες στο όχημα μάχης της IAI λειτουργούν από ένα κεντρικό, αυτόνομο σύστημα που ενσωματώνει τα διάφορα συγκροτήματα της πλατφόρμας και βοηθάει τους χειριστές να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και να εστιάσουν στις κρίσιμες απειλές με στόχο να λάβουν αποτελεσματικότερες αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικό, κάθε μία από τις τρείς εταιρείες κλήθηκε να αναπτύξει την πλατφόρμα της από ένα σχέδιο που θα βασίζεται στην τεχνολογία που θα μεταμορφώσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές πλατφόρμες σε ένα εξελιγμένο όχημα με πιλοτήριο – πολύ παρόμοιο με αυτό ενός μαχητικού αεροσκάφους- όπου οι περισσότερες δραστηριότητες διεξάγονται αυτόνομα (κίνηση, εντοπισμός απειλής, πρόσκτηση στόχου όπως επίσης και αμυντικές και επιθετικές τακτικές επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με την «The Jerusalem Post», το Carmel που παρουσιάστηκε το 2016, αναμένεται να αποτελέσει την προτεραιότητα στο νέο έργο μάχης του Στρατού τα οποίο θα βασίζεται σε δυνατότητες αυτόνομων και αυτόματων ελιγμών, τεχνητή νοημοσύνη, υβριδική πρόωση και πολλά άλλα. Θα εφαρμοστεί πάνω στα σημερινά και μελλοντικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και το πλήρωμα του θα είναι προστατεύεται με κλειστές θυρίδες, θα χρησιμοποιεί φάσμα αυτόνομων και καθοδηγούμενων με AI πλατφορμών. Πολλές από τις δυνατότητες του θα είναι αυτόνομες, όπως η κίνηση, ο εντοπισμός στόχων, η προστασία και η πρόσκτηση στόχων.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αμυντικούς ιστοτόπους, η μελλοντική τεθωρακισμένη πλατφόρμα Carmel θα διαθέτει υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που θα επιτρέπει, μεταξύ των άλλων, την αποθήκευση ενέργειας ώστε να εκπληρώσει μετέπειτα όλες τις μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις. Η πλατφόρμα θα προστατεύεται με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) και θα είναι ασφαλισμένη από τις κυβερνοεπιθέσεις. Η νέα πλατφόρμα θα μπορεί να καταστρέψει εχθρικά αντιαρματικά στοιχεία και εκτοξευτές ρουκετών. Λόγω του μικρού μεγέθους και χαμηλού του βάρους, θα μπορεί να κινηθεί σχετικά εύκολα μέσω των πυκνοκατοικημένων περιοχών.

 

Πηγή: armyrecognition.com

2 Σχόλια

  1. KonTim

    Μπορεί κανείς να εκτιμήσει την επιχειρησιακή χρήση του συγκεκριμένου οχήματος; Τι ρόλους καλύπτει και ποιες αποστολές θα αναλαμβάνει στο πεδίο της μάχης;

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: