Ισραήλ: Τεθωρακισμένος φορέας αντιαρματικών πυραύλων Pereh

Pereh εκτοξεύει ένα πύραυλο Tamuz (IDF/Janes.com)

Το Pereh ( Άγριος ή άγριο γαϊδούρι) είναι ένα πολύ ασυνήθιστο στρατιωτικό μηχάνημα. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αναπτύχθηκε στο Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως ένας πολλαπλασιαστής ισχύος των μονάδων που επιχειρούν μαζί με άρματα μάχης. Εντάχθηκε στην υπηρεσία των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF) το 1985. Ο κύριος ρόλος του ήταν η εξουδετέρωση των εχθρικών αρμάτων μάχης με καθοδηγούμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Το Pereh μπορεί να εμπλέξει προελαύνοντα εχθρικά άρματα μάχης σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση πριν αυτά φτάσουν σε απόσταση εμπλοκής με τα ισραηλινά άρματα μάχης.

Στις αρχές Αυγούστου του 2015 ανωτάτη πηγή προερχόμενη από το Πυροβολικό των IDF συζήτησε για την προέλευση, ανάπτυξη, και σύγχρονη χρήση του οχήματος, λέγοντας ότι η ιδέα αναπτύχθηκε στον απόηχο του πολέμου του 1973, όταν οι επιτελείς του ισραηλινού στρατού συνειδητοποίησαν ότι οι IDF χρειάζονται επιπρόσθετη ισχύ πυρός για να σταματήσουν τους μαζικούς σχηματισμούς των συριακών τεθωρακισμένων που ξεχύθηκαν στα Υψώματα του Γκολάν.

Για τρεις δεκαετίες οι πληροφορίες σχετικά μ’αυτόν τον φορέα αντιαρματικών παρέμειναν σε απόλυτη μυστικότητα. Οι πρώτες εικόνες του οχήματος διέρρευσαν μόλις το 2013. Οι πληροφορίες σχετικά με το Pereh αποχαρακτηρίστηκαν μόλις το 2015. Ωστόσο παραμένει ακόμη άγνωστο πόσα από αυτά τα αντιαρματικά οχήματα έχουν συνολικά κατασκευαστεί.

Για τον σκοπό αυτό οι IDF υπόγραψαν σύμβαση με την βιομηχανία Προηγμένων Αμυντικών Συστημάτων Rafael για την μετατροπή τριών επιλαρχιών (περίπου 40 αρμάτων) από τα τότε παλιά άρματα μάχης M48 ώστε να μπορούν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο Tamuz που κατασκεύαζε η εταιρεία. Η πρώτη μετατροπή ολοκληρώθηκε το 1982. Η διαδικασία περιελάμβανε την εγκατάσταση ενός νέου πύργου με έναν εκτοξευτή για 12 πυραύλους, όπως επίσης και ένα πτυσσόμενο ιστό για την επικοινωνία με τους πυραύλους κατά την διάρκεια της πτήσης τους.

Ουσιαστικά είναι ένας φορέας αντιαρματικών πυραύλων, προερχόμενος από την μετατροπή του άρματος μάχης Magach (M48A5). Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το Ισραήλ διέθετε ένα μεγάλο αριθμό από αυτά τα άρματα. Το μπροστινό τόξο του σκάφους ενισχύθηκε με επιπρόσθετη Εκρηκτική-Αντιδραστική Θωράκιση (ERA).

Εκτόξευση πυραύλου απο το Pereh. (IDF/Janes.com)

Ο νέος πύργος του Pereh στεγάζει έναν εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων και άλλα συναφή συστήματα σκόπευσης. Εξωτερικά μοιάζει με τον πύργο ενός τυπικού ισραηλινού άρματος μάχης και διαθέτει ένα εικονικό πυροβόλο. Συνεπώς, η συριακή υπηρεσία πληροφοριών, δεν θα εκλάμβανε το όχημα ως μια άμεση απειλή αν το εντόπιζε πίσω από την πρώτη γραμμή, όταν στην πραγματικότητα το Pereh θα ήταν σε θέση να καταστρέψει έναν προελαύνοντα σχηματισμό αρμάτων μάχης με καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Αυτό σήμαινε επίσης ότι η ύπαρξη των οχημάτων και του πυραύλου Tamuz-Spike έπρεπε να παραμείνει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

Συνεχίζει να διαθέτει πλήρωμα των τεσσάρων ατόμων: Αρχηγό, δυο πυροβολητές και οδηγό.Το πλήρωμα εντοπίζεται στο εμπρόσθιο μέρος του πύργου, όπου στο οπίσθιο μέρος βρίσκονται οι πύραυλοι και τα υπόλοιπα συστήματα. Το Pereh μεταφέρει συνολικά 12 αντιαρματικούς πυραύλους. Το πίσω πλαίσιο του πύργου μπορεί να χαμηλώσει προς τα κάτω με σκοπό να ευθυγραμμιστεί με τους πυραύλους. Οι πύραυλοι φορτώνονται χειροκίνητα από το πλήρωμα. Οι άδειοι φορείς μπορούν να αντικατασταθούν με άλλους γεμάτους.

Ο συγκεκριμένος φορέας αντιαρματικών πυραύλων σκοπίμως είχε κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με ένα τυπικό ισραηλινό άρμα μάχης προκειμένου να αποκρυφτεί η πραγματική αποστολή του. Αυτή η «παραλλαγή» βελτιώνει την επιβίωση του στο πεδίο των επιχειρήσεων, καθώς τα εν λόγω οχήματα θα γίνονταν αμέσως ένας στόχος προτεραιότητας για τις εχθρικές δυνάμεις. Επίσης η ομοιότητα του με ένα τυπικό άρμα μάχης επέτρεψε στις IDF να διατηρήσουν σε μυστικότητα το όχημα για περίπου 30 χρόνια.

Ο φορέας αντιαρματικών πυραύλων εκτοξεύει τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Μη Οπτικής Επαφής» (NLOS) Spike της ισραηλινής βιομηχανίας Rafael. Το όχημα μπορεί να βάλλει είτε τους πυραύλους Tamuz 2 με βεληνεκές 15 χιλιομέτρων ή τους Tamuz 4 με βεληνεκές 30 χλμ. Ο Tamuz 4 είναι παρόμοιος με τον Tamuz 5, αυτό είναι και το όνομα που έλαβε από τις IDF ο πύραυλος Spike NLOS ο οποίος εξάγεται διεθνώς από το 2009. Η κυρία διαφορά είναι ότι ο Tamuz 5 έχει προηγμένες δυνατότητες ημέρας/νύχτας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σύστημα LASER ημιαυτόματης καθοδήγησης. Ο πύραυλος αυτός προορίζεται για την εμπλοκή εχθρικών τεθωρακισμένων σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι πρώιμες εκδόσεις του πυραύλου είχαν βεληνεκές 8 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τυπικοί φορείς αντιαρματικών της Αμερικής, Ρωσίας ή Κίνας μπορούν να εμπλέξουν στόχους σε αποστάσεις 4 έως 6 χλμ.

Ένας πύραυλος Spike NLOS ζυγίζει περίπου 70 κιλά. Έχει κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) παράλληλης γόμωσης. Ωστόσο υπάρχουν εκδόσεις αυτού του πυραύλου με θραυσματογώνες κεφάλες για χρήση ενάντια στο πεζικό. Είναι τύπου fire-and-forget με ηλεκτρο-οπτική καθοδήγηση. Μπορεί να προσβάλλει στόχους που δεν είναι στην σκοπευτική γραμμή παρατήρησης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος καθοδηγείται αυτόματα. Ο Spike NLOS εχει απόλυτη ακρίβεια ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις.

Τρεις τεθωρακισμένοι εκτοξευτές Pereh. (IDF/Janes.com)

Πριν την εκτόξευση ένα πακέτο πυραύλων, όπως επίσης και ένας ιστός με συστήματα παρατήρησης, ανυψώνονται πάνω από τον πύργο. Σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων ο χειριστής χρησιμοποιεί τα οπτικά συστήματα του οχήματος για να εντοπίσει και αναγνωρίσει το εχθρικό τεθωρακισμένο. Στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς υπάρχει εξωτερική καθοδήγηση με ακτίνα LASER. Έτσι, στις εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις στρατιώτες της πρώτης γραμμής πρέπει να εκτελέσουν κατάδειξη των εχθρικών αρμάτων.

Αφού το πλήρωμα λάβει εντολή εκτέλεσης βολής σε συγκεκριμένες συντεταγμένες, εκτοξεύει έναν Spike προς την τοποθεσία, χρησιμοποιώντας την ζωντανή αναμετάδοση της κάμερας που μεταφέρει στην μύτη του για τον εντοπισμό του στόχου καθώς πλησιάζει και τότε καθοδηγεί χειροκίνητα τον πύραυλο προς τον στόχο.

Η χειροκίνητη καθοδήγηση περιορίζει το κάθε Pereh να διαθέτει έναν πύραυλο εν πτήση σε κάθε δεδομένη στιγμή, αν και ένα τάγμα οχημάτων που επιχειρούν μαζί θα μπορούσαν δυνητικά να εκτοξεύουν βολές εναντίον ενός ολοκληρου σχηματισμού αρμάτων μάχης.

Το Pereh διαθέτει το μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές σε αυτή την κατηγορία στρατιωτικών μηχανημάτων. Επίσης είναι ένας από τους πιο προστατευόμενους, αν όχι ο πιο προστατευμένος, φορέας αντιαρματικών πυραύλων, που αναπτύχθηκε ποτέ.

Πλάγια όψη του ισραηλινού Pereh. (IDF/IHS Janes.com)

Σε αντίθεση με τα άρματα μάχης Merkava Mk4, τα Pereh δεν έχουν εξοπλιστεί με το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy. «Εφ’οσον δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προχωρήσουμε (μέσα σε εχθρικό έδαφος), θα παραμείνει μακριά (από την πρώτη γραμμή), όπως έκανε και στην επιχείρηση «Protective Edge», όπου δεν χρειάστηκε να προχωρήσει στη Γάζα, καθώς όλοι οι στόχοι ήταν εντός δραστικού βεληνεκές μέσα από το Ισραήλ,» δήλωσε αξιωματικός των IDF.

Ο δευτερεύων οπλισμός αποτελείται από δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών τοποθετημένα στο εξωτερικό του. Τα πολυβόλα αυτά χρησιμοποιούνται για εγγυς προστασία.

Το Magach 5 διαθέτει ένα πετρελαιοκινητήρα AVDS-1790-2D της General Dynamics, που αναπτύσσει 750 ίππους. Είναι πιθανόν το Pereh να χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα.

Η πρώτη επιχείρηση όπου ενεπλάκη ενεργά το Pereh ήταν το 2005, όταν ανταπέδωσε πυρά προς επιτιθεμένους παλαιστίνιους στην Λωρίδα της Γάζας. Στην συνέχεια, συμμετείχε στον πόλεμο του Ιουλίου-Αυγούστου 2006 με την Χεζμπολάχ, κατά τον οποίο οι μονάδες του Pereh εκτόξευσαν 527 πυραύλους. Στην επιχείρηση «Cast Lead» το 2008-2009 εναντίον της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, τα Pereh εκτόξευσαν 26 πυραύλους Tamuz.

Από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Συρία το 2012, τα Pereh που είναι ανεπτυγμένα στα Υψίπεδα του Γκολάν έχουν πραγματοποιήσει πολλές προσβολές σε θέσεις της Συρίας ως αντίποινα σε διασυνοριακά πυρά. Πιο πρόσφατα, τα οχήματα εκτόξευσαν 433 πυραύλους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των 50 ήμερων «Protective Edge» εναντίον της Χαμάς.

Ενώ οι IDF δεν εξήγησαν γιατί αποφάσισαν να άρουν τελικά το πέπλο μυστικότητας γύρω από το Pereh ένα χρόνο μετά την «Protective Edge», η κίνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή, καθώς επίσης να διαφημίσουν την ύπαρξη του οχήματος σε δυνητικούς ξένους αγοραστές.

Τεθωρακισμένοι εκτοξευτές Pereh. (IDF/Janes.com)
 • Είσοδος σε υπηρεσία: 1985
 • Πλήρωμα: 4 άνδρες

Διαστάσεις και βάρη

 • Βάρος: ~50 τόνους
 • Μήκος: ~9,4 μ.
 • Μήκος σκάφους: ~7μ.
 • Πλάτος: 3,6μ.
 • Ύψος: ~3μ.

Πύραυλος

 • Μήκος πυραύλου: ?
 • Διάμετρος πυραύλου: ?
 • Βάρος πυραύλου: 70 κιλά.
 • Βάρος πολεμικής κεφαλής: ?
 • Τύπος κεφαλής: Παράλληλης γόμωσης HEAT
 • Βεληνεκές βολής: 25 χλμ.
 • Σύστημα καθοδήγησης: Ήλεκτρο-οπτικό
 • Διάτρηση: ?
 • Αριθμός μεταφερόμενων πυραύλων: 12

Κίνηση

 • Κινητήρας: AVDS-1790-2D πετρέλαιο (?)
 • Ισχύς κινητήρα: 750 ίπποι (?)
 • Μέγιστη ταχύτητα σε δρόμο: ~50 χλμ
 • Αυτονομία: ~480 χλμ

Κινητικότητα

 • Μέγιστη κλίση αναβάσεως: 60%
 • Μέγιστη πλευρική κλίση: 30%
 • Μέγιστο ύψος κατακόρυφου εμποδίου: ∼1,2 μ.
 • Μέγιστο πλάτος τάφρου: ~2,7 μ.
 • Μέγιστο βάθος υδάτινου κωλύματος: ∼1,30 μ

https://youtu.be/4usXGK3hVXA

Απόδοση από το military-today.com και IHS Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.