Τα αεροσκάφη “Sufa” (F-16I) είναι η ραχοκοκκαλιά του επιχειρησιακού τομέα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF). Δεκατρία χρόνια μετά την άφιξη τους στο Ισραήλ και με αρκετά χρόνια επιχειρησιακής δραστηριότητας μπροστά τους, οι χειριστές του αεροσκάφους στην γη και τον αέρα συναντήθηκαν ώστε να συζητήσουν για το μέλλον τους, ανακοίνωσε την 7η Μαρτίου η IAF στον ιστότοπο της.

Τα μαχητικά αεροσκάφη “Sufa” (F-16I) πραγματοποιούν περίπου 11000 ώρες πτήσης ετησίως, είναι η ραχοκοκκαλιά του επιχειρησιακού τομέα της IAF και εκτελούν δεκάδες αποστολές διαφορετικών τύπων, από κρούσεις ως φωτογραφίες και αναγνώριση. Ο σμήναρχος Οντέντ, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης «Ραμον» εξήγησε οτι τα “Sufa” (Καταιγίδα στα εβραϊκά), η κινητήρια δύναμη της IAF, είναι εξοπλισμένα σχεδόν με κάθε δυνατότητα της IAF και διαρκώς εκσυγχρονίζονται με νέες ικανότητες. «Βασιζόμαστε σε αυτές κατά τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Αυτόν τον μήνα, προσωπικό σε θέσεις ευθύνης από το αρχηγείο της IAF και χειριστές του αεροσκάφους από τις αεροπορικές βάσεις (AB) Χατζερίμ και Οβντα συναντήθηκαν με σκοπό να συζητήσουν τις προοπτικές λειτουργίας και συντήρησης του αεροσκάφους. Συζήτησαν επίσης για τις επικείμενες αλλαγές που θα γίνουν με σκοπό να βελτιωθεί το αεροσκάφος και να «δέσει» στις επόμενες δεκαετίες. «Αυτή είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία να εξετάσουμε ευρύτερα τα τμήματα των “Sufa”. Εκτός από τη συζήτηση για τη δραστηριότητα των τμημάτων, θέλουμε να αντλήσουμε διδάγματα οι μεν από τους δε σχετικά με τα καθημερινά διλήμματα όσον αφορά την περιοδική και καθημερινή συντήρηση του αεροσκάφους. Θέλουμε να λάβουμε αποφάσεις που θα επεκτείνουν την ζωή του αεροσκάφους στο μέλλον», είπε ο ταξίαρχος Αβσαλομ, διοικητής της ΑΒ Χατζερίμ. «Η κατάλληλη κουλτούρα συντήρησης υποδεικνύει ποιότητα στη διοίκηση, τον επαγγελματισμό και τον μακρόπροθεσμο σχεδιασμό».

Israel_F-16I_Sufa

Τα επόμενα τρία χρόνια όλα τα Sufa θα ανανεωθούν

Τα αεροσκάφη “Sufa” επί του παρόντος διέρχονται μια διαδικασία «ανανέωσης», η οποία θα οδηγήσει σε μια πιο εξελιγμένη έκδοση του αεροσκάφους και θα περιλαμβάνει βελτιωμένα συστήματα. Η διαδικασία της γραμμής παραγωγής έχει ενεργοποιήθει στην ΑΒ Χατζεριμ με σκοπό την ανανέωση όλων των ηλεκτρονικών πτήσης των αεροσκαφών έως το 2020. Το σχέδιο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και λειτουργεί αποκλειστικά από πολιτικό προσωπικό. Περίπου πέντε βελτιωμένα αεροσκάφη “Sufa” έχουν ήδη επανενταχθεί στις Μοίρες τους.

«Το τμήμα των “Sufa” εχει ανέλθει στο επόμενο στάδιο, για ενα τμήμα που επιχειρεί για περισσότερο από μια δεκαετία, αυτό είναι σημαντικό», ανέφερε ο αντισμήναρχος Ζιβ, διοικητής της Μοίρας «Ένα». “Όταν κοιτάμε στα συστήματα που μας υπηρετούν, όπως ο κλιματισμός και οι συμπιεστές, οι δεξαμενές καυσίμων που μας προμηθεύουν με ικανότητες πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και η πλοήγηση και τα συστήματα αυτοπροστασία, πρέπει να διαφοροποιηθούμε ανάμεσα στα πολεμικά και καθημερινά σενάρια. Στην μάχη θα επιχειρούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα.”

Israel_F-16I_Sufa_1

Εκτεταμένη φονικότητα

Στη προηγούμενη Συνάντηση Εξέλιξης, ένας αριθμός σχεδίων της Διεύθυνσης Υλικού που συζητήθηκαν περιελάμβαναν τη συνεργασία με το προσωπικό των ΑΒ σε συμφωνία με τις ανάγκες της συντήρησης, ασφάλειας και επιχειρήσεων. Ενα από αυτά τα σχέδια ήταν ένα κοινό προτζεκτ με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USAF) του οποίου ο στόχος ήταν η αποτροπή των βλαβών που προκαλούν ατυχήματα κατά την προσγείωση. «Η IAF είναι η πρώτη στον κόσμο που ενσωμάτωσε την βελτίωση του συστήματος, η οποία πρόσφατα εφαρμόστηκε σε αριθμό αεροσκαφών “Sufa” για χάρη μιας αξιολόγησης η οποία θα εξετάσει τις επιπτώσεις του», είπε ο σμηναγός Ορ Ντέκελ της Διεύθυνσης Υλικού.

Στο μέλλον, αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός Μοιρών “Sufa” της ΑΒ “Ραμον” να παραλάβει τις εξελιγμένες καθοδηγούμενες βόμβες SPICE 1000, οι οποίες πέρυσι ενσωματώθηκαν πρώτα στις Μοίρες μαχητικών των ΑΒ Ραματ-Ντειβιντ. Τα ήλεκτρο-οπτικά όπλα, που κατασκευάζονται από την Rafael, διαθέτουν ικανότητες διάτρησης σε βάθος και είναι ανθεκτικά στις απειλές. Είναι εξοπλισμένα με συστήματα βελτιωμένου λογισμικού και αλγόριθμων και προηγμένες ικανότητες επεξεργασίας και εντοπισμού. Οι βόμβες SPICE 1000 έχουν επίσης ικανότητα ελιγμού και αντίδρασης σε πραγματικό χρόνο όταν είναι αντιμέτωπες με στατικούς και κινούμενους στόχους. «Το όπλο είναι προσαρμοσμένο στο νέο πεδίο μάχης, τις διάφορες απειλές και το μεταβαλλόμενο θέατρο επιχειρήσεων», ανέφερε ο Αβι Νταβόν, ο διευθυντής προγραμματισμού και εξέλιξης στην Rafael.

 

Αποδοση/Μετάφραση απο το iaf.org.il για την Προέλαση

9 Σχόλια

  • X

   Δεν αγοράστηκαν για την Π.Α γιατί ήταν μεγάλο το κόστος να πιστοποιηθούν στα F-16 μας, τα οποία δεν έχουν ισραηλινά ηλεκτρονικά….

   Απάντηση
 1. Gunslinger32

  Η IAF είναι χωρίς αμφιβολία πολύ μπροστά, κανείς δεν αγοράζει 100 διθέσια F-16D χωρίς να έχει πρόγραμμα.

  Απάντηση
 2. x

  @Gunslinger32
  Είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν νέα F-15.
  Αυτό γιατί τα 25 F-15I τους δεν είναι αρκετά, παλαιότερα F-15 της δεκαετίας του ΄70 και ΄80 πρέπει να αποσυρθούν, ήθελαν το δικινητήριο F-22 σε 24 μονάδες που οι Αμερικάνοι δεν τους το πούλησαν, οπότε στην πορεία κάτι άλλο θα επιλέξουν σε δικινητήριο.
  Eγώ αν ήμουν ισραηλινός αξιωματούχος θα εξέταζα αν μπορεί και συμφέρει να γίνει αγορά 40 F-15 Silent Eagle.

  Απάντηση
   • X

    75 F-15 είναι πολλά αλλά αν θέλουν μπορούν να τα αγοράσουν. Τέτοιος αριθμός των συγκεκριμένων αεροπλάνων δείχνει ότι έχουν μελλοντικό στόχο το Ιράν.

   • Gunslinger32

    Προφανώς σκοπεύουν μια σημαντική αύξηση ικανοτήτων για πλήγματα στο βάθος του εχθρικού εδάφους, με την καλύτερη πλατφόρμα(μαχητικό) που διαθέτει σήμερα η δυτική αγορά. Αν η νέα έκδοση του F-15I συνδυάζει το εντυπωσιακό φορτίο όπλων που μπορεί να μεταφέρει με έναν ισχυρό παρεμβολέα θα είναι το ισχυρότερο δυτικό μαχητικό δίωξης βομβαρδισμού.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: