Ισραήλ: Eιδικές αναβαθμίσεις για το λογισμικό «Block 3F+» του «F-35»

Φωτογραφία: ©Celia Garion

Η εταιρεία “Lockheed Martin” ανέλαβε μια σύμβαση για να παραδώσει στο Ισραήλ ειδικές αναβαθμίσεις για το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης (“JSF”) “F-35 Lightning II” στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου λογισμικού “Block 3F+”.

Η σύμβαση, άξιας εκατόν σαράντα εφτά εκατομμυρίων εννιακοσίων εξήντα (147.96) χιλιάδων δολαρίων ($), ανακοινώθηκε την 2α Φεβρουαρίου από το υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και πρόκειται να διαρκέσει τη χρονική περίοδο ως τον Δεκέμβριο του 2021.

«Η σύμβαση παρέχει την προμήθεια συλλογών πιστοποιημένων όπλων ειδικά προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του Ισραήλ και ανάλυση ηλεκτρονικού πολέμου προς υποστήριξη του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των συστημάτων (“SDD”) των ισραηλινών “F-35I” για την παροχή στο στόλο της ικανότητας “Block 3F+” για την κυβέρνηση του Ισραήλ υπό το πρόγραμμα Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (“FMS”)», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπ.Αμ.

Ενώ η σύμβαση δεν σημειώνει την ειδική φύση των ισραηλινών συστημάτων που θα εγκατασταθούν στο “F-35” (με την ονομασία “Adir” σε εθνική υπηρεσία), σύμφωνα με το “Jane’s All the World’s Aircraft: In Development and Production” το αεροσκάφος θα διαθέτει ένα στοιχείο «τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας» (“plug-and-play”) εγκατεστημένο ως πρόσθετο στον κεντρικό υπολογιστή που θα διευκολύνει την χρήση του ισραηλινής σχεδίασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οπλισμού. Αυτό θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του ατρακτίδιο παρεμβολών και επίσης θα επιτρέψει την εσωτερική μεταφορά των εγχώριων πυραύλων αέρος-αέρος και καθοδηγούμενων πυρομαχικών.

Η ισραηλινή Αεροπορία (“IAF”) ανακήρυξε το “F-35I” επιχειρησιακά έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2017 (ο πρώτος διεθνής χρήστης που το έκανε αυτό), ένα ορόσημο που σηματοδοτήθηκε από την άφιξη στην χώρα του ένατου αεροσκάφους από τα προγραμματισμένα, επί του παρόντος, πενήντα (50), (αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ανάμεσα στα 75 με 100 αεροσκάφη). Στην υπηρεσία της “IAF”, το “F-35I” πετάει με την 140η Μοίρα «Χρυσοί Αετοί» απο την αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ. Μια δεύτερη Μοίρα αναμένεται να ιδρυθεί στην ίδια τοποθεσία και πιθανόν μια τρίτη να δημιουργηθεί αλλού καθώς θα συνεχίζονται οι παραδόσεις.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, ότι το Ισραήλ παίζει σε ξεχωριστή κατηγορία που επιτρέπει στις IDF(IAF) να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε προγράμματα υψηλού ρίσκου(με την εγκατάσταση συστημάτων εγχώριας σχεδίασης/παραγωγής), όπως είναι η ειδική έκδοση(customized) του JSF, το οποίο μέχρι στιγμής στη χώρα προσελεύσεως παραμένει στο στάτους IOC, χωρίς πιστοποίηση/άδεια για τακτική χρήση(η FOC) του αεροσκάφους σε πραγματικές αποστολές.

    Αξιοσημείωτο είναι, ότι η συνεργασία με την ΛΜ, δεν τους εμποδίζει να συνεργαστούν στο ίδιο επίπεδο και με την Μπόινγκ, διατηρώντας έτσι τις δυνατότητες εναέριας υπεροχής και κρούσης στο βάθος του εχθρικού εδάφους(όταν εμείς γινόμαστε θύματα ακολουθώντας την μόδα ομοιοτυπίας που αποφάσισαν να εφαρμόσουν μερικοί για οικονομικούς λόγους).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.