Ιστορία 100 ετών στα 100 μέτρα βάθος

Το «S/S Burdigala» βρίσκεται σε βάθος 70 μέτρων και εντοπίστηκε το 2008. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη έρευνα στα αρχεία παράλληλα με την ενάλια αυτοψία προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά του.
Το «S/S Burdigala» βρίσκεται σε βάθος 70 μέτρων και εντοπίστηκε το 2008. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη έρευνα στα αρχεία παράλληλα με την ενάλια αυτοψία προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά του.
Το «S/S Burdigala» βρίσκεται σε βάθος 70 μέτρων και εντοπίστηκε το 2008. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη έρευνα στα αρχεία παράλληλα με την ενάλια αυτοψία προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά του.

Σε βάθος 100 μέτρων κρύβεται μια ιστορία 100 ετών. Και μέσα σε μια ακτίνα δύο ναυτικών μιλίων στα νερά της Τζιας, δύο τεράστια βυθισμένα πλοία κι ένα αεροπλάνο μάς ξαναγυρίζουν πίσω στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να μία από τις πιο γοητευτικές περιπτώσεις που μπορεί να «αλιεύσει» κανείς στο Αιγαίο. Ο λόγος για το «S/S Burdigala» (183 μέτρα μήκος) που ναυπηγήθηκε το 1897 για λογαριασμό της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας Norddeutscher Lloyd –πρώτο του όνομα ήταν «S/S Kaiser Friedrich» και ύστερα αγοράστηκε από Γάλλους–, και το δίδυμο αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», τον «Βρετανικό» (269 μέτρα μήκος). Και τα δύο βυθίστηκαν βορειοδυτικά της Κέας, το 1916, με επτά ημέρες διαφορά μεταξύ τους πιθανότατα από τις νάρκες του γερμανικού υποβρυχίου «U-73». Δίπλα στο γαλλικό πλοίο υπάρχει μάλιστα και ένα αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο «Βρετανικός» (ξεκουράζεται στα 100-110 μέτρα) εντοπίστηκε από τον Κουστό στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οπως είναι γνωστό, το πλοίο – νοσοκομείο ήταν άδειο κατά την ώρα της βύθισης και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος διασώθηκε.

Το «S/S Burdigala», που μετέφερε στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη και στα Δαρδανέλλια για την ενίσχυση της Αντάντ, ήταν επίσης άδειο και έχασε τη ζωή του ένα μέλος του πληρώματος. Ταυτοποιήθηκε το 2008-2009 χάρις στις άοκνες προσπάθειες των δυτών του «Kea Dive». Η αυτοψία συμπληρώθηκε με εκτενείς έρευνες σε ξένα αρχεία έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η ταυτότητα του κουφαριού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη βύθισή τους, ο Δήμος Κέας με τον δραστήριο δήμαρχο Γιάννη Ευαγγέλου και ο Σύλλογος Φίλων Κέας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη των δύο βυθισμένων σκαριών σε ένα τριήμερο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον ένα μουσείο για τα δύο πλοία και κυρίως να προχωρήσει η δυνατότητα υποβρύχιας επίσκεψης για τους λάτρεις των καταδύσεων, πάντα σε συνεργασία με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί μέχρι σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας να είχε κλέψει ο «Βρετανικός», αλλά η σύντομη ζωή του «S/S Burdigala» έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μέσα στα λίγα χρόνια του συνολικού του πλου, βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλες ατυχίες παρά το γεγονός ότι για την εποχή της ναυπήγησής του ήταν ένα πλοίο που ξεχώριζε για τον σχεδιασμό και την πολυτέλεια των χώρων του.

Ο σκοπός της ύπαρξής του συνδέθηκε με την άσβεστη φιλοδοξία των Γερμανών να κοντραριστούν με τους Αγγλους στη γραμμή που συνέδεε την Ευρώπη με την Αμερική στο γύρισμα του αιώνα, με τη δύναμη του ατμού. Το «S/S Kaiser Friedrich» απέτυχε να διασχίσει τον Ατλαντικό με ταχύτητα που έπρεπε για να φτάσει μέσα σε έξι ημέρες και έτσι έχασε τη μάχη. Παροπλίστηκε για πολλά χρόνια στο λιμάνι του Αμβούργου και ύστερα αγοράστηκε από Γάλλους. Τα νέα του καθήκοντα επέβαλαν τον πλου μεταξύ Γαλλίας και Νοτίου Αμερικής. Μέχρι που το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τού άλλαξε ξανά τη μοίρα και έγινε μεταγωγικό στη Μεσόγειο.

Οπως μας είπε ο Βύρων Ρηγινός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κέας, πρόεδρος της διοργανωτικής ομάδας του συνεδρίου καθώς και ερασιτέχνης δύτης, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ναυάγιο. Εντοπίστηκε τυχαία, καθώς στην περιοχή διεξάγονταν γεωφυσικές έρευνες και τα μηχανήματα έδειξαν ένα στίγμα που δεν μπορούσε να προέρχεται από τη γεωμορφολογία του βυθού. Με βάση το στίγμα έγινε η πρώτη υποβρύχια αποστολή και ύστερα μια «κατάδυση» στα αρχεία από τον ιστορικό και δύτη Δημήτρη Γκαλών και έτσι μάθαμε την ατυχή κατάληξη του «S/S Burdigala».

Πηγή: Έντυπη έκδοση της “Καθημερινής”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. To ναυάγιο του Βρετανικού βρίσκεται σε βάθος 80-130 μέτρων. Έχει ύψος 50 μέτρα. Είναι ένα τεράστιο πλοίο και το θέαμα του ναυαγίου είναι εντυπωσιακό. (έτσι λένε όσοι κατέβηκαν σε αυτό) Επίσης παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια το ναυάγιο διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
    Πριν χρόνια θυμάμαι πως μία σχολή αυτοδυτών προσέφερε καταδύσεις σε αυτό αλλά μόνο σε έμπειρα άτομα που αν θυμάμαι καλά έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 500 καταδύσεις σε κάποιο βάθος. Το ναυάγιο έχει αγοραστεί από ένα άγγλο που μεταξύ άλλων ήθελε και προφανώς θέλει ακόμη να κατεβάζει τουρίστες στο ναυάγιο με βαθυσκάφος. Αν θυμάμαι καλά σε κάθε κατάδυση θα κατέβαιναν τρεις τουρίστες και το εισιτήριο θα ήταν 500 ευρώ για το κάθε άτομο. Είχε πει πως σε 2 ή 2μίση χρόνια (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς) θα έκανε απόσβεση στην επένδυση του. Περίμενε να πάρει μία άδεια από το ελληνικό κράτος για να ξεκινήσει τις τουριστικές καταδύσεις που από τι κατάλαβα την περιμένει ακόμη….

    Επί ευκαιρίας κάνω κάποιες ενέργειες να βρεθεί χρηματοδότης για να γίνει η βιντεοσκόπηση με χρήση καταδυτικής ρομποτικής κάμερας στο ναυάγιο του υποβρυχίου Κατσώνης που βυθίστηκε το 1943, 2μίση μίλια βόρεια της Σκιάθου. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 224 μέτρα και από τότε ποτέ δεν έχει υπάρξει κάποια εικόνα από αυτό. Το 2012 ένας ιδιώτης που η δουλειά του είναι υποβρύχιες εργασίες είχε προσφερθεί να κάνει αφιλοκερδώς την βιντεοσκόπηση του ναυαγίου αλλά τελικά δεν έγινε γιατί η εταιρία του παρουσίασε οικονομικό πρόβλημα επειδή δεν τον πλήρωσε κάποια άλλη εταιρία για μια δουλειά που έκανε. Ο ιδιώτης που έχει αυτή την εταιρία έχει ρομποτική κάμερα που μπορεί να κατέβει στα 750 μέτρα βάθος. Πληροφοριακά το κόστος της βιντεοσκόπησης του Κατσώνης έχει κόστος 15.000 ευρώ ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνει καλύτερη τιμή.

      1. Σίγουρα μπορεί. Είχαμε σκοπό να ρωτήσουμε σε αυτό κάποιους και θα το κάνουμε στην πορεία. Απλά το θέμα έμεινε λίγο πίσω λόγω άλλων προτεραιοτήτων. Είμαι περίεργος να δω τι θα απαντήσουν και τι λεφτά θα ζητήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.