Ιστορίες ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης στον Ελληνικό Κόσμο

Πρωτοποριακή έκθεση με πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού

Μια άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας, θα  παρουσιάσει – από τις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η έκθεση «Ιστορίες Ανδρείας».

Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες. Επιλεγμένα αντικείμενα -που δεν έχουν ως τώρα εκτεθεί- παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις, να κατανοήσουν, να  συγκινηθούν και να προβληματιστούν.

Από τους  ναύτες του Αβέρωφ έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη

Η είσοδος της έκθεσης είναι από την πρύμνη του πλοίου. Ένα πλοίο με πολύτιμα αντικείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που αφηγούνται ιστορίες ανδρών, είτε αυτοί είναι απλοί ναύτες, είτε αξιωματικοί, είτε γνωστοί καπετάνιοι. Οι επισκέπτες καλούνται, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στον χρόνο με πλοηγό και συνοδοιπόρους όλους τους ανθρώπους που έγραψαν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- ιστορία και δημιούργησαν αυτό που, ως βαθιά ανθρώπινο και βαθιά αληθινό, μπορεί να μας κάνει περήφανους.

Το πλήρωμα του «Αβέρωφ».

Από τους τραυματισμένους ναύτες του Αβέρωφ που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη, που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τούρκικου σκάφους «Χαμηδιέ», οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες μιας συλλογής προσωπικών ιστοριών, ιστοριών ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης.

Εντυπωσιακό σκηνικό  και νέες τεχνολογίες 

Τα πολύτιμα φυσικά εκθέματα και το εντυπωσιακό σκηνικό της έκθεσης, συμπληρώνονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, που βοηθούν το κοινό να ενταχθεί στο έντονα φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα της έκθεσης.

Χάρη στις ιστορίες αυτών των ανδρών, το κοινό μπαίνει στην διαδικασία να αναρωτηθεί ποια είναι η πρώτη ύλη της γενναιότητας, του ηρωισμού και της ανδρείας και να προσπαθήσει να την αναζητήσει όχι μόνο στο χθες, αλλά και στο σήμερα, όχι μόνο στους «μεγάλους ατρόμητους άνδρες», αλλά και στον καθένα από μας, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ηλικία.

Τίθενται ερωτήματα, όπως αυτά που θέτει ο Σωκράτης στον πλατωνικό διάλογο «Λάχης. Περί ανδρείας». Το κοινό θα επιχειρήσει να ανακαλύψει ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να εμφυσήσουν τον ηρωισμό στον καθένα από εμάς.

Θα μπορούσε να είναι η εκπαίδευση; Ποια είναι η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η έλλειψή της;  Η προηγμένη τεχνολογία εξασφαλίζει την γενναιότητα; Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ορισμένα προηγμένα τεχνολογικά μέσα που κατά καιρούς διέθετε το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, επισημαίνονται περιπτώσεις, όπου η προηγμένη τεχνολογία φάνηκε αναποτελεσματική. Και, τέλος, περιπτώσεις όπου οι άνδρες του κατάφεραν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι ο εξοπλισμός που διέθεταν ήταν ξεπερασμένος και σε κακή κατάσταση.

 «Δεν εγκαταλείπω το πλοίο!»

Γενναίος είναι αυτός που δεν εγκαταλείπει τη θέση του; Σ’ αυτή την ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται παραδείγματα ανδρών που παρέμειναν στη θέση τους, ακόμη και όταν οι συνθήκες θα δικαιολογούσαν την υποχώρηση ή την παράδοση.

Ο αρχιμανδρίτης Παπανικολόπουλος με το πλήρωμα του «Αβέρωφ».

Οι γενναίοι κάνουν ποτέ «ανταρσία»; Ως απάντηση γίνεται αναφορά στις πολλές περιπτώσεις «ανταρσίας», όπου τα πληρώματα πλοίων  αγνόησαν  διαταγές, είτε για να δράσουν διαφορετικά απέναντι στον εχθρό, είτε για να παρέμβουν καθοριστικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

«Όταν δεν φοβάμαι μπροστά στον κίνδυνο», αυτό είναι θάρρος; Απάντηση επιχειρούν να δώσουν ιστορίες με άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού που επέδειξαν ριψοκίνδυνη στάση… είτε αυτή είχε αίσια έκβαση, είτε όχι!

Σε αντιπαραβολή με τις παραπάνω ιστορίες, στην αμέσως επόμενη ενότητα παρουσιάζονται περιπτώσεις που η απόφαση των ανδρών  δεν έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αλλά εκφράζει την ισορροπημένη έκφραση της συνετής αξιολόγησης των συνθηκών.

Οι «Ιστορίες Ανδρείας» είναι μία έκθεση, παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,  που έχει ως στόχο να ταξιδέψει τους επισκέπτες στον «χώρο» και τον «χρόνο», αφηγούμενη ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων. Την έκθεση επιμελήθηκε η μουσειολόγος  Νάσια Χουρμουζιάδη.

Πληροφορίες

Ωράριο λειτουργίας:  Δευτέρα κλειστά, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη – 9 π.μ. – 1:30 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. –  8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. – 4 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. – 6 μ.μ..
Τιμές εισιτηρίων:  Ενήλικες: 7 ευρώ, παιδικό: 5 ευρώ. Οικογενειακό εισιτήριο (2 παιδιά & 2 ενήλικες): 20 ευρώ. Τηλ. Κρατήσεων: 212 254 0000.

[email protected]

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Μήπως Σας είναι εύκολο να μας γράψετε την διεύθυνση και τα τηλέφωνα του Κεντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,όπυ βρίσκεται η έκθεση «Ιστορίες Ανδρείας»;

  Ζητώ συγνώμη αλλά ζω στην περιφέρεια και δεν γνωρίζω τα ανωτέρω στοιχεία.

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

  1. Η διεύθυνση ειναι:
   Κέντρο Πολιτισμού
   «Ελληνικός Κόσμος»
   Πειραιώς 254
   177 78 Ταύρος

   Τα στοιχεια επικοινωνιας:
   Τηλ: 212 254 0000
   Fax: 212 254 0123
   Email: [email protected]
   Και ιστότοπος:http://www.hellenic-cosmos.gr/index.html
   Αν δείτε την έκθεση, οι εντυπώσεις σας θα ήταν ενδιαφέρουσες.

   1. Σας ευχαριστώ για τον κόπο που Σας έβαλα, ενώ έχετε επιμεληθείτε την Ιστοσελίδα Σας, για να μου στείλετε την διεύθυνση του Κέντρου Πολιτισμού.

    Ευχαρίστως θα Σας γράψω τις εντυπώσεις μου από την έκθεση. Μόνο που θα αργήσω να πάω λίγο διότι κατοικώ στην περιφέρεια. Ελπίζω να υπάρχει και τον Μάρτιο!

    Ο Κρητικός πεθερός μου με την έγγραφη συνέναιση του πατέρα του, κατετάγει σε ηλικία 16 ετών στην θρυλική Στρατιά Μικράς Ασίας. Εκεί πολέμησε ως ιππέας και τραυματίστηκε, μάλιστα έφερε βλήμα στο σώμα του μέχρι τον θάνατό του. Ήατν φανατικός Βενιζελικός.

    Θείος μου, Επισμηναγός, έπεσε με το Μπλένχαϊχ του και σκοτώθηκε στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο στην Βόρειο Ήπειρο. Εξάδελφος μου ως έφεδρος Λοχίας, μεταξύ των άλλων συνέλαβε 6 Ιταλούς αιχμαλώτους και προήχθη.

    Άλλος θείος μου υπηρέτησε ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού στο Οχυρό της Γραμμής Μεταξά “Περιθώρι”, όπου μετά την συνθηκολόγηση παραδόθηκε στους Βουλγάρους από τους οποίους εντελώς τυχαία σώθηκε από τον Λοχία επικεφαλής της στρατιωτικής μπάντας μιας γερμανικής Μεραρχίας.

    Όπως αντιλαμβάνεσθε η έκθεση με ενδιαφέρει ιδιαίτερα!

    Δεχθήτε τα Θερμά Συγχαρητήριά μου για την πολύ επιμελημένη Ιστοσελίδα “Προέλαση” με τα τόσο ενδιαφέροντα, πατριωτικά και εξειδικευμένα στρατιωτικά θέματα, την οποία Εσείς επιμελείσθε.

    Πολύ Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.