Ιστορική χειραψία μεταξύ διαστήματος και Γής

Η πρώτη χειραψία με το διάστημα

Στην πρώτη επίδειξη που έγινε ποτέ ενός τηλεχειριστηρίου διαστήματος – εδάφους με ζωντανή σύνδεση βίντεο και ανάδραση, ο αστροναύτης της NASA, Terry Virts που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έσφιξε το χέρι με τον ειδικό τηλερομποτικής της ESA André Schiele χθες (03.06.2015) στην Ολλανδία.

Ο Terry έκανε έλεγχο σε ένα joystick που επιτρέπει στους αστροναύτες στο διάστημα για να «αισθάνονται» αντικείμενα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Το χειριστήριο είναι το δίδυμο εκείνου στη γη και κινείται είτε αντιγράφει την κίνησή του με τον ίδιο τρόπο.

Τηλεχειριστήριο

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Το χειριστήριο παρέχει ανάδραση έτσι και οι δύο χρήστες μπορούν να αισθάνονται τη δύναμη του άλλου που πιέζει ή τραβά. Νωρίτερα φέτος, ο αστροναύτης της NASA, Butch Wilmore, ήταν ο πρώτος που δοκίμασε το joystick στο διάστημα, αλλά χωρίς σύνδεση.

Η προσγείωση αστροναυτών στον Άρη και την επιστροφή τους σπίτι είναι ένα βήμα πάρα πολύ μακριά για την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή, και η λειτουργία οχημάτων από τη Γη είναι δύσκολη και κουραστική – παίρνει σε μια εντολή περίπου 12 λεπτά για να φτάσει τον πλανήτη. Αντ ‘αυτού, η ESA οραματίζεται να στείλει αστροναύτες σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη και να ελέγχει ρομπότ στην επιφάνεια του από ψηλά.

Η σημερινή δοκιμή επαλήθευσε το δίκτυο επικοινωνιών, την τεχνολογία ελέγχου και το λογισμικό πίσω από τη σύνδεση. Κάθε σήμα από τον Terry στον André έπρεπε να ταξιδέψει από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε κάποιον άλλο δορυφόρο περίπου 36 000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, μέσω του κέντρου ελέγχου της αποστολής στο Χιούστον στις ΗΠΑ και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό στο τεχνικό κέντρο της ESA, ESTEC στην Ολλανδία, παίρνοντας μέχρι και 0,8 δευτερόλεπτα συνολικά και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Haptics-2 στη Γη

Καθώς ο Διαστημικός Σταθμός ταξιδεύει με 28.800 χλμ/ώρα, ο χρόνος για κάθε σήμα να φτάσει στον προορισμό του αλλάζει συνεχώς, αλλά το σύστημα προσαρμόζεται αυτόματα στις μεταβαλλόμενες χρονικές καθυστερήσεις.

Εκτός από το χειριστήριο, ο Terry είχε επιπλέον μια οθόνη με βίντεο πραγματικού χρόνου από το έδαφος και η επαυξημένη πραγματικότητα πρόσθετε ένα βέλος για να δείχνει την κατεύθυνση και το μέγεθος της δύναμης.

Πίσω από τη σημερινή φαινομενικά απλή χειραψία κρύβονται χρόνια εργασίας για τους ανθρώπους να κωδικοποιήσουν το λογισμικό της ανάδρασης, της όρασης και των επικοινωνιών.

“Το σύστημα λειτούργησε, ακόμη και αν ο Διαστημικός Σταθμός πετούσε πάνω από 5.000 χιλιόμετρα μακριά,” σχολίασε ο André. “Ένιωσα λες και ο Terry τέντωσε το χέρι του κάτω από το διάστημα για να σφίξει το χέρι μου.”

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε τυφλές δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων αντικειμένων από αφρώδες υλικό για να ανακαλύψουμε εάν οι άνθρωποι σε τροχιά γύρω από τη Γη μπορούν να διακρίνουν την ακαμψία του αντικειμένου εξ αποστάσεως. Αυτό είναι σημαντικό για πιο προηγμένες απομακρυσμένες ρομποτικές εργασίες στο μέλλον.

Το διάστημα για τη γη

Το πείραμα Haptics-2

Η προσαρμοστικότητα και η εύρωστη σχεδίαση του συστήματος σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από τα κανονικά δίκτυα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για απομακρυσμένες περιοχές που είναι δυσπρόσιτες ή όταν καταστροφές έχουν καταστρέψει τα άλλα δίκτυα επικοινωνίας.

Η άμεση και ευαίσθητη ανάδραση σε συνδυασμό με διασφαλίσεις κατά των υπερβολικών δυνάμεων θα επέτρεπε στα οχήματα και τα ρομπότ να πραγματοποιούν λεπτές εργασίες στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στις παράκτιες γεωτρήσεις και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, για παράδειγμα. Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Ένα συμπληρωματικό πείραμα έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο για τον έλεγχο ενός πιο προηγμένου ρομπότ στο έδαφος.

Πηγή: esa.int

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.