Ιταλία: Επιχειρησιακό το πρώτο LASER σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης με ελικόπτερο NH90

Ιταλικό NH90 πετά πάνω απο τις Άλπεις. (aviopress.com)

Το πρώτο πιστοποιημένο σύστημα “Παρακολούθησης και Αποφυγής Εμποδίου με LASER” (LOAM) της εταιρείας SELEX ES, είναι πλέον τοποθετημένο σε ένα τακτικό μεταφορικό ελικόπτερο NH90 TTH του Ιταλικού Στρατού. Το ελικόπτερο παραδόθηκε στο Ιταλικό υπουργείο Άμυνας.

Η διαδικασία πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αεροπορικών Εξοπλισμών και Αξιοπλοΐας (ARMAEREO) του Ιταλικού Υπ. Άμυνας.

Το LOAM είναι ένα σύστημα για ελικόπτερα που καθιστά την πτήση τους ασφαλέστερη. Βασίζεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας του ραντάρ LASER που είναι ασφαλές για την όραση. Το LOAM μπορεί να ανιχνεύσει όλα τα είδη εμποδίων, ακόμα και τα πολύ λεπτά, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν κατά τη πορεία της πτήσης του ελικοπτέρου.

Εκτός από το LOAM, η SELEX ES παρέχει στα ιταλικά NH90 και άλλα αεροπορικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων των ολοκληρωμένων συστημάτων επικοινωνιών, δυνατότητα πλοήγησης και ταυτοποίησης, ραντάρ και συστήματα αποστολής.

Το σύστημα LOAM ενισχύει την επίγνωση τακτικής κατάστασης του πιλότου, ενώ παρέχει αυξημένο επίπεδο ασφάλειας κατά την εκτέλεση πτήσης χαμηλού ύψους κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής αποστολής.

Το LOAM είναι ένα τελευταία τεχνολογίας επιβοήθητικο συστήμα πλοήγησης για πλατφόρμες περιστρεφόμενης έλικας. Ειδικά σχεδιάσμενο για να εντοπίζει δυνητικά επικινδυνά εμπόδια κατά την διαδρομή πτήσης του αεροσκαφους, προειδοποιει το πλήρωμα εγκαίρως για την εκτέλεση αποτελεσματικών ελιγμων αποφυγής εμποδίου. Το LOAM λειτούργει με την αρχη του ρανταρ LASER χρησιμοποιώντας μια ασφαλή ακτίνα LASER για την περιοδική σάρωση της περιοχής κατά μήκος της πορείας πτήσης και εκτελειε λεπτομερή ανάλυση των επιστρεφόμενων υπερύχων. Χάρις στην καινοτόμο σουήτα αλγορύθμων, το συστήμα μπορεί να αναγνωρίσει τα εμπόδια κατά την αποστολή και να αναλύσει την θέση τους σε σχέση με τη διαδρομή πτήσης αναζητώτας για πιθανές προσκρουσεις, σε αυτή την περίπτωση θα παρέχει στο πλήρωμα τη σχετική ενήμέρωση και θα προειδοποιήσει για τα επικείμενα εμπόδια.
Το LOAM είναι ένα τελευταία τεχνολογίας επιβοηθητικό σύστημα πλοήγησης για πλατφόρμες περιστρεφόμενης έλικας. Ειδικά σχεδιασμένο για να εντοπίζει δυνητικά επικίνδυνα εμπόδια κατά την διαδρομή πτήσης του αεροσκάφους, προειδοποιεί το πλήρωμα εγκαίρως για την εκτέλεση αποτελεσματικών ελιγμών αποφυγής εμποδίου. Το LOAM λειτουργεί με την αρχή του ραντάρ LASER χρησιμοποιώντας μια ασφαλή ακτίνα LASER για την περιοδική σάρωση της περιοχής κατά μήκος της πορείας πτήσης και εκτελεί λεπτομερή ανάλυση των επιστρεφόμενων υπερήχων. Χάρις στην καινοτόμο σουίτα αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει τα εμπόδια κατά την αποστολή και να αναλύσει την θέση τους σε σχέση με τη διαδρομή πτήσης αναζητώντας για πιθανές προσκρούσεις, σε αυτή την περίπτωση θα παρέχει στο πλήρωμα τη σχετική ενημέρωση και θα προειδοποιήσει για τα επικείμενα εμπόδια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το avionews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.