Τα νέα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού αποκάλυψαν ότι φετινές αμυντικές δαπάνες της Ιταλίας ανέρχονται στα 4,69 δισεκατομμύρια ευρώ (€), μια αισθητή μείωση με τα 4,72 δις € που δαπανήθηκαν πέρυσι.

Τα στοιχεία περιέχονται στον ιταλικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2017, τα οποία αποδεσμεύτηκαν αυτόν τον μήνα, μήνες αργότερα από την συνηθισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας τους τον Μάιο.

Σε μια χρονιά που η Ρώμη έχει επικριθεί από την κυβέρνηση του Τράμπ για την μη επίτευξη του NATOϊκού στόχου των αμυντικών δαπανών του 2 τοις εκατό του ΑΕΠ, ο νέος προϋπολογισμός υποδηλώνει ότι η Ιταλία δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η συνολικές δαπάνες προμηθειών αποτελούνται από τις δαπάνες των 2,14 δις € του υπουργείου άμυνας και την συμπληρωματική δαπάνη των 2,55 δις € στην ιταλικό υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης, η οποία δαπανάται αποκλειστικά στα προγράμματα της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ως είθισται το έγγραφό του προϋπολογισμού, το οποίο έχει εξεταστεί από το Defence News, παρέχει στοιχεία για το 2017, αλλά επίσης και προβλέψεις για το 2018 και 2019.

Παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση στις δαπάνες προμηθειών του υπουργείου Άμυνας από την αύξηση των δυο προηγούμενων ετών, χαμηλά στα 2,12 δις € το 2018 και έπειτα το 2019 στα 2,16 δις €.

Η βουτιά των δαπανών στις προμήθειες ειναι σε παράλληλη μείωση σ’όλον τον συνολικό προϋπολογισμό του υπουργείου άμυνας, ο οποίος περιέχει το τμήμα των δαπανών προμηθειών του υπουργείου, όπως επίσης και τις δαπάνες προσωπικού, Συντηρήσεων και Επιχειρήσεων.

Το φετινό σύνολο είναι στα 13,21 δις €, πιο χαμηλά από τα 13,36 δις του προηγούμενου έτους. Τα στοιχειά του 2017 περιέχουν 1,27 δις € για Συντηρήσεις και Επιχειρήσεις και 9,8 δις € για το προσωπικό.

Το έγγραφό ανακοινώνει την δρομολόγηση μιας σειράς νέων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων 35 εκατομμυρίων € κατανεμημένων σε τρία έτη για εργασίες πάνω στο πρωτότυπο μιας εκσυγχρονισμένης έκδοσης του ιταλικού άρματος μάχης Ariete, πολλά απο τα οποία ειναι εκτός υπηρεσία λόγω ελλειψης χρηματοδότησης στην συντήρηση.

Περίπου 2,5 εκατ. € ειναι επίσης διαθέσιμα για την φετινή εκμίσθωση ενός αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών σημάτων, μια πιθανή αναφορά στην αναφερόμενη εκμίσθωση του αεροσκάφους King Air που ήδη χρησιμοποιείται για τις πτήσεις από τα ιταλικά νησιά της Μεσογείου ώστε να διενεργεί αποστολές επιτήρησης έξω από την Λιβύη.

Το έγγραφο δηλώνει πως επιπρόσθετα 10.4 εκατ. € θα δαπανηθούν μέσα στο 2018 και 2019 για να συνεχιστεί η εκμίσθωση, ενώ χρήματα θα δαπανηθούν για την έναρξη της προμήθειας δύο αεροσκαφών SIGINT κατά το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός δηλώνει οτι πέντε εκατ. € θα δαπανηθούν επίσης κατά τα τρία επόμενα χρόνια για την χρηματοδότηση ενός νέου συστήματος παρεμβολών για την κατάρριψη μικρών UAV.

Το έγγραφο συντάσσει μια λίστα επιθυμητών προγραμμάτων που ο στρατός θα θέλει να ξεκινήσει όταν θα υπάρξουν διαθέσιμα χρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενος νέου ελαφρύ εκπαιδευτικού ελικοπτέρου και αεροσκάφους για την πολεμική αεροπορία και μια έκδοση ειδικών δυνάμεων, επίγειας υποστήριξης του C-27J.

Άλλα προγράμματα στον κατάλογό επιθυμιών, συμπεριλαμβάνουν τον νέο πύραυλο MBDA CAMM-ER ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τον πύραυλο Aspide της Ιταλίας, Chinook ειδικών δυνάμεων και μια μεγαλύτερη έκδοση του υπό-εξελιξη UAV Piaggio Hammerhead, τα όποια μπορεί να λάβουν χρηματοδότηση από μια ξεχωριστή χρηματοδοτική ροή των 12,8 δις € που αναμένει έγκριση από το υπουργείο οικονομικών της Ιταλίας.

Τα υφιστάμενα προγράμματα που ειναι ήδη υπό εξέλιξη λαμβάνουν την ετήσια χρηματοδότηση τους, συμπεριλαμβανομένων των 182,3 εκατ. € για το νέο “ελικοπτεροφόρο” της Ιταλίας, 724 εκατ. € για το πρόγραμμα του F-35, 384,8 εκατ. € για την ολοκλήρωση της προμήθειας φρεγατών FREMM και 388,7 εκατ. για τα νέα παράκτια περιπολικά σκάφη πολλαπλού ρόλου PPA.

Οι συντάκτες του εγγράφου παροτρύνουν το ιταλικό κοινοβούλιο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα θεσπίσει τους εξαετείς αμυντικούς προϋπολογισμούς, και το οποίο θα δώσει στους στρατηγούς τη δυνατότητα να γνωρίζουν καλύτερα τα χρήματα που θα διαθέτουν για να ξοδέψουν, ενώ παρέχει στην βιομηχανία μια πιο σταθερή εικόνα των παραγγελιών που πρόκειται να γίνουν. Αυτός ο νόμος, ο οποίος είχε εμπνευστεί στην ιταλική αμυντική Λευκή Βίβλο του 2015, επί του παρόντος αναμένει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Χωρίς επιπλέον χρηματοδοτήσεις για το επόμενο έτος, το έντυπο προειδοποιεί οτι η προμήθεια απο την Ιταλία των ελικοπτέρων NH90, φρεγατών FREMM, τεθωρακισμένων οχημάτων VBM και αεροσκαφών Eurofighter θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια επιβράδυνση.

Tom Kington

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: