Ιταλία: Το Υπ. Άμυνας θα χρηματοδοτήσει την εξέλιξη του MC-27J Praetorian Ειδικών Επιχειρήσεων

Leonardo SpA | MC-27J Praetorian με κάθετα ακροπτερύγια

Ο ιστότοπος Jane’s μετέδωσε ότι το ιταλικό υπουργείο άμυνας (Υπ. Αμ.) σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει νέα πολυετή προγράμματα για την εξέλιξη τριών αεροπλάνων Leonardo MC-27J Praetorian ειδικών επιχειρήσεων για την ιταλική Αεροπορία. Το τελευταίο έγγραφο πολυετούς προγραμματισμού χρηματοδοτεί από το 2021 ως το 2026, το πρόγραμμα εξέλιξης του MC-27J Praetorian με €80 εκατομμύρια και κάνει μνεία για την απαίτηση τριών αεροπλάνων διαμόρφωσης ειδικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο συνολικός προϋπολογισμός που απαιτείται ανέρχεται στα €99 εκατ., αφήνοντας €19 εκατ. δίχως χρηματοδότηση.

Η ιταλική αεροπορία διαθέτει 12 αεροπλάνα σε υπηρεσία από τον Ιανουάριο 2012 με την 98η Μοίρα της 46ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας. Το πρόγραμμα του MC-27J Praetorian ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 με σκοπό την μελέτη και εν τέλει την εξέλιξη μιας έκδοσης ειδικών δυνάμεων του τακτικού μεταφορικού αεροσκάφους C-27J της ιταλικής Αεροπορίας για ένοπλες αποστολές κομάντο. Το πρόγραμμα φαίνεται πως στα μέσα της δεκαετίας του 2010 είχε σταματήσει καθώς μέχρι τον Νοέμβριο 2020 δεν είχε αναφερθεί ουδεμία πρόοδος, σύμφωνα όμως με επίσημα έγγραφα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Ιταλία ανέθεσε εντολή στη Διευθυντή Αεροπορικών Εξοπλισμών και Αξιοπλοΐας (DAAA) να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της τεχνικής και διοικητικής διαδικασίας.

Το Alenia C-27J Spartan είναι ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο που εξελίχθηκε και κατασκευάστηκε από το αεροπορικό τμήμα της Leonardo (πρώην Alenia Aermacchi μέχρι το 2016). Είναι ένα εξελιγμένο παραγωγό του προγενέστερου G.222 (C-27A Spartan σε υπηρεσία των ΗΠΑ), εξοπλισμένο με κινητήρες και διάφορα σύστημα που χρησιμοποιούνται επίσης και στο μεγαλύτερο Lockheed Martin C-130J Super Hercules. Επιπρόσθετα με την βασική μεταφορική διαμόρφωση, εξελίχθηκαν και ειδικοποιημένες εκδόσεις του C-27J για αποστολές ναυτικών περιπολιών, έρευνας και διάσωσης, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR), πυρών υποστήριξης/προσβολής επίγειων στόχων και ηλεκτρονικού πόλεμου.

Μέχρι το 2020, το C-27J είχε, επίσης, αποκτηθεί από τις πολεμικές αεροπορίες των: Αυστραλίας (10) Βουλγαρίας (3), Τσαντ (2), Ελλάδος (8), Ιταλίας (12), Κένυας (3), Λιθουανίας (3), Μεξικού (4), Μαρόκου (4), Περού (4), Ρουμανίας (7), Σλοβακίας (2), Ζάμπιας (2) και Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (21). Τον Νοέμβριο 2020, η Leonardo ξεκίνησε το πρόγραμμα του C-27J επόμενης γενιάς με νέο εξοπλισμό, συστήματα και αεροδυναμικές λύσεις που βελτιώνουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ενισχύσουν την απόδοση του. Ενώ τα νέα κάθετα ακροπτερύγια συνεισφέρουν στην βελτίωση της απόδοσης αναρρίχησης και αυξάνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος απογείωσης (MTOW) μέχρι 1000 κιλά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.