Ιταλία: Χρηματοδότηση για το νέο άρμα – Λιγοστεύουν τα χρήματα για το όχημα Freccia

Πρωτότυπο του Centauro II.
Πρωτότυπο του Centauro II.
Πρωτότυπο του Centauro II. © militarypedia.it

Η Ιταλία πρόκειται, φέτος, να δαπανήσει 160 εκατομμύρια ευρώ (€) για την ανάπτυξη του νέου τροχοφόρου άρματος, αλλά ενδέχεται να παραμελήσει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του νέου πακέτου των τεθωρακισμένων οχημάτων Freccia, επιβραδύνοντας, μ’αυτόν τον τρόπο, την πορεία του Στρατού προς τον μετασχηματισμό του σε μια χαμηλού βάρους ψηφιακή δύναμη.

Πηγές που γνωρίζουν τις αποφάσεις σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις δήλωσαν στο Defence News ότι το πρόγραμμα του νέου τροχοφόρου άρματος Centauro II θα λάβει 160 εκατ. € μέσω του ιταλικού προϋπολογισμού άμυνας του 2016, τα οποία πρόκειται να αποδεσμευθούν άμεσα.

Το άρμα που αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία των Iveco και Leonardo-Finmeccanica της Ιταλίας, είναι μια αναβάθμιση του Centauro που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον Ιταλικό Στρατό. Το πρωτότυπο του πρόκειται να αποκαλυφθεί στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι τον επόμενο μήνα πριν παραδοθεί τον Ιούλιο στον Στρατο για δοκιμές που θα διαρκέσουν έως το 2017.

Η χρηματοδότηση ίσως να οδηγήσει σε μια σύμβαση προ-παραγωγής περίπου 30 οχημάτων των 30 τόνων και τελικής ταχύτητας 105 χιλιομέτρων ανά ώρα (ΧΑΩ), ανέφεραν οι πηγές.

Με νέο σκάφος και καλύτερη θωράκιση από το Centauro, η αναβάθμιση θα διαθέτει ένα πυροβόλο των 120 χιλιοστών, σε σχέση με το πυροβόλο των 105 χιλ. του αρχικού οχήματος, πιο ισχυρό κινητήρα που θα αποδίδει 720 ισχύ 720 ίππων.
Οι πηγές ανέφεραν ότι τελικά μπορεί να παραγγελθούν μέχρι 140 Centauro II τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Centauro του Στρατού από τα 400 που είχε παραγγείλει, 240 εκ των οποίων είναι ακόμη σε υπηρεσία μετά την πώληση περισσότερων από 140 στην Ιορδανία.

Η χρηματοδότηση του Centauro II θα είναι μια θετική εξέλιξη για τους αμυντικούς σχεδιαστές οι οποίοι έχουν περιοριστεί σημαντικά από τους σφιχτούς προϋπολογισμούς. Έγγραφο προσχέδιο του προϋπολογισμού που αποδεσμεύθηκε την Δεκέμβριο, ο οποίος δεν διακόπτει τα μεμονωμένα προγράμματα, ανέφερε οτι 1,96 εκατ. € θα δαπανηθούν στους εξοπλισμούς, 17,7 τοις εκατό κάτω από έτος σε έτος. Σ’αυτό το ποσό θα προστεθεί το συνηθισμένο περίσσευμα απο τον προϋπολογισμό του υπουργείου Βιομηχανίας, το όποιο, τα προηγούμενα χρόνια, είχε ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια €.

Το προσχέδιο προειδοποιούσε οτι τα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμένου εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) της Ιταλίας, δεν θα λάβουν χρηματοδότηση μέσα στο 2016.

Ιταλικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης "Freccia".
Ιταλικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης “Freccia”.

Πιθανόν, ο Στρατός να απογοητεύθηκε απο το ύψος του ποσού των χρημάτων -μόλις 21 εκατ. €, δήλωσαν οι πηγές- τα οποία θα διατεθούν για το πρόγραμμα του τεθωρακισμένου οχήματος Freccia.

Στην αρχή του 2015, το Ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δαπάνη των 2,65 δισ. € για την προμήθεια 381 οχημάτων Freccia για τον εξοπλισμό μιας Ταξιαρχίας που θα συνεργαστεί με την πρώτη Ταξιαρχία που έχει εξοπλιστεί με οχήματα Freccia για την οποία έχουν ήδη παραγγελθεί στην πρώτη παρτίδα των 249 οχημάτων.

Οι δύο Ταξιαρχίες που θα βασίζονται στα οχήματα, τα οποία κατασκευάζονται από την Iveco και Leonardo-Finmeccanica, θεωρήθηκαν σημαντικές για την μετατόπιση του Στρατού προς την μεγαλύτερη κινητικότητα και ψηφιοποίηση.

Οι πηγές ανέφεραν ότι πέρυσι διατέθηκαν 201 εκατ. € για το δεύτερο πακέτο οχημάτων και ότι πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση για 30 οχήματα. Όμως μετά τη διάθεση μόνο 21 εκατ. € για το τρέχον έτος για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, οι σχεδιαστές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις εργασίες τους ώστε να ολοκληρώσουν την παραγγελία των 381 οχημάτων έως την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2024.

Το νέο πακέτο θα χωρίζεται σε μια ομάδα των 261 οχημάτων που θα περιέχει εκδόσεις ολμοφόρων, σταθμών διοικήσεως, φορέων αντιαρματικών και οχημάτων μάχης, και στη δεύτερη ομάδα των 120 επονομαζόμενων Freccia Explorer, η οποία θα περιέχει εκδόσεις με ενσωματωμένο το ραντάρ Lyra 10.

Οι εκδόσεις του Explorer, το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Eurosatory, θα μεταφέρουν, επίσης, το UAV Horus της Leonardo-Finmeccanica και το ερπυστριοφόρο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV) TRP2, το οποίο διαθέτει ενα πολυβόλο, κάμερα και εκτοξευτή βομβίδων.

Βίντεο με το όχημα Freccia.

Ο Γερμανό Ντοτορι, λέκτορας στις στρατηγικές σπουδές του Πανεπιστημίου LUISS της Ρώμης, λέει ότι οι στρατηγοί του Ιταλικού Στρατού ίσως κατευθύνονται προς ένα νέο άρμα μάχης.

“Αυτό που θα μπορούσε να είναι το καλύτερο για αγορά, είναι τα άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία θέλουν οι στρατηγοί”, είπε ο Ντοτόρι.

Ο Στρατός, αυτή τη στιγμή, είναι 30 τοις εκατό χαμηλά στη διαθεσιμότητα των Ariete -του εγχώριας κατασκευής άρματος μάχης- μετά από άγριες περικοπές στους προϋπολογισμούς συντήρησης πολλά άρματα μάχης βρέθηκαν χωρίς ανταλλακτικά και τεθήκαν εκτός υπηρεσίας, είπε.

Ο Ντοτόρι είπε, επίσης, ότι πρόσφατα το Leopard 2 επικράτησε επί του Ariete στον Αρματικό Διαγωνισμό του NATO, ενισχύοντας την φήμη του στην Ιταλία.

“Αν η Ιταλία θέλει να πάει στην Λιβύη, τα χέρια της θα είναι δεμένα γιατί δεν θα διαθέτει άρματα μάχης”, είπε.

Ο Ντοτόρι είπε ο Στρατός ίσως να βρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του 2016 αν η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, τηρήσει την υπόσχεση της να μειώσει τις δαπάνες στο πρόγραμμα του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης (JSF) μετά την κατάκριση του προγράμματος μέσα από το Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Εάν οι περικοπές δαπανών υλοποιηθούν ή όχι, το πρόγραμμα JSF παρόλα αυτά συνεχίζεται κανονικά στην Ιταλία καθώς το πρώτο αεροσκάφος F-35 εξήλθε από την γραμμή τελικής συναρμολόγησης της χώρας. Τον Φεβρουάριο το πρώτο αεροσκάφος της γραμμής έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο F-35 που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, όταν πέταξε στην Αεροπορική Βάση Λούκ στην Αριζόνα για να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων.

Την 18η Μαΐου, το δεύτερο και τρίτο αεροσκάφος της γραμμής, επίσης, πετάξαν στις ΗΠΑ, συνοδευόμενα απο δυο ιταλικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-767A.

Tom Kington

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence News.Com για την “Προέλαση”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Δύο παρατηρήσεις, “ανέφερε οτι 1,96 εκατ. € θα δαπανηθούν στους εξοπλισμούς” πρόκειται για 1,96 δις € προφανώς και “είναι 30 τοις εκατό χαμηλά στη διαθεσιμότητα των Ariete”, το σωστό είναι ότι υπάρχουν μόλις 30 λειτουργικά άρματα του τύπου. Το Ariete έχει εγκαταλειφθεί λόγω περικοπών στην υποστήριξη.
  Όταν εφαρμόζεις (Ιταλία) μνημόνιο αλλά δεν το παραδέχεσαι και θέλεις και F-35 και μεγάλο ναυτικό και στρατό να κάνει καμιά επεμβασούλα με τους συμμάχους, τότε ο λογαριασμός δε βγαίνει.
  Ενδιαφέρον έχει η συζήτηση στα φόρα μεταξύ όσων διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη της ερπύστριας και των υπέρμαχων των τροχοφόρων. Οι τελευταίοι προσπαθούν να πείσουν τους πρώτους ότι για τη Λιβύη (έχουν φαγωθεί να εισβάλουν όπως ξανασχολίασα) και ανάλογες περιπτώσεις, ο τροχός (για τα άρματα η συζήτηση) με την ταχύτητα του στα πλαίσια μιας ψηφιοποιημένης ταξιαρχίας είναι παραπάνω από κατάλληλος, εφαρμόζοντας την τακτική του shoot and scoot του πυροβολικού και υποστηριζόμενος από τα άλλα μέσα.
  Μετά τα όσα είδα από τη Συρία, δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την επιτυχία ενός τέτοιου σχήματος, έστω και στη Λιβύη. Στη Συρία είναι αυτοκτονία με τα τόσα και τέτοια αντιαρματικά που κυκλοφορούν. Παραείναι ελαφριά η θωράκιση του για να κάνεις επίθεση μ’ αυτό το όχημα. Είναι γνώμη και όχι γνώση, να το ξεκαθαρίσω.
  Καλοέβλεπα και συνεχίζω τα centauro των 105 για τα νησιά μας, λόγω της ταχύτητας και πάντα σε ένα μείγμα ερπύστριας-τροχοφόρων. Ένα ΤΟΜΑ με πυροβόλο των 105, αν μας το έδιναν σε εξευτελιστική τιμή (αυτή είναι η κατηγορία μας). Τα πήραν οι Ιορδανοί τελικά.
  Στα 120 χιλ. δεν μου αρέσει. Και το 105 κουνούσε, αλλά το 120σάρι μετά τη βολή είναι σα βάρκα σε τρικυμία. Είμαι μάλλον λάθος, ψυχολογικά όμως μου κάνει κάπως.
  Αντίθετα το Freccia το βρίσκω πολύ καλό. Ευρώπουλα όμως δεν έχουμε.

  1. δεν καταλαβαινω τη συζητηση περι τροχοφορων αρματων στα νησια. Απο την στιγμη που μπορουμε να εχουμε προεγκατεστημενες δυναμεις και οι αποστασεις που πρεπει να καλυφθουν ειναι λιγοτερο απο 50 χλμ, τοτε τα ερπυστριοφορα ειναι μονοδρομος. Η ερπυστρια επιρεπει βαρυτερη θωρακιση και καλυτερη κινηση εκτος δρομου. Οταν παιρνεις τροχοφορο αυτα τα θυσιαζεις.

  2. Το ερώτημα σχετικά με τα υποκατάστατα του άρματος στα νησιά έχει απαντηθεί στην πραγματικότητα πρίν 30-35 χρόνια,όταν προτάθηκαν,και ίσως εξετάστηκαν κάποιες λύσεις,ουσιαστικά το SK-105 της Steyr.
   Εκείνο είναι ερπυστριοφόρο,αλλά στην γενική του φιλοσοφία,ανταλλάσει προστασία με ευκινησία,(που όμως ἤδη όταν παρουσιάστηκε την είχαν και μέσα άρματα όπως το ΑΜΧ-30 και το Leopard-1),και μικρό όγκο.
   Κρίθηκε τότε ότι αυτό που κυρίως χρειάζεται στα νησιά,είναι αντοχή στα πλήγματα,και όχι κινητικότητα,αφού ούτως ἤ άλλως αυτή χρειάζεται σε πόλεμο κινήσεων,και ιδίως επιθετικό.
   Στα νησιά όμως,με την μικρή έκταση,και την πρωτοβουλία στον αντίπαλο,χρειάζεται πρωτίστως επιβιωσιμότητα.
   Και όλα αυτά έχουν γίνει ανεπισήμως γνωστά,δηλαδή ίσως και να είναι απλώς εικασίες,ἤ και ξεκάρφωμα.
   Το ακανθώδες ζήτημα ήταν τότε,όπως και τώρα,το κόστος,και από την άποψη αυτή,δέν υπάρχει -ακόμη- τίποτε φθηνώτερο των ἤδη διαθεσίμων αρμάτων.

 2. Στα νησιά δεν θα γίνουν αρματομαχίες.
  Κάλλιστα η δουλειά στα νησιά μπορεί να γίνει με τροχοφόρα τεθωρακισμένα που είναι πιο οικονομικά σε αγορά και χρήση συγκριτικά με τα άρματα μάχης. Που ειδικά τώρα δεν είναι εποχές να έχει η Ελλάδα 1300+ άρματα μάχης. Που είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να τα συντηρήσει όλα για οικονομικούς λόγους, χώρια το θέμα της επάνδρωσης τους που και σε αυτό υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αρμάτων και η μείωση τους πρέπει να αρχίσει άμεσα με την απόσυρση των περίπου 400 Μ-48 ΜOLF. Την θέση τους στα νησιά να πάρουν λιγότερα άρματα Leo-1 που μετά από χρόνια να αντικατασταθούν από κάποιο τροχοφόρο τ/θ ή έστω ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ με πυροβόλο 35-40 χλστ και α/τ πυραύλους.

  1. «Στα νησιά δεν θα γίνουν αρματομαχίες.»
   Αυτό είναι το ζητούμενο,αλλά φαίνεται ότι με τα άρματα στα νησιά ἡ ΑΣΔΕΝ αισθάνεται καλύτερα.
   Το βέβαιο είναι,(σωστό ἤ λάθος ως σύλληψη),το 1974 όλες οἱ ΑΔΤΕ ζητούσαν μέσα άρματα.
   Επίσης,υπό τις παρούσες συνθήκες,δέν υπάρχει περιθώριο να αγοραστούν σύγχρονα τροχοφόρα οχήματα μάχης,και να χρεωθούμε σήμερα τα φράγκα που δέν έχουμε,για να αποσβέσουμε την επένδυση σε 15-20-30-ΧΨ χρόνια από σήμερα.
   Δέν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής,ότι δέν υπάρχει τίποτε στην αγορά που να μπορεί να υποκαταστήσει το ἀρμα,και να μήν κοστίζει 3Μ€ και πάνω,ἄν πρόκειται για νέο υλικό,ενώ ἄν πρόκειται για μεταχειρισμένο,υπόδειξε μου σε παρακαλώ ποιό είναι αυτό:AMX-10RC,SK-105,κάτι άλλο;
   Και πές μου επίσης,πόσο φθηνά και διαθέσιμα θα είναι τα πυρομαχικά και τα ανταλλακτικά του υλικού που θα υποκαταστήσει το άρμα.
   Αυτήν την στιγμή,το μόνο που μπορει να γίνει για μείωση κόστους,και με την μικρώτερη έως αμελητέα μείωση σε επιχειρησιακό αντίκρυσμα,είναι ὁ εξορθολογισμός του αριθμού των μέσων αρμάτων στον τομέα της ΑΣΔΕΝ,που αντιστοιχεί σε μία Τεθωρακισμένη Μεραρχία και ίσως περισσότερο.
   Κάτι ακόμη,ἡ απόσυρση των Μ48 δέν χρειάζεται να γίνει με Λέοπαρντ-1,στην πραγματικότητα ἤδη γίνεται εν μέρει αναπλήρωση με Μ60Α3 από το μεγάλο απόθεμα παροπλισμένων.
   Ενώ και τα Λέο-1Α5 ἤδη ανακυκλώνουν ανταλλακτικά από τα -1V/ -1GR.
   Οπότε,όπως εύκολα συνάγεται,το επί του παρόντος διαθέσιμο αρματικό υλικό,συντηρείται «καίγοντας λίπος» παλαιοτέρων και κάπως παχυτέρων αγελάδων,και όχι με ροές νωπών ανταλλακτικών.
   Δέν ξέρω για πόσο ακόμη,αλλά ούτε εναλλακτικές βλέπω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.