Την 19 Οκτωβρίου 2016, στο αμυντικό σύμπλεγμα της Τσεκινιόλα στην Ρώμη, με την παρουσία αξιωματικών του Στρατού και αξιωματούχων της Άμυνας και της κοινοπραξίας IvecoOto Melara (η Oto Melara ονομάζεται πλέον Leonardo – Finmeccanica), παρουσιάστηκε το τεθωρακισμένο όχημα Centauro II, η σύγχρονη εξέλιξη του τεθωρακισμένου οχήματος Centauro, που υπηρετεί στις μονάδες Ιππικού από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Το Centauro II είναι μια εκσυγχρονισμένη και ενισχυμένη έκδοση του πρώτου τροχοφόρου 8X8 καταστροφέα αρμάτων στον κόσμο. Εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο διαμετρημάτων 120/45 χιλιοστών τελευταίας γενιάς και ημιαυτόματο γέμισμα, το Centauro II έχει ισχύ πυρός ισοδύναμη με αυτή των περισσότερων σύγχρονων αρμάτων μάχης και μπορεί να βάλλει όλα τα τελευταίας γενιάς βλήματα 120 χιλ. Για μέγιστη κινητικότητα έχει τοποθετηθεί κινητήρας νέας γενιάς, σύστημα αυτόματης μετάδοσης και ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης και διεύθυνσης.
Μολονότι διατηρεί τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μετάδοσης τύπου “H” της οικογένειας Centauro, το σκάφος τροποποιήθηκε για να διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία από τις νάρκες και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED). Η αρθρωτή βαλλιστική προστασία νέας γενιάς που τοποθετήθηκε στο σκάφος και τον πύργο θα παρέχει μέγιστη προστασία εναντία σε βλήματα κινητικής ενεργείας.

Ο πύργος του Cenaturo II είναι εξοπλισμένος με τελευταίας σχεδίασης οπτικά για τον αρχηγό και πυροβολητή και σειρά συστημάτων επικοινωνίας και διοίκησης που εξασφαλίζουν μέγιστη διαλειτουργικότητα και διαθεσιμότητα των πληροφοριών στο πεδίο της μάχης. Ο πύργος μπορεί να δεχθεί το σύστημα τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού (RWCS) Hitrole Light με σκοπό να αυξηθεί η ευελιξία σε άλλα σενάρια πέραν των πολέμων, εξασφαλίζοντας την μέγιστη προστασία του πληρώματος.

Το πρόγραμμα προμήθειας του Centauro II πρόκειται να αρχίσει φέτος, και θα ολοκληρωθεί το 2033. Η είσοδος σε ενεργό υπηρεσία με τον Στρατό θα καλύψει πολλές βασικές ανάγκες, αρχικά εξοπλίζοντας τις μονάδες Ιππικού των Μεσαίων Ψηφιακών Ταξιαρχιών και αυτές που εμπλέκονται στα θέατρα των επιχειρήσεων. Η δημιουργία των Μεσαίων Δυνάμεων εχει ως σκοπό την παροχή, στην Χερσαία Δύναμης Διοίκησης, η ικανότητα να αναπτύσσει νέες δυνάμεις με μεγαλύτερα επίπεδα κινητικότητας, επιβίωσης και προστασίας απ’οτι οι ελαφρές δυνάμεις και μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης εν συγκρίσει με μια μεγαλύτερη δύναμη.

Το τεθωρακισμένο όχημα Centauro χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά και εκτός εθνικής επικρατείας, στην Σομαλία, Κόσοβο, Ιράκ και επι του παρόντος στον Λίβανο.

Το νέο μεσαίου τύπου τεθωρακισμένο πληροί την κύρια απαίτηση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία είναι η αυξημένη προστασία και ασφάλεια του προσωπικού, την συνεχή παροχή υπηρεσιών, την δυνατότητα παροχής έγκαιρης υποστήριξης σε πολλαπλές καταστάσεις.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: