Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Αν ο πόλεμος είναι η απλή συνέχεια της πολιτικής με χρήση άλλων μέσων, η Δανία έσπευσε σίγουρα να αναπροσαρμοστεί στα νέα κλαουζεβιτικά δεδομένα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στην εποχή εκείνη, η Δανία έστεκε σαν εμπόδιο στην έξοδο των σοβιετικών πλοίων και υποβρυχίων της Βαλτικής προς τον ωκεανό όμως στα νέα δεδομένα, η Ρωσία σχεδόν εξαφανίστηκε από τη “Βαλτική λίμνη”, που περιτριγυρίστηκε από φιλικά κράτη.

Έτσι, τα διεθνή συμφέροντα της Δανίας στράφηκαν στην ανοιχτή θάλασσα, με το ναυτικό να αναλαμβάνει τη σκυτάλη της υπεράσπισης του διεθνούς ναυτικού εμπορίου, της αρκτικής περιπολίας στις Γροιλανδικές ακτές και την παρουσία της δανικής σημαίας σε μακρυνές αποστολές υποστήριξης της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας.

Τα νέα δεδομένα ώθησαν το δανικό ναυτικό να αναδιοργανωθεί πλήρως από μια παράκτια δύναμη ελαφρών και ευέλικτων σκαφών κρούσης σε μια μικρή αλλά ισχυρή δύναμη ωκεανοπόρων πλοίων που θα συνεργάζονταν με τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις κάνοντας την Δανία έναν υπολογίσιμο και χρήσιμο σύμμαχο. Ουσιαστικά, μέσα σε 10 με 15 χρόνια όλος ο στόλος υποβρυχίων, πυραυλακάτων και ναρκαλιευτικών αποσύρθηκε και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ναυπηγήσεων τέθηκε σε εφαρμογή. Όλα έπρεπε να εναρμονιστούν κι όλα όφειλαν να αλλάξουν, τόσο τα υλικά όσο και οι τρόποι σκέπτεσθαι: στην εκπαίδευση, στη στρατηγική και στην συλλογική νοοτροπία. Και φυσικά, όλα όφειλαν να σεβαστούν τα νέα δεδομένα των μικρών και διαρκώς συρρικνούμενων προϋπολογισμών αμύνης.

Τα νέα δεδομένα οδήγησαν στην σχεδίαση της κλάσης Absalon που χαρακτηρίστηκε ως κλάση “φρεγατών υποστήριξης”. Η περιγραφή ήταν μοναδική στην εποχή της (τέλη δεκαετίας του ’90) και περιέγραφαν ένα υβρίδιο με καρίνα βαρειάς φρεγάτας 6,500 τόνων και ευρύχωρη υπερκατασκευή που θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί αναλόγως της αποστολής της. Αντίστοιχα, το πλοίο θα έφερε χώρους εφαρμογής οπλικών συστημάτων με τη μέθοδο του εγκιβωτισμού, ώστε να είναι δυνατόν να πετύχει αλλαγή εν μέσω της αποστολής (αρχικές προθέσεις που αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες) ή τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος εξοπλισμού με επιπλέον οπλοσυστήματα (τελική διαμόρφωση).

Η κλάση Absalon έφερε χώρους ενδιαιτήσεων μεγάλου πληρώματος ή προσωπικού, χώρους μεταφοράς πεζοναυτών/ειδικών δυνάμεων και οχημάτων (έως 7 άρματα μάχης), δύο ακάτους εφόδου CB90, δύο εξωλέμβια σκάφη RHIB και δύο ελικόπτερα EH-101. Εναλλακτικά μπορούσε να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες υλικού σε εμπορευμετοκιβώτια, να μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο, να αναλάβει αποστολές εκκένωσης ή ανακούφισης πληθυσμού από φυσικές καταστροφές κλπ. Ο οπλισμός του ήταν ένα πυροβόλο Mk45 των 5″, δύο τηλεχειριζόμενοι πύργοι Millenium 35, τορπίλες MU90 και μια 5πλή συστοιχία κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων για ένα μίγμα ESSM και Harpoon καθώς και συστοιχίες Stinger και πολυβόλα Browning M2. Ναυπηγήθηκε σε μόλις δύο μονάδες όταν έγινε φανερό ότι η πολυμορφικότητά του είχε τα όριά της. Η ημέρα που θα “κουμπώνουμε” και θα “ξεκουμπώνουμε” κιβώτια με οπλισμό χωρίς να ενδιαφερόμαστε για την διαλειτουργικότητά τους με τα ραντάρ, τους κατεθυντήσες και τις καλωδιώσεις δεν έχει φτάσει ακόμα.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του και δίνοντας προγράμματα στα δανικά ναυπηγεία Odense Staalskibsværft (μέχρι που έκλεισαν τουλάχιστον το 2012), η δανική κυβέρνηση συνέχισε την ναυπηγηση στο σχέδιο καρίνας του Absalon με τη νέα κλάση Iver Huitfeldt. Τα πλοία είναι στο ίδιο σχέδιο και διαστάσεις με απειροελάχιστες διαφορές (139x20x5,3 μέτρα), εκτόπισμα 6,645 τόνους και ταχύτητα 30 κόμβων κινούμενα από 4 κινητήρες ντήζελ MTU 8000 που τους δίνουν ακτίνα 9000 μίλια με οικονομική ταχύτητα (18 κ.). Οι φρεγάτες Iver Huitfeldt χαρακτηρίζονται πλέον πλοία Αντι-Αεροπορικού Πολέμου Περιοχής γεγονός που αντικατοπτρίζεται στον οπλισμό του: τα πλοία διαθέτουν 12 θέσεις εφαρμογής οπλισμού (slots) με τις 4 να κατέχονται από 8πλά συστήματα κάθετης εκτόξευσης Mk-41 Vertical Launching Sytem / VLS με ένα μίγμα πυραύλων SM-2MR, ESSM και Harpoon αφήνοντας τις δύο τελευταίες θέσεις για όπλα εγγύς άμυνας (1 Oto Melara των 3″ κι ένα Millenium 35). Oι υπόλοιπες 6 θέσεις παραμένουν κενές ικανές να δεχθούν πυροβόλα, εκτοξευτές Mk141 για 8 Harpoon ή Mk48 για 6 ESSM ή τορπιλοσωλήνες MU90.

Ο προϋπολογισμός αλλά και το μέγεθος της Δανίας δεν έχει αφήσει τη χώρα να εκμεταλλευτεί το σύνολο των δυνατοτήτων αυτής της κλάσης πλοίων. Το 2014 η κυβέρνηση της Κοπενχάγης πρότεινε στον Καναδά την αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης Iroquois με βελτιωμένο έκδοχο της Absalon, πρόταση που ο Καναδάς επεξεργάζεται. Ανάλογη πρόταση έχει γίνει και στην Αυστραλία για τις φρεγάτες Adelaide (O.H. Perry). Στο μεταξύ, τα ναυπηγεία Odense που λειτουργούσαν υπό το εταιρικό σχήμα A.P. Moller – Maersk Group, έκλεισαν μετατρεπόμενα σε βιομηχανικό πάρκο με σημαντικό έργο αρχικής ναυπήγησης των Iver Huitfeldt να μεταφέρεται σε ναυπηγικές κλίνες βαλτικών χωρών πριν έρθουν στην χώρα για τελική διαμόρφωση.

Τα σκάφη Absalon/Iver Huitfeldt κόστισαν πριν δέκα χρόνια ~285 εκ. δολάρια το ένα (πριν την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών και του οπλισμού). Με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας, μήπως θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε ένα δοκιμασμένο σχέδιο στο οποίο μπορούν άνετα να “κουμπώσουν” τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα της επιλογής μας αντί να περιμένουμε παραχωρήσεις ξένων και ήδη καταπονημένων σχεδιάσεων;

5 Σχόλια

 1. Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

  Δεν είναι τόσο πολύ το οπλικό σύστημα , όσο η τελική πολιτική απόφαση . Αυτό μας έφαγε άλλωστε εδώ και τόσα χρόνια . Αγοράζουμε πράγματα που δε τα ενέκριναν οι ειδικοί .

  Απάντηση
 2. X

  Eίναι ναυπηγημένα με εμπορικές προδιαγραφές. Είναι μεγάλο ρίσκο να αγοράσουμε τέτοια πολεμικά πλοία. Στο Αιγαίο αν ,,φάνε,, ένα πύραυλο θα καούν από άκρη σε άκρη.

  Απάντηση
  • ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

   Θα μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς σημαίνει
   < προδιαγραφές εμπορικού πλοίου που όλοι αναμασούν (com-spec σε σχέση με Mil-spec.).
   Φυσικά και θέλουμε 4 ΦΡΕΜ και 6 Μπελαρά αλλά άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό..(Εθνάρχης έφη).
   “Στο Αιγαίο αν ,,φάνε,, ένα πύραυλο θα καούν από άκρη σε άκρη.”
   Δηλαδή αν τον “φάνε ” στον Ατλαντικό ..δεν τρέχει τίποτα..!!! Αστεία πράγματα.
   Πάντως για την πληροφόρησή σου τα σκάφη που είναι αλουμινένια ( συνήθως οι υπερκατασκευές) έχουν πρόβλημα (το αλουμίνιο όταν υπερθερμανθει, καίγεται).
   Το συγκεκριμένο σκάφος είναι καθ΄’όλοκληρίαν ατσάλινο.
   Φιλικά τώρα:Καλό θα ήταν πριν κάποιος εκφέρει γνώμη, να ενημερώνεται ( κάπως) για το θέμα.
   Πλήρως εξοπλισμένο, η Iver Huitfeldt κοστίζει το ποσό των 340 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως είπε ο Rear Adm. Olsen. Τα περισσότερα από αυτά, περίπου 207 εκατομμύρια δολάρια, πηγαίνουν σε όπλα, αισθητήρες και άλλα ηλεκτρονικά, τα οποία οδηγούν το κόστος των σύγχρονων πολεμικών πλοίων παγκοσμίως. Το κύτος, οι κινητήρες και άλλα μηχανικά συστήματα (HME) κοστίζουν μόνο περίπου 133 εκατομμύρια δολάρια.Οι Αμερικάνοι την υπολόγισαν στα λίγο! κάτω από 400 μύρια..! με πλήρη εξοπλισμό.
   Όσον αφορά τις COM-SPEC. Οι Δανοί τονίζουν ότι η φρεγάτα κατασκευάζεται σύμφωνα με τα στρατιωτικά πρότυπα για τον έλεγχο ζημιών, τονίζει ο Olsen, αλλά χρησιμοποιεί. “Στην πραγματικότητα, πολλά πολιτικά πράγματα είναι αρκετά καλά”, είπε. “Μπορούν να αντέξουν σε πολύ περισσότερη τιμωρία από κάποια στρατιωτικά πράγματα.”Με πολυάριθμα (16) υδατοστεγή διαμερίσματα, επενδύσεις από kevlar και αδιάβροχες βάσεις για όλους τους βασικούς εξοπλισμούς, “Μία από τις φρεγάτες πέρασε πρόσφατα τους Αξιωματικούς Σημαίας του Βασιλικού Ναυτικού Πρόγραμμα Θαλάσσιας Εκπαίδευσης (FOST) με διάκριση, η οποία περιλαμβάνει μια γνωστή σκληρή μάχη έξι εβδομάδων με εντατικές ασκήσεις ελέγχου ζημιών.
   Μιλάμε γιά ένα πλοίο 138 μέτρα με μόνο(!) 100-110 πλήρωμα,με πολύ καλό οπλισμό :
   4 × Mk 41 VLS with up to 32 SM-2 IIIA surface-to-air missiles [1]
   2 × Mk 56 VLS with up to 24 RIM-162 ESSM
   8–16 × Harpoon Block II SSM
   1 × Oerlikon Millennium 35 mm Naval Revolver Gun System CIWS
   2 × OTO Melara 76 mm
   2 × dual MU90 Impact ASW εκτοξευτές τορπιλών.
   Και αυτά είτε σαν AAW είτε σαν ASW (έχει και αυτό το αβαντάζ της ευελιξίας) ταχύτητα 30+ κόμβους, και όπως λέει και ο Νέστορας ,μιά τεράστια αυτονομία (10000 μίλια με 18 κόμβους..!!!!) με ότι αυτό συνεπάγεται.
   Το μεγάλο αβαντάζ είναι ο εξαιρετικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός.Ο κύριος αισθητήρας είναι το 4-όψεων APAR (Advanced Phased Array Radar). Αυτό το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών AESA λειτουργεί στη ζώνη X και παρέχει ανίχνευση, παρακολούθηση και εμπλοκή σε 360 °. Έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του SPY-1 αναζήτησης και του SPG-62 συνδυασμού ραντάρ φωτισμού που χρησιμοποιείται στην κατηγορία Alvaro de Bazan καθώς το APAR μπορεί να ανιχνεύσει τους εισερχόμενους στόχους καθώς και να παρέχει καθοδήγηση για τα SAM. SM-2 και ESSM με το μέγιστο δυναμικό τους.
   Το ραντάρ Thales SMART-L μεγάλου βεληνεκούς και δυνατότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης αεροπλάνων και πυραύλων στα 400+ μίλια. Αυτό το ραντάρ AESA που λειτουργεί στη ζώνη L είναι ικανό να εντοπίζει ταυτόχρονα 1500 στόχους.
   Μήπως οι Δανοί δεν ξέρουν από θάλασσα (!) η οι Βρετανοί με το TYPE 31`( η Arrowhead 140 ) η οι Ινδονήσιοι , ακόμα και αυτοί οι Αμερικανοί,( που ψάχνονται να βρούν λύση γιά τα προβληματικά LCS)
   Το Δανέζικο Ναυτικό πήρε την ευκαιρία να επιδείξει το πλοίο όταν η δεύτερη φρεγάτα στην τάξη, Peter Willemoes,επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το Νοέμβριο. , ο κ. Mac Thornberry,από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων περιηγήθηκε στο πλοίο , όπως και ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, Adm. John Richardson και δήλωσαν , “πολύ εντυπωσιασμένοι”.
   Στο τέλος όμως αυτό που έχει σημασία, είναι, ότι συμφωνώ (δυστυχώς) με τον Bioshock απολύτως.

   ΣΗΜ.(Για τον Έλληνα αντιπρόσωπο της BMT and Thales )περιμένω τα ποσοστά μου γιά την διαφήμηση..!!!
   ….Μιά και δεν βλέπουμε κανένα φως στο τούνελ (εκτός από το τραίνο που έρχεται) ας σαρκάσουμε λίγο με το χάλι μας.

   ΣΣ:Το μεγαλύτερο μέρος του σχολίου είναι copy από επίσης δικό μου σχόλιο σε άλλη ίδια περίπτωση.

   Απάντηση
 3. ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

  Θα συμφωνήσω με τον προλαλίσαντα, η απόφαση είναι πολιτική (έστω και αν το κόστος είναι το μισό) . Η Δανία δέν μπορεί η δεν θέλει η δεν ενδιαφέρεται να μας υποστηρίξει όπως ελπίζουμε (!) η Γαλλία. Το ίδιο ισχύει και γιά την Βρετανία ( στην περίπτωση της Arrowhead 140)

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: