Κάποια βασικά στοιχεία σχετικά με το ρωσικό εξελιγμένο σύστημα “ICBM Sarmat”

Κατά το εθνικό διάγγελμα του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση την 1η Μαρτίου 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πόυτιν δήλωσε ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας είχε ξεκινήσει την απο κοινού ενεργή φάση με εταιρείες της πυραυλικής και διαστημικής βιομηχανία για τη δοκιμή ενός νέου πυραυλικού συστήματος με ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (“ICBM”).

Ο “RS-28 Sarmat” είναι το ελπιδοφόρο πυραυλικό σύστημα που εκτοξεύεται μέσα από σιλό με τον βαρύ “ICBM” υγρού-προωθητικού με ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Η Ρωσία αναπτύσσει τον “Sarmat” από τη δεκαετία του 2000 για να αντικαταστήσει τον “ICBM R-36M2 Voyevoda” που επί του παρόντος είναι επιχειρησιακός με τις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της χώρας από το 1988.

Το πυραυλικό σύμπλεγμα έλαβε την ονομασία του από τις νομαδικές φυλές των Σαρματών που έζησαν από τον έκτο ως τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού στην περιοχή της σημερινής Ρωσίας, Ουκρανίας και Καζακστάν.

Ιστορία του έργου

Η κρατική σύμβαση για την εργασία έρευνας και ανάπτυξης (“R&D”) του “Sarmat” ολοκληρώθηκε την 21η Ιουλίου 2011. Την ημέρα της 54ης επετείου των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων την 17η Δεκεμβρίου 2013, όπως ανακοίνωσε επισήμως για πρώτη φορά σχετικά με την κατασκευή του συστήματος ο διοικητής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων στρατηγός Σεργκει Καρακάγεφ.

Την 31η Μαΐου 2014, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Γιούρι Μπορισοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο βαρύς πύραυλος ήταν «ένα μοναδικό όπλο», το οποίο δε διέθεταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Διευκρίνισε ότι «με την ανυψωτική ικανότητα του, μπορεί να μεταφέρει τα εν λόγω μέσα που μπορούν να παραβιάσουν τις αντιπυραυλικές άμυνες και χρησιμοποιώντας ένα τόσο ισχυρό προωθητικό θα μπορούσε να πετάξει από τον Βόρειο στον Νότιο πόλο». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας, ο πύραυλος θα εξοπλιστεί με «ελισσόμενες πολεμικές κεφαλές». Αργότερα, την 21η Φεβρουαρίου 2015, δήλωσε ότι ο πύραυλος θα αναπτυχθεί σε διάφορες διαμορφώσεις ενώ το βάρος της μεταφερόμενης πολεμικής κεφαλής θα ζυγίζει δέκα τόνους.

Το πρωτότυπο του “ICBM Sarmat” ήταν έτοιμο από το φθινόπωρο του 2015 ενώ το χρονοδιάγραμμα των δοκιμών εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ (στην περιφέρεια του Αρχάγγελσκ) είχε επαναπρογραμματιστεί αρκετές φορές λόγω μη διαθεσιμότητας του σιλό εκτοξευτή. Την 27η Δεκεμβρίου 2017, η Μοσκόβσκι Κομσομόλετς έγραψε σχετικά την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του πρωτότυπου πυραύλου.

Το εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων Κρασνογαρς (τμήμα του κρατικού κέντρου πυραύλων Μακέγεφ) είναι η κύρια εταιρεία για την παραγωγή των πρωτοτύπων του “ICBM Sarmat”.
Το 2013, ο διοικητής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων στρατηγός Σεργκει Καρακάγεφ δήλωσε ότι το νέο πυραυλικό συγκρότημα πρόκειται να φτάσει στις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις μέσα στο 2018-2020. Τον Μάιο του 2016, πηγή του TASS στον αμυντικό τομέα δήλωσε ότι ο “Sarmat” θα ενταχθεί στην ενεργό υπηρεσία στα τέλη του 2018.

Πριν ο “Sarmat” εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία, οι κατασκευαστές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανία έχουν λάβει μέτρα για να επεκτείνουν την επιχειρησιακή ζωή του πυραύλου “R-36M2 Voyevoda” (σύμφωνα με στοιχεία από τις ανοιχτές πηγές, οι ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις διαθέτουν 46 τέτοιους “ICBM”).

Κατά το εθνικό διάγγελμα του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση την 1η Μαρτίου 2018, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι με το βάρος των διακοσίων (200) τόνων, ο “ICBM Sarmat” έχει μικρή διαδρομή πτήσης, η οποία περιπλέκει την αναχαίτιση του από τα αντιβαλλιστικά συστήματα (“ABM”). Σύμφωνα με τον Πόυτιν, το βεληνεκές του νέου πυραύλου, ο αριθμός και η απόδοση των πολεμικών κεφαλών είναι μεγαλύτερα από αυτά του “ICBM Voyevoda”. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο “Sarmat” θα εξοπλιστεί με μια μεγάλη ποικιλία πολεμικών κεφαλών υψηλής απόδοσης (που θα περιλαμβάνουν και υπερηχητικές δυνατότητες) και τα πιο εξελιγμένα συστήματα στην παραβίαση των ABM αμυνών.

Απόδοση/Μετάφραση από το «tass.com» για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Tα βασικα χαρακτηριστικα του sarmat εγιναν γνωστα στο φορουμ ARMY-2019.

  https://ria.ru/20190627/1555986458.html

  Bαρος εκτοξευσης 208,10 τονοι
  Βαρος καυσιμου 178,00 τονοι
  Ωφελιμο φορτιο 10,00 τονοι
  Μηκος ολικο 35,50 μετρα
  Διαμετρος 3.00 μετρα
  Εμβελεια 18000 χλμ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.