Κάπως έτσι θα είναι τα νέα νορβηγικά άρματα μάχης -Εάν παραγγελθούν από τη Νότια Κορέα

Hyundai Rotem | K2NO Black Panther με νορβηγικά χρώματα

Το K2 Black Panther με νορβηγικά χρώματα εκτέθηκε στη Σεούλ.

Αν η νοτιοκορεάτική αμυντική βιομηχανία κερδίσει ξανά σε νορβηγικό αμυντικό διαγωνισμό, τότε αυτό θα είναι το άρμα μάχης που σε τέσσερα χρόνια περίπου θα αντικαταστήσει το σημερινό Leopard 2A4NO του νορβηγικού Στρατού.

Η εταιρεία Hyundai Rotem άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην έδρα της το K2 Black Panther με νορβηγικά χρώματα/παραλλαγή για πρώτη φορά. Αυτό συνέβη στην αμυντική έκθεση Seoul ADEX που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο κάτω μέρος του άρθρου)

Είναι πάνω από έναν μήνας μέχρι η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών για τον νορβηγικό διαγωνισμό άρματος μάχης στον οποίον οι Νοτιοκορεάτες συναγωνίζονται την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και το άρμα της, το Leopard 2A7.

Ενεργητική προστασία

Μια μεγάλη αντιπροσωπεία της νορβηγικής αμυντικής βιομηχανίας όπως επίσης και από το υπουργείο άμυνας παραβρεθήκαν στην ADEX στην Νότια Κορέα την περασμένη εβδομάδα. Η συζητήσεις περιλάμβαναν πολλά θέματα για τα επόμενα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών υποχρεώσεων προαίρεσης αξίας περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων κορόνων Νορβηγίας (NOK).

Αυτές σχετίζεται με την αγορά, από την Νορβηγία, των αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 Vidar από την Hanwha Defense και του πλοίου γενικής υποστήριξης KNM Maud (A530) από την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME).

Η ADEX πραγματοποιείται κάθε δεύτερο έτος σε ένα αεροδρόμιο νοτίως της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας. Αλλά ακόμη και το προσωπικό του νορβηγικού Στρατού που δεν ταξίδεψε στην Σεούλ, μπορεί σε τέσσερις μήνες να δει από κοντά το άρμα μάχης σε δράση.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό ιστότοπο Teknisk Ukeblad, αυτό θα συμβεί σύντομα καθώς η Hyundai Rotem θα στείλει δυο άρματα μάχης για να συμμετάσχουν στις χειμερινές δοκιμής στην Ρεϊνά τον Φεβρουάριο.

Το άρμα είναι σχετικά έτοιμο για τη διαμόρφωση K2NO, τουλάχιστον εξωτερικά. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να δούμε έναν τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό (RWS) της Kongsberg Defense & Aerospace πάνω στην οροφή του πύργου. Το άρμα μάχης είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) τύπου Trophy από την ισραηλινή Rafael, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν πιθανόν αυτό θα παραγγελθεί από την Νορβηγία.

Hyundai Rotem | Το K2NO παρουσιάστηκε στο εργοστάσιο της Ουίγουανγκ πριν την Seoul ADEX 2021

Διαπραγματεύσεις

Στην πρόταση για τον κρατικό προϋπολογισμό του επομένου έτους, το κόστος για το έργο άρματος μάχης P9360 καθορίστηκε στα NOK 19,3 δισεκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων του ΦΠΑ, των προβλέψεων αβεβαιότητας και του κόστους υλοποίησης.

Οι προσφορές θα παραδοθούν εντός Νοεμβρίου. Εάν το έργο τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με προθεσμία παράδοσης να προχωρήσουν οι επικαιροποιημένες προσφορές το τρίτο τρίμηνο και με σκοπό τη σύναψη της αρχικής σύμβασης τον Δεκέμβριο του 2022.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις τόσο με την Γερμανία όσο και με την Νότια Κορέα για την επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας, για παράδειγμα, την συνεργασία στην υλικοτεχνική υποστήριξη, την επιχειρησιακή στρατιωτική συνεργασία, τις ευκαιρίες διακρατικών συνεργασιών, το άνοιγμα της προμηθεύτριας χώρας στα νορβηγικά οπλικά συστήματα και προϊόντα, την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των νορβηγικών βιομηχανικών εταιρειών και της βιομηχανίας της χώρας του προμηθευτή.

Το περιεχόμενο της κυβερνητικής συμφωνίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος της απόφασης βάση της οποίας θα γίνει η επιλογή του προμηθευτή. Για την προμήθεια, θα συναφθούν συμφωνίες βιομηχανικής συνεργασίας που θα είναι αντίστοιχες με την αξία της σύμβασης προμήθειας, όπως αναφέρεται στην πρόταση του προϋπολογισμού.

Hyundai Rotem | K2NO (δεξιά), μαζί με άλλα Black Panther, με νορβηγικό χρωματισμό παραλλαγής, RWS Protector και APS Trophy

Παραγωγή στη Νορβηγία το 2027

Όταν το Teknisk Ukeblad συνάντησε τη διοίκηση της Hyundai Rotem αυτό το καλοκαίρι, ενημερώθηκε ότι αν κερδίσουν, σχεδιάζουν να παράγουν την πρώτη παρτίδα αρμάτων μάχης στην Νότια Κορέα, ώστε να εξασφαλίσουν τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης και να μπορούν να παραδοθούν από το 2025.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δεύτερη παρτίδα θα παραχθεί μαζικά στη Νορβηγία από το 2027. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή σκαφών και πύργων καθώς και η τελική συναρμολόγηση θα πραγματοποιηθεί σε τρία νορβηγικά εργοστάσια, ενώ άλλα συγκροτήματα όπως το σύστημα μετάδοσης κίνησης, το πυροβόλο, το σύστημα ελέγχου πυρός, το βοηθητικό σύστημα ισχύος και η υδροπνευματική ανάρτηση θα αποστέλλονται από τη Νότια Κορέα.

Τα σημερινά άρμα μάχης του νορβηγικού Στρατού κατασκευάστηκαν την περίοδο 1983-1985 και αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από την Ολλανδία στις αρχές του 2001. Αυτά αντικατέστησαν τελικά το Leopard 1 που είχε αγοράσει η Νορβηγία το 1968.

Τώρα, αυτά τα άρματα, πλησιάζουν στο τέλος της τεχνικής και λειτουργικής ζωής τους. Πολλά από αυτά έχουν ήδη μετατραπεί σε οχήματα υποστήριξης η “κανιβαλίζονται” για προσπορισμό ανταλλακτικών. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η αρματική ικανότητα μέχρι την παραλαβή των νέων αρμάτων μάχης, εφαρμόζεται πρόγραμμα παράτασης ζωής υπό την μορφή αγοράς κρίσιμων εξαρτημάτων και ανταλλακτικών.

Hyundai Rotem | Το K2NO προετοιμάστηκε στο εργοστάσιο της Ουίγουανγκ πριν την Seoul ADEX 2021
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Η αναβάθμιση των Ελληνικών αρμάτων λεοπαρντ 2 και η τοποθέτηση πύργων άπο τα Κένταυρος με πυροβόλων 120mm στα Μ-60 είναι φανταστική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.