Κάτι άσχημο ετοιμάζουν στη Μεσόγειο

Σε μία τέτοια πολιτικο-στρατιωτική συγκυρία η εμπλοκή της Αθήνας για ευνόητους στρατηγικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους θεωρείται δεδομένη. (abcNEWS.Com)

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Η συνάντηση των G5 στη Γερμανία προ ημερών ενδεχομένως να αποδειχθεί σημαντικότερη του ευρέως αναμενομένου. Οι 5 ισχυροί της Δύσης άκουσαν με προσοχή τον Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησαν τα σενάρια γύρω από την υπόθεση BREXIT, έβαλαν κάτω τα σχέδια για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αφιέρωσαν χρόνο στη διαμόρφωση των μελλοντικών συνθηκών ως προς τα οικονομικά μεγέθη και το διαντλαντικό εμπόριο. Ωστόσο στην ατζέντα συμπεριλαμβανόταν αναμφίβολα και η απόλυτη ρευστότητα που επικρατεί στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική πραγματικότητα στη Συρία, το εμφανές αδιέξοδο στη Λιβύη, αλλά και η αμφιλεγόμενη έως εξόχως προβληματική σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης Ομπάμα στο Ριάντ.

Τα Γενικά Επιτελεία των ισχυρών του ΝΑΤΟ, καθώς και η κεντρική διοίκηση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δεν τρέφουν αυταπάτες. Ένας νέος πολεμικός γύρος στην Κεντρική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών με επίκεντρο τη Σύρτη της Λιβύης όπου λειτουργεί και το επιτελείο του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχοντας τη ροή του πετρελαίου από τα σημεία άντλησής του έως την παράνομη διακίνησή του από τους τζιχαντιστές μέσω του εκτεταμένου δικτύου λαθρεμπόρων.

Ήδη στο έδαφος της Λιβύης επιχειρούν δυνάμεις ένστολων Γάλλων και Βρετανών των ειδικών δυνάμεων, ενώ επιχειρούνται «χειρουργικά» πλήγματα από αέρος με τη συμμετοχή των ΗΠΑ κατά ανθρώπινων στόχων και υποδομών του Ισλαμικού Κράτους. Η πρόσφατη διαρροή πληροφοριών μέσω της γαλλικής «Le Monde» αιφνιδίασε ως προς την έκταση και την ένταση της εμπλοκής των γαλλικών ενόπλων ομάδων στο έδαφος της Λιβύης σε συνεργασία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στην υποσαχάρια Αφρική και το Μαλί. Απαραίτητη ως προς τους στόχους των επιχειρήσεων προεξοφλείται η διακριτική έως και δυναμική συμμετοχή σε διάφορα επίπεδα της Τυνησίας και της Αλγερίας. Με λίγα λόγια έχουμε ένα ενεργό θέατρο πολέμου με διεθνείς εμπλοκές, του οποίου η αναβάθμιση σε πολεμικό hot spot αναμένεται άμεσα.

Στο σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι νατοϊκές βάσεις στη Σικελία – νότια Ιταλία, στην Κρήτη, τη Μεγάλη Βρετανία, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, καθώς και οι κάθε «διευκολύνσεις» στη Μάλτα και τη νότια Ισπανία. Λόγω αδυναμίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων να επιχειρούν ταυτόχρονα στη Συρία, το Αιγαίο (ναυτικές δυνάμεις) και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα στενά του Ορμούζ (Γαλλία) και τη νότια Ερυθρά θάλασσα, η εμπλοκή της Τουρκίας στο κεντρικό μεσογειακό θέατρο επιχειρήσεων θεωρείται δεδομένη.

Η πολύ πρόσφατη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας – Κατάρ, που συνιστά μία απροκάλυπτη σουνιτική συμμαχία κατά των σιιτών και άλλων πολιτικών εκφάνσεων στο Ισλάμ (καθεστώς Άσαντ φερ’ ειπείν) περιπλέκουν αντί να διευκολύνουν τέτοιας φύσης συνεργασίες στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο μεταξύ των Δυτικών και της Τουρκίας. Όμως η μέχρι στιγμής θετική εικόνα που αποκομίζεται από τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο Αιγαίο σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ λειτουργεί σαφώς ενισχυτικά ως προς το δυνητικό ρόλο της Άγκυρας στις περιοχές των ενεργών θεάτρων πολέμου. Τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου 2016, οπότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την ελεύθερη παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να διακινηθούν εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Όλα τα παραπάνω διαπλέκονται και εξελίσσονται την ώρα που παρατηρείται εκ νέου εκθετική πρόοδος στις μεταναστευτικές κυρίως και όχι προσφυγικές ροές από το Μαχρέμπ προς την Ιταλία, ενώ διαπιστωμένα έχουν ελαχιστοποιηθεί οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Ως γνωστόν, στη διακίνηση πληθυσμών όταν κλείνει μία πόρτα ανοίγει αμέσως μία άλλη. Η δυναμική εξόδου από το Μαχρέμπ προς την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά μετά την έναρξη ευρείας εμβέλειας αεροπορικών και ναυτικών επιθέσεων κατά της Σύρτης και άλλων περιοχών της Λιβύης από το ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο υπαγωγής της Κρήτης στα σχέδια των διακινητών προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη είναι απολύτως αναμενόμενο από το ελληνικό ΥΠΕΞ .

Η συνάντηση των G5 στη Γερμανία ενδεχομένως να σηματοδότησε την επιθετικότερη συμπεριφορά της Δύσης – ΝΑΤΟ κατά των ισλαμιστικών θυλάκων στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Λιβύη, την πρώην Σομαλία, την Κένυα, την Κεντρική και Υποσαχάρια Αφρική. Σε μία τέτοια πολιτικο-στρατιωτική συγκυρία η εμπλοκή της Αθήνας για ευνόητους στρατηγικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους θεωρείται δεδομένη, στον απόηχο μάλιστα των τραγικών γεγονότων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες όπου η διεθνής τρομοκρατία και η διεθνής Τζιχάντ απείλησαν την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού status.

Με λίγα λόγια, η επόμενη φάση της αναμέτρησης μεταξύ Δύσης και Τζιχάντ θα μεγιστοποιήσει τις εμπλοκές ακόμη και εκείνων των χωρών που διατηρούσαν σχετικά χαμηλό προφίλ ως προς την πολεμική συνεισφορά τους σε αυτό τον πόλεμο, όπως επί παραδείγματι η Ελλάδα. Η διαφαινόμενη εμπλοκή και της Τουρκίας, με ενισχυμένο ρόλο μάλιστα, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και ενισχύει την άποψη ότι η Άγκυρα θα απαιτήσει «ρυθμίσεις» στην Κεντρική – Ανατολική Μεσόγειο που θα προάγουν τους σχεδιασμούς της νοτίως της Κρήτης (Γαύδος), νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός του Καρπάθιου κ.λπ., στο πλαίσιο που επέβαλε ήδη η Άγκυρα ως προς τη λειτουργία – κανόνες διέλευσης και εμπλοκής των νατοϊκού στόλου στα Δωδεκάνησα αλλά και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Με δεδομένη την προβληματική τουλάχιστον συμβίωση του Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών, την ιλαροτραγική συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας με τα καραγκιοζιλίκια στις Οινούσες, τα νταηλίκια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την πλήρη απουσία λογικής και σχεδιαστικού βάθους στις αντιδράσεις (π.χ. η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής ομπρέλας στο Βόρειο Αιγαίο…. Και λοιπόν; Οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις πολλαπλασιάστηκαν, όπως και οι ψυχολογικού τύπου ανιχνεύσεις προθέσεων από την ΠΓΔΜ στην περιοχή του Κιλκίς) διερωτάται κανείς αν η Αθήνα έχει συνειδητοποιήσει/αντιληφθεί τα επερχόμενα και εάν έχει καταστρώσει τουλάχιστον μία λίστα ανταλλαγμάτων που θα αντισταθμίσουν τις όποιες μελλοντικές εμπλοκές της. Εκτός αν η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας αντιλαμβάνεται τις επερχόμενες εξελίξεις ως μία συζήτηση όπως αυτή επί του Ασφαλιστικού ή των Κόκκινων Δανείων με τον κ. Τόμσεν. Καλό Πάσχα να ’χουμε!

Πηγή: athensvoice.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Όταν δεν κατέχεις ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης το θέμα σου, γράφεις άρθρα εντυπωσιασμού σαν αυτό του κ. Γεωργιάδη. Βοούν εδώ και μήνες τα ιταλικά πρωτοσέλιδα για την επέμβαση στη Λιβύη. Ο Ρέντσι φερόταν να πιέζεται από τους αμερικανούς να επέμβει στρατιωτικά, αλλά αυτός αντιστεκόταν ο δόλιος, μέχρι που τους ξεμπρόστιασαν οι αμερικανοί λέγοντας ότι παρενοχλούνται συνεχώς από τους Ιταλούς για μια τετοια επιχείρηση.
  “Η πολύ πρόσφατη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας – Κατάρ”. Σοβαρά τώρα; Πολύ πρόσφατη; Σε ποιό σύμπαν ζει ο αρθρογράφος;
  “Η επόμενη φάση της αναμέτρησης μεταξύ Δύσης και Τζιχάντ”. Ποιά είναι η προηγούμενη φάση γιατί εγώ την έχασα. Αν έχει την καλοσύνη δηλαδή.
  “Στο πλαίσιο που επέβαλε ήδη η Άγκυρα ως προς τη λειτουργία – κανόνες διέλευσης και εμπλοκής των νατοϊκού στόλου στα Δωδεκάνησα αλλά και το βορειοανατολικό Αιγαίο”. Το ΝΑΤΟ το ξέρει ότι η Τουρκία του επέβαλε κανόνες εμπλοκής και διέλευσης ή το μαθαίνει από τον κ. Γεωργιάδη;
  “Την πλήρη απουσία λογικής και σχεδιαστικού βάθους στις αντιδράσεις (π.χ. η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής ομπρέλας στο Βόρειο Αιγαίο…. Και λοιπόν;” Δεν ξέρω! Τις προηγούμενες φορές που το κάναμε τι έγινε; Να μας διαφώτιζε ίσως ο ίδιος;
  Απ’ τα καλύτερα είναι το “όπως και οι ψυχολογικού τύπου ανιχνεύσεις προθέσεων από την ΠΓΔΜ στην περιοχή του Κιλκίς”. Εδώ δίνει τα ρέστα του και εμείς παίρνουμε τηλέφωνο κάποιον με κληρονομικό χάρισμα να μάθουμε για τις ανιχνεύσεις τρίτου τύπου των Σκοπιανών.
  Το ότι γινόταν η παραβίαση όταν ο κ.Κοτζιάς τους είχε καλεσμένους με τους άλλους γείτονες, φένεται να του διαφεύγει, όπως και η σημειολογία της πράξης. Το έχουν κάνει τόσες φορές όμως οι Τούρκοι που έπρεπε να το γνωρίζει. Άσε που είναι διεθνής πρακτική.
  Το σύνολο του άρθρου είναι έτσι και ο καθένας θα εντοπίσει αρκετά από μόνος του/ μόνη της, οπότε σταματάω εδώ.
  Καλή Ανάσταση σε όλους/ες και με υγεία!

   1. Θερμές Ευχές

    Χριστός Ανέστη

    Προς τον κ. Δούκα Γαϊτατζής και όλους τους Συντάκτες της Ιστοσελίδας,

    Καθώς και όλους τους Φίλους της

    Ιδιαιτέρως δε προς τον Φίλο ΑΧΕΡΟΝΤΑ,

    Πολύ Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

 2. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά με υγεία, οικογενειακή ευτυχία κι επαγγελματική επιτυχία σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.