Κίνα:«Τα ΗΑΕ παρήγγειλαν 150 οχήματα VP11 MRAP»

Το νέο κινέζικής κατασκευής 4Χ όχημα MRAP VP11 της Norinco στο AirShow China 2014 στην Κίνα. (armyrecognition.com)

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του κινέζικου περιοδικού Weapon Magazine, Xiao Ning, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) παρήγγειλαν συνολικά 150 νέα κινέζικής κατασκευής οχήματα “αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες, προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες” (MRAP), VP11, που σχεδίασε και κατασκεύασε η κινεζική αμυντική βιομηχανία NORINCO.

To MRAP VP11 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροδιαστημικής έκθεσης AirShow China 2014, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κίνα από 11 έως 16 Νοεμβρίου 2014.

Το όχημα MRAP VP11 χρησιμοποιεί ένα συμπαγές πλαίσιο (μονοκοκ), εξωτερική χαμηλού βάρους θωράκιση, εσωτερική αντιθραυσματογόνα επένδυση και υλικά απορρόφησης έκρηξης χρησιμοποιούνται για την προστασία πληρώματος και οχήματος απο εκρήξεις και βαριές νάρκες κάτω από το όχημα ή τους τροχούς.

Η χρήση των σκαφών σχήματος “Βε” (V) γίνεται με σκοπό να αυξηθεί η επιβιωσιμότητα του πληρώματος με την εκτροπή της ανοδικά κατευθυνόμενης έκρηξης που προκλήθηκε από χερσαία νάρκη ή αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED) μακρυά από το όχημα, ενώ επίσης διαθέτει θωράκιση κεκλιμένης επιφάνειας. Με την τοποθέτηση της θωράκισης υπο κλίση, αυξάνεται η μάζα του βαλλιστικού βλήματος που πρέπει να τη διαπεράσει με σκοπό να διατρήσει το όχημα, και αυξάνεται επίσης η πιθανότητα εκτροπής του βλήματος.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της NORINCO, το VP11 προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας με ικανοποιητικές εκτός δρόμους επιδόσεις και ισχύ πυρός.

Η σχεδίαση του VP11 βασίζεται πάνω σε ενα 4Χ4 σασί, ελαφρού φορτηγού, και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ώς όχημα αναγνωρίσεων, προκεχωρημένου έλεγχου και διοίκησης, και αστικών επιχειρήσεων σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας.

Η γενική διάταξη του οχήματος είναι στάνταρ με τον κινητήρα στο εμπρόσθιο μέρος, πλήρωμα στην μέση και διαμέρισμα μάχης-μεταφοράς προσωπικού στο πίσω μέρος. Το αλεξινέμιο και τα πλευρικά παράθυρα στο πάνω μέρος του σκάφους είναι αλεξίσφαιρα και αλεξίθραυστα και προσφέρουν στους επιβάτες καλή ορατότητα κατά μήκος του εμπρόσθιου μετωπικού τόξου. Υπάρχει μόνο μια θύρα σε κάθε πλευρά του σκάφους και μία στην πίσω πλευρά του οχήματος. Το VP11 μπορεί να μεταφέρει εφτά στρατιώτες συμπεριλαμβανομένου οδηγού, αρχηγού και πυροβολητή.

Υπάρχει μία ανθρωποθυρίδα στην οροφή και διάφορες επιλογές οπλικών σταθμών είναι επίσης διαθέσιμες. Στο Airshow China 2014, το VP11 διέθετε έναν τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό τοποθετημένο στην οροφή του διαμερίσματος μάχης. Μία δέσμη των τεσσάρων εκτοξευτών καπνογόνων ήταν τοποθετημένη σε κάθε πλευρά της οροφής του σκάφους.

Το όχημα MRAP VP11 με τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό οπλισμένο με πολυβόλο των 7,62mm. (armyrecognition.com)

Απόδοση απο το Army Recognition για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.