Κίνα: Ρομπότ από υγρό μέταλλο προ των πυλών

Ο τρομακτικός Τ-1000 του «Terminator 2», με τη μορφή του Ρόμπερτ Πάτρικ, ήταν ένα από τα πιο γνωστά στοιχεία της διάσημης ταινίας.

Ο εχθρικός «Εξολοθρευτής» ήταν φτιαγμένος από υγρό μέταλλο, που του επέτρεπε να παίρνει οποιαδήποτε μορφή ήθελε και να «θεραπεύει» τις ζημιές του.

Αυτή η προοπτική ίσως να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά από ό,τι πιστευόταν, σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist: επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Τσινγκουά στην Κίνα δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο, αναπτύσσοντας ένα μοτέρ υγρού μετάλλου.

Η συσκευή είναι πολύ απλή: μόνο μια «σταγόνα» μεταλλικού κράματος, που αποτελείται κυρίως από γάλλιο – υγρό σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου- με λίγο ίνδιο και κασσίτερο.

Όταν τοποθετείται σε ένα διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου (ή ακόμα και σε άλμη) και παραμένει σε επαφή με «νιφάδα» αλουμινίου για «καύσιμο», κινείται γύρω γύρω για διάστημα περίπου μίας ώρας.

Μπορεί να κινηθεί σε ευθεία γραμμή, να βρεθεί εκτός ενός κυκλικού πιάτου, ή να περάσει μέσα από δύσβατα σημεία, παίρνοντας διάφορες μορφές.

«Η μαλακή αυτή μηχανή μοιάζει ιδιαίτερα “έξυπνη” και μπορεί να πάρει μορφές ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινείται, ακριβώς όπως κάνει ο Εξολοθρευτής στην ταινία» υπογραμμίζει ο Τζινγκ Λιού, ένας εκ των ερευνητών. «Αυτές οι ασυνήθιστες συμπεριφορές μοιάζουν απόλυτα σε ζωντανούς οργανισμούς στη φύση» αναφέρει, προσθέτοντας ότι προκύπτει και ζήτημα όσον αφορά στον ορισμό της ζωής.

Όταν είδαν για πρώτη φορά την σταγόνα να κινείται, ο Λιου και οι συνάδελφοί του δεν ήταν σίγουροι για το πώς τα κατάφερνε. Πειράματα υπέδειξαν δύο μηχανισμούς: ένα μέρος της ώθησης προκύπτει από διαφορά φορτίου στην σταγόνα, που δημιουργεί διαφορά πίεσης ανάμεσα στο μπροστινό μέρος και το πίσω, με αποτέλεσμα την κίνηση προς τα εμπρός.

Το αλουμίνιο επίσης αντιδρά με το διάλυμα, απελευθερώνοντας φυσαλίδες υδρογόνου που κινούν τη σταγόνα ακόμα γρηγορότερα.

Άλλοι ερευνητές έδειξαν όταν μια στατική σταγόνα γαλλίου μπορεί να λειτουργεί ως αντλία όταν βρίσκεται σε ένα ηλεκτρικό πεδίο.

Ο Λιου διερεύνησε περαιτέρω αυτή την ιδέα και έδειξε ότι, εάν το μοτέρ (το ποίο κινείται μόνο του) κρατηθεί ακίνητο, μετατρέπεται και το ίδιο σε αντλία, μετατοπίζοντας περί που 50 ml νερού ανά δευτερόλεπτο. «Είναι η πρώτη αυτοτροφοδοτούμενη αντλία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η έρευνα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δουλειάς πάνω στην ανάπτυξη «έξυπνων», εύκαμπτων ρομπότ που θα μπορούν να μεταμορφώνονται κατά τη διάρκεια των εργασιών/ λειτουργιών τους.

Ο Λιου υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο ρομπότ θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος ή την διοχέτευση υλικών μέσα σε στενούς χώρους, ή ακόμα και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Βίντεο απο την κινηματογραφική ταινία “Terminator 2”

naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Google buys UK artificial intelligence startup Deepmind for £400m
  http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/27/google-acquires-uk-artificial-intelligence-startup-deepmind
  Google’s robot army in action
  In the past two months, the Silicon Valley search giant has been buying up some of the world’s most advanced robotics and artifical intelligence companies
  http://www.theguardian.com/technology/2014/feb/10/robots-artificialintelligenceai
  Google and robots: The real reasons behind the shopping spree
  http://www.techrepublic.com/article/google-and-robots-the-real-reasons-behind-the-shopping-spree/
  Demis Hassabis
  http://en.wikipedia.org/wiki/Demis_Hassabis
  Artificial intelligence: how clever do we want our machines to be?
  http://www.theguardian.com/technology/2014/nov/29/artificial-intelligence-how-clever-do-want-machines-to-be
  Here is the list of companies Google has acquired:
  Schaft Inc.
  Industrial Perception, Inc
  Redwood Robotics
  Meka Robotics
  Holomini
  Bot & Dolly
  Boston Dynamics
  DeepMind Technologies

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.