Κίνα: Τηλεχειριζόμενος στόχος υπό μορφή άρματος M1 Abrams

Στην διεθνή έκθεση αεροπορίας και διαστήματος «Airshow China 2021» στην Ζουχάι της Κίνας, παρουσιάστηκε ένα ασυνήθιστο έκθεμα. Εξωτερικά, θυμίζει πολύ το αμερικανικό άρμα μάχης M21 Abrams, παρότι είναι βαμμένο στην «ψηφιακή» (pixel) παραλλαγή κάτι που δεν είναι αντιπροσωπευτικό χαρακτηριστικό των δυτικών στρατιωτικών οχημάτων.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, οι ερπύστριες του δεν είναι αληθινές, όμως αυτό το μοντέλο κινείται με τροχούς κανονικού αυτοκινήτου. Κρίνοντας από τα συνοδευτικά υλικά, μπροστά μας έχουμε ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο, στις στρατιωτικές ασκήσεις, θα προσομοιώνει τον κινούμενο εχθρό. Στην περίπτωση που ένας παρόμοιος κινούμενος στόχος βρεθεί σε κάποια απόσταση από τα πραγματικά άρματα μάχης, θα μοιάζει αρκετά με έναν πραγματικό στόχο.

Φυσικά, αυτό το «M1» δεν θα δέχεται αληθινά πυρά, είναι γνωστό πως στις ασκήσεις του ο κινεζικός Στρατός χρησιμοποιεί ενεργά εξομοιωτές πεδίου με ακτίνες laser.

Το ψεύτικό Abrams ζυγίζει μόλις 3000 κιλά και για την κίνηση του χρησιμοποιείται ένα τριαξονικό αμάξωμα με ντιζελοκινητήρα. Η χωρητικότητα των δεξαμενών καυσίμου του επιτρέπουν να έχει αυτονομία 200 χλμ. Το μήκος του είναι 9,75 μέτρα, το πλάτος 3,75 μ. και το ύψος του 2,45 μ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο “The Dead District“, η ανώτατη ταχύτητα του κατά την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο μπορεί να φτάσει τα 86 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το «άρμα μάχης» μπορεί να οδηγηθεί από το εσωτερικό του ή με τη βοήθεια ειδικού ραδιοεξοπλισμού από απόσταση 5000 μέτρων. Ένας έμπειρος χειριστής μπορεί να εκτελέσει εξαιρετικά περίπλοκες αποστολές για τις προσομοιωμένες εχθρικές δυνάμεις.

Το άρθρο του ινδονησιακού ιστοτόπου www.indomiliter.com αναφέρει ότι, εκτός από τον βαρύ εξοπλισμό, οι Κινέζοι σχεδιαστές είναι επίσης έτοιμοι να παρέχουν οχήματα-στόχους υπό την μορφή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ή άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Παρόμοια σχέδια έχουν ήδη βρει εφαρμογή σε πολλούς Στρατούς σε όλον τον κόσμο. Σου επιτρέπουν να αυξήσεις την ασφάλεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, να ενισχύσεις τον ρεαλισμό και «οδηγήσεις» τους μικρούς ηγήτορες, επιπέδου διμοιρίας, να εκπαιδευτούν στη διαρκή έκδοση τμηματικών διαταγών και τη λήψη αποφάσεων καθώς τα τηλεχειριζόμενα «εχθρικά» οχήματα θα εκτελούν αληθινές τακτικές κινήσεις και ελιγμούς μεταβάλλοντας διαρκώς την υφιστάμενη τακτική κατάσταση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Αντί να καλούμε την τάδε και την δείνα εταιρεία που μας παρουσιάζουν τα super duper όπλα και συστήματα, δεν ψαχνόμαστε στο πως να εκπαιδεύουμε ρεαλιστικά και αποτελεσματικά και με μικρό κόστος τα πληρώματα των αρμάτων με αφορμή το άρθρο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.