Κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ για το πρόγραμμα ΕΣΕΕΘΑ

Κάτι κολλάει στην υλοποίηση του ΕΣΕΕΘΑ. Στην εικόνα το Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) «ΕΡΜΗΣ ΙΙ» (defencenet.gr)

Σύμφωνα με ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα, φαίνεται να επιλύθηκαν τα προβλήματα και να προχωρεί πλέον η υλοποίηση του έργου για το Ενοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ). Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Προκαλεί εξαρχής εύλογα ερωτηματικά το πώς ένα έργο υψίστης εθνικής σημασίας που προκηρύχτηκε τον Αύγουστο του 2008 –και ενώ είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ– έφτασε να υπογραφεί τελικά τον Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, εδώ και πέντε μήνες που έχει υπογραφεί το έργο, δεν έχει γίνει ουσιαστικά το παραμικρό που να δίνει ελπίδα για την υλοποίηση του και δεν είναι ούτε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ούτε οι υπηρεσίες του που χρονοτριβούν. Είναι αλήθεια ότι οι ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές του διεθνούς διαγωνισμού διακρίνονται για την αυστηρότητα τους τόσο στο τεχνικό, όσο και στο οικονομικό μέρος. Δεν προβλέπουν για παράδειγμα την καταβολή προκαταβολής, άρα μόνον υγιείς οικονομικά εταιρείες είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την αγορά του εξοπλισμού και τον προγραμματισμό του κεφάλαια. Επίσης, δεν επιτρέπουν παρά σε πιστοποιημένες για βιομηχανική ασφάλεια εγκαταστάσεων και προσωπικού εταιρείες, να χειριστούν διαβαθμισμένες πληροφορίες και έγγραφα. Επιβάλλουν συγκεκριμένες διαδικασίες στην τεχνική αξιολόγηση όσων θα εμπλακούν στην υλοποίηση του έργου, οι οποίοι σημειωτέον πρέπει να έχουν εξαρχής δηλωθεί με ελέγχους μέσα από την παρουσία τους σε ανάλογης σπουδαιότητας έργα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε το έργο, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και τεχνικά προβλήματα, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει και το κατάλληλο και πιστοποιημένο από πλευράς ασφαλείας προσωπικό. Σα να μην έφτανε αυτό, η μια εκ των εταιρειών που συμμετέχει, εξέπεσε πριν λίγους μήνες από άλλο δημόσιο έργο που είχε αναλάβει και μετά από δύο χρόνια προστριβών καλείται να επιστρέψει περισσότερα από €2 εκατ. που πήρε ως προκαταβολή από το ελληνικό Δημόσιο…

Μέχρι σήμερα πάντως, από τα πολλά που προέβλεπε η σχετική σύμβαση για το πρώτο πεντάμηνο, το μόνο που έγινε ήταν μια προσπάθεια να «περάσει από το παράθυρο» προσωπικό άλλης εταιρείας και όταν αυτό απέτυχε, να παρουσιαστεί η ίδια αυτή εταιρεία δίκην σωτήριας υπεργολαβίας, ώστε να αναλάβει κρίσιμο κομμάτι του έργου, χωρίς η συμμετοχή της να έχει δηλωθεί από την αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις άμεσα, πριν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή. Ο νόμος έχει σχετικές προβλέψεις. Σε άλλη περίπτωση κινδυνεύουν να χαθούν οι πιστώσεις του NATO και να εκτεθεί η χώρα στο διεθνές περιβάλλον λόγω της ανικανότητάς της να καλύψει πραγματικές επιχειρησιακές απαιτήσεις τόσο της Συμμαχίας όσο και της ίδιας.

Η αποτυχία δεν αφορά μόνο τις κακές αποφάσεις αλλά και την ολιγωρία λήψης οποιαδήποτε απόφασης. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί υπεκφυγή, θα πλήξει το κύρος και θα θέσει σε αμφιβολία τις διακηρύξεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ύπαρξη διαφάνειας στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: hellenicdefence.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Από το 2008 φτάσαμε στο 2014, υπογράψαμε αλλά δεν είχαμε τις προϋποθέσεις, αλλά θα το καταφέρναμε-κουκουλώναμε κάπως στην πορεία, δεν μας βγήκε (μας κατάλαβαν), τώρα θα τρέχουμε και αν. Κακούργα κοινωνία. Στο σχεδιασμό και την οργάνωση δεν παιζόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.