«Καθαρός» ο Ερμής λένε από το ΥΕΘΑ

Η διαδικασία κατασκευής της «πύλης» μέσω ΕΣΠΑ έχει περάσει ήδη από το μικροσκόπιο των Βρυξελλών.
Η διαδικασία κατασκευής της «πύλης» μέσω ΕΣΠΑ έχει περάσει ήδη από το μικροσκόπιο των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στην όλη διαδικασία κατασκευής της διαδικτυακής πύλης Ερμής, καθώς είναι ελεγχόμενη από αρμόδιες αρχές, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με αφορμή δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Το Παρόν», στο οποίο υποστηρίζεται ότι το κόστος (2.600.000 ευρώ) είναι υψηλό.

Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού έχει περάσει και από το μικροσκόπιο των Βρυξελλών καθώς εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου κατά 15%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πεντάγωνο, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 2012, με απόφαση του τότε υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη. Εξι μήνες μετά ο διαγωνισμός ματαιώθηκε από τον Παναγιώτη Καράμπελα, που βρισκόταν την περίοδο εκείνη στο υπουργείο ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ότι οι κατατεθειμένες προσφορές δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί στη διακήρυξη.

Διαγωνισμός

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2014, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γεννηματά (στις αρμοδιότητές της είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ) προκηρύχθηκε εκ νέου ο διαγωνισμός για το Ερμής. Το εν λόγω πρόγραμμα, που έχει περάσει από χίλια κύματα, βρίσκεται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης των δικαιολογητικών συμμετοχής των υποψήφιων εταιριών που ενδιαφέρονται να το υλοποιήσουν.

Να σημειωθεί ότι το όλο έργο εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι και η αρμόδια Αρχή για το ΕΣΠΑ. Εκτιμάται ότι το Ερμής πέρα του ότι θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, θα συντελέσει παράλληλα και στην αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα.
Στη συγκεκριμένη διαδικτυακή πύλη θα βρίσκονται διασυνδεδεμένοι οι δημόσιοι φορείς και θα παρέχονται στρατολογικές υπηρεσίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν στο μέλλον χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, κάτι που γίνεται έως τώρα για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

dimokratianews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.