Καθιερώνεται η τριέτης θητεία των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων

Φωτογραφία απο την τελετή έπαρσης του Διακριτικού Σήματος Διοίκησης Α/ΓΕΝ στο ΠΝΜ «ΘΩΡΗΚΤΟ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και εγκαινίων της έκθεσης «Θαλασσινά τοπία» (ΥπΕθΑ)

Την καθιέρωση τριετούς θητείας για τους αρχηγούς, τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και διάταξη για το «ξεμπλοκάρισμα» των 30 διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ν/σ του ΥΠΕΘΑ που κατατέθηκε για διαβούλευση. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να «κλείσει» όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο εισάγει δύο καινοτομίες, τη θητεία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και τη σύσταση Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων που δεν είχαν ώς τώρα οι Ε.Δ. Προβλέπει ότι η θητεία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ θα είναι τριετής, δεν θα ανανεώνεται και δεν θα παρατείνεται. Η αντικατάσταση αρχηγού προϋποθέτει εισήγηση του υπουργού και απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Η δεύτερη καινοτομία αφορά τη σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που υπάγεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αναφέρεται απευθείας σ’ αυτόν και τον υπουργό Αμυνας. Η υπηρεσία θα διερευνά καταγγελίες που αφορούν το προσωπικό του υπουργείου και των Ε.Δ. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, διαμορφώνει απλώς το πλαίσιο, τα θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας προβλέπεται ότι θα ρυθμιστούν με κοινές αποφάσεις των υπουργών Αμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Αμεσου ενδιαφέροντος για τη λειτουργικότητα των Ε.Δ. είναι το άρθρο 5 που αποτελεί στην ουσία μια ειδική διάταξη για το ξεμπλοκάρισμα των διαγωνισμών. Η διάταξη αναφέρει ότι η Γ.Δ. Εξοπλισμών θα καθορίζει το είδος και τον αριθμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε κάθε μία διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΘΑ, οι διαγωνισμοί καθυστερούν και λόγω των δρακόντειων ρυθμίσεων που εντάχθηκαν στη νομοθεσία λόγω των εξοπλιστικών σκανδάλων, με αποτέλεσμα τα στελέχη των Ε.Δ. να υποχρεώνονται να ζητούν αντίγραφα ποινικού μητρώου από τα μέλη των Δ.Σ. πολυεθνικών κολοσσών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Οπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, η διάταξη είναι ειδική και κατισχύει κάθε αντίθετης.

Παναγής Γαλιατσάτος

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.