Ο στρατός της Γερμανίας είναι ουσιαστικά μη επιχειρησιακός και οι ειδικοί ασφαλείας ισχυρίζονται ότι είναι πολύ αδύναμος για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους συμμάχους του, καθώς προετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης αντίδρασης κρίσης του ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο.

Η πίεση στο Βερολίνο αυξάνεται μετά από μια σειρά αποκαλύψεων που έχουν εκθέσει τον γερμανικό στρατό ως έναν από τους λιγότερο μάχιμους στο ΝΑΤΟ, παρά την οικονομική βάρος του.

“Η ετοιμότητα του γερμανικού στρατού είναι απαράδεκτη”, δήλωσε ο Jorge Benitez, εμπειρογνώμονας του ΝΑΤΟ στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον. “Για χρόνια, οι Γερμανοί ηγέτες γνώριζαν ότι σημαντικά στοιχεία των ενόπλων δυνάμεών τους, όπως τα άρματα μάχης, τα υποβρύχια και τα αεριωθούμενα αεροπλάνα, δεν λειτουργούν πλήρως και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές στρατιωτικές αποστολές”.

Η στρατιωτική δυσλειτουργία αναμένεται να επανέλθει ως σημείο τριβής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, όταν ο Πρόεδρος Donald Trump παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Οι συνεχιζόμενες αδυναμίες και αντίσταση του Βερολίνου στην εκπλήρωση των στόχων των δαπανών του ΝΑΤΟ ενδέχεται να εντείνουν περαιτέρω τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και κινδυνεύουν να υπάρξουν προβλήματα που θα μπορούσαν τελικά να δοκιμάσουν την ενότητα της συμμαχίας και την αμερικανική δέσμευση σε αυτήν.

Ο Trump, που αμφιβάλει από παλιά για την αξία του ΝΑΤΟ, παραμένει πεπεισμένος ότι η Γερμανία είναι «λαθρεπιβάτης» της ασφαλείας: «Η συμμαχία τους βοηθάει πολύ περισσότερο από ό, τι μας βοηθούν αυτοί”, δήλωσε ο Trump τον Δεκέμβριο.

Τα νέα χάσματα όσον αφορά τις δυνατότητες των Γερμανών ήρθαν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, για να προστεθούν στα παλιά που το Βερολίνο δεν κατάφερε να διορθώσει.

Μεταξύ των αποτυχιών: κανένα από τα υποβρύχια της Γερμανίας δεν είναι λειτουργικό, μόνο τέσσερα από τα 128 αεροσκάφη Eurofighter είναι έτοιμα για μάχη και δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού που απαιτούνται για τις αποστολές του ΝΑΤΟ είναι ακινητοποιημένα.

Επιπλέον, τα στρατεύματα υποφέρουν από ελλείψεις στα βασικά: αλεξίσφαιρα, όργανα νυχτερινής όρασης και ρουχισμός ψυχρού καιρού.

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που 19 πιλότοι ελικοπτέρων της Bundeswehr αναγκάστηκαν να παραδώσουν τις πτητικές τους άδειες λόγω έλλειψης ωρών εκπαίδευσης. Ο λόγος: δεν υπάρχουν αρκετά ελικόπτερα για να πετούν οι πιλότοι.

Φωτογραφία: ©NATHANIEL ALLEN / U.S. Army | Ένας στρατιώτης του γερμανικού στρατού παρέχει ασφάλεια κατά την άσκηση περιπολίας κατά τη διάρκεια άσκησης στο κέντρο κατάρτισης Hohenfels, στη Γερμανία, στις 21 Ιουνίου 2016. Τα γερμανικά στρατεύματα φέρονται να μην έχουν τα βασικά στοιχεία: αλεξίσφαιρα, όργανα νυχτερινής όρασης και ρουχισμός ψυχρού καιρού.

Χαμηλή προτεραιότητα

Εμπιστευτικά στρατιωτικά έγγραφα και έρευνες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης έχουν επιστήσει την προσοχή στην αποτυχία του Βερολίνου να αντιστρέψει τη σταθερή κατάπτωση στην πολεμική ετοιμότητα, η οποία δημιουργεί ανησυχία απέναντι σε μια ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία και αυξημένη ζήτηση για μεγαλύτερη ευκινησία από τις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας θα κάνει πολλά, ενώ το κοινοβούλιο είναι μπλεγμένο σε αντικρουόμενες δημοσιονομικές διαμάχες για τις αμυντικές δαπάνες.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Άμυνας κ. Ursula von der Leyen δήλωσε ότι αναμένει πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα φθάσουν το 1,5% της οικονομικής απόδοσης το 2025, πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός ​​από κάποια ριζική ανατροπή, το Βερολίνο θα αρνηθεί την υπόσχεση που έδωσε στους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2014 όταν τα μέλη συμφώνησαν να πετύχουν το όριο των 2% μέσα σε μια δεκαετία.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανικής Καγκελαρίας Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε ιστορικά το κυρίαρχο κόμμα που υποστηρίζει ισχυρότερες αμυντικές δαπάνες. Τη Δευτέρα, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η γερμανική “αξιοπιστία” διακυβεύεται και ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν.

Ωστόσο, η Μέρκελ δεσμεύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του περασμένου έτους ότι οι δαπάνες για το κράτος πρόνοιας της Γερμανίας – συμπεριλαμβανομένου εθνικού συνταξιοδοτικού σχεδίου, δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης και νοσηλευτικής περίθαλψης, γενναιόδωρων παροχών ανεργίας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης – θα εξακολουθήσουν να υπερισχύουν των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών που απαιτεί ο Τραμπ.

Η Von der Leyen ζητά ενίσχυση ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των τρεχόντων δημοσιονομικών σχεδίων. Το αίτημα αντιμετωπίζει αντίσταση από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο έχει προγραμματίσει αύξηση περίπου 6,6 δισ. δολαρίων σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Το γραφείο του Von der Leyen κάλεσε το σημερινό σχέδιο “ανεπαρκές λόγω των τεράστιων συσσωρευμένων αναγκών και απαιτούσε εκσυγχρονισμό, ιδίως μεσοπρόθεσμα”.

Ενώ η Γερμανία αύξησε αργά τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μόλις 1,24% του ΑΕΠ.

“Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, αλλά σέρνει τα πόδια της για να επιλύσει τα σκανδαλώδη αμυντικά της προβλήματα”, δήλωσε ο Μπενίτεθ. “Μέρος του προβλήματος είναι πολιτικό και αντανακλά την προθυμία των Γερμανών ηγετών να παρεμποδίζουν με συνέπεια τις αμυντικές δαπάνες για χάρη άλλων προτεραιοτήτων”.

Ένα εμπόδιο για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο Trump. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι βαθιά αντιδημοφιλής στη Γερμανία και το να υποκλίνεται κανείς στα αιτήματα του Trump με τη μορφή αύξησης των στρατιωτικών επενδύσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά βλαπτικό.

Του JOHN VANDIVER | STARS AND STRIPES

Πηγή: https://www.stripes.com/news/as-germany-prepares-for-nato-crisis-response-role-its-military-readiness-is-abysmal-1.527253

3 Σχόλια

 1. SKYHOOK47

  Την καμπούρα μας να κοιτάμε πρώτα και όχι του μπροστινού μας…

  Απάντηση
  • Γ.Σ.

   Σωστα, δεν αντιλέγω, αλλα πριν βιαστούμε να υποστηρίξουμε την Γερμανία, να θυμίσω ότι η Γερμανία δεν ειναι σε 8 έτη οικονομική επιτήρηση και διαθέτει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
   Παρ’ολα αυτά συνεχίζει να εχει από τις χαμηλότερες αμυντικές δαπάνες σε όλο το «NATO», αλλά ταυτοχρόνως επιζητεί ενεργότερο ρόλο μέσα στην συμμαχία.

   Ο Τραμπ θα τους στρώσει…

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Σε λίγο μόλις θα ομαλοποιηθούν πάλι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ρωσία(βλ. πρόσφατη συνάντηση Πούτιν – Μερκελ σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα στο Σότσι της Ρωσίας) οι αυξήσεις δαπανών στην άμυνα θα είναι μάλλον περιττές για την Γερμανία(άσχετα αν αρέσει η όχι τους Πολωνούς). Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι τα 12 δις € που ζήτησε η υπουργός άμυνας της Γερμανίας θα εγκριθούν απο τον νέο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, ίσως να εγκριθούν τα μισά αλλά και αυτό δεν είναι ακόμα σίγουρο. Μετά την ρίξη στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η Ευρώπη αποφάσισε πρόσφατα να πλησιάσει (με «πρέσβη/μεσολαβητή την Μέρκελ) πάλι την Ρωσία για να σώσει την συμφωνία με το Ιράν χωρίς την συνεργασία των ΗΠΑ.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: