Και εγένετο …η «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», το όνομα της «νέας ΜΟΜΑ» (φωτ)

Η νέα αυτή δομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα ονομάζεται Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού, με διακριτικό τίτλο, «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» και έτσι είπε ο υπουργός παίρνει σάρκα και οστά η προγραμματική υπόσχεση της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και να τεθούν στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. (ΥΠΕΘΑ)

Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, παρέστη στην τελετή ενεργοποίησης λειτουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού “Δεινοκράτης” (πρώην ΜΟΜΑ), με επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μηχανικού και του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ), στο στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ», στο Λουτράκι Κορινθίας.

Στο πλαίσιο της τελετής, έλαβε χώρα παρουσίαση των μέσων του Λόχου Οριζόντιων Κατασκευών και επίδειξη των δυνατοτήτων του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Στην ομιλία του είπε τα εξής:

«Σεβασμιώτατε,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Κορίνθου, εκπρόσωποι των αρχών,

Στρατηγοί, Πτέραρχοι, Ναύαρχοι, που βρίσκεστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας,

Είμαστε σήμερα εδώ με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για να εγκαινιάσουμε τη Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού, με διακριτικό τίτλο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» και ιστορικό τίτλο «ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Με τη δημιουργία της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» παίρνει σάρκα και οστά, η προγραμματική μας υπόσχεση να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Είναι σημαντικό ότι η τελετή λαμβάνει χώρα στην Ιστορική Σχολή του Μηχανικού, στο Λουτράκι, εδώ δηλαδή, που ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων χειριστών μηχανημάτων οδοποιίας, εδώ που ξεκινούσε την εκπαίδευσή του το προσωπικό των σπουδαίων, σε προσφορά στον τόπο μας, υπηρεσιών ΜΟΜΑ (Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης) και ΣΥΚΕΑ (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκρότησης),

Η νέα αυτή υπηρεσία δεν αποτελεί μια απλή αναβίωση των αντιστοίχων υπηρεσιών του παρελθόντος, άλλωστε άλλοι καιροί και άλλα δεδομένα, αλλά μια σύγχρονη υπηρεσία προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις και ένα ακόμη βήμα προς τη διακλαδική συνεργασία και τη συνέργεια των κλάδων και των μέσων, για ακόμη καλλίτερα αποτελέσματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε το έργο αυτό είναι σύνθετο. Υπάρχουν θέματα νομικά, θέματα προσωπικού και εξοπλισμού, εκπαίδευσης, διαδικασίες και προϋποθέσεις ανάληψης Έργου, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε με σχέδιο νόμου, που έχει ετοιμαστεί, και προβαίνουμε στις δέουσες ενέργειες. Εντός των επομένων ημερών το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και ζητώ, από εδώ, τη στήριξη όλων των κομμάτων για αυτό το μεγάλο εθνικό έργο.

Επειδή, όμως, δεν είμαστε από αυτούς που κάνουν «πολιτική διακηρύξεων», που ανακοινώνουν κάτι και μετά το αφήνουν να ξεχαστεί ή εξαντλούν το «μεταρρυθμιστικό» τους έργο σε εξαγγελίες και τη δημιουργία «επιτροπών», δώσαμε τη λύση αυτής της μεταβατικής φάσης, που είναι άμεση, αποτελεσματική και λειτουργική.

Έτσι, από σήμερα, ένας Λόχος του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού και Κλιμάκιο της 206 Πτέρυγας Αεροπορικής Υποστήριξης δύνανται να αναλαμβάνουν αποστολές, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητές τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των δύο Μονάδων, που θα αποτελέσουν την οργανική της δύναμη, και θα έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Έχουμε, παράλληλα, ετοιμάσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, διότι θέλουμε και η υπηρεσία να μπορέσει να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις, και να έχει διάρκεια, για να υπηρετήσει τους κοινωφελείς σκοπούς για τους οποίους τη δημιουργούμε. Ένα θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται ότι θα λειτουργήσει με διαφάνεια, με σεβασμό στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.

Για αυτό και θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν δημιουργούμε κάτι που θα ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε, όμως, εδώ, για να συμπληρώσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να καλύψουμε κενά της ακριτικής Ελλάδας, την οποία πολλές φορές έχει εγκαταλείψει ο ιδιωτικός τομέας. Να συνεισφέρουμε σε έργα οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά και αποκατάστασης ζημιών.

Είχαμε κάνει γνωστό, από την αρχή, ότι βασική πτυχή της πολιτικής μας αποτελεί η ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σε δράσεις υπέρ των ακριτικών μας περιοχών.

Θεωρούμε την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρετικά σημαντική, ειδικά την περίοδο αυτή της δημοσιονομικής κρίσης. Για τους λόγους αυτούς και σε ένδειξη τιμής των ακριτών μας, που βρίσκονται μόνιμα στις εθνικές επάλξεις – όπως σήμερα στην Άσκηση από την οποία επιστρέφουμε, από τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, όπου συμμετείχαν και Μονάδες της Εθνοφρουράς – επιλέξαμε να δώσουμε στην 1η Μονάδα την ιστορική ονομασία «Η Κυρά της Ρω» και στη 2η Μονάδα «Η Κυρά των Μαρασίων». Δύο Ελληνίδες οι οποίες σήκωναν ψηλά τη σημαία στα νησιά υπερασπίζοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, έστω και άοπλες, με μεγάλο όμως όπλο την ελληνική ψυχή.

Οι ονομασίες, όπως αντιλαμβάνεστε, επελέγησαν προκειμένου να τιμηθούν οι δύο εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, οι οποίες έταξαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Έθνους. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το νησί τη Ρω που σήμερα διαφυλάττουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να δει ότι κάθε μέρα στον τάφο της Κυράς της Ρω ένας στρατιώτης αφήνει πάντα ένα λουλούδι.

Στο σημείο αυτό, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν αλλάζει κάτι στο θέμα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων περιπτώσεων εκτάκτων αναγκών. Αυτή θα υλοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και θα στηρίζεται στις υφιστάμενες δομές, των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Όπως έγινε με το σεισμό στην Κεφαλονιά και με τις πλημμύρες στον Έβρο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες και να προσφέρουν ένα πολύτιμο έργο.

Βεβαίως, ο νέος Φορέας, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών θα ενεργεί επικουρικά, εφόσον απαιτηθεί. Έτσι αυξάνουμε τις εθνικές δυνατότητες και μειώνουμε τους χρόνους αντίδρασης.

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει η «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» να ενισχυθεί άμεσα σε προσωπικό και μέσα, πέρα και από αυτά που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ο εξοπλισμός θα προέρχεται από ανακατανομή πλεονάζοντος υλικού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, προμήθεια από τον ΟΔΔΥ ή μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ήδη φίλιες και σύμμαχες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα χορήγησης σύγχρονων μηχανημάτων για την ενίσχυση της Διακλαδικής Διοίκησης.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα έχουμε μεγάλο αριθμό συστημάτων και μέσων, που θα εξοπλίσουν αυτή την 1η Μονάδα, όπως επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα έχω τη δυνατότητα στις 21 Μαΐου να συνομιλήσω με τον Υπουργό Άμυνας, έχοντας ήδη υποβάλει το αίτημα για βοήθεια σε τέτοιου είδους μέσα και μηχανήματα.

Θέλω να σας πω ότι του χρόνου τη μέρα που θα γιορτάζουμε τα εγκαίνια της Μονάδας θα βλέπετε μία διαφορετική Μονάδα. Θα είναι γεμάτη από μέσα, αλλά και από προσωπικό. Επίσης, έχουμε σκοπό να δώσουμε σε στρατεύσιμους εξειδικευμένους στα έργα, είτε χειριστές μηχανημάτων είτε επιστήμονες μηχανικούς και αρχιτέκτονες, τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη θητεία τους για δύο ή τρία χρόνια, προκειμένου να υπηρετήσουν ειδικά σε αυτή τη Μονάδα, αλλά και σε άλλες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση έργου στις δύο Μονάδες, πραγματοποιείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης, στον προϋπολογισμό της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», της πίστωσης που διατέθηκε.

Επίσης, εάν και εφόσον με το πέρας του έργου διαπιστωθεί ύπαρξη υπολοίπου, στην πίστωση που διατέθηκε, τμήμα του δύναται να μεταφέρεται στα Μετοχικά Ταμεία, σύμφωνα με ποσοστό που θα καθορισθεί.

Σεβασμιώτατε,

Κυρίες και Κύριοι,

Γνωρίζουμε πολύ καλά, την αποστολή μας που είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας, των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Αλλά δεν λησμονούμε, ότι η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνία, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή.

Δεν επιβιώνουν Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς τους ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Την κοινωνία, τον Ελληνικό λαό, τους ακρίτες μας, την πολιτεία και το Έθνος μας υπερασπιζόμαστε και υποστηρίζουμε, και γι αυτά αγωνιζόμαστε. Και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, στη δημοσιονομική αυτή καμπή, θεωρούμε επιβεβλημένο να συσπειρωθούμε, Ένοπλες Δυνάμεις, κρατικές δομές, τοπική αυτοδιοίκηση, και όλοι οι φορείς της πατρίδας μας.

Ο ελληνικός λαός θέλει αποτελέσματα, θέλει να ξεπερνούμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να αλλάζουμε χρόνους αντίδρασης, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να προβλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε.

Αυτή είναι η δουλειά ενός σύγχρονου κράτους και είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής του.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού και όλους τους εμπλεκόμενους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατιώτες για την άμεση ανταπόκριση και τον επαγγελματισμό με τον οποίο εργάστηκαν για να είμαστε εδώ σήμερα και να κάνουμε πράξη σημαντικά έργα, που τα έχει ανάγκη ο τόπος.

Από τις πρώτες κιόλας Σειρές Κατάταξης που έρχονται, εξειδικευμένοι στον τομέα των έργων, από όλα τα Όπλα, θα αποσπώνται κατευθείαν στις Μονάδες της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», προκειμένου να στελεχώσουμε τις Μονάδες αυτές και να αρχίσουν τα έργα από σήμερα το μεσημέρι. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, το πρώτο έργο, το οποίο έχει επιλεγεί, να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο.

Σας ευχαριστώ πολύ. Χριστός Ανέστη».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Από αυτό το ιστορικό στρατόπεδο της Σχολής Μηχανικού αναβιώνει, όπως είχαμε υποσχεθεί και πριν από τις εκλογές, η νέα ΜΟΜΑ. Η νέα σύγχρονη διακλαδική μονάδα, η οποία θα αναλάβει σε καιρό ειρήνης να κάνει εκείνα τα έργα τα οποία δεν αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Έργα τα οποία έχουν γίνει στην Ελλάδα, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το Στρατό, ιδίως σε νησιά και ορεινές περιοχές, έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Μετά τη δημοσιονομική κρίση υπάρχουν νέες ανάγκες. Βλέπουμε να έχουν εγκαταλειφθεί νησιά, ορεινοί δρόμοι και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας και Ναυτικού, τους Αξιωματικούς του Μηχανικού και τον Διοικητή της 1ης Μονάδας για τη σημερινή τους παρουσία εδώ και για το έργο που έχει γίνει, το οποίο θα συνοδευτεί από το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αρχίζουν άμεσα τα έργα.

Αυτές οι νέες υπηρεσίες της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» θα ενισχυθούν με πολλά μέσα, τα οποία θα διατεθούν είτε από τα υφιστάμενα στον ελλαδικό χώρο σε περιφέρειες, δήμους, στον ΟΔΔΥ, σε κρατικές υπηρεσίες, που δεν τα χρησιμοποιούν, είτε με μηχανήματα που θα αγοραστούν από κονδύλια που θα έρθουν σε αυτή την υπηρεσία από έργα που θα αναληφθούν, αλλά και από βοήθεια από φίλους και συμμάχους.

Ήδη, η ανταπόκριση είναι τεράστια. Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις για συγκεκριμένο αριθμό μηχανημάτων, τα οποία θα δοθούν στις Μονάδες του Μηχανικού σε διακλαδικό επίπεδο. Και βεβαίως υπάρχει και μία άλλη πολύ σημαντική κοινωνική παροχή, η δυνατότητα που θα δοθεί στα νέα παιδιά, στους στρατεύσιμους, οι οποίοι θα υπηρετήσουν τη θητεία τους, να μπορούν να φύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις με ένα πτυχίο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να εργαστούν αύριο.

Χειριστές μηχανημάτων, αυτοκινήτων και μεγάλων φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα, με το νέο θεσμό τον οποίο ήδη δημιουργήσαμε, να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους θητεία με μία έμμισθη παρουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, για δύο ή τρία χρόνια, που θα τους δώσει τη δυνατότητα από τη μία πλευρά να συνεισφέρουν στο κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και από την άλλη μόλις αποχωρήσουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν αυτή την εμπειρία να μην τη θεωρούν ως χαμένο χρόνο – όπως λένε κάποιοι – αλλά ως μία πολύτιμη εμπειρία και ένα εργαλείο για το αύριο, για ολόκληρη τη ζωή τους.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους τοπικούς φορείς της Κορίνθου, αλλά και της Πελοποννήσου, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, καθώς και τους απόστρατους του Μηχανικού που παρευρέθησαν σήμερα εδώ και ήταν συγκινητική η παρουσία τους».

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝΟ ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή ενεργοποίησης της ΔΙΔΕΡΓΩΝ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.