..και λίγα λόγια για την Παραλλαγή

Γράφει ο Ευστάθιος Παλαιολόγος, το παρόν κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Δούρειος Ίππος και αναδημοσιεύεται αυτούσιο μετά από αίτημα του συντάκτη. Το παρόν άρθρο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο κληρωτό και έφεδρο στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και σ’ όλους όσους αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή.

[dropcap size=small]Η[/dropcap] παραλλαγή είναι μια τέχνη, επιτρέψτε μας τον χαρακτηρισμό. Είναι μια τέχνη που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην Ε.Φ. (και στον Ε.Σ). Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 (1997) οι στολές που χορηγούνταν ήταν πράσινων αποχρώσεων (άλλαξε επί αείμνηστου Στρατηγού Δήμου) ενώ και πολλά από τα οχήματα βάφονταν ανάλογα πράγμα αδιανόητο για το ως επί το πλείστον ημι-ερημικό κυπριακό τοπίο. Στην εκπαίδευση λίγη σημασία αποδίδεται και συνήθως η όλη προσπάθεια αναλώνεται σε λάσπωμα του προσώπου και την τοποθέτηση 2-3 κλαδιών ή μερικών χόρτων στην εξάρτηση και αυτά μόνο στα ΚΕΝ.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι πλέον τα καλύμματα κράνους που χορηγούνται δεν φέρουν τις χαρακτηριστικές σχισμές που γνωρίσαμε οι παλαιότεροι για τοποθέτηση φυσικής βλάστησης(λόγω κόστους). Και όμως, η παραλλαγή είναι μια τέχνη που σώζει ζωές. Σαν συνέχεια των όσων αναφέραμε για τον φόρτο μάχης έτσι και στο θέμα της παραλλαγής θα περιοριστούμε στο ατομικό επίπεδο, δηλαδή στο πως παραλλάσουμε το σώμα και τα υλικά μας.

Βρετανοί Στρατιώτες σε άσκηση. Ακόμα κι οι επαγγελματίες κάνουν λάθη. Η καλή προσπάθεια παραλλαγής του κράνους ακυρώνεται από την μετριότητα στην παραλλαγή του προσώπου(αν και έγινε κάποια δουλειά) και τον γυαλιστερό μπρασελέ του ρολογιού. Η στολή παραλλαγής που φορούν είναι η καινούρια ΜΤΡ (Multi Terrain Pattern).

Θα ξεκινήσουμε κάνοντας αναφορά στις αρχές παραλλαγής όπως όλοι τις θυμόμαστε και τις διδαχθήκαμε στην θητεία μας. ΧΡΩΜΑ-ΛΑΜΨΗ-ΣΧΗΜΑ-ΣΚΙΑ. Επιτρέψτε μας αιρετικώς να προσθέσουμε ακόμα δύο, ΚΙΝΗΣΗ-ΜΟΤΙΒΟ. Και να τις εξηγήσουμε. Αρχικά να θυμήσουμε ότι παραλλαγή είναι η προσπάθεια που κάνουμε ώστε να πετύχουμε την οπτική μας απόκρυψη.

-ΛΑΜΨΗ και ΚΙΝΗΣΗ. Τις βάζουμε πρώτες διότι είναι οι πλέον σημαντικές καθότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να εντοπίσει μια λάμψη ή απότομη κίνηση ακόμα κι αν αυτή επισυμβεί στο πεδίο της περιφερειακής όρασης του ματιού. Σημαντικό επίσης για την κίνηση είναι ότι πολύ πιο εύκολα γίνεται αντιληπτή μία κίνηση κάθετη ως προς τον άξονα παρατήρησης παρά μια κίνηση παράλληλη με τον άξονα παρατήρησης, δηλαδή, πιο εύκολα γίνεται αντιληπτός κάποιος που κινείται από δεξιά προς αριστερά από κάποιον που πλησιάζει ή απομακρύνεται. Στο τομέα της λάμψης, προσοχή πρέπει να δοθεί στα ρολόγια, στα μεταλλικά μέρη της εξάρτησης και του οπλισμού, οι κάθε μορφής διόπτρες, και το δέρμα των πιο ανοιχτόχρωμων από εμάς.

-ΧΡΩΜΑ. Τα χρώματα που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε την παραλλαγή πρέπει να ταυτίζονται με τα χρώματα του περιβάλλοντος. Υπερβολικά σκούρες αποχρώσεις ταιριάζουν μόνο σε πυκνά δάση, αντίθετα πιο ανοιχτόχρωμες λειτουργούν ικανοποιητικά σε μεγαλύτερο εύρος περιβάλλοντος. Και μια υπενθύμιση, το Μαύρο είναι κάκιστο χρώμα παραλλαγής. Δεν υπάρχει απόλυτο μαύρο στη φύση και επιπλέον προσδιορίζει επακριβώς το περίγραμμα του αντικειμένου που χρωματίζει. Επίσης, έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, τείνουν να τραβούν την προσοχή. Τα χρώματα της στολής παραλλαγής που χορηγεί η Ε.Φ. είναι εξαιρετικά για το περιβάλλον της Κύπρου(σε αντίθεση με την στολή αυτή καθεαυτή…) δυστυχώς όμως ξεβάφουν με μερικές πλύσεις και γίνονται υπερβολικά ανοιχτόχρωμα. Επίσης να τονιστεί ξανά η ακαταλληλότητα του μαύρου των αρβύλων.

-ΣΧΗΜΑ. Κάποια σχήματα αναγνωρίζονται πολύ εύκολα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Κυρίως ότι έχει να κάνει με το ανθρώπινο περίγραμμα και ειδικά την περιοχή κεφάλι-λαιμός-ώμοι και το πρόσωπο. Δεν είναι τυχαίο που το απλό γραμμικό σχέδιο ενός στόχου τύπου ανδρείκελου αναγνωρίζεται αυτόματα από εμάς ως «ανθρώπινος» στόχος ή το :-), σαν πρόσωπο. Επίσης η όρθια, δίποδη κίνηση του ανθρώπου, ξεχωριστή από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό του πλανήτη. Πέραν αυτών όμως γεωμετρικά σχήματα όπως απόλυτοι κύκλοι(κράνος, διόπτρες) και απόλυτες ευθείες(όπλο, κεραίες) δεν υπάρχουν στη φύση και τείνουν να ξεχωρίζουν.

-ΣΚΙΑ. Εκτός από το προφανές, να χρησιμοποιούμε την σκιά προς όφελος μας και να μην επιτρέπουμε την δική μας σκιά να προδίδει την θέση μας, σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να περιλάβουμε και τις επιπτώσεις στην απόκρυψη μας που έχει το φόντο, ότι βρίσκεται πίσω μας δηλαδή και προβαλλόμαστε με αυτό σαν υπόβαθρο. Χαρακτηριστική περίπτωση η γραμμή του ορίζοντα(με υπόβαθρο τον ουρανό) η ένα ανοιχτόχρωμο χωράφι ενώ εμείς παραμένουμε στη σκιά.

-ΜΟΤΙΒΟ. Εδώ τονίζουμε μια άλλη ιδιότητα της ανθρώπινης οπτικής αντίληψης, να αναγνωρίζει επαναλαμβανόμενα σχήματα ακόμα και υποσυνείδητα. Σαν παραδείγματα μπορούμε να πούμε την κίνηση ενός περιπόλου σε αυστηρώς τακτά διαστήματα, πχ 5 μέτρα άντρας από άντρα ή το επαναλαμβανόμενο σχήμα της παραλλαγής του Ε.Σ. με την οριζόντια κατευθυντικότητα. Παρόλο που σε ορισμένα περιβάλλοντα που η βλάστηση ακολουθεί σχετικά παρόμοιες κατευθύνσεις μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά, εντούτοις στη φύση όλα είναι σε εντελώς τυχαία και μη συνεχόμενα-επαναλαμβανόμενα σχήματα. Ευτυχώς, ειδικά η βόρεια Ελλάδα, ευνοεί την ελληνική παραλλαγή σε μεγάλο βαθμό. Παρένθεση. Αυτό το τυχαίο της φύσης είναι που προσπαθούν να μιμηθούν οι πλείστες «ψηφιακές» παραλλαγές. Πολλοί εσφαλμένα έχουν την εντύπωση ότι οι ψηφίδες (pixel) ως τέτοιες είναι αυτές που μπερδεύουν το ανθρώπινο μάτι. Αντιθέτως οι ψηφίδες είναι απλά ο πιο εύκολος τρόπος για οπτική μεταφορά των αποτελεσμάτων του υπολογιστή που μέσω ειδικών αλγορίθμων προσπάθησε να βρει τρόπους να κατανικηθούν οι εγγενείς λειτουργίες του εγκεφάλου στην ερμηνεία των οπτικών ερεθισμάτων.

Κλασσικό λάθος. Αχρείαστα πράσινη παραλλαγή προσώπου.

Από τα πιο πάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της καλής παραλλαγής ειδικά του κράνους (σπάσιμο στρογγυλού σχήματος και σχήματος κεφάλι-λαιμός-ώμοι), του προσώπου-εκτεθειμένου δέρματος, και του όπλου (μαύρο χρώμα, ευθείες γραμμές)

-Κράνος. Το κάλυμμα παραλλαγής προσφέρει κάποιο βαθμό απόκρυψης άλλα όχι ικανοποιητικό. Μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση με τη χρήση φυσικής βλάστησης ή την κατασκευή αυτοσχέδιου καλύμματος με λουρίδες υφάσματος παραλλαγής οι οποίες στο πίσω και πλαϊνό μέρος να έχουν ικανοποιητικό μήκος για να κρύβουν την γραμμή κεφάλι-λαιμός-ώμοι. Υπάρχει και η ισραηλινή λύση, με το ευμεγέθες κάλυμμα κράνους που παίρνει τυχαία σχήματα, το γνωστό Mitznefet.

-Πρόσωπο (και εκτεθειμένο δέρμα). Η παραλλαγή του προσώπου είναι πρακτική που ελάχιστα εφαρμόζεται στην Ε.Φ. Σχεδόν ποτέ δεν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια, ούτε στην εκπαίδευση αλλά ούτε και στις ασκήσεις. Οι μόνες περιπτώσεις που το προσωπικό «λερώνει» το πρόσωπο του είναι στις επιδείξεις. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι τελείως λάθος! Σκοπός της παραλλαγής του προσώπου δεν είναι μόνο να «σπάσει» τα άμεσα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του ( το 🙂 που περιγράψαμε πιο πάνω ) αλλά και να δέσει το πρόσωπο-κεφάλι με το υπόλοιπο σώμα(που φορά στολή παραλλαγής) και να μην ξεχωρίζει σαν ξεχωριστό κομμάτι. Οπόταν προκύπτει ότι με μια στολή παραλλαγής καφέ σαν της Ε.Φ. δεν θα έρθεις να βάψεις το πρόσωπο πράσινο! Ή μαύρο επειδή είναι νύχτα! Θα το βάψεις καφέ, στις ίδιες αποχρώσεις με την στολή. Επίσης, άλλο λάθος που κάνουμε είναι ότι δίνουμε υπερβολική έμφαση στο… «αισθητικό αποτέλεσμα».

Εδώ βλέπουμε την απόδοση της Multicam ενώ ταυτόχρονα είναι εμφανές το πόσο εύκολα διακρίνονται τα μαύρα όπλα και το στρόγγυλο κράνος.

Η ομορφιά του βαψίματος καμία σχέση δεν έχει με την αποτελεσματικότητα.! Τέλος να τονιστεί η ανάγκη παραλλαγής του λαιμού και του σβέρκου.

Φεύγοντας από το πρόσωπο και προχωρώντας στα υπόλοιπα εκτεθειμένα κομμάτια δέρματος (συνήθως αυτό σημαίνει χέρια, αν δεν φέρουν γάντια, και βραχίονες), και για αυτά ισχύουν τα ίδια. Ειδικά για τους βραχίονες πρέπει να σημειώσουμε την ανάγκη παραλλαγής τους μέχρι του σημείου που φαίνονται όταν αποτραβιέται η στολή όταν τα χέρια είναι σε πρόταση ή ανάταση.

-Όπλο. Παρατηρούμε πολλές φορές, και διδασκόμαστε και στην εκπαίδευση, τουλάχιστο αμφιβόλου εργονομίας και αποτελεσματικότητας λύσεις για παραλλαγή του όπλου, όπως την χρήση κάλτσας! Το όπλο του τυφεκιοφόρου πρέπει να του παρέχει μέγιστη ευελιξία και σταθερότητα και τυλιγμένο με μία κάλτσα δεν πετυχαίνουμε αυτό το σκοπό. Επίσης, πρέπει να αντισταθούμε στην τάση να το «ντύσουμε» σαν όπλο Ελέυθερου Σκοπευτή διότι για μας προέχει η ταχεία μετακίνηση ενώ για τον Ε.Σ προέχει η αργή, αφανής κίνηση(stalking) οπότε μπορεί πιο εύκολα να διαχειριστεί ένα πιθανό σκάλωμα του όπλου σε κάποιο κλαδί, ενδεχομένως. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος παραλλαγής του όπλου ενός τυφεκιοφόρου είναι το βάψιμο του. Αλλά επειδή αυτό θα συγκρούετο με τις ισχύουσες διαταγές του Στρατού να προτείνουμε μια μη μόνιμη λύση με μερικά πολύ απλά βήματα.

Η MARPAT Woodland που χρησιμοποιούν οι Καταδρομείς. Πολύ καλή για τις δασώδεις περιοχές, όχι τόσο καλή για την υπόλοιπη Κύπρο.

*Βήμα 1º. Καλύπτουμε όλο το όπλο με δύο στρώσεις χαρτότελλας (masking tape) προσέχοντας να μην αφήσουμε τίποτα εκτεθειμένο.

*Βήμα 2º. Χρησιμοποιώντας μπογιές, κατά προτίμηση στη μορφή εκνεφώματος (spray) και σε ματ παστέλ-γήινα χρώματα, βάφουμε ολόκληρο το όπλο σε διασπαστικά σχήματα. Εδώ εναπόκειται στην φαντασία και την …καλλιτεχνική φλέβα του καθενός. Μπορούμε πριν στεγνώσει η βαφή να ρίξουμε πάνω άμμο ή χώμα για να πετύχουμε μια πιο τραχιά υφή.

*Βήμα 3º. Αφού στεγνώσει η βαφή με ένα νυστέρι ή έναν χαρτοκόπτη αφαιρούμε την χαρτότελλα από τα μέρη εκείνα που πρέπει. Δηλαδή, από τις ενώσεις λύσης του όπλου (τονίζουμε ξανά την ανάγκη συντήρησης σε κάθε ευκαιρία), από τα σκοπευτικά, από την διαδρομή του μοχλού οπλίσεως, από την πιστολοειδή χειρολαβή και την σκανδάλη, από τον αναστολέα της γεμιστήρας και την υποδοχή της γεμιστήρας, από την οπή απορρίψεων των καλύκων, από τα σημεία ασφάλισης της βάσης της διόπτρας (claw mount της H&K) και από τις σχισμές του φλογοκρύπτη.

Μετά από μερικές πλύσεις η εν χρήσει στολή παραλλαγής της Ε.Φ. ασπρίζει υπερβολικά.

Επιτυγχάνουμε έτσι ένα πολύ ικανοποιητικό συμβιβασμό που μπορεί να αντέξει στη χρήση για μερικές εβδομάδες. Στην ανάγκη επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σοβαρότερο μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η πολύ μικρή αντοχή της χαρτοταινίας στο νερό. Πιο ακριβές λύσεις, όπως της υφασμάτινης ταινίας που χορηγείται στον Βρετανικό Στρατό (sniper tape), ή άλλων μή μόνιμων τρόπων παραλλαγής διαχειρίζονται πολύ καλύτερα το πρόβλημα του νερού.

Γιατί να παραλλαχθούμε; Πολλοί νομίζουν ότι η παραλλαγή μας καθιστά αόρατους. Αυτό μπορεί να είναι σωστό εάν η παραλλαγή είναι σε συνδυασμό με ακινησία. Εφόσον όμως πρέπει να κινούμαστε στο πεδίο της μάχης τι να την κάνουμε την τόση προσπάθεια παραλλαγής; Πέραν του προφανούς ότι δηλαδή σε μια θέση μάχης, έστω και πρόχειρη, η σωστή παραλλαγή μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τον εντοπισμό μας, άρα και την κατεύθυνση πυρών εναντίον μας, ακόμα και κατά την κίνηση η σωστή παραλλαγή δυσχεραίνει τα μέγιστα την προσπάθεια του εχθρού να αποκτήσει μια ξεκάθαρη σκοπευτική εικόνα και να εκτιμήσει σωστά την απόσταση μας. Άρα, και κατά την κίνηση η παραλλαγή μας προστατεύει. Μας σώζει ενδεχομένως την ζωή!

Άντρες της ΕΛΔΥΚ. Η ακατάλληλη για την Κύπρο παραλλαγή της στολής τους είναι εμφανής καθώς επίσης και η μικρή προσπάθεια στο βάψιμο του προσώπου. Για τα μανίκια ουδέν σχόλιο.
Άντρες της ΕΛΔΥΚ. Η ακατάλληλη για την Κύπρο παραλλαγή της στολής τους είναι εμφανής καθώς επίσης και η μικρή προσπάθεια στο βάψιμο του προσώπου. Για τα μανίκια ουδέν σχόλιο.

Παρένθεση. Βλέπουμε συχνά σε επιδείξεις του Ε.Σ. το εντελώς απαράδεχτο φαινόμενο της χρήσης διχτύων παραλλαγής κρεμασμένων από τα κράνη και τις εξαρτήσεις των Στρατιωτών σαν κάπα υπερ-ήρωα… Τα δίχτυα παραλλαγής είναι για απόκρυψη στατικών αντικειμένων και θέσεων! Δεν τολμούμε να σκεφτούμε καν τι θα συμβεί αν πιαστεί το δίχτυ σε ένα διερχόμενο όχημα ή ΤΟΜΠ! Κι αυτά στην ειρήνη. Φανταστείτε ο Στρατιώτης να πρέπει να περάσει μέσα από πεσμένα συρματοπλέγματα ή τα χαλάσματα μιας οικίας «ντυμένος» απ’ την κορφή ως τα νύχια με δύχτι παραλλαγής. Θα έχει την ίδια κατάληξη που έχει η μύγα στον ιστό της αράχνης. Θάνατο! Τέτοιες εικόνες μπορεί να εντυπωσιάζουν ένα αδαή αλλά στα μάτια ενός με στοιχειώδης έστω γνώσεις μόνο επικίνδυνες φαντάζουν.

Παραλλαγή και ηλεκτροοπτικά όργανα. Σαν γενικός κανόνας, ότι δουλεύει σαν παραλλαγή την μέρα το ίδιο καλά δουλεύει και την νύχτα. Η χρήση όμως συσκευών νυχτερινής όρασης και θερμικών διόπτρων δημιουργεί ένα καινούριο φάσμα προκλήσεων. Όσον αφορά τα ΟΝΥΠΑΣ (Όργανα Νυχτερινής Παρατήρησης και Σκόπευσης) που λειτουργούν με την μέθοδο της ενίσχυσης του αστρικού (κυρίως) φώτος αυτά μπορούν να παραπλανηθούν με τις ίδιες μεθόδους που παραπλανιέται και το γυμνό μάτι. Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανακλαστικότητα ορισμένων τεχνητών υλικών(μη φυσικών) στα μήκη εκείνα του υπέρυθρου φάσματος που χρησιμοποιούν στην λειτουργία τους οι εν λόγω συσκευές.

Μπορεί αυτή η παραλλαγή να είναι κατάλληλη για ένα Ελεύθερο Σκοπευτή για δεδομένη περίπτωση αλλά για έναν τυφεκιοφόρο είναι υπερβολή και ίσως και επικίνδυνη.
Μπορεί αυτή η παραλλαγή να είναι κατάλληλη για ένα Ελεύθερο Σκοπευτή για δεδομένη περίπτωση αλλά για έναν τυφεκιοφόρο είναι υπερβολή και ίσως και επικίνδυνη.

Προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη να γίνουν δοκιμές πριν επιλεγεί ένα οποιοδήποτε υλικό.

Περισσότερο πρόβλημα δημιουργούν φυσικά οι θερμικές διόπτρες. Δεν είναι όμως το «θαυματουργό αντίδοτο» στην παραλλαγή. Πολλοί περιορισμοί διακρίνουν την λειτουργία τους όπως στην εμβέλεια και στην ανάλυση ειδικά στις μη ψυχόμενες διόπτρες που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των όσων χρησιμοποιούνται ως σκοπευτικά φορητών και ομαδικών όπλων. Αναμφισβήτητο γεγονός είναι όμως ότι μεγαλύτερα συστήματα έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες αποκάλυψης στόχων. Στο επίπεδο μας ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε την αποτελεσματικότητα τους είναι η επιλογή δρομολογίων που παρέχουν κάλυψη(κίνηση πίσω από στερεά υλικά) και η χρήση σε μεγαλύτερο βαθμό φυσικής βλάστησης στην παραλλαγή μας.

Διμοιρίτης Μονάδας Πεζικού του Ε.Σ. Έχει εφαρμόσει σωστά παραλλαγή στο πρόσωπο και το κράνος του. Προσέξτε την εξαιρετικά άβολη θέση της φυσιγγιοθήκης και την έλλειψη διαλειτουργικότητας στα υλικά του φόρτου(Σταθμός Ασυρμάτου PRM-4720B, πιστόλι φωτοβολίδων και κιάλια κρέμονται πάνω του δυσχεραίνοντας τον στην αποστολή του).

Παρένθεση. Η θερμικές διόπτρες δεν έχουν τις μυθικές δυνατότητες που βλέπουμε στις ταινίες. Δεν βλέπουν πίσω από τοίχους και άλλα στερεά αντικείμενα. Οι πιο πολλές δεν βλέπουν καν πίσω από γυαλί. Οι θερμικές διόπτρες λειτουργούν με βάση την θερμική ακτινοβολία. Θερμική ακτινοβολία εκπέμπουν όλα τα υλικά που έχουν θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273º C). Άρα η θερμική διόπτρα μπορεί να δεί και κρύα αντικείμενα. Οι σύγχρονες διόπτρες έχουν αρκετή διακριτική ικανότητα για να ξεχωρίσουν ένα παγάκι μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Όσο πιο ζεστό είναι ένα υλικό τόσο πιο πολύ ακτινοβολία εκπέμπει όμως. Κι εδώ έγκειται και το πρόβλημα με την απόκρυψη μας.

Οι 36-37ο C του ανθρώπινου σώματος συνήθως είναι το πιο ζεστό αντικείμενο στο περιβάλλον, ειδικά την νύχτα. Οπότε ξεχωρίζουμε καθότι εκπέμπουμε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα θερμικής ακτινοβολίας την οποία ο ρουχισμός μας επειδή έρχεται σε επαφή με το σώμα μας και είναι και πορώδης δεν μπορεί να συγκρατήσει. Υπάρχουν τεχνητά υλικά τα οποία εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία πολύ κοντά σε κοινά υλικά του περιβάλλοντος όπως οι πέτρες, το ξύλο κλπ. Η περιγραφή και παράθεση τους ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτού του άρθρου αλλά μπορούν εύκολα με μια έρευνα στο διαδίκτυο να καταγραφούν. Τα υλικά αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την αποτελεσματικότητα(εμβέλεια, διακριτική ικανότητα) των θερμικών διοπτρών.

Αναφερθήκαμε στην αρχή στο γεγονός ότι η Ε.Φ. μέχρι και πρίν μια δεκαετία χορηγούσε στολές πράσινης απόχρωσης. Όταν η παραλλαγή αλλάχτηκε σε μια πιο κατάλληλη για το κυπριακό περιβάλλον ήταν μια ευκαιρία να διορθωθούν κάποιοι παραλογισμοί. Και κυρίως το ακατανόητο των γαλάζιων σχεδίων «παραλλαγής» στις στολές της Διοίκησης Αεροπορίας.

Καταδρομείς σε επίδειξη. Διακρίνεται στον μεσαίο άντρα η στολή παραλλαγής σε μορφή διχτυού, γερμανικής προέλευσης, άριστη σαν υλικό που όμως δεν ενδείκνυται για γενική χρήση παρά μόνο για ειδικές περιπτώσεις.
Καταδρομείς σε επίδειξη. Διακρίνεται στον μεσαίο άντρα η στολή παραλλαγής σε μορφή διχτυού, γερμανικής προέλευσης, άριστη σαν υλικό που όμως δεν ενδείκνυται για γενική χρήση παρά μόνο για ειδικές περιπτώσεις.

Ποιος μπορεί να δικαιολογήσει αυτά τα χρώματα; Ρητορικό ερώτημα φυσικά.

Ίσως να είναι μια προσπάθεια δημιουργίας «Πνεύματος Μονάδος». Χρωματίζοντας τους Στρατιώτες σου σαν στόχους δεν δημιουργείς Πνεύμα Μονάδος. Πνεύμα Μονάδος δημιουργείς με την σκληρή εκπαίδευση. Επ’ ευκαιρίας να κακίσουμε και τις επιλογές των επίλεκτων Μονάδων του ΓΕΕΦ, της Διοίκησης Καταδρομών και της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών.

Η ΜΥΚ χρησιμοποιεί για χρόνια στολές παραλλαγής σε αποχρώσεις Woodland (Μ88). Εξαιρετικής ποιότητας σαν στολές αλλά παντελώς ακατάλληλες σαν παραλλαγή για την Κύπρο. Η δε Διοίκηση Καταδρομών πήγε ένα βήμα παραπέρα, εισάγοντας σε χρήση την απαράδεχτη από κάθε άποψη ψηφιακή παραλλαγή UCP (Universal Camouflage Pattern) του Αμερικάνικου Στρατού που το μόνο “Universal” που την διακρίνει είναι η ακαταλληλότητα της για σχεδόν όλα τα πιθανά περιβάλλοντα. Εισήγαγε επίσης και την μία εκ των ψηφιακών παραλλαγών των Αμερικανών Πεζοναυτών την MARPAT Woodland.

Ο Υποδεκανέας Γκράχαμ έχει εφαρμόσει μια σωστή παραλλαγή προσώπου, αποφεύγοντας τα υπερβολικά σκούρα χρώματα και «ταιριάζοντας» την με την στολή του.

Αυτή η δεύτερη είναι άριστη παραλλαγή για τις δασώδεις περιοχές της Κύπρου αλλά για το υπόλοιπο νησί είναι υπερβολικά σκούρα. Αν ήθελε η ΔΚΔ να ξεχωρίζει «αμερικάνικα» θα μπορούσε να ανέβει στο τρένο της Multicam που τείνει να γίνει η στάνταρ παραλλαγή των Ειδικών Μονάδων ανά τον κόσμο. Αλλά κι αυτό είναι λάθος! Όλη η Ε.Φ. πρέπει να χρησιμοποιεί την ίδια παραλλαγή! Αλλιώς κινδυνεύουμε με φαινόμενα Λεγεώνας των Ξένων στην Ινδοκίνα όπου οι Λεγεωνάριοι ήταν οι μόνοι που χρησιμοποιούσαν στολές παραλλαγής(τις διάσημες Lizard) σε αντίθεση με τον υπόλοιπο Γαλλικό Στρατό με αποτέλεσμα να στοχεύονται κατά προτεραιότητα αφού θεωρούνταν πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι ενώ ιδιαίτερη μεταχείριση τους επιφυλασσόταν και σε περίπτωση αιχμαλωσίας. Αυτό που πρέπει να αλλάξει με τις στολές παραλλαγής δεν είναι το σχέδιο παραλλαγής αλλά η στολή η ίδια.

Η άνεση και η ανθεκτικότητα της στολής δεν πρέπει να παραγνωρίζονται ενώ τα μεγέθη πρέπει να ανταποκρίνονται στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του προσωπικού. Πρέπει να εισαχθούν μεγέθη «Long» για τους πιο ψηλούς από το προσωπικό.

Παρένθεση. Υπάρχει φυσικά και η Στρατονομία, που για να ξεχωρίζουν κι αυτοί φορούν μαύρες (!), στολές. Η Στρατονομία είναι στρατιωτικό σώμα και όχι αντιτρομοκρατικός ουλαμός. Δώστε τους στολές παραλλαγής!

Ένα τυφέκιο G3A3 βαμμένο με τον τρόπο που περιγράψαμε, έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές βολές και προσεγγίσεις ΕΣ. Συνολική διάρκεια διαδικασίας περίπου 30 λεπτά. Παρατηρούμε πόσο καλύτερα «δένει» με το περιβάλλον του σε αντίθεση με τον δίποδα και την διόπτρα.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής σημεία όσον αφορά την ατομική παραλλαγή του Στρατιώτη:

-Καλής ποιότητας και σωστής παραλλαγής στολή. Αυτό είναι ευθύνη της Υπηρεσίας να χορηγήσει. Προσοχή, τα μανίκια πρέπει να είναι κατεβασμένα για παραλλαγή των βραχιόνων αλλά και για προστασία τους από γδαρσίματα και εγκαύματα (flash burn).

-Καλή παραλλαγή στο κράνος ούτως ώστε να «σπάζει» το στρογγύλο σχήμα του και την γραμμή Κεφάλι-Λαιμός-Ώμοι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τοποθετώντας αυτοσχέδιο κάλυμμα με λινάτσες-λουρίδες υφάσματος ή σε περιοχές με βλάστηση τοποθετώντας στο κράνος μας τεμάχια αυτής της φυσικής βλάστησης. Προσοχή στο φαινόμενο «κινητός θάμνος».

-Βάψιμο του όπλου μας στα χρώματα του περιβάλλοντος ώστε να κρύψουμε το μαύρο χρώμα του και τις ευθείες γραμμές του καθώς και την τυχόν γυαλάδα του. Επίσης, μάζεμα των κεραιών των Ασυρμάτων και πλήρης ανάπτυξη τους μόνο όταν είναι τελείως απαραίτητο.

-Βάψιμο του προσώπου στα χρώματα της υπόλοιπης παραλλαγής μας αποφεύγοντας τις πολύ σκούρες αποχρώσεις. Η παραλλαγή πρέπει να καλύπτει όλα τα εκτεθειμένα μέρη του δέρματος. Αποφεύγουμε την λάσπη διότι βγαίνει κατευθείαν με τον ιδρώτα.

-Για τα χέρια προτιμούμε ελαφρά γάντια μάχης για να έχουμε πέραν της παραλλαγής και προστασία τους.

-Τα άρβυλα μαύρου χρώματος είναι ακατάλληλα για παραλλαγή στις πλείστες των περιπτώσεων, οπότε για όσο καιρό ακόμα η Υπηρεσία επιμένει να αγνοεί την ανάγκη για εισαγωγή σε χρήση αρβύλων καφέ αποχρώσεων φροντίζουμε να τα παραλλάξουμε βάφοντας τα.

-Προσοχή στις αντανακλάσεις από τον ήλιο και πειθαρχία φωτός. Οι φακοί πάντα σε θήκες ή σε τσέπες για να μη μας προδώσει τυχαίο άναμα τους, το ρολόι μας με την οθόνη στην εσωτερική μεριά του χεριού και σκίαση των αντικειμενικών φακών κάθε είδους διόπτρας με δίχτυ ή άλλο τρόπο.

-Η προσπάθεια μας για ατομική παραλλαγή πρέπει να λαμβάνει υπόψιν ότι η πρόσβαση στην εξάρτηση(πυρομαχικά, Ασύρματος, νερό κλπ) και στις τσέπες της στολής(επίδεσμος, σημειωματάριο, πυξίδα κλπ) πρέπει να παραμένει ανεμπόδιστη. Επίσης δεν πρέπει να εμποδίζεται με οποιοδήποτε τρόπο η σωστή χρήση του ατομικού μας οπλισμού(επώμιση, σκόπευση, γέμιση, θεραπεία εμπλοκών). Πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές ειδικά σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε μέσα στο σύνολο ως πιο παραλλαγμένοι διότι πιθανόν εντοπισμός από τον εχθρό αυτού του γεγονότος να οδηγήσει σε στόχευση μας κατά προτεραιότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η παραλλαγή ίσως να υπερισχύσει σε προτεραιότητα των παραπάνω αναγκών(π.χ. σε θέση ενέδρας ή σε περιπολία αναγνώρισης) αλλά αυτές είναι εξαιρέσεις στον κανόνα.

-Η ατομική μας παραλλαγή δεν πρέπει να μειώνει την κινητικότητα ή την ευελιξία μας(υπερβολικό βάρος, προεξοχές που μπορεί να «σκαλώσουν»).

Από επίδειξη Μονάδας Πεζικού. Οι πανταχού παρούσες λινάτσες είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα ειδικά στον χειρισμό του όπλου. Χαρακτηριστική η σκούρα παραλλαγή στο πρόσωπο(διότι είναι νύχτα…). Στο κράνος έγινε αρκετά καλή προσπάθεια ενώ και η γενική εικόνα φανερώνει δουλειά. Επ’ ευκαιρίας να αναφέρουμε ότι στην πλάτη φέρουν την «σχολική τσάντα παραλλαγής».

Παρένθεση. Βλέπουμε σε ασκήσεις και διδασκόμαστε στην εκπαίδευση να κινούμαστε σε «ζιγκ-ζαγκ» και ακούμε παραγγέλματα του είδους «άλμα 30 μέτρων». Η αντίδραση του μέσου Στρατιώτη σε περίπτωση εντοπισμού αντιπάλου είναι συνήθως να στρέψει το όπλο εναντίον του πυροβολώντας με ταχύ ρυθμό (σκοπεύοντας βιαστικά συνήθως) μέχρι να πάψει πλέον να τον βλέπει. Τα ημιαυτόματα και αυτόματα όπλα επιτρέπουν εξαιρετικά ταχύς ρυθμούς βολών. Από αυτό προκύπτει ότι είναι μέγιστης και ζωτικής σημασίας να περιορίσουμε τον χρόνο που είμαστε εκτεθειμένοι στο εχθρικό πυρ.

Και ο τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι όταν χρειαστεί να κινηθούμε να το κάνουμε στον πλέον ελάχιστο χρόνο, που σημαίνει τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορούμε(μείωση χρόνου έκθεσης λόγω ταχύτητας) σε ευθεία γραμμή(μείωση χρόνου έκθεσης λόγω μείωσης απόστασης μετακίνησης). Πολλές φορές ακούμε για τον κανόνα των «3 δευτερολέπτων» όταν θα πρέπει να κινηθούμε κάτω από εχθρικό πυρ. Δηλαδή Σήκω, Τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς για 2-3 δευτερόλεπτα, και Πέσε ξανά κάτω πίσω από κάλυψη.

Η ατομική παραλλαγή είναι μια κύρια στρατιωτική ικανότητα. Η ατομική παραλλαγή(και η παραλλαγή σαν σύνολο) σώζει ζωές. Η Ε.Φ. σαν ένας στρατιωτικός οργανισμός επιβάλλεται να προάγει την εκπαίδευση (και την εφαρμογή στις ασκήσεις) στην ατομική παραλλαγή. Επιβάλλεται να χορηγούνται από την Υπηρεσία βασικά υλικά παραλλαγής όπως το στικ με βαφές παραλλαγής προσώπου (φούμο). Είμαστε βέβαιοι ότι το προσωπικό θα ανταποκρινόταν θετικά σε μια προσπάθεια βελτίωσης σε όλο το φάσμα των θεμάτων παραλλαγής εάν δεχόταν τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Αυτή η Γερμανίδα έχει πετύχει να σπάσει το σχήμα Κεφάλι-Λαιμός-Ώμοι τοποθετώντας χορτάρια στο κράνος της.
Αυτή η Γερμανίδα έχει πετύχει να σπάσει το σχήμα Κεφάλι-Λαιμός-Ώμοι τοποθετώντας χορτάρια στο κράνος της.

Άλλα κείμενα του Ευστάθιου Παλαιολόγου:

 1. Εθνική Φρουρά: Η συγκρότηση της ΔΔΕΕ οδηγεί σε ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση και τον οπλισμό
 2. Φόρτος Στρατιώτη και Παρενθέσεις Σχολιασμού
 3. Διαμετρήματα και Τακτική Χρησιμοποίηση Φορητού Οπλισμού
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

27 Απαντήσεις

 1. Aυτο το «τσουβαλι» που χρησιμοποιουν οι Ισραηλινοι(πανω στο κρανος),ειναι τοσο αποτελεσματικο;Λογικα δημιουργει παραπλανηση,για να μην φαινεται η καμπυλοτητα του κρανους,και συνεπως,να μην προδιδεται η υπαρξη-θεση του στρατιωτη.

   1. Μετά από δεκαετίες χρήσης της ελληνικής παραλλαγής στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, ποια είναι η ετυμηγορία; παρέχει ικανοποιητική απόκρυψη ή πρέπει να αντικατασταθεί με κάποια άλλη παραλλαγή;

   2. Όπως γράφω και στο κείμενο, βόρεια Ελλάδα μάλλον είναι ικανοποιητική. Γενικώς σε δασωμένες εκτάσεις με χαμηλή και μέση βλάστηση. Φυσικά σε έτσι περιβάλλον δεν είναι και πολύ δύσκολο για μια παραλλαγή να είναι ικανοποιητική.
    Παλιά έβλεπα κάποιες που λόγω παρτίδας/πλύσης ή ξέρω γω το ανοιχτό πράσινο είχε πιο …. coyote τόνους, κάτι που βοηθούσε πολύ στο macropattern.
    Να μην ξεχνάμε όμως ότι η παραλλαγή είναι κύριο μέσο IFF

   3. Oσο και αβολο…..φανταζομαι δεν συνηθιζουν να περνανε μεσα απο δασωσες περιβαλλον με ”βατους” κα αλλα ακανθωδη φυτα.
    Θα μεινουν ”σκαλωμενοι” εκει μεσα…

   4. Oσο και αβολο…..φανταζομαι δεν συνηθιζουν να περνανε μεσα απο δασωσες περιβαλλον με »βατους» κα αλλα ακανθωδη φυτα.
    Θα μεινουν »σκαλωμενοι» εκει μεσα…

  1. σε κάθε λόχο και δρια, έχει στο διάδρομο υπόδειγμα παραλλαγής προσώπου.Σε αυτό το θέμα μανούλες είμαστε.Το γες με άλλα χρείαζεται να ασχοληθεί.

 2. Θα σας παρακαλέσω κύριε Ευστάθιος Παλαιολόγος να μου απαντήσετε για το Γιουγκοσλάβικο ΑΚ 76,2/51 εν σχέση με ένα G-3 την άποψή σας.

  Λένε επείσεις πως τα παλιά κράνη Μ-1 είναι καλύτερα για παραλλαγή- απόκρυψη από τα καινούργια ισχύει ή όχι;

  Ένα εξαιρετικό άρθρο όπως συνηθίζετε αλλά θα προτιμούσα να δίνατε και συμβουλές μάχης -επίδεση τραυμάτων με απλά υλικά.

  Πχ πως θα σώσεις την ζωή ενός τραυματία χωρίς να έχεις απολύτως τίποτα στην διάθεση σου.

  ΠΧ πως κάνεις την σκόπευση που κανένας δεν στην μαθαίνει όπως πρέπει. Δηλαδή σωστές αναπνοές -δεν κρατάς την αναπνοή σου πριν ρίξεις και καλύτερα είναι να ρίχνεις μετά την εκπνοή.

  Όπως λένε οι προφητείες και από όσα ξέρω στην Κύπρο θα γίνουν πολύ σκληρές -σκληρές- μέτριες και πάλι σκληρές μάχες πολλών ημερών 14-15 μέρες καλά θα κάνετε να είσαστε έτοιμοι.

  Ξέρω και το σχέδιο επίθεσης των Τούρκων στην Κύπρο τι ακριβώς περιλαμβάνει.

  ΥΣ τα ίδια είχα αναφέρει και στο ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το σχέδιο επίθεσης των Τούρκων στο Έβρο αλλά αυτοί νόμιζαν πως στον Έβρο είχαν ένα απόρθητο τοίχος και μετά με το σχέδιο Βαριοπούλα έτρεχαν και δεν έφταναν.
  Και μην νομίζετε πως έχει δημοσιευτεί επακριβώς το σχέδιο επίθεσης των Τούρκων στον Έβρο.

  1. Εαν εννοεις το Zastava Μ77, καλο τυφεκιο. Καλασνικοφ. Το G3 υπερεχει σαφως σε ακριβεια αλλα το Μ77 ειναι πιο προσβασιμο για καθαρισμα.
   Γιατι το ενα κρανος να υπερέχει αλλου σε θεματα παραλλαγης; Ολα τα ιδια ειναι.
   Για νοσοκομειακα δεν εχω γραψει. Δεν νιωθω ανετα να γραψω. Το επιπεδο μου ειναι TCCC
   Οι αναπνοες κλπ δεν βρισκουν εφαρμογη περαν του σκοπευτηριου ή της γραμμης βολης. Η τακτικη ακριβεια στη μαχη εχει να κανει περισσοτερο με ελεγχο ανακρουσης για επαναληπτικες βολες και σωστη σκοπευση και ελεγχο σκανδαλης

   1. Kostas ώστε δεν ξέρεις το σχέδιο των Τούρκων μπράβο βρε μεγάλε και τι ξέρεις να μας πεις τίποτα;

    Το σχέδιο των τούρκων σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίων της Κύπρου περιλαμβάνει την επίθεση και προέλαση σε όσο τον δυνατόν μικρότερο χρόνο με την μεγαλύτερη κατάληψη εδάφους, αποφεύγοντας την μάχες σε κατοικημένες περιοχές εκτός αν επιβάλλεται για την διάσπαση του μετώπου.

    Όσο για την ΕΛΔΥΚ την έχουν άχτι οι τούρκοι και θέλουν να την καταστρέψουν με συνδιασμένη επίθεση. Στην πράξη θα κάνουν παράκαμψη του μετώπου και θα χτυπήσουν το κεντρικό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ από πίσω.

    Ο σκοπός των Τούρκων δεν είναι να χτυπήσουν από πίσω, αλλά να δώσουν αυτήν την εντύπωση περικυκλώνοντας κατά τα 3/4 τα τρία στρατόπεδα γιατί από την μια μεριά είναι η πόλη. Περιμένουν να κάνουμε το λάθος και να τους χτυπήσουμε εμείς για να μας καταστρέψουν με συνδιασμένα πυρά αεροπορίας, πυροβολικού και αρμάτων.

    Αυτά τα ολίγα για τώρα.

    Ευστάθιος Παλαιολόγος δηλαδή μου λες πως δεν ξέρεις πως με μια φανέλα, εσώρουχο, κάλτσα και με μια ζώνη να δέσεις ένα τραύμα!
    Δεν ξέρεις να βάλεις ταλκ μέσα σε μια κάλτσα και να την χώσεις μέσα στην τρύπα αν είναι μεγάλη ή να βάλεις κομμάτια από φανέλα ή κάλτσα μέσα στην οπή του τραύματος!

   2. «Δεν ξέρεις να βάλεις ταλκ μέσα σε μια κάλτσα και να την χώσεις μέσα στην τρύπα αν είναι μεγάλη ή να βάλεις κομμάτια από φανέλα ή κάλτσα μέσα στην οπή του τραύματος!»

    προς Θεου, μην δοκιμασει ποτε κανεις να κανει κατι τετοιο!!!!

    αυτα ειναι επικινδυνες ανοησιες!
    Που τα εχεις δει γραμμενα αυτα?

    Δουκα, σε παρακαλω μην λογοκρινεις το σχολιο. Οφειλουμε να προστατεψουμε τους αναγνωστες απο το να κανουν κατι επικινδυνο εαν ποτε (στην απευκταια περιπτωση) τραυματιστουν.

    κε Γιωργο, πρεπει να προσεχεις τι γραφεις. Αυτα που γραφεις θα θεσουν σε κινδυνο ανθρωπινες ζωες εαν ποτε κανεις τα δοκιμασει.
    Που εχεις εκπαιδευτει στην αντιμετωπιση τραυματος?
    Εχεις υποψιν σου εννοιες οπως λοιμωξη, αιμοσταση?

 3. Tasos-Kostas έγραψα:

  Πχ πως θα σώσεις την ζωή ενός τραυματία χωρίς να έχεις απολύτως τίποτα στην διάθεση σου.

  Είπαμε τίποτα απολύτως να μην έχουμε μαζί μας, το πως μπορούμε να περιποιηθούμε ένα τραύμα έχοντας συλλογή περιποίησης τραύματος ή με άλλα απλά υλικά φτηνά σε κόστος είναι γνωστό.

  Παλιά στα τραύματα έριχναν την σκόνη κάλυψης που είναι γνωστή σαν σουφλαμιδόσκονη και μετά έναναν επίδεση με τον ειδικό επίδεσμο. Το ίδιο κάνει σήμερα η τετραμικίνη.

  Παρακαλώ όμως να μην σβήνονται τα μηνύματα γιατί έτσι αλλιώνεται η εικόνα πως δεν ξέρω να προσφέρω βοήθεια σε έναν τραυματία.

  Θα σας τα γράψω αναλυτικά γιατί είμαι στην δουλειά.

  1. Όταν δεν έχεις τίποτα μαζί σου πως θα έχεις ταλκ….;

   Όταν δεν έχεις τίποτα μαζί σου λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις πέραν του direct pressure

 4. Ευστάθιος Παλαιολόγος κάνεις κάλυψη τραύματος και το δένεις με την ζώνη που φοράς στο παντελόνι σου φυσικά βάζεις καθαρό υλικό και όχι χώμα όπως έδειξαν στην ταινία ο τελευταίος επιζών.

  Δεν είπα πως είναι η σωστή επιλογή αλλά μια λύση ανάγκης παλιά βάζανε καπνό στην πληγή και την έδεναν.

  1. Σαφής απάντηση ως προς το τι μπορεί να γίνει δεν μπορεί να δωθεί εκτός κι περιγραφεί επακριβές σενάριο, μηχανισμός τραύματος και διαθέσιμα υλικά
   Μέχρι τότε δεν προσφέρει τίποτε να λέμε διάφορα

 5. Ευστάθιος Παλαιολόγος
  Σαφής απάντηση ως προς το τι μπορεί να γίνει δεν μπορεί να δωθεί εκτός κι περιγραφεί επακριβές σενάριο, μηχανισμός τραύματος και διαθέσιμα υλικά
  Μέχρι τότε δεν προσφέρει τίποτε να λέμε διάφορα

  Σενάριο έκτακτη περίπολος ή αιφνίδια υποχώρηση.

  Στον δρόμο τραυματίζονται 3 στρατιώτες ο ένας στην κοιλιακή χώρα, ο άλλος στο πόδι, ο τρίτος στο χέρι από βολή όλμου και οι τρεις αιμορραγούν έχοντας δεχτεί θραύσματα.
  Διαθέσιμα υλικά περιποίησης τραύματος δεν υπάρχουν καθόλου γιατί έχουν ξεχαστεί ή χαθεί.
  Μόνο ένας στρατιώτης έχει μαζί του το Μ-71 που μέσα έχει μια φανέλα, ένα εσώρουχο και ένα ζευγάρι κάλτσες και ένα κοφτερό μαχαίρι.
  Υπόψιν κάθε στρατιώτης εκτός από την εξάρτηση φέρει και ζώνη στο παντελόνι του.

  1. Αντιλαμβάνεσαι ότι τραυμα στο πόδι, χερι κλπ δε λέει τίποτα. Αν νομίζεις ότι βάζοντας μια κάλτσα μέσα στο πόδι θα τον σώσει, μάλλον δεν θα τον σώσει. Ή αν νομίζεις ότι ζώνη μπορεί να σταματήσει αρτηριακή αιμορραγία στο πόδι, πάλι, νομίζω δε θα σταματήσει

 6. Ευστάθιος Παλαιολόγος παλιά ράβανε της πληγές με μυρμήγκια πολεμιστές ξέρω πολλά περισσότερα από ότι νομίζεις τα ψάχνω όλα για αν τα χάσω όλα να μπορώ να επιβιώσω.

  Το να βασίζεσαι συνεχώς στα υλικά που έχεις επάνω σου είναι καλό, τι θα κάνεις όταν τα χάσεις όμως δεν μας λέει κανείς;

  Στην Κύπρο αγαπητέ θα γίνουν σε λίγο καιρό σκληρές μάχες πολλών ημερών που αυτές του 1974 θα μοιάζουν εύκολες. Φρόντισε να είσαι έτοιμος γιατί εσύ θα πολεμήσεις, δυστυχώς εγώ δεν θα τα καταφέρω να έρθω αν και αυτή ήταν η επιθυμία μου.

  Γιατί το κορμί μου δεν αντέχει τόσες μέρες μαχών κούραση, κόπωση, αγρυπνία, αφαγία και με ελάχιστο νερό είμαι 55 και η ηλικία αρχίζει να δείχνει τα δόντια της.

  Το τι ακριβώς θα γίνει θα στα γράψω γιατί κάνω και ανάλυση προφητειών μαζί με γεωπολιτικές αναλύσεις.

  Μπορεί να μου την δώσει να έρθω και εγώ αν και αντιμετωπίζω δυσκολίες στο πως θα φέρω τα πράγματα μου και πως θα τα βάλω μέσα στο αεροπλάνο.
  Καλά την καραμπίνα μπορεί να την πάρω το έχω ψάξει αν και μπορώ να πάρω μαζί μου μόνο 100 φυσίγγια.
  Αλλά για τα υπόλοιπα τσεκούρι, μανσέτα, μαχαίρια, βαλίστρα κλπ δεν το βλέπω.

  Θα κάνεις υπομονή και θα τα μάθεις αναλυτικά τι θα γίνει γιατί έχουμε μπει στην τελική ευθεία των γεγονότων που θα μας οδηγήσουν , στο να πάρουμε-δηλαδή να μας δώσουν την Κωνσταντινούπολη.

 7. Το πονεμένο θέμα της παραλλαγής. Ενάντια στην αναποτελεσματικότητα της ψηφιακής, έχει βγει η Α-ΤΑCS FG αποτελούμενη από οργανικά σχήματα και κατάλληλους χρωματισμούς ανακατεμένους, που παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες κάλυψης απόκρυψης σε όλα τα Ελληνικά εδάφη, είτε πυκνής βλάστησης, είτε ξερής, χειμώνα καλοκαίρι. Θα μπορούσαμε να πουμε πως ο συνδυασμός είναι για την Ελλάδα, ότι για τους Αμερικανούς η βελτιωμένη Multicam, η OCP, που είναι ελαχίστως ποιο σκούρα. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει επίσημη ενός στρατεύματος. Η άλλη εναλλακτική, είναι από Ελληνική εταιρία, η Grassmann της Pentagon, την οποία δοκίμασε και η ΛΕΦΕΔ, όχι η Pentacam που κάνει μόνο για ξερά εδάφη. Βασίζεται στην Multicam στα σχήματα και συνδυάζεται με τα σχήματα της κλασσικής Ελληνικής παραλλαγής, ενώ οι χρωματισμοί και πάνω απ όλα ο τόνος των αποχρώσεων, ανακατεύουν όλο το σχέδιο αποτελεσματικά και επιτρέπουν την αποτελεσματική της χρήση, τόσο σε ξερά εδάφη, όσο και σε υδρόβια με πυκνή βλάστηση, χειμώνα καλοκαίρι. Η ίδια η εταιρία, έχει ως στόχο να βγάλει είδη εξοπλισμού σε Grassmann, εντός του 2018 καθώς ήδη έβγαλε μια στολή ACU και καπέλα σ αυτήν την παραλλαγή. Βέβαια σχετικά με τις νέες στολές ACU, που θα πρεπε ν’αντικαταστήσουν τις παλαιές, επιβάλλεται να αντικαταστήσουν τα φερμουάρ με κουμπιά ανθεκτικά, καθώς το φερμουάρ με τον καιρό τα φτύνει και αποτρέπει διαπνοή του σώματος. Αναμένω μες το έτος 2018 και ελπίζω η pentagon να βγάλει ότι έβγαλε σε Ελληνική παραλλαγή και σε Grassmann και τότε θα μιλάμε για μια Ελληνικής έκδοσης παραλλαγή, πραγματικά παντός »Ελληνικού» εδάφους. Από κει και έπειτα, ο συνδυασμός βλάστησης, είναι κανόνας για την αποτελεσματική κάλυψη απόκρυψη, όπως και τα λευκά καλύμματα για τα χιόνια και το ματ απόχρωσης, καφέ/ λαδί άρβυλο, με σόλες αντοχής βλ. ποιότητα άρβυλων Belleville εκ των οποίων έχω το μοντέλο 590 ορειβατικού άρβυλου μάχης, το οποίο χορηγήθηκε στους Αμερικανούς και τους κόστισε λιγότερο από 100 δολάρια το κομμάτι, σε αντίθεση με την τιμή εμπορίου που είναι άνω των 250. Λύσεις υπάρχουν και για μας, αρκεί να υπάρξει βούληση.

  1. Η έρευνά μου προχώρησε λίγο παραπάνω, σχετικά με την προαναφερόμενη στολή, που στοχεύει στην μεταβατικότητα του εδάφους. Δυστυχώς έγιναν λάθη, όπως η ανάμειξη 5 χρωμάτων, θα μπορούσε να ταν τόσο διακριτική που να πιάνει τόπο, δίχως να έχουμε το μόνοχρωμο φαινόμενο, σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς αυτό ακριβώς συνέβη με τις παραλλαγές αυτές του εμπορίου. Η ανάμειξη πολλών και μικρών σχημάτων, είναι υπερβολική και έχει ως αποτέλεσμα, σε μεγαλύτερη απόσταση των 50 μέτρων, η παραλλαγή να αχρηστεύεται, καθώς μοιάζει μονόχρωμη και αυτό οφείλουμε να λάβουμε υπ όψην μας, όταν μεταβούμε σε νέου τύπου στολή για τις ένοπλες δυνάμεις. Η Ελληνική παραλλαγή, αποτελεί όντως μεταβατική παραλλαγή, με την διαφορά ότι θα πρεπε ν’αποφύγουμε υπερβολικά σκούρους τονισμούς, η έστω να τους ανακατέψουμε αποτελεσματικότερα, προκειμένου ν’ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά, είτε κατόπιν κάλυψης εντός π.χ. ξερόχορτων, είτε εντός πυκνής βλάστησης και πράγματι είναι εφικτό. Αυτό θα χει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο μια μεταβατικής φύσεως παραλλαγή (που όντως δουλεύει) αλλά θα παρέχει και ιδανικότερη κάλυψη στο υπέρυθρο φάσμα, από φωτοπολλαπλασιαστές ηλεκτρονίων, καθώς μια πολυ΄σκούρα στολή, γίνεται υπερβολικά φανερή στο υπέρυθρο φάσμα. Από κει και έπειτα, μεγάλη σημασία παίζει και το υλικό του εξοπλισμού γενικότερα. Το νάυλον και το βαμβάκι αποδείχτηκαν αποτελεσματικά. Ο πολυεστέρας όμως, έχει στο υπέρυθρο φάσμα, το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα που έχει μια υπερβολικά σκούρα στολή, να αντανακλάται υπερβολικά έντονα, σε σημείο όπου ο μαχητής, με όση εμπειρία στην κάλυψη απόκρυψη και να χει, να θεωρεί πως είναι καλυμένος και όντως να είναι, στο φανερό φάσμα τουλάχιστον, ενώ στην πραγματικότητα, μέσα από ένα αναλογικό μονόκυαλο νυχτερινής παρατήρησης να ξεχωρίζει, καθιστώντας την παραλλαγή του άχρηστη. Οι Αμερικανοί πλέον εφαρμόζουν το 50 – 50 νάυλον – βαμβάκι στις στολές τους και τις πλένουν κιώλας με τον κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε και να διατηρηθούν οι επιδόσεις αυτές στο υπέρυθρο φάσμα, μέχρι που και τις ενισχύουν με άλλο υλικό σε μορφή σπρέυ. Το ποιο κοντινό που υπάρχει προς το παρόν, στα σωστά πρότυπα που απαιτεί το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, τόσο σε τόνο των χρωμάτων παραλλαγής, όσο και σε υλικό 20% Πολυεστέρας μόνο και 80% Βαμβάκι, σε Ελληνική παραλλαγή και μάλιστα σε στολή μάχης (όχι εργασίας) είναι μια ανθεκτική στολή του Σιαμίδη. ΣΙΑΜΙΔΗΣ ACU G1 ονομάζεται και μάλιστα δεν κοστίζει και πολύ. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο για τις ένοπλες δυνάμεις, να κατασκευάσουν μια ανάλογη, καλύτερη κιώλας, με καθόλου πολυεστέρα, συνδυάζοντας βαμβάκι με μικροίνες νάυλον. Μια δοκιμασμένη μέθοδο η οποία λειτουργεί. Από κει και έπειτα, είναι καιρός να δώσουμε και περισσότερη έμφαση, στην ουσιαστική εκπαίδευση του μαχητή, σ ότι αφορά τον τομέα της απόκρυψης, διότι μπορούμε, βούληση δεν υπάρχει. Αυτά.

 8. «*Βήμα 1º. Καλύπτουμε όλο το όπλο με δύο στρώσεις χαρτότελλας (masking tape) προσέχοντας να μην αφήσουμε τίποτα εκτεθειμένο.»
  Επειδή προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτή η χαρτοτέλλα, μήπως υπάρχουν περίσσότερες πληροφορίες σχετικά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.