Και ο "Πρωτεύς" στην Κύπρο

Το ΤΠΚ Σημαιοφόρος ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (P-24) εξαπολύει πύραυλο Penguin στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Τρίτη 6 Μαΐου 2014. (ΓΕΝ)

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
[email protected]

Η συνεχιζόμενη για τέταρτη εβδομάδα προκλητική παρουσία του ερευνητικού σκάφους “Barbaros Hayreddin Paşa” και της συνοδείας του στα διάφορα “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ, με τα ελληνοτουρκικά να παρουσιάζουν γενικότερη επιδείνωση, μπορεί μεν να έχει τώρα “ηρεμήσει”, πρέπει όμως να ιδωθεί υπο το πρίσμα νέων εξελίξεων, με πρωταγωνιστές Ελλάδα, Κύπρο και άλλες φίλιες χώρες.
Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η ελληνική ναυτική παρουσία στην περιοχή έχει αναβαθμιστεί με δύο μονάδες του Στόλου μας. Τη σύγχρονη πυραυλάκατο “Ρουσσέν”, η οποία την Τετάρτη αντικατέστησε την άλλη πυραυλάκατο “Καβαλούδής”, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως UNIFIL του ΟΗΕ στον Λίβανο, καθώς και το υποβρύχιο “Πρωτευς”, που συμμετέχει αντιστοίχως στην επιχείρηση του NATO “Actine Endeavour” για την πάταξη της τρομοκρατίας στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Σύνοδος

Ποιες είναι όμως οι τελευταίες εξελίξεις που επηρεάζουν -όπως εκτιμάται- σημαντικά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μάς:

1) Η αναγγελθείσα επισήμως σε Αθήνα και Άγκυρα 3η σύνοδος ανωτάτου επιπέδου Ελλάδος-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει συνομιλίες τόσο των πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και των επικεφαλής των αντιπροσώπων του, που θα περιλαμβάνουν σειρά υπουργών. Θα έχει προηγηθεί επίσημη επίσκεψη του Ελληνα Υπ. Εξ., Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Άγκυρα στα τέλη του μηνός. Στο υπουργείο Άμυνας εκτιμούν οτι οι εξαγγελίες αυτές σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο μπορούν να συντείνουν στην εκτόνωση της κρίσεως, καθώς αποδεικνύεται οτι υπάρχουν και διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου.

2) Η αναγγελθείσα και προετοιμαζόμενη με εντατικούς ρυθμούς νέα τριμερής, μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ αυτή τη φορά, ενισχύει σημαντικά τις ελληνοκυπριακές θέσεις. Ήδη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη προπαρασκευαστική σύνοδος των μονίμων γενικών γραμματέων των Υπ.Εξ. των τριών χωρών και το “νερό έχει μπει στ’ αυλάκι”, σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου διπλωμάτη, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά. Μία τριμερής που έχει “δυναμική διευρύνσεως”, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, και με άλλες χώρες-παίχτες της περιοχής.

3) Η τριμερής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως αυτή συγκεκριμενοποιήθηκε απο την υπογραφείσα κοινή διακήρυξη των ηγετών των τριών κρατών, Α. Σαμαρά, Ν. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι, δημιουργεί και αυτή τα δικά της δεδομένα.

4) Δεν πρέπει να παραβλεφθεί οτι μία σημαντική “ψηφίδα” στο γεωπολιτικό παζλ της περιοχής είναι και η υπογραφείσα διμερής συμφωνία έρευνας και διασώσεως (SAR) Ελλάδος και Κύπρου, αποτέλεσμα της οποίας είναι ένας “ενιαίος χώρος” των FIR των δύο χωρών, που διεθνώς δημιουργεί “τετελεσμένα”.

Ενισχύεται η ελληνική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. (ΓΕΝ)

Αντιδράσεις

Η Τουρκία αντιδρά σε όλα αυτά με εμφανή νευρικότητα. Εν πρώτοις, ο ίδιος ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα, “υπενθυμίζει” νέους κανόνες εμπλοκής, με τους οποίους είναι εφοδιασμένα τα πολεμικά πλοία της γείτονος και τους οποίους έχει δώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο “νέους”! “Λες και είναι δυνατόν να αποπλεύσει ενα πλοίο και να μην έχει ο κυβερνήτης του κανόνες εμπλοκής”, σημείωναν με νόημα Έλληνες αξιωματικοί του ΠΝ. Τότε γιατί το ανέφερε; Για να φοβίσει τους Έλληνες ή τους Ισραηλινούς; Γιατί, όπως επεσήμανε στα “Παραπολιτικά” ανώτατος αξιωματούχος του Ναυτικού, αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά να απειλήσει, θα έκανε πάλι λόγο για “casus belli”, κάτι που αποφεύγει συστηματικώς, για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί το Διεθνές Δίκαιο ειναι σε βάρος της. Δεύτερον, γιατί οι διεθνείς αντιδράσεις (και τα οικονομικά συμφέροντα) είναι πολύ σημαντικές. Τρίτον, δεν απειλείς, αν ο άλλος δεν λογαριάζει τις απειλές σου. “Και τουλάχιστον πρώτιστος το Ισραήλ και δευτερευόντως η Αίγυπτος έχουν αποδείξει οτι δεν καταλαβαίνουν απο τέτοιες “λεπτομέριες”. Απομένει η Ελλάδα, βεβαίως, αλλά στην περίπτωση αυτή καλύτερα είναι για τον Τούρκο να μην το ρισκάρει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματικός.
Βεβαίως, και απο ελληνικής πλευράς, στη παρούσα τουλάχιστον φάση, δεν επιδιώκεται κάποια “κλιμάκωση” της καταστάσεως “επι του πεδίου” και αυτό φάνηκε με την αποστολή πυραυλακάτου για να αντικαταστήσει πυραυλάκατο στη UNIFIL και όχι φρεγάτα, όπως προς μηνός περίπου ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει απο την Κύπρο, θέση που είχε επιβεβαιώσει λίγες ημέρες αργότερα και κατά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση του με τους στρατιωτικούς συντάκτες ο πρώην ΥΕΘΑ και νυν επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως έλεγαν ανώτατες ναυτικές πηγές, αυτό μπορεί να είναι θέμα διαθεσιμότητος, καθώς μετά απο διάστημα ενος μηνός πολλά μπορούν να αλλάξουν και, ενώ τότε να ήταν διαθέσιμη μια φρεγάτα τώρα να μην είναι για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η πυραυλάκατος “Ρουσσέν”, τύπου “Super Vita”, είναι νεότερης κατασκευής και διαθέτει τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα απο την αντικαθιστάμενη πυραυλάκατο “Καβαλούδης” σε όλους τους τομείς.
Βεβαίως, υπάρχει και μία άλλη -μη ναυτική- άποψη, αυτή που λεει οτι μπορεί η ελληνική πλευρά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Τουρκίας και τη στιγμή που το “Barbaros Hayreddin Paşa” δείχνει να έχει ηρεμήσει, να μη θέλει να “κλιμακώσει” την κατάσταση στέλνοντας στην περιοχή ολόκληρη φρεγάτα, άλλα μία σύγχρονη και άριστα εξοπλισμένη πυραυλάκατο, στη θέση του παλαιότερου πλοίου του ίδιου τύπου.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Προσωπική άποψη, η απάντηση έπρεπε να είναι μπαμ και κάτω και μετά ας γίνει “γαία πυρί μιχθήτω”. Έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια αυτή ιδιότυπη τρομοκρατία παρατράβηξε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.