Έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα ο «Φ», επιβεβαιώνει ότι πίσω από την απόφαση των Νορβηγικών Αρχών να εμποδίσουν την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ε.Φ. που θα κατασκευαζόταν σε εργοστάσιο της χώρας, βρίσκονται πολιτικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν σχέση και με τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για το Κυπριακό, με αναφορά και στον Νορβηγό ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18/7/2016 και προέρχεται από την κατασκευάστρια εταιρεία στη Νορβηγία, με το οποίο πληροφορεί τον εκπρόσωπο της αγγλικής εταιρείας, που ανέλαβε να προμηθεύσει την Ε.Φ. με τον συγκεκριμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απέρριψε το αίτημα για την έκδοση άδειας εξαγωγής του στρατιωτικού εξοπλισμού. Σύμφωνα, πάντα, με το έγγραφο της νορβηγικής κατασκευάστριας εταιρείας, η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας βασίζεται σε δύο λόγους:

Πρώτο, επειδή η εξαγωγή όπλων και πυρομαχικών στην Κύπρο έρχεται σε αντίθεση «με την απόφαση του 1959» και άλλων σχετικών οδηγιών.

Δεύτερο, επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές προσπάθειες, στις οποίες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ηγείται Νορβηγός, εννοώντας τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα.
Η «απόφαση του 1959», την οποία επικαλείται το νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι «η Νορβηγία δεν θα επιτρέψει την πώληση όπλων ή πυρομαχικών σε περιοχές που βρίσκονται σε πόλεμο ή υπό απειλή πολέμου ή σε χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο». Επίσης, «οι σχετικές οδηγίες» για τις οποίες γίνεται αναφορά προβλέπουν ότι απορρίπτονται αιτήσεις για εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην περίπτωση που: «η εξαγωγή θα προκαλέσει ή θα παρατείνει ένοπλες συγκρούσεις ή θα επιδεινώσει υπάρχουσες εντάσεις ή συγκρούσεις στη χώρα που θα αποτελέσει τον τελικό προορισμό».

Το αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ουδέποτε στο παρελθόν το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας έφερε οποιανδήποτε ένσταση στην έκδοση της εν λόγω άδειας εξαγωγής για άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Ε.Φ.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή: Φιλελεύθερος.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: