Καλάσνικοφ «made in USA»;

Βολή τυφεκίου AK-74M. (© Vitaly V. Kuzmin)

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μικρών φορητών όπλων «Russian Weapon Company» (RWC) θα παράγει η ίδια τα θρυλικά αυτόματα AK-47, που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στις ΗΠΑ, χωρίς τη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς. Κάτι που οφείλεται στις Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η RWC, η οποία πριν ήταν η επίσημη αντιπρόσωπος του αμυντικού κονσέρν «Καλάσνικοφ» στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάσισε να ξεκινήσει η ίδια την παραγωγή των φημισμένων ρωσικών αυτομάτων όπλων. Αυτό αναφέρεται στην αμερικανική ιστοσελίδα CNN Money.

Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2015 και όλα τα προϊόντα του εργοστασίου θα φέρουν την ένδειξη «Made in USA». Η ονομασία του αυτομάτου στην Αμερική δεν θα αλλάξει. Θα παραμείνει το διάσημο brand name, ΑΚ-47.

Η Βενεζουέλα παράγει «Καλάς»

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που παράγει αυτόματα «Καλάσνικοφ» τρίτης γενιάς με επίσημη άδεια από τη Ρωσία, έγινε η Βενεζουέλα. Η κατασκευή των εργοστασιακών εγκαταστάσεων, καθώς και η παραγωγή «Καλάσνικοφ» στη Βενεζουέλα, γίνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του συμβολαίου που κλείστηκε μεταξύ της λατινοαμερικανικής χώρας και της Ρωσίας το 2009.

Οι κυρώσεις «τέχνας κατεργάζονται»

Σύμφωνα με το συμβόλαιο μεταξύ των εταιρειών «Καλάσνικοφ» και RWC, που υπογράφθηκε τον Ιανουάριο 2014, το ρωσικό εργοστάσιο όπλων έπρεπε να εξάγει στην αμερικανική και στην καναδική αγορά 200.000 τυφέκια ΑΚ-47 ετησίως, αλλά οι Δυτικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία διέγραψαν με μια μονοκοντυλιά τα φιλόδοξα αυτά σχέδια.

Το αυτόματο «Καλάσνικοφ» είναι το πιο διαδεδομένο και μαζικά παραγόμενο όπλο στον κόσμο. Είναι λιτό, ασφαλές, αξιόπιστο και απλό στη χρήση και στη συντήρηση. Όπως είχε δηλώσει ο διάσημος σχεδιαστής του, στο όπλο του δεν υπάρχει τίποτα το περιττό. Ως εκ τούτου, η έλλειψη των λειτουργικών αυτών τυφεκίων σε αποθήκες όπλων στις ΗΠΑ, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ζήτηση γι’ αυτά.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η RWC προσπαθεί να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε μια σειρά από ρωσικές επιχειρήσεις της αμυντικής τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική εταιρεία, κάνει τη μεγάλη επιστροφή της σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά, με αιχμή του δόρατος ένα πασίγνωστο διεθνώς προϊόν. «Η αγορά των φορητών όπλων μικρού διαμετρήματος είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο», εξήγησε ο ειδικός σε θέματα εμπορίου όπλων, Βαντίμ Κοζιούλιν. Και πρόσθεσε: «Για κάθε άτομο στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, αντιστοιχούν τρεις «κάννες». Σε αυτή τη μεγάλη αγορά-στόχο, το «Αμερικανικό ΑΚ-47» έχει καλές προοπτικές. Ωστόσο, αν οι ΗΠΑ θέλουν να παράγουν νόμιμα τα τυφέκια «Καλάσνικοφ» στην επικράτεια τους, η εταιρεία RWC θα πρέπει να αγοράσει την άδεια για την παραγωγή του ρωσικού όπλου. Μια διαδικασία, που σε συνθήκες κυρώσεων που ισχύουν για το εργοστάσιο «Καλάσνικοφ», δεν είναι εφικτό να προχωρήσει».

Πάντως, ο επικεφαλής της RWC, Thomas McCrossin, δεν ανακοίνωσε αν υπάρχουν κάποιες συμφωνίες με τη ρωσική εταιρεία σχετικά με την παραγωγή του AK-47. Αυτό που δήλωσε είναι ότι η εταιρεία απαγορεύεται να έχει επαφές με τους εκπροσώπους της «Καλάσνικοφ», μεταδίδει το CNN Money.

Βουλγαρικά Καλάσνικοφ στις ΗΠΑ

Στο εργοστάσιο στο Ιζέβσκ, αντέδρασαν ήρεμα στις ανακοινώσεις της πρώην αντιπρόσωπου τους. «Τα προϊόντα της εταιρείας «Καλάσνικοφ» διατηρούν παραδοσιακά ηγετική θέση στην αμερικανική αγορά φορητών όπλων. Η επιβολή των κυρώσεων αύξησε σημαντικά το ενδιαφέρον για τα όπλα της εταιρείας και μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της RWC στη σημερινή συγκυρία φαίνεται αρκετά λογική. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι αυτό δείχνει πόσο δημοφιλές είναι το θρυλικό αυτόματο Καλάσνικοφ», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αμυντικού κονσέρν.

Η αντίδραση της ρωσικής εταιρείας, κατά πάσα πιθανότητα, προκλήθηκε από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ παράγονται ήδη «Καλάσνικοφ». Τα αυτόματα που κατασκευάζονται εκεί βασίζονται στη βουλγαρική πατέντα και συναρμολογούνται από κομμάτια της επίσης βουλγαρικής εταιρείας «Αρσενάλ». Όμως, την πατέντα για την κατασκευή των «Καλάσνικοφ», η Βουλγαρία δεν την επιβεβαίωσε τη στιγμή που έπρεπε. Οι ίδιοι οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι αυτό το προϊόν δεν είναι «AK», αλλά μια τροποποίησή του. «Έτσι, ο νόμιμος ιδιοκτήτης των δικαιωμάτων παραγωγής, δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα με αυτό που συμβαίνει», καταλήγει ο Βαντίμ Κοζιούλιν.

Παγκόσμια πατέντα 

Σε πολλές χώρες γίνεται παράνομη παραγωγή του τυφεκίου «Καλάσνικοφ». Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι στα χρόνια της ΕΣΣΔ σε ορισμένες χώρες, κυρίως στους συμμάχους της, μεταβιβάστηκαν άδειες για την παραγωγή των αυτομάτων ΑΚ-47. Οι άδειες σήμερα έχουν λήξει, αλλά η παραγωγή συνεχίζεται. Σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατο να υπολογιστούν οι ποσότητες των πειρατικών αντιγράφων που έχουν κατασκευαστεί.

Φυσικά, η ομοιότητα των κλώνων των «Καλάς» με τα διάσημα πρωτότυπα τους, δεν αγγίζει το 100%. Αρκεί να αλλαχθεί ένα κομμάτι και το αυτόματο μετατρέπεται σε ένα διαφορετικό όπλο. «Στην πραγματικότητα, μόνο το 10% των «Καλάσνικοφ» που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι ρωσικής προελεύσεως», είπε ο Βαντίμ Κοζιούλιν. «Όμως, μόνο αυτό το 10% των όπλων είναι υψηλής ποιότητας και όλοι το γνωρίζουν αυτό».

Η οικογένεια του διάσημου οπλουργού δεν το πήρε πολύ καλά το νέο, όταν έμαθε για την ανάπτυξη της παραγωγής των ΑΚ-47 στις ΗΠΑ. Η πρόεδρος του Ιδρύματος «Μ.Τ. Καλάσνικοφ», κόρη του θρυλικού σχεδιαστή, Ελένα Καλάσνικοβα, σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» δήλωσε, ότι «εάν κάποιοι ξένοι χρησιμοποιούν κάτι που δεν είναι δικό τους», αυτό το θεωρούμε κλοπή.

http://gr.rbth.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.