Καλαμάτα: Πτώση T-2E Buckeye της Π.Α. – Σώοι οι χειριστές

T-2E Buckeye

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]κπαιδευτικό αεροσκάφος T-2E Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε λίγο πιο έξω από τον διάδρομο στην Καλαμάτα, ενώ πετούσε νοτίως της πόλης στις 12:02 το μεσημέρι.

Πάντως, εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος εγκατέλειψαν το αεροσκάφος T-2, χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους.

Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Το αεροσκάφος ανήκε στην 363ης Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος (ΜΕΑ) της 120ης Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ).

Περιγραφή

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

 • Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
 • Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
 • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
 • Μήκος: 11.8μ
 • Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
 • Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια

Αποστολή της 363ης Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος

Η 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (363ΜΕΑ) έχει ως αποστολή την εφαρμογή και την υλοποίηση των προγραμμάτων πτητικής εκπαίδευσης Προκεχωρημένου και Επιχειρησιακού σταδίου των Ανθυποσμηναγών.

Προκεχωρημένο Στάδιο: Η απόκτηση γνώσεων, η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων του εκπαιδευόμενου σε περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων με αεριωθούμενο αεροσκάφος, καθώς και η ολοκληρωμένη διαμόρφωση της αεροπορικής του προσωπικότητας.
Επιχειρησιακό Στάδιο: Η απόκτηση γνώσεων και η ανάπτυξη ικανοτήτων, δεξιοτήτων, τακτικής σκέψης και συμπεριφοράς του εκπαιδευόμενου, στις βασικές αρχές, διαδικασίες και ελιγμούς, που υπαγορεύονται από τη σχεδίαση, τις τακτικές, τη χρήση όπλων και συστημάτων στις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ιστορία της 363 ΜΕΑ

Στις 8 Ιανουαρίου 1972, συγκροτήθηκε στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, το 361 Σμήνος Εκπαιδεύσεως Αέρος (361ΣΕΑ) με αποστολή την Επιχειρησιακή Εκπαίδευση των τεταρτοετών Ικάρων, με αεροσκάφος F-84F. Λόγω όμως της καθήλωσης των F-84F, η επιχειρησιακή εκπαίδευση παρεσχέθη αρχικά με αεροσκάφη Τ-33ΜΚ3 και αργότερα με Τ-33Α.

Τον Σεπτέμβριο του 1974, το 361ΣΕΑ μετονομάστηκε σε 363 Μοίρα Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (363ΜΕΕ) και συνέχισε την παροχή εκπαίδευσης με αεροσκάφη Τ-33Α από την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Στις 30 Απριλίου 1977 περατώθηκε η εκπαίδευση της 49ης Σειράς Ιπταμένων, τελευταίας σειράς που εκπαιδεύτηκε σε αεροσκάφη Τ-33Α.

Από τις 9 Μαΐου 1977, η Μοίρα εκσυγχρονίστηκε με αεροσκάφη Τ-2Ε Buckeye της Rockwell και μεταστάθμευσε στην 120ΠΕΑ.

Τον Μάρτιο του 2006, μετονομάστηκε σε 363 Μοίρα Εκπαιδεύσεως Αέρος (363ΜΕΑ).

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Ειλικρινά,αφού τα παιδιά είναι καλά,τα άλλα είναι «πταίσματα».
  Τα Τ-2 πετάνε από το 1976,αλλά το κυριώτερο είναι ότι δέν προετοιμάζουν τον χειριστή για το περιβάλλον εργασίας στα γυάλινα κόκπτι των σύγχρονων μαχητικών.

   1. Αυτό είναι όντως ένα σοβαρό έλλειμμα. ?
    Αν είχαν όμως θα έλειπε η Sensor Fusion, και αν είχε και αυτό θα έλειπε η τεχνολογία στέλθ. Αν είχε όλα τα παραπάνω, θα έφταιγε ότι δεν είναι αμερικανικό, έτσι είπαν A-37 και T-2 forever, που είναι και αμερικάνικα άρα διαχρονικά και πάντα της μόδας. Ο Έλληνας δεν μπορεί χωρίς τις φιγούρες του, και χωρίς να κοκορεύεται με προϊόντα που τραβάνε την προσοχή στην πιάτσα, για να το παίζει ωραίος και μάγκας. Είναι θύμα της μόδας και του αρέσει έτσι, δεν εξηγείται για μένα αλλιώς τόση χαζομάρα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει κάθε όριο λογικής και ώριμης σκέψης.

    Έτσι το Rafale δεν έχει μεγάλη οθόνη, το νέο Gripen έχει μεγάλη οθόνη αλλά δεν έχει CPD και δεν είναι και στέλθ, το EF δεν εχει τίποτα απο αυτά και είναι πανάκριβο, και το Σίνο-Πακιστανικό JF-17 που είναι το μοναδικό που ταιριάζει στην τσέπη μας(και το μόνο που μας αξίζει με τα μυαλά που απασχολούμε) δεν είναι καθόλου μοντέρνο και χαλάει την εικόνα.

     1. Μην ξεχνάμε και τα Mirage 2000 που ετοιμάζουν για πέταμα, επειδή κάποια πρόσωπα έχουν αντιπάθειες και προσωπικά θέματα με τους «απαράδεκτους» Γάλλους. Εννοείται ότι τα πακέτα οικονομικής βοήθειας που αιτούνται όλες οι κυβερνήσεις(ακόμα και αυτές που δήλωναν επαναστάτες), στα οποία συμβάλουν και οι Γάλλοι ένα σημαντικό πόσο σαν δεύτερη(η 3η) μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ είναι ευπρόσδεκτα, για να μην τους λείψουν τα γούστα. ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.