Εκτός αυτών, εκκρεμεί η σύμβαση FOS ύψους 70 περίπου εκατ. ευρώ, που επίσης δεν θέλει να ανατεθεί το 2015. (Φωτογραφία: Σάββας Δ. Βλάσσης)

Εκτός αυτών, εκκρεμεί η σύμβαση FOS ύψους 70 περίπου εκατ. ευρώ, που επίσης δεν θέλει να ανατεθεί το 2015. (Φωτογραφία: Σάββας Δ. Βλάσσης)

του Σάββα Δ. Βλάσση*

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, δεν χάνει ευκαιρία που να μην δείχνει σε όποιον μπορεί την “ικανότητά” του ως διπλωματούχος χειριστής (ελαφρών) ελικοπτέρων, σε βαθμό που έχουν αρχίσει οι πάντες να τον παίρνουν στο ψιλό.

Ξεκίνησε το σόου με τα ΝΗ-90, αποστρατεύοντας τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Μανωλά και χειριζόμενος επικοινωνιακά το θέμα με ΑΘΛΙΟ τρόπο, αφού αφέθηκε να υπονοηθεί ότι δήθεν ο Α/ΓΕΣ “ήταν με τους Γάλλους”. Στην πραγματικότητα, ο Καμμένος, από την πρώτη στιγμή που έκατσε στην καρέκλα του, γνωστοποίησε ότι δεν θέλει να δει στο γραφείο του κανέναν από την ΓΔΑΕΕ! Είναι σαν τον διοικητή ενός τάγματος, ο οποίος βγαίνει στην αναφορά και λέει, ότι η μονάδα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τον 1º Λόχο, αλλά δεν θέλει να δει στο γραφείο του, ούτε τον διοικητή του λόχου….

Για να κοινοποιήσει λοιπόν στην ΝΗΙ ότι δεν θα παραληφθεί το 12º ελικόπτερο, ζήτησε από τον Α/ΓΕΣ να τους ενημερώσει αυτός.

Το ΓΕΣ όμως δεν είναι ο χειριστής της συμβάσεως.

Αρμόδια είναι η ΓΔΑΕΕ. Το ΓΕΣ είναι απλώς ο χρήστης των ελικοπτέρων και δεν είχε καμμία δουλειά να “μπλέξει” με κάτι τέτοιο, επειδή απλώς το ζήτησε ο υπουργός. Ο Αντιστράτηγος Μανωλάς είπε στον Καμμένο ότι συμφωνεί πώς η σύμβαση έχει πολλά που πρέπει να διερευνηθούν, πλην όμως αν αρνηθούμε την παραλαβή του ελικοπτέρου, αυτομάτως η συμφωνία παύει να τρέχει και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα διακοπεί η ροή ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα τα 11 παραληφθέντα ΝΗ-90 να καθηλωθούν στο έδαφος.

Πρότεινε την παραλαβή του ελικοπτέρου και εφόσον υπάρχει περιθώριο 2 μηνών για την πληρωμή, μέχρι τότε η επιτροπή που διερευνά την σύμβαση θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, οπότε ο υπουργός θα μπορεί να πράξει αναλόγως. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός είχε πει και στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ότι οι επιτροπές που ξεσκονίζουν τις συμβάσεις, εργάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Επιπλέον, ο Α/ΓΕΣ επεσήμανε ότι αν δεν παραλάβουμε το ελικόπτερο και αθετήσουμε την σύμβαση, η ΝΗΙ αποκτά πλεονέκτημα στην όποια μελλοντική διένεξη. Ο Καμμένος αρνήθηκε τις λογικές θέσεις του Α/ΓΕΣ κι επέμεινε. Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση και το σχετικό mail (δεν θα παραληφθεί το ελικόπτερο επειδή ο υπουργός διερευνά την προμήθεια) το έστειλε ένας συνταγματάρχης από την ΔΑΣ, ο οποίος απλώς παρακολουθεί το πρόγραμμα.

Όταν οι Γάλλοι το παρέλαβαν, απάντησαν ότι επειδή είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, καθώς τίθεται θέμα μη τηρήσεως των συμφωνηθέντων και μπορούν να υπάρξουν σοβαρές προεκτάσεις (δικαστήρια κ.λπ.), ήθελαν επίσημη ενημέρωση από τον ίδιο τον υπουργό.

Τελικά ο Καμμένος τους έστειλε το σχετικό mail. Στο μεταξύ όμως, ο Αντιστράτηγος Μανωλάς είχε αρχίσει να περιγράφεται ως “αντιδραστικός” και στις κρίσεις αποστρατεύθηκε.

Ο Καμμένος δεν ενδιαφέρεται για το αν καθηλωθούν τα ΝΗ-90 παρά μόνο να μετατεθεί η τελευταία δόση των 110 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος ώστε να συμβάλει στην μείωση των αμυντικών δαπανών. Εκτός αυτών, εκκρεμεί η σύμβαση FOS ύψους 70 περίπου εκατ. ευρώ, που επίσης δεν θέλει να ανατεθεί το 2015.

Αδιαφόρησε και για την σπίλωση του προσώπου του Α/ΓΕΣ και τον αποστράτευσε αποδεχόμενος την γραμμή του ΥΦΕΘΑ Ν. Τόσκα που θέλει να επιβάλλει την δική του άποψη για Νέα Δομή στον ΕΣ, κι έφερε έναν νέο Αρχηγό, ο οποίος δεν θα αντιδράσει στα σχέδια αυτά.

Ο Καμμένος ενδιαφέρθηκε μόνο για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, για την οποία προαλήφει τον Α/ΓΕΝ, λόγω της στενότατης σχέσεως που έχει με τον Βαρδινογιάννη.

Τώρα αν μεθαύριο, η ΝΗΙ καταφύγει στα δικαστήρια και ζητάει αποζημιώσεις, επειδή η σύμβαση αθετήθηκε από την ελληνική πλευρά, τί θα έχει να πει ο Καμμένος;

Ότι τα ελικόπτερα δεν πετούσαν;

Κατ’ αρχάς ο ΑΝΥΕΘΑ διέψευσε τον υπουργό, ο οποίος υποστήριξε ότι πετούσαν μόνο 2 ΝΗ-90. Ο Ήσυχος είπε ότι από τα 11, πετούν τα 7.

Από την άλλη, εφόσον δεν έχει γίνει προμήθεια ανταλλακτικών μέσω συμβάσεως FOS, πώς θα παραμείνουν επιχειρησιακά τα ελικόπτερα;

Κατά τα άλλα, ο Καμμένος δεν χάνει ευκαιρία για “ελικοπτερικές εξυπνάδες”.

Στον ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ, επιβαίνοντας σε Chinook, επέμενε να περάσει την “κουρτίνα” της κακοκαιρίας που είχε κόψει το Αιγαίο στα δύο και να βγει Σάμο.

Είχε γνωσθεί ότι τα Apache δεν μπορούσαν να πετάξουν ανατολικά και ο υπουργός ζητούσε να προηγηθεί αυτός και να τους ανοίξει τον δρόμο… Μεγάλος μάγκας!

Καμία έγνοια για την ασφάλεια πτήσεων. Χρειάσθηκε να τον προσγειώσουν στην πραγματικότητα οι Αρχηγοί.

Και φυσικά διαρροές ότι δήθεν ο κυβερνήτης του Chinook του έδωσε να πιλοτάρει το ελικόπτερο… Γραφικές πλάκες.

Στον Βόλο δε, στο ΤΣΥΑΥ, ζήτησε μεταξύ αστείου και σοβαρού, ένας κινητήρας για Huey που βρισκόταν εκεί με μηδέν ώρες, να τοποθετηθεί σε κάποιο ελικόπτερο για να πετάει αυτός….

Το “καμμένο” σόου, συνεχίζεται.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

9 Σχόλια

 1. manolis

  Nαι, καλη ιδεα. Να πεταει σε ολη τη χωρα (για τις χαιρετουρες και τις φωτογραφιες) με Huey που δε χρειαζονται FOS και περιττα εξοδα.

  Απάντηση
 2. xm8

  Ο κ.Καμμένος είναι ο 666 αυτοπροσώπως. Αυτό το εμπέδωσα, γιατί άλλωστε δεν είστε ο μόνος που έχει κατασυμπαθήσει τον νέο υπουργό. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε τι θα προκύψει από την πλέον σκανδαλώδη προμήθεια (σημιτική αν δεν απατώμαι) υλικού και για ποιούς. Ελπίζω οι Γάλλοι να μας λυπηθούν και να μην μας κάνουν μεγάλο κακό. Καμμένος είναι αυτός. Θα δείξουν κατανόηση. Από τη συνέντευξη του κ.Ήσυχου στο οναλέρτ, εγώ κατάλαβα ότι τον κ.Μανωλά τον έφαγαν οι στρατιωτικοί. Ξέρω όμως ελάχιστα για να κρίνω με ασφάλεια. Δεν νομίζω πάντως ότι ήταν “δουλειά” του ελικοπτεράκια υπουργού. Εδω έμεινε ο άνθρωπος των Γερμανών, που είναι κόκκινο πανί για τον Πανούλη. Ή δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να ταράξει την καθεστηκυία τάξη.

  Απάντηση
 3. exm38a1er

  Oσο τιμιο και αξιοπρεπες ειναι να αποκαθιστουμε την υστεροφημια του Κου Μανωλα,τοσο
  υποτιμητικο και αδικο ειναι να θεωρουμε εξαρχης το νεο Α/ΓΕΣ….Yes Man…

  Απάντηση
 4. qpz

  Σε κάποια φάση, είναι επικίνδυνος…. Ειδικά στην παράγραφω της αγνόησης απο μέρους του, του ζητήματος της ασφάλειας πτήσεως λέει πολλά για το χαρακτήρα του και κατ επέκταση της αξίας του στη θέση του ΥΠΕΘΑ.Εαν τα καταφερει και μείνει για ένα χρόνο στη θέση αυτή, οχι ελικόπτερα δεν θα πετάνε….. αλλά ούτε και F-16.

  Απάντηση
 5. αντωνης

  Υπουργος αμυνης αυτην την στιγμη,θα επρεπε να ειναι ο Μανωλας,η ο Φραγκος,και απο πολιτες μη στρατιωτικους,ο Σαββας Βλασσης.

  Απάντηση
 6. rant..

  μαλλον τελικα βιαστηκατε να την “πειτε” στον Καμμενο για τον χειρισμο του στο θεμα των ελικοπτερων NH90 απο τι φαινεται μετα την σημερινη συναντηση του ΥΕΘΑ στο γραφείο του με τους δύο κορυφαίους επικεφαλείς της Eurocopter. Η συνάντηση έγινε παρουσία του νέου επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Κοσμά Βούρη και πρακτικογράφων. Σε γενικές γραμμές οι πληροφορίες λένε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν “ναι σε όλα” . Ζήτησαν την κατανόηση της ελληνικής πλευράς για την έλλειψη εγγυητικών επιστολών για τις οποίες διακαιολογήθηκαν υποστηρίζοντας ότι δεν τους είχαν ζητηθεί. Εγγυήθηκαν λύση για την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτερων και αναμένονται συγκεκριμένες προτάσεις τους για να προχωρήσει η παραλαβή των ελικοπτέρων.

  Απάντηση
 7. xm8

  Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις στο οναλέρτ.
  Του επίτιμου Α/ΓΕΣ Κ.Γκίνη, https://www.youtube.com/watch?v=DIp2JvCLfSY
  και του επίτιμου Α/ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά, https://www.youtube.com/watch?v=jt3s1lrdVKA
  Ενδιαφέρων στη συζήτηση του κ.Μανωλά, η μη ολοκλήρωση της τοποθέτησης των Vulkan σε Μ113 και το καινούργιο άρβυλο, κόστους 40 Ευρώ (νέα μηχανή), ενώ μαθαίνουμε πως το παλιό κοστίζει 75 Ευρώ (πως είπατε;).
  Θεωρώ καλύτερη την συνέντευξη Γκίνη για λόγους που δεν θα αναφέρω εδώ. Στο 46′-47′ αναφέρεται πως οι πιστώσεις που επέστρεψαν το 2014 άγγιξαν τα 110(?)-180(?) εκατ. Άρα υπάρχουν και υπήρχαν λεφτά για κράνη, γιλέκα εξαρτύσεων, αορτήρες και όλα αυτά που θα βοήθαγαν τον φαντάρο. Άντε να δούμε.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: