Κατάρριψη των “F-16I” και “Saeghe” – Η καταστροφή της ιρανικής προπαγάνδας;

IRAN_Saeghe

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Φεβρουαρίου, ένα ανεπάνδρωτο αερόχημα (“UAV”) “Saeghe” των Αεροπορικών και Διαστημικών Δυνάμεων του Στρατού της Ιρανικής Επανάστασης (“IRGCASF”) –μια έκδοση αντιστροφής μηχανικής του αμερικανικής κατασκευής “RQ-170”– αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (“IAF”) βαθιά μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο πάνω από τα υψώματα Γκολάν, όμως μετέδωσε ο “Babak Taghvaee”.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από το εσωτερικό των “IRGCASF”, αυτή ήταν η πρώτη πολεμική αποστολή του αμφιλεγόμενου “UAV”. Ο “IRGC” προφανώς είχε σχεδιάσει να προβάλλει αποσπάσματα του βίντεο που καταγράφηκε κατά την πρώτη πολεμική αποστολή του στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ώρες πριν οι εκδηλώσεις προπαγάνδας σηματοδοτήσουν την τεσσαρακοστή (40) επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 11η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση για την εκτόξευση της πρώτης αποστολής επιτήρησης με το “UAV Saeghe” σύμφωνα με πληροφορίες προήλθε από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του “IRGC”. Το “drone” ήταν ένα από τα δώδεκα (12) δείγματα που παραδόθηκαν στις “IRGCASF” τον Οκτώβριο του 2016. Ωστόσο, το “UAV Saeghe” έχει περιορισμένες ικανότητες αναγνώρισης σε σχέση με τα πιο συμβατικά “UAV” των “IRGCASF” όπως τα “Ababil-3”, “Mohajer-4”, “Sadegh” και “Shahed-129”. Πράγματι, υπάρχουν αμφιβολίες οτι το “Saeghe” στην πραγματικότητα μεταφέρει κάμερα επιτήρησης οποιασδήποτε μορφής.

Λεπτά μετά τη διείσδυση του “UAV Saeghe” στον ισραηλινό εναέριο χώρο, εντοπίστηκε από τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της “IAF”. Λόγω της μικρής ισοδύναμης επιφάνειας ανάκλασης (“RCS”) και της μικρής υπέρυθρης υπογραφής, όπως επίσης και του μικρού μεγέθους του, οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν να απογειωθεί ενα “AH-64D Saraf” της 113ης Μοίρας. Το επιθετικό ελικόπτερο κατέρριψε το “drone” με τη χρήση πυραύλου “AGM0114K Hellfire”. Αλλά αυτό ήταν μόλις η αρχή μιας πιο περίπλοκης αλυσίδας γεγονότων.

IRAN_Saeghe
Η αποκαλυπτήρια τελετή των “UAV Saeghe” στις εγκαταστάσεις της “Shahed Aerospace Industries” τον Οκτώβριο του 2016.

Συριακή συμμετοχή

Η πρώτη πολεμική αποστολή του “UAV Saeghe” πάνω από το Γκολάν πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με τις Συριακές Δυνάμεις Αεράμυνας (SyADF), οι οποίες σχεδίαζαν να καταρρίψουν ένα ή περισσότερα αεριωθούμενα των “IAF” που μπορεί να προσπαθούσαν να επιτεθούν στα κέντρα ελέγχου και διοίκησης (“C2”) “UAV” των “IRGC” στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζεχ κοντά στην Δαμασκό, όπως επίσης και στην αεροπορική βάση “T2” από όπου απογειώθηκε το “UAV Saeghe”.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (“IDF”) αντέδρασαν όπως ακριβώς ανέμεναν οι “SyADF” και “IRGC”, και εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον δώδεκα στόχων συμπεριλαμβανομένων τριών συστοιχιών των “SyADF” και τεσσάρων βάσεων των “IRGC”, που περιλάμβαναν και ένα κέντρο “C2” για “UAV”. Οι “SyADF” αμέσως εκτόξευσαν δεκαπέντε με δώδεκα πυραύλους επιφάνειας-αέρος (“SAM”) στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν τουλάχιστον τρία συστήματα “S-125”(SA-3 Goa), έξι “S-200” (SA-5 Gammon) και έξι “57E6” απο το “Pantsir-S1” (SA-22 Greyhound). Στοιχεία από τα συντρίμμια ενός πυραύλου που έπεσε στο Όρος Ερμών στον Λίβανο αποκάλυψαν επίσης ότι εκτοξεύτηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος από το κινητό σύστημα “SAM” “Kvadrat” (SA-6 Gainful).

Συντρίμμια ενός “SA-6” που εκτοξεύθηκε εναντίον των “F-16I” της “IAF”.
Συντρίμμια ενός “SA-6” που εκτοξεύθηκε εναντίον των “F-16I” της “IAF”.

Η αεροπορική επιδρομή της “IAF” περιελάμβανε τρία αεριωθούμενα “F-16I Sufa”, πολύ πιθανόν από την 107η Μοίρα που εδρεύει στην Χατζεριμ. Τουλάχιστον δύο από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τις “SyADF” χτύπησαν ένα από τα “F-16I”, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την συντριβή του πάνω από την Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. Και οι δυο χειριστές εκτοξεύθηκαν αλλά ο πιλότος υπέστη σοβαρά τραύματα λόγω της εκτόξευσης σε χαμηλό υψόμετρο αφότου το αεροσκάφος είχε απώλεια στήριξης και στριφογύριζε. Ένα ελικόπτερο “S-65 Yasur-2020” της “IAF” απογειώθηκε σε αποστολή έρευνας και διάσωσης, περισυνέλεξε και τους δύο χειριστές και μετέφερε τον τραυματισμένο πιλότο στο νοσοκομείο.

Τμήματα πυραύλου “S-125” που έπεσε στην περιοχή της Ιρντιμπ, στην βόρεια Ιορδανία.
Τμήματα πυραύλου “S-125” που έπεσε στην περιοχή της Ιρντιμπ, στην βόρεια Ιορδανία.

Ως αντίποινα για την απώλεια του “F-16I”, η “IAF” πραγματοποίησε ένα δεύτερο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον έξι στόχων του Συριακού Αραβικού Στρατού και των “SyADF”, χρησιμοποιώντας μαχητικά “F-16I” και “F-15I”. Οι στόχοι ήταν:

Η βάση του 175ου Συντάγματος Πυραύλων και Πυροβολικού του Συριακού Αραβικού Στρατού, βορείως της Ιζρα, στην Νταρά.
Η βάση του 89ου Συντάγματος Αεράμυνας των “SyADF” στην Ζαμπαμπ, κοντά στην Νταρά.
Η βάση βαλλιστικών πυραύλων του Συριακού Αραβικού Στρατού στην αλ Κισουαχ, στα προάστια της Δαμασκού, όπου παρευρίσκονταν και προσωπικό του “IRGC”.
H 104η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της Προεδρικής Φρουράς στην περιοχή της Αντ Ντουραγι κοντά στην επαρχία της Δαμασκού.
Το 150ο σύνταγμα των “SyADF”, βορείως της Αλεκαϊν, στην Νταρά.
Η 13η Ταξιαρχία των “SyADF”, βορείως του Αντ Ντιμας, βορειοδυτικά της Δαμασκού.

Τουλάχιστον ένα επιθετικό “drone” “IAI Harop” (ή IAI Harpy 2) χρησιμοποιήθηκες ως όπλο εναντίον ραντάρ για την στόχευση των εγκαταστάσεων των “UAV” των “IRGC” στην αεροπορική βάση “T2”.

Εξελίξεις των ιρανικών “drone”

Iran_Mohajer-6-UCAV
©Ali Naderi | Tελετή παράδοσης του “UCAV Mohajer-6” την 5η Φεβρουαρίου.

Πέντε ήμερες πριν το περιστατικό, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής του οργανισμού ιρανικών αμυντικών βιομηχανιών στην Λαβιζάν, στην Τεχεράνη την 5η Φεβρουάριου, δέκα “UCAV Mohajer-6” παραδόθηκαν στις Χερσαίες Δυνάμεις του “IRGC”. Αυτό το “UCAV” αντιπροσωπεύει την τελευταία γενιά της οικογενείας “Mohajer”, που σχεδιάστηκε από την “Ghods Aerospace Industries Company” και κατασκευάζεται ” από το 1981 από την “IAMI”. To “Mohajer-6” μπορεί να μεταφέρει δύο βόμβες καθοδηγούμενες μέσω υπερύθρων/τηλεόρασης, μια βελτιωμένη και εκσυγχρονισμένη εκδοσή της “έξυπνης” βόμβας “Sadid”. Το “Mojaher-6” έχει επιχειρησιακή αυτονομία τριακοσίων πενήντα (350) χιλιομέτρων.

Η πρώτη πολεμική αποστολή του “UAV Saeghe” σχεδιάστηκε ως μια ακόμη προσπάθεια προπαγάνδας μετά την τελετή παράδοσης των πρώτων “UCAV Mohajer-6” μαζικής παραγωγής. Ωστόσο, τελείωσε με τον θάνατο τουλάχιστον πέντε χειριστών και πιλότων “drone” στο κέντρο “C2” των “IRGCASF” όπως επίσης και την καταστροφή όλων των συστοιχιών των αντιαεροπορικών συστημάτων που ανήκουν στις “SyADF”, στη νότια Συρία.

Σε αντίθεση με κάποιους ισχυρισμούς, το “UAV Saeghe” δεν ειναι το ίδιο ικανό με τα συμβατικά και “μη-αόρατα” “UAV-UCAV” που χρησιμοποιούνται από τις “IRGCASF” για τις αποστολές αναγνώρισης. Το περιορισμένο βεληνεκές, η έλλειψη δορυφορικής επικοινωνίας και συστημάτων ελέγχου και η χαμηλή επιχειρησιακή οροφή του, το καθιστούν ευάλωτο ακόμα και στα επιθετικά ελικόπτερα “ΑΗ-64D” της “IAF”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “airforcesmonthly.com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.