«Καταιγίδα»… ετοιμότητας

Μεγάλη διακλαδική άσκηση των τριών σωμάτων στρατού

Η φρεγάτα τύπου ‘ΜΕΚΟ 200 ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού ΥΔΡΑ F-452. (Πηγή:4000 Χρόνια Ελληνικός Στρατός/4000 Years Hellenic Army)

Η ανακήρυξη της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) φαίνεται ότι πλέον συνιστά βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δεν αποτελεί απλώς έναν θεωρητικό στόχο. Ιδιαίτερη έμφαση δε αποδίδεται στην αμυντική – στρατιωτική πτυχή του ζητήματος και τα πρώτα δείγματα γραφής σε πρακτικό επίπεδο είναι ορατά.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τη φύση και τα χαρακτηριστικά της έντονης εκπαιδευτικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα. Η μεγάλης κλίμακας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Καταιγίδα», η οποία δεν διεξήχθη πέρυσι λόγω εξοικονόμησης πόρων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνδυασμένη μάλιστα με τη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» στην οποία μετείχαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια διακλαδική άσκηση τα σενάρια της οποίας περιελάμβαναν όλους τους τύπους επιχειρήσεων. Γεωγραφικά το επίκεντρο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ήταν οι περιοχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η έμφαση που δίνεται στο στρατιωτικό σκέλος του ζητήματος της ανακήρυξης της ΑΟΖ και της προάσπισης των ζωτικών συμφερόντων της χώρας στη NA Μεσόγειο πιστοποιείται επίσης και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρακολούθησε μέρος των ασκήσεων. Ο κ. Σαμαράς την περασμένη Τρίτη (5 Ιουνίου) , πρώτη ημέρα των ασκήσεων, βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού όπου μέσω των ραντάρ παρακολούθησε την αεροναυτική συνεργασία.

ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2013. Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ A374. (Φωτ. 4000 Χρόνια Ελληνικός Στρατός/4000 Years Hellenic Army)

Οι ασκήσεις αποτελούν τη μετουσίωση στην πράξη των προβλέψεων του θεμελιώδους, σε ό,τι αφορά την εθνική άμυνα, θεσμικού κειμένου της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ). Η ΠΕΑ αφού περιγράφει το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας, προσδιορίζει και κατατάσσει σε προτεραιότητα τους εθνικούς αντικειμενικούς σκοπούς και τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, δηλαδή με απλά λόγια καθορίζει την αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ηδη από το 2010, επί υπουργίας Βενιζέλου, είχε περιληφθεί στην ΠΕΑ σαφής αναφορά στις υποχρεώσεις που απορρέουν για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από την επέκταση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο εν όψει της ανακήρυξης της ΑΟΖ και της σοβαρής πιθανότητας ύπαρξης σημαντικών υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YiIU5cOExBk]

Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, η παραπάνω θεσμική αναφορά άρχισε πλέον να παίρνει σάρκα και οστά. Εκτός από τις ασκήσεις «Καταιγίδα» και «Ηνίοχος» η στρατιωτική ηγεσία προγραμματίζει και άλλες διακλαδικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας μέχρι το τέλος του έτους. Όπως αναφέρει ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ το ερχόμενο φθινόπωρο θα διεξαχθεί η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων», η οποία έχει να πραγματοποιηθεί από το 2010. Επίσης, σύμφωνα με πηγή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προγραμματίζονται αεροναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με γεωγραφικό επίκεντρο το νοτιοανατολικό Αιγαίο και βασικό σενάριο το οποίο υποστηρίζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι προφανές ότι η ΝΑ Μεσόγειος βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδιασμού και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν με τα διατιθέμενα μέσα και δυνατότητες να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός νέου και ιδιαίτερα απαιτητικού θεάτρου επιχειρήσεων.

Του Κωστα Αλατζα

kathimerini.gr

Οι φωτογραφίες είναι απο την ομάδα 4000 Χρόνια Ελληνικός Στρατός/4000 Years Hellenic Army στο Facebook.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.