Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, πρωτοδημοσιεύθηκε στο konstantakopoulos.gr

Η διπλωματική κρίση με τη Ρωσία (περίπου τη μόνη φιλική προς την Ελλάδα, από τις μεγάλες δυνάμεις), δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερο χρονικό σημείο. Επιβαρύνει πολύ σημαντικά το περιβάλλον εθνικής ασφάλειας της χώρας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ακόμα και την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό. (Χώρια ότι κινδυνεύει, αν αφεθεί να εξελιχθεί, να πλήξει τον τουρισμό μας και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Αλλά και η Κύπρος, από τους Ρώσους ζει ακόμα).

Ίσως αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που προκλήθηκε αυτή η κρίση.

Όταν ο Τσίπρας τηλεφωνεί στον Πούτιν

Σε δύο από τις πιο κρίσιμες στιγμές της θητείας του ως Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια.

Η πρώτη ήταν αμέσως μόλις αποφάσισε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2015. (Βλ. Παράρτημα 1)

Πριν από λίγους μήνες επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε ότι τον πάνε σε πόλεμο με την Τουρκία , πόλεμος που, αν συμβεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, τελείως διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν μεταξύ 1945 και 2016, δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέτουμε ότι θα παραμείνει μια περιορισμένη, ελεγχόμενη σύρραξη, αλλά που, αντίθετα, εμπεριέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μείζονα, βιβλική καταστροφή και των δύο χωρών, δεδομένων των όπλων που διαθέτουν και της συγκέντρωσης του πληθυσμού και των οικονομικών τους δραστηριοτήτων σε τέσσερα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη).

Πραγματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει να σημειωθεί από το 1921-22. Η σύγκρουση στην Κύπρο στα 1974 ήταν ένα είδος “μονομερούς”, “εικονικού δήθεν πολέμου”, αφού ευθύς εξαρχής η Αμερική, το ΝΑΤΟ, η CIA και το Gladio είχαν φροντίσει να μην απαντήσει η Ελλάδα στους δύο Αττίλες.

Οι υπόλοιπες ελληνοτουρκικές κρίσεις προκλήθηκαν κατά βάση με ενθάρρυνση του Λονδίνου και αργότερα της Ουάσιγκτων, που είχαν προηγουμένως εξασφαλίσει ότι δεν θα κλιμακωθούν σε πόλεμο και θα είχαν προβλέψιμα αποτελέσματα.

Ελλάδα και Τουρκία ελέγχονταν μέχρι πρότινος ασφυκτικά από το ΝΑΤΟ. Τώρα όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Αυτό καθιστά πιθανό τον πόλεμο κι αυτό μπορεί να τον καταστήσει ανεξέλεγκτο.

Φυσικά δεν είμαστε εκεί, ούτε είναι εύκολο να βρεθούμε. Αλλά σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς κατάρρευσης του συστήματος διεθνών σχέσεων, όλο και μεγαλύτερου χάσματος μεταξύ Αγκυρας και Δύσης, σαφούς προετοιμασίας για ακόμα μεγαλύτερους πολέμους στη Μέση Ανατολή – μόνο κουφοί δεν ακούνε τα τύμπανα που ηχούν γύρω μας στην Αν. Μσόγειο – και μάλιστα πολέμους άγνωστης και απρόβλεπτης έκβασης, δεν μπορεί δυστυχώς να αποκλεισθεί ούτε κι αυτό.

Όπως έγραψαν οι εφημερίδας Παρόν και Εστία, ο Πρωθυπουργός, για να αποτρέψει μια κλιμάκωση με την Τουρκία, δεν πήρε τηλέφωνο τον Πάιατ, τον Τραμπ, την Μέρκελ, τον Ρότσιλντ ή τον Νετανιάχου, αυτή την έξοχη παρέα φίλων που έχει σήμερα το Μαξίμου!

Στον Πούτιν τηλεφώνησε. Πόσο εύκολο θα είναι να ξαναπάρει όμως, αν χρειαστεί;

Οτι κι αν πιστεύει κανείς για τη Ρωσία και τις σχέσεις μαζί της, ένα είναι γεγονός. Είναι το λιγότερο ένα είδος ασφάλειας, όπως αυτές που έχουμε σπίτι μας, για να μην πάθουμε  ηλεκτροπληξία.

Αυτός που θέλει να εξουδετερώσει την ασφάλεια, είναι αυτός που θέλει να πάθουμε ηλεκτροπληξία.

Το κυνήγι της αλεπούς

Στην αργκό των μυστικών υπηρεσιών, αυτό το λένε το κυνήγι της αλεπούς. Αφήνεις το θήραμα να πάει σε διάφορες κατευθύνσεις, του κλείνεις σιγά-σιγά όλους τους δρόμους, το κουράζεις και το σκοτώνεις. Εμείς, ο ελληνικός λαός, είμαστε εν προκειμένω το θήραμα.

Κι αν σας μοιάζει τώρα υπερβολικό αυτό που γράφω, παρακαλώ να μου υποδείξετε μία (αρ.1) δυτική πολιτική στη χώρα μας και την Κύπρο, από το σχέδιο Ανάν έως τα Μνημόνια και τις Δανειακές ή την επίθεση στις κυπριακές τράπεζες, που να μην αποβλέπει στην καταστροφή ενός στοιχείου εθνικής ισχύος, στην αρπαγή ενός στοιχείου ελληνικής ιδιοκτησίας ή στην κατάλυση ενός στοιχείου ελληνικής λαϊκής, εθνικής και κρατικής κυριαρχίας. Ένα ή και μισό αν ξέρετε υποδείξτε το κι εγώ θα κάνω ταπεινά την αυτοκριτική μου και θα πάω να μονάσω (όχι στο Αγιον Όρος).

Είπαμε να μην υποκύπτουμε σε παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είπαμε να στραβωθούμε και να μη βλέπουμε αυτό που ολοκάθαρα μας συμβαίνει και το ξέρουμε. Η μόνη λογική ερμηνεία των όσων συμβαίνουν εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, της πρωτοφανούς δριμύτητας των επιθέσεων που δεχόμαστε, αν και υποτίθεται τμήμα τέλος πάντων του σκληρού πυρήνα του δυτικού κόσμου, είναι μία και μόνο μία.

Κάποιοι, μέσα στον σκληρό, “βαθύ” πυρήνα της Αυτοκρατορίας, στην πιο ολοκληρωτική και τη λιγότερο δημοκρατική πτέρυγα του παγκόσμιου κατεστημένου, του Ιμπεριαλισμού, βρήκαν επιτέλους την ευκαιρία που αναζητούσαν να λύσουν τις διαφορές τους με τους Έλληνες και το δημοκρατικό και αντιστασιακό πνεύμα του λαού που, πρώτος στην Ιστορία όλης της ανθρωπότητας, έγραψε στη γλώσσα του τη λέξη Ελευθερία, ανακάλυψε τον Λόγο και το πολίτευμα της Αθήνας. Τον λαό που πολέμησε τους Ναζί όσο κανείς άλλος στην Ευρώπη το 1940-44, τους Εγγλέζους το 1955-59 και έκανε το θαύμα του ’21, αστραπή στη νύχτα της Ιεράς Συμμαχίας.

Γιατί πάντα υπήρχαν στο παγκόσμιο κατεστημένο δύο τάσεις απέναντι στους Έλληνες, τις εκπροσωπούν μάλιστα τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της Βρετανίας, το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη αντίστοιχα. Τις βαθύτερες επιδιώξεις της μίας από αυτές, της ολοκληρωτικής, τις εξέφρασε ένας Πρωθυπουργός της γηραιάς Αλβιόνος, λέγοντας ότι τους Έλληνες πρέπει να τους διασκορπίσουμε και να τους κάνουμε μικρόψυχους, όπως τις φυλές του Ινδουστάν.

Σε αυτόν τον παράγοντα έρχονται τώρα να προστεθούν και οι ανάγκες προετοιμασίας πολύ μεγαλύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, αν όχι και κατά της Ρωσίας, που επιβάλλουν και αυτές την καταστροφή της Ελλάδας (και της Κύπρου), όχι μόνο ως οικονομικής και κοινωνικής οντότητας, όπως συνέβη ήδη, αλλά και ως γεωπολιτικής οντότητας, με τη μετατροπή τους, όπως ήδη γίνεται, σε τεράστιο οικόπεδο – στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, χωρίς ίχνος πια ανεξαρτησίας και εθνικής πολιτικής.

Ποιός χρειάζεται πόλεμο με την Τουρκία;

Η Ρωσία δεν έχει κανένα δικό της συμφέρον να επέλθει ελληνοτουρκική σύγκρουση, το αντίθετο. Η Αμερική, όσο η Τουρκία παρέμενε πειθήνια στο ΝΑΤΟϊκό μαντρί, κάνοντας ότι της ζητούσαν, δεν είχε επίσης λόγο να προκαλέσει μια ελληνοτουρκική σύρραξη που θα ήταν αυτοκτονία για τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η Ουασιγκτων – και προτύτερα το Λονδίνο – ενεθάρρυναν κατά καιρούς την Τουρκία στις απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας, για να κρατάνε τη δεύτερη στο μαντρί, αλλά οι κρίσεις που προκάλεσαν ήταν απολύτως ελεγχόμενες και ήξεραν εκ των προτέρων ότι είχαν εξασφαλισμένο να μείνει η ελληνική αντίδραση εντός ορίων. Εν διαμάχη μεταξύ τους, οι δύο χώρες τελούσαν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η Τουρκία έχει έρθει σε σύγκρουση με τη Δύση. Η Αμερική μπορεί και να έχει, ή να αποκτήσει κίνητρο να προκαλέσει ελληνοτουρκική σύγκρουση, αν δεν μπορέσει να ξαναφέρει αλλιώς την Τουρκία στο ΝΑΤΟϊκό μαντρί. ‘Όπως έχει και συμφέρον να την απειλεί με άνοιγμα μετώπου και προς δυσμάς, ακριβώς για να συμμορφωθεί «προς τας υποδείξεις». Οσο για τη Γερμανία, παραμένει «γίγαντας με μυαλό νάνου», περιορισμένων δυνατοτήτων, όπως απεδείχθη στα Ιμια.

Η προοπτική περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων Δύσης και Ισραήλ με την Τουρκία είναι σήμερα πολύ πιθανή. Αλλά και η ανάποδη να επικρατήσει, που δεν θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό, με αποτέλεσμα να τα βρουν ξανά Δύση και Ισραήλ με την ‘Αγκυρα, πάλι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε το μάρμαρο, με ζωτικές παραχωρήσεις κυριαρχίας. Γι’ αυτό και επικρατεί τώρα μια σχιζοφρένεια στην κατάσταση. Να μας ετοιμάζουν ταυτόχρονα και για πολύ μεγάλες παραχωρήσεις, καταστροφικού τύπου, ιδίως στην Κύπρο, αλλά επίσης σε Αιγαίο και Θράκη, αλλά και να φτιάχνουν το κλίμα για να πάμε σε πόλεμο.

Ταυτόχρονα, καταρρέει όλο το σύστημα διεθνών σχέσεων. Και πρέπει να είναι κουφός κανείς για να μην ακούει τα τύμπανα που προαναγγέλουν διαρκώς νέους, πολύ μεγαλύτερους πολέμους, δίπλα μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Πολέμων των οποίων η έκβαση είναι εντελώς απρόβλεπτη, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα τελευταία 30 χρόνια, που ξέραμε εκ τω προτέρων το στρατόπεδο του νικητή.

Γι’ αυτό μεταξύ των άλλων έχει πολλαπλή στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και για την ασφάλεια του ελληνικού λαού η διατήρηση της καλύτερης δυνατής και της πιο ειλικρινούς δυνατής σχέσης με τη Ρωσία του Πούτιν.

Και για τον ίδιο λόγο πιθανώς βάλθηκαν να καταστρέψουν αυτή τη σχέση.

Και δεύτερο κίνητρο για μια σύγκρουση με την Τουρκία

Εκτός των όσων αναφέραμε, πρέπει να υπενθυμίσουμε και την ύπαρξη δυνάμεων στο αυτοκρατορικό κατεστημένο, που επιθυμούν τη διάλυση της ΕΕ και τον ασφυκτικό έλεγχο της Ευρώπης. Θα μπορούσαν κάποια στιγμή αυτές οι δυνάμεις να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για τους σκοπούς τους.

Συμπέρασμα

Δεν τους φτάνει που ξέραναν το ελληνικό δέντρο, θέλουν τώρα να ρίξουν κι οξύ στις ρίζες του, να μην μπορεί να ξαναζωντανέψει.

Ας αναμείνουμε τα χειρότερα που δυστυχώς έρχονται, αν δεν βρούμε σύντομα τον τρόπο να αλλάξει ριζικά η πορεία του “ελληνικού σκάφους”, που ήδη οδηγείται, μετά την πρόσδεση, ήδη από το 2012, του Τσίπρα στην Αμερική και το Βαθύ Χρήμα και την συνακόλουθη, αναπόφευκτη συνθηκολόγηση του 2015,  από τα νερά των “οικονομικών” στα ακόμα πιο ταραγμένα και επικίνδυνα των “γεωπολιτικών μνημονίων”.

Είναι για αυτούς τους λόγους που αποκτά τώρα μεγάλη επικαιρότητα, σωτήρια και επαναστατική σημασία, το σύνθημα της Ουδετερότητας, που (ξανα)έριξε πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Παράρτημα 1. Κρεμλίνο 1η Ιουλίου 2015

Η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, καλώς ή κακώς, αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου του 2015 να προκηρύξει δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου θα είχε ασφαλώς σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο τότε και τώρα Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αφού αποφάσισε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ήταν να ζητήσει τη βοήθεια της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των όσων επρόκειτο να συμβούν.

Τη ζήτησε και την έλαβε. Τέσσερις μέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, Αθήνα και Μόσχα είχαν συμφωνήσει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες του τι θα γινόταν.

Δεν θέλουμε εδώ να κάνουμε εικασίες για το τι θα συνέβαινε αν εφαρμόζονταν αυτά γιατί δεν είναι το αντικείμενο του παρόντος άρθρου. Αυτό που θέλουμε μόνο να πούμε είναι ότι η Ελλάδα ζήτησε ότι καταλάβαινε ότι έπρεπε να ζητήσει και η Ρωσία συμφώνησε να τα παράσχει.

Η ελληνορωσική αυτή συμφωνία θα έμπαινε σε άμεση εφαρμογή στις 6 Ιουλίου, μετά από επιβεβαιωτικό τηλεφώνημα μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του Προέδρου της Ρωσίας. Το τηλεφώνημα έγινε στις 6 Απριλίου από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά δεν ήταν επιβεβαιωτικό. Η Αθήνα δεν ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας. Τη συνέχεια τη ζούμε.

Παράρτημα 2: Αναστασιάδης και Ρωσία

Είχε προηγηθεί του τηλεφωνήματος Τσίπρα στον Πούτιν την άνοιξη, ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης.  Κι αυτός τάχει δώσει όλα στους Βρετανούς, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ και τώρα απορεί γιατί δεν προστατεύουν το κράτος του, ενώ κανονικά θα έπρεπε να απορεί γιατί αυτό το κράτος υπάρχει ακόμα, έστω και στους τύπους.

Μόλις επανεξελέγη Πρόεδρος τον έπιασαν από τον λαιμό να ξαναπάει στην Ελβετία. Νοιώθοντας να πνίγεται, πάλι τη Ρωσία σκέφτηκε. Πήρε κι αυτός τηλέφωνο τον Πούτιν, ενώ βγήκε δημοσίως και ζήτησε να συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Γενεύης όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, δηλαδή και η Ρωσία.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν, με αυτά που κάνει και λέει η κυβέρνηση της Αθήνας (αν όχι και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου), χρειαστεί κάποια στιγμή να ξαναπάρουν τηλέφωνο στο Κρεμλίνο και να μην σηκώνει κανείς το ακουστικό!

Παράρτημα 3: Τρεις ακόμα ιστορικές υπενθυμίσεις προς ανεύθυνους τυχοδιώκτες

To 1987, o Ανδρέας Παπανδρέου φοβούμενος πόλεμο με την Τουρκία έστειλε τον Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια στη Σόφια, σύμμαχο της Μόσχας

Το 1964, ο Μακάριος, απειλούμενος με απόβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, έστειλε τον Βάσσο Λυσσαρίδη να συναντήσει τον Χρουστσώφ ο οποίος και την απέτρεψε

Πριν από τη Μικρασιατική Εκστρατεία ο Λένιν έστειλε αντιπρόσωπο στην Αθήνα, επιδιώκοντας επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να έχει τέτοια επαφή. Ακολουθώντας τις προτροπές των Αγγλογάλλων, η Ελλάδα έφτασε στο Σαγγάριο, για να μη φτάσει ο Κεμάλ στη Μοσούλη.

Ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή, το αιματηρό τέλος μιας παρουσίας χιλιάδων χρόνων του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

35 Σχόλια

 1. Konstantinos

  Ωραίο άρθρο με διευκρινίσεις που σπάνια διαβάζουμε σε άρθρα άλλων ειδικών και μη. Αυτο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως είναι δυνατόν να μην βλέπει κανείς πως η παρούσα συγκυρία είναι απο τις ευνοϊκότερες στην ιστορία της χώρας μας και αντί να το εκμεταλλευτούν πάνε και πέφτουν με τα μούτρα σε ενα μόνο στρατόπεδο, το οποίο κατα την άποψη μου θα είναι και το στρατόπεδο των ηττημένων στο νέο παγκόσμιο ανταγωνισμό και εξηγώ. Σημερα δεν υπάρχει μια υπερδύναμη αλλα 3 οι ΗΠΑ η Ρωσία και η Κίνα, άλλη είναι πιο ισχυρή άλλη λιγότερο άλλη ειναι πιο μπροστά σε κάποιους τομείς έν πάση περιπτώσει και οι τρεις διεκδικούν το ρόλο τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η Ελλάδα διατηρεί βαθιές και ιστορικές σχέσεις με αυτές τις χώρες, και με τις τρείς και αντί να το εκμεταλλευτεί για να βγει επιτέλους ο ελληνικός λαός απο αυτή τη σκοτεινή κατάσταση στην οποία έχει μπει τα τελευταία χρόνια και να μπορέσει να ανασάνει αλλα και η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους την απαιτούμενη ισχύ , ελευθερία και ανεξαρτησία κινήσεων για να μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν, εγώ ακούω όλους τους πολιτικούς μας να επαναλαμβάνουν την ίδια καραμέλα της σύνταξης της χώρας μας με το δυτικό στρατόπεδο. Το ερώτημα ειναι βέβαια πιο δυτικό στρατόπεδο γιατι εγώ βλέπω πως υπάρχουν 2-3 αυτή τη στιγμή άρα ερωτώ με πραγματική απορία εμείς με ποιούς είμαστε και με αυτούς που είμαστε γιατί είμαστε και τι μας προσφέρουν ; Η χώρα πρέπει επιτέλους να ανεξαρτητοποιηθεί, πρέπει να μπορούμε να φέρουμε όποιους επενδυτές θέλουμε και να κάνουμε οποία επένδυση θέλουμε χωρίς να ρωτάμε κανένα, δεν ειναι θέμα καπρίτσιου, σήμερα ειναι θέμα επιβίωσης της χώρας και του λαού της. Αν θέλω κυρίοι να περάσω ρωσικό αγωγό γιατι συμφέρει τη χώρα και την οικονομία μου θα το κάνω, αν με συμφέρει να δώσω υποδομές και logistics στους κινέζους θα το κάνω και δεν θα ρωτήσω κανένα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε πολύ μεγάλα γήπεδα κύριοι και μπορεί να κερδίσει γιατί υπάρχουν χώρες και άνθρωποι έτοιμοι να μας ακούσουν και να συνεργαστούν μαζί μας, όπως οι Κινέζοι οι οποίοι έχουν απεριόριστο σεβασμό στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της, όμως εμείς έχουμε συνηθίσει απο τους ευτελισμούς και τις καρπαζιές των «συμμάχων» στα eurogroup με αποτέλεσμα όλη η χώρα να έχει πάθει ηθικό ευνουχισμό. Δεν είμαι ειδικός όμως λέω αυτά που βλέπω και αυτά που διαβάζω και κατα την ταπεινή μου γνώμη η χώρα βαδίζει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Μακάρι η ιστορία να με διαψεύσει πολύ φοβάμαι όμως πως δέν…
  Συγνώμη για το «σεντόνι» αλλά πολλες φορές με αυτά που βλέπω πραγματικά δεν μπορώ να συγκρατηθώ.

  Απάντηση
  • Fotis

   Οταν “συσσωμη” η πολιτικη ηγεσια,καθε κομματος στην Ελλαδα,πριν παραλαβει την εξουσια της χωρας,παει και δινει “λογο” στους δυτικους και οχι στον λαο που την ψηφισε,φυσικο ειναι να γινονται ολα αυτα που ανεφερες….Παρε παραδειγμα απο τον πρωθυπουργο των Σκοπιων-οι δυτικοι τον βοηθησαν να εκλεγει-και δες πως συμπεριφερεται….ο μοναδικος αυτος ειναι στη χωρα του που ειναι χαρουμενος για τη συμφωνια,συμπεριφερεται σαν μικρο παιδι.Οι επιλογες των δυτικων ειναι αυτες.Οι δε δικοι μας πολιτικοι-οπως διαβασα απο εδω μεσα ενα ενδιαφερον απο τα πολλα αρθρα,για την Μακεδονια καναμε τεσσερις πολεμους-υπογραψανε μια συμφωνια χωρις να ανοιξει μυτη,λες και τοτε δεν ειχαν οραμα ‘η ηταν χαζοι που κανανε τους πολεμους αυτους.Αν καποιος αυτη τη στιγμη ασκει μεγαλη επιρροη πανω στον Ερτνογαν ειναι ο Πουτιν.Οποτε δεν μας συμφερει να χασουμε ενα διαυλο επικοινωνιας με τη Ρωσια.

   Απάντηση
  • JohnnyB ftw

   Είναι μεγάλο λάθος να θεωρείς την Ρωσία και Κίνα υπερδυνάμεις που μπορούν να νικήσουν τις ΗΠΑ.
   Στρατιωτικά (αλλα και οικονομικά) καμιά τους δεν μπορεί να υπερισχύσει σε συμβατική ένοπλη αντιπαράθεση.
   Μην ξεγελιέσαι με τις επεμβάσεις σε Ουκρανία και Συρία. Εκεί δεν αντιπαρατέθηκε τίποτε σημαντικό εναντίον τους.
   Πόλεμος με τον δυτικό κόσμο έχει ένα αποτέλεσμα κι αυτό είναι αναμφισβήτητο.
   Οι βαθιές και ιστορικές σχέσεις που αναφέρεις είναι λόγια για ρομαντικούς που μοιραία αγνοούν την Γεωπολιτική.
   Όσο παραμένουμε στην πλευρά που υπερισχύει τεχνολογικά θα είμαστε ασφαλείς σε συνδυασμό με τις περιφερειακές συμμαχίες όπως αυτή με το Ισραήλ και Αίγυπτο.

   Απάντηση
  • Akatanomastos

   Ο άνθρωπος έγραψε το αμίμητο..η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να δει δύο μέλη του ΝΑΤΟ σε πόλεμο..ενώ η Αμερική κ η δύση σπρωχνουνε την Ελλάδα προς πόλεμο με τους Τούρκους τι να λέμε τώρα…

   Απάντηση
   • Γ.Σ.

    Το γεγονός που ο συγγραφέας αναφέρει ότι οπότε η Ελλάδα βρέθηκε αποκλειστικά δεμένη στο δυτικό άρμα και είχε γυρίσει την πλάτη στην Ρωσία προδόθηκε από τους δήθεν συμμάχους.
    Σας διαφεύγει.
    Κανένας δεν λέει ότι η Ρωσία ειναι Αγία , απλά ότι η χώρα μας πρέπει να μην γυρίζει την πλάτη στην Ρωσία και να κοιτάει το συμφέρον της.

 2. Σπυρίδωνας

  Πολύ καλή ανάλυση. Άλλωστε με το που ήρθε ο νέος Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιτ στην Ελλάδα από την Ουκρανία που ήταν διορισμένος, φάνηκε που θα πήγαινε το πράγμα στις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις κρίνοντας από το «πλούσιο» έργο του εκεί. Δυστυχώς οι κυβερνητικοί αχυράνθρωποι έχουν παραδώσει τα πάντα, και το μέλλον φαντάζει όλο και πιο σκοτεινό για την χώρα μας. Συγχαρητήρια στην ιστοσελίδα για το θάρρος να παρέχει ψύχραιμη και σφαιρική ενημέρωση.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Μάλλον ξεχνάτε ότι η Ρωσία έχει προσαρτήσει την Κριμαία και ότι κομμάτια της Ουκρανίας ελέγχονται από αυτονομιστές…Και επίσης μου φαίνεται ότι έχετε ξεχάσει σε ποιους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνασπισμούς κρατών ανήκουμε…

   Απάντηση
   • Theognostos

    Ηταν μεγάλο λάθος να δωσουν την Κριμαία ως δωράκι στην Ουκρανία απλα την πηραν πίσω και με δημοψήφισμα…οπου η πλειονοτης Ρώσοι..βασικα στρατηγικής σημασίας η χερσόνησος..ενω η Ελληνικη κυβέρνηση αρνείται να κανει δημοψήφισμα για την Μακεδονία…απο στρατιγικη μηδέν και ο αφελληνισμός συνεχίζεται.

   • Σπυρίδωνας

    Μάλλον ξεχνάτε και εσείς με την σειρά σας τις πορτοκαλί “επενδύσεις” και τις “δράσεις” που έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν κάνει στην Ουκρανία οι ΗΠΑ, (μέσω των Πάιτ και Νιούλαντ) στηρίζοντας τους Ουκρανούς νεοναζί και καρικατούρες τύπου Ποροσένκο, προκαλώντας μια βίαιη φυλετική σύρραξη για να απο-Ρωσοποιήσουν την Ουκρανία, και να την προσαρτήσουν πολιτικά και στρατιωτικά ή/και να προκαλέσουν την αντίδραση της Ρωσίας την οποία χρειάζονται για να συντηρείται το κράτος πολέμου των ΗΠΑ των 1$ τρισ δολαρίων, και να έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ πριν διαλυθεί από την μακροχρόνια ειρήνη. Η “λύση” ψάχνει το “πρόβλημα” για να υπάρξει, και τόσες δεκαετίες υποσυνείδητου ψυχολογικού προγραμματισμού επί Ψυχρού Πολέμου ήταν κρίμα να πάνε χαμένες. Άλλωστε ο Πόλεμος Κατά της Τρόμοκρατίας δεν πουλάει καλά τα ακριβά όπλα, άλλο να πουλάς Super Tucano για COIN και άλλο F-35 για την Κόκκινη Αρκούδα. Η Κριμαία ψήφισε να αυτονομηθεί από το κολαστήριο της Ουκρανίας, όπως έκανε π.χ και το Κόσοβο με το οποίο όμως φαντάζομαι δεν έχετε πρόβλημα. Έχετε δει κάποια αντίδραση από τους “βίαια προσαρτημένους” κατοίκους της Κριμαίας; Το Κόσοβο από την άλλη ακόμα βράζει.

    Όσο για τους “συμμάχους” και τους “συνασπισμούς” που ανήκουμε τι να πω. Αρκεί να δει κανείς την κατάσταση στην χώρα για να εξετάσει το δέντρο από τους ίδιους του τους καρπούς. Η Ρωσία αγνοεί το Σύνταγμα και επιβάλει μνημόνια 900 σελίδων για ψήφιση στην Βουλή εντός τριών ημερών ή η ΕΕ και η Γερμανία; Η Ρωσία μας χρωστάει πολεμικές αποζημιώσεις για εγκλήματα πολέμου ή η Γερμανία; Η Ρωσία ελέγχει το ΔΝΤ που ως μέρος της Τρόικας επέβαλε την καταστροφική λιτότητα από την οποία έχουμε χάσει το 1/3 του ΑΕΠ έχοντας κάνει “λάθος στους συντελεστές” όπως ομολόγησε, ή οι ΗΠΑ; Η Ρωσική Almaz-Antey δωροδοκούσε όλο το Ελληνικό πολιτικό σύστημα ή Γερμανική Siemens; Οι Ρώσοι έδωσαν άσυλο στον Χριστοφοράκο για να μην βγούν τα άπλυτα της διαφθοράς στην φόρα ή οι Γερμανοί και η Μέρκελ; Οι Τούρκοι που έχουμε πρόβλημα και είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, σε ποιόν λογοδοτούσαν και υπό τίνος την επιρροή λειτουργούσαν τόσα χρόνια; Υπό της Ρωσίας ή των ΗΠΑ; Πόσα παραδείγματα να φέρω; Αν αυτές είναι οι συμμαχίες και οι συνασπισμοί που ανήκουμε, έχουμε ήδη αργήσει να βρούμε καινούργιες, όσο υπάρχει ακόμα λίγη Ελλάδα.

    Τέλος το να κατηγορείτε όποιον δεν συμφωνεί με το αφήγημά σας ότι έχει ρούβλια στην τσέπη, είναι ένα κλασικό επιχείρημα Ad Hominem όπου μια επίθεση στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα αντικαθιστά τα λογικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, και συνιστά απόπειρα παθητικής λογοκρισίας κατά την ταπεινή μου γνώμη. Την θεωρώ πολύ ενδεικτική της κατάστασης που ζούμε, και δυστυχώς είναι πολύ κοινή επίσης.

 3. Λάμπρος Ιντζές

  Νομίζω πως η Ρωσία είναι ο πιο ασφαλής αφερέγγυος σύμμαχος που θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει. Έχει άγρια συμφέροντα τα οποία επιδιώκει με χρήση βίας ωμής ή ψυχολογικής να πετύχει…Όχι ότι οι δυτικοί είναι πιο ανθρωπιστές αλλά θεωρώ πώς μπορούμε να μιλήσουμε ή να καταλάβουμε καλύτερα στη γλώσσα τους. Με τη Ρωσία μάς μπερδεύει λίγο το θρησκευτικό στοιχείο το οποίο οι Ρώσοι ξεχνούν επιμελώς όταν μπαίνει το συμφέρον μπροστά.

  Απάντηση
 4. Theognostos

  NTP έναντι ΠΤΠ

  Έλεγχος της ανθρωποτητος μεσω ΝΤΠ Παγκοσμια κυβέρνηση

  Ελεγχος της Ανθρωποτητος μεσω ΠΤΠ Κυβέρνηση μεσω ανεξαρτήτων κρατών

  Και ο Πούτιν και ο Τραμπ προωθούν αυτοδύναμα κράτη

  Η Ελλάς να κρατήσει αυτοδυναμία (οτι εχει απομείνει) και ουδετερότητα στην αντιπαλότητα των μεγαλων δυνάμεων.

  Απάντηση
 5. SKYHOOK47

  Και μόνο το ότι ο αρθρογράφος γράφει ότι η Ρωσία είναι η μοναδική από τις μεγάλες δυνάμεις που είναι φιλική προς εμάς είναι αρκετό για να μην πάρουμε στα σοβαρά τον αρθρογράφο…Είναι απορίας άξιο το ότι ξεχνά όχι μόνο σε ποιό πολιτικό συνασπισμό αλλά ούτε και σε ποιό στρατιωτικό συνασπισμό ανήκουμε…Για το μόνο που έχω απορια είναι αν ο αρθρογράφος γράφει ότι γράφει γιατί τα πιστεύει πραγματικά αυτά που γράφει ή γιατί απλώς το όνομα του βρίσκεται στους καταλόγους μισθοδοσίας της Ρωσικής πρεσβείας…

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Δηλαδή όποιος γράφει ένα άρθρο που μιλάει θετικά για την Ρωσία τότε θα έχει μισθό από την ρωσική πρεσβεία;
   Λογικά, με αυτό το σκεπτικό, θα ισχύει το ίδιο και δια αυτούς που υποστηρίζουν το αντίθετο;

   Απάντηση
   • SKYHOOK47

    Το άρθρο κατά τη γνώμη μου ανήκει στην ίδια κατηγορία με το άρθρο που έγραφε τις προάλλες ότι ως αντίποινα οι Ρώσοι δεν θα φτιάξουν εργοστάσιο παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα…
    Το ότι ο αρθρογράφος γράφει ότι η Ρωσία ήταν φίλη μας και εμείς αρνούμαστε αυτή τη φιλία δεν σας προβληματίζει για το πόσο έγκυρο μπορεί να είναι το άρθρο;;;
    Λυπάμαι αλλά θεωρώ ότι μετά τις απελάσεις η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω των Μ.Μ.Ε. και του διαδικτύου.Αυτό το άρθρο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα…

   • Gunslinger32

    @Δούκας Γαϊταζτής

    Αυτό που προφανώς δεν απασχολεί όσους έχουν (σοβαρό) θέμα με τις σοσιαλιστικές η πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είναι ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα κατανάλωσης και «αξεσουάρ» (που θεωρούνται από παρά πολλούς απαραίτητα στην σημερινή εποχή) παράγονται σε μια χώρα η οποία επιμένει στον σοσιαλισμό.

    Με αλλά λόγια, ο κομμουνισμός δεν ενοχλεί εκεί που συμφέρει, αλλά γενικά συνεχίζεται να αντιλαμβάνεται ακόμα ως αντίπαλος σε έναν ψυχρό πόλεμο(ο οποίος παρεμπιπτόντως) έφερε και απίστευτα κέρδη στο δυτικό στρατιωτικό σύμπλεγμα(για το οποίο προειδοποιούσε ένας Ν. Αϊζενχάουερ).

    Υ.Γ
    Για όσους δεν έπιασαν το νόημα, η συμφωνία SALIS με τους Ρώσους «κομμουνιστές», οι οποίοι μετέφεραν για αρκετά χρόνια πολεμοφόδια στο Αφγανιστάν για τον στρατό του ΝΑΤΟ, δεν ενοχλούσε (προφανώς) ούτε τους σκληροπυρηνικούς νεοσυντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους του Τζορτς Μπους (που την υπέγραψαν), αλλά κατά τα άλλα ενοχλούν άλλα πράγματα που έχουν σχέση με το θέμα της «διαμάχης» της δύσης με την ανατολή.

 6. krunar

  «περίπου τη μόνη φιλική προς την Ελλάδα, από τις μεγάλες δυνάμεις»
  μέχρι εκεί άντεξα…σορρυ

  Απάντηση
 7. Theognostos

  Γινεται μια αντιπαράθεση ανευ λογου.

  Ερωτήσεις….με το ΠΑΣΟΚ …και τωρα με την πρώτη φορά αριστερά …η Ελλάς κυβερνιέται απο Σοσιαλιστικά συστηματα ναι η οχι. Οι ΗΠΑ ηταν η οχι στην σοσιαλιστικη οδό μεχρι που ηλθε ο Τραμπ; Το κομμουνιστικό σύστημα στην Ρωσία έπεσε η οχι; ο Καραμανλής παραλιγο να δολοφονηθεί εαν δεν γινοταν η επέμβαση ρωσικων μυστικων υπηρεσιων ναι η οχι; η Γερμανία ηταν εχθρός μεχρι και την εκβαδη του 2ΠΠ ναι η όχι; η Γερμανια σήμερα ελεγχει την Ελλάδα ναι η οχι; η Ρωσία βοήθησε στην νικη εναντι της Γερμανίας με εκκατομυρια Ρώσους νεκρούς ναι η όχι; η Κυπρος είναι υπο τουρκικη μποτα ακομη ναι η οχι; η τουρκια ειχε βοηθεια απο ΗΠΑ και Μεγαλη Βρετανία ναι η όχι; Στρατεύματα των ΗΠΑ ειχαν χαρτες μαζι τους οταν περνούσαν απο Θεσσαλονίκη του στειτ ντιπαρτμεντ οπου έδειχναν Ελληνική Επικρατεια ως κατεχόμενα εδαφη απο του Ελληνες για μελλοντικη απελευθέρωση ναι η οχι;

  Δηλαδή πολιτευτικα συστήματα αλλάζουν ανα καιρούς ναι η οχι; οι Ανθρωποι όμως εχουν μια εμμονή να παραμένουν κολλημένοι σε ταμπέλες χωρις να αναγνωρίζουν το τι συμβαίνει….αρα παθιασμένοι γινονται ερμαια των μεγαλων δυνάμεων. Καιρός να σταματήσει αυτο και οι Ελληνες να κοιτάξουν την Ελλάδα.

  Απάντηση
 8. Silverakos

  Το άρθρο βρίθει ανακριβειών και είτε προέρχεται από δογματικό συγγραφέα είτε αποτελεί (δυστυχώς) προϊόν προπαγάνδας… Το πιο ανιστόρητο παράδειγμα της δήθεν ελληνορωσσικής φιλίας που αναφέρει αποτελεί την εποχή της μικρασιατικής καταστροφής. Ο έχων ελάχιστη γνώση της ιστορίας της εποχής γνωρίζει ότι Ελ Βενιζέλος για να έχει τις δυτικές δυνάμεις συμμάχους συμμετείχε στην προσπάθεια ανατροπής της Οκτωβριανης επανάστασης στέλνοντας εκστρατευτικο σώμα. Ακολούθησε η συνθήκη των Σέρβων .. Συνεπώς οι σχέσεις της Ελλάδος – USSR τότε ήταν μηδενικές.Η νίκη του Κεμάλ Ατατούρκ και η εξόντωση των Ελλήνων στη Μ Ασία θα ήταν αδυνατη χωρίς τη συνεργασία του περίφημου ξανθου γένους .. . Να θυμήσουμε επίσης το ξεπούλημα και τις σφαγές που ακολούθησαν τα ορλωφικα, την προσπάθεια διαμελισμου της Ελλάδας κατά τον εμφύλιο με την απόδοση της Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβια (με τη στήριξη του ρωσοφιλου ΚΚΕ ) και τα νεότερα αδειάσματα του αναστασιαδη που ζήτησε βοήθεια από τον Πουτιν και τελικά έλαβε το κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακων τραπεζών όπως και της ελληνικής κυβέρνησης που δημόσια δέχθηκε παρενεση από τον Πουτιν να τα βρει με την ΕΕ (η μυθολογία των σχεδίων για μετά το δημοψήφισμα πραγματικά κωμική ).
  Ας ξαναειπωθεί ότι τα κράτη έχουν μόνο συμφέροντα και όχι κολλητούς, φιλαράκια, συγγενείς ομοδοξους
  προφητείες και λοιπές μπούρδες. Οι μεγαλύτεροι Έλληνες πολιτικοί όπως ο Ελ Βενιζέλος και ο Κων Καραμανλής έδειξαν ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας και με ποιους πρέπει να πορεύεται.

  Θα παρακαλούσα τον διαχειριστή να προσέχει τι δημοσιεύει εκτός και αν θέλει να επεκταθεί στους αναγνώστες του pronews … Ωστόσο να ενημερώσει για την πορεία που έχει χαράξει να μην χάνουμε οι υπόλοιποι το χρόνο μάς.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Καλημέρα!
   Ευχαριστώ για το σχόλιο!
   Βλέπω οτι ειναι η πρώτη φορά που σχολιάζεις στο ιστόλογιο και αυτό το πρωτο σχόλιο εδώ με προειδοποιεί ώστε να προσέχω. Εκπλήσσομαι! Να προσέχω, τι; Ήρθες να σχολιάσεις ή να με προειδοποιήσεις;
   Ενδεχομένως να μην έχεις καταλάβει την φιλοσοφία της ιστοσελίδας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να την συγκρινεις με το ProNews. Λογικά, για να συγκρίνεις την Προέλαση με το ProNews τότε δεν είσαι τακτικός αναγνώστης.
   Ποιος σε έστειλε εδώ;

   Απάντηση
   • Silverakos

    Δεν σας απειλώ ούτε σας προειδοποιώ. Σας εφιστω την προσοχή καθώς το συγκεκριμένο άρθρο θεωρώ ότι δεν βρίσκεται στο επίπεδο των υπολοίπων δημοσιεύσεων του ιστολογιου σας. Με έστειλε ο εαυτός μου και αν οι χαρακτηρισμοί μου είναι αιχμηροι να με συγχωρείτε αλλά αντιδρώ όταν, κατά την γνώμη μου, βλέπω ανακρίβειες σε ιστότους που θεωρώ ότι φιλτράρουν το τι δημοσιεύουν. Θεωρώ ότι οι λίγοι σοβαροί ιστοτοποι που ασχολούνται με την Αμυνα και την γεωπολιτική πρέπει να παραμείνουν έτσι με τεκμηριωμενες δημοσιεύσεις . Ευχαριστώ και εγώ για το βήμα που μου προσφέρετε.

  • κλείτος ο μέλας

   @Silverakos
   Οι μεγαλύτεροι Έλληνες πολιτικοί όπως ο Ελ Βενιζέλος και ο Κων Καραμανλής έδειξαν ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας και με ποιους πρέπει να πορεύεται.

   Σαν να είστε λόγο υπερβολικός με τα γραφόμενα σας,ο ένας μεγάλος μεν αλλά καιροσκόπος δε, σε κάποιες περίπτωσεις,ο άλλος μεγάλος? σε ποια απο τις περιόδους του που διέπρεψε, κατι σαν το κισλόφσκι.
   κατα τα άλλα ,ναι η ρωσια δεν ηταν συμμαχος της ελλαδος μυθος είναι.

   Απάντηση
   • Kostas

    Ποιος Καραμανλής? Ο Καραμανλής του Αττίλα 2 ή ο Καραμανλής πρωταθλητής του PlayStation που έφερε την Ελλαδα στην χρεωκοπία?

    Έτσι για να εξηγούμαστε…..

    Φιλικά

    Κ

 9. Theognostos

  @SILVERAKOS

  Διορθώσου.

  Και ο Λένιν και ο Σταλιν ( Joseph Dzhugashvili) στυγνοι δικτάτορες. Οι άνθρωποι ως μάζες χρησιμοποιούνται απο τα εκάστοτε καθεστώτα. Μετα διάβασε καλά.

  According to British Intelligence, tbe Young Turkey leaders were members of the German and Jewish conspiracy that controlked the Bolshevik regime.

  In November 1918, Enver Pasha, Djemal Pasha, and Talaat Bey escaped from the ruins of the Ottoman Empire with the aud of the REYREATINF GERMANS(!!) acriss the Black Sea toward Odessa.
  …Enver and Talaat foound their way to Berlin and in late summer of 1919 tbey visited the Bolshevik representative Karl Radek….Radek had been one of the itermediaries between the German General Staff and LENIN(!!)in the Helphand-inspired funding of tbe Bolshevic party.

  Radek proposed to the Young Turk leaders that Envet should proceed to Moscow to negotiate a pact between Russian Bolshevism and Turkish nationalism directed against Britain. General Hans Von Seeckt helped Enver to make the difficult trip to Moscow etc…Enver wrote from Moscow to Von Seeckt on 26 August 1920 urging him to help the Soviets. He also wrote….»we concluded a Turkish Russian treaty of friendship: under this treaty the Russians will support us with GOLD and by all means »

  Bonar Law was pro Turkish…(δηλαδη το βαθυ κράτος ηταν εναντιον της Ελλάδος) Lloyd George the Prime minister drifted away from the sentiment of the House of Commons. As the London conference adjourned in March 1921 – the conference at which the Allies, the Greeks, and the Kemalists failed to arrive at any agreement-Lloyed George sent Maurice Hankey round to Claridge’s Hotel to tell the Greek leaders who were staying there that if they felt compelled to attack Kemal’s forces he would not stand in their way..The Greek government (duped! Έκαναν την δουλεια …για τους Άγγλους…) took this as permission to resume the war and launched a new offensive on March 23 1921….etc…

  The British leader (Lloyd George) could do no more (as king Kostantine and Giunaris P.M had left themselves wirh no option but war…εμμμ τους εφεραν εκει που ήθελαν…) and his secretary and mistress noted that he (Lloyd)…says his political reputationtuon depends a great deal on what happens in Asia Minor…if the Greeks succeed the Treaty of Versailes is vindicated and the Turkish rule is at an end. (Θα εβγαζαν οι Ελληνες το φιδι απο την τρύπα και μετα παλι θα δουλευαν για την Αγγλία) A new Greek empire will be founded friendly to Britain and it would help all our interests in the East. (!)

  But…despite the 10 July 1921 offensive and the capture of Eskishehir…a victory eluded them and Kemal was promoted to Ghazi i.e warrior of faith or crusader…

  Lloyd George…»personally I am a friend of Greece but….all my colleagues are against me. And I cannot be of ANY USE TO YOU (! to George Gounaris and his foreign minister) ξεπλυνε τας χείρας ως νεος Πιλάτος

  The British Prime Minister no longer had anything to offer the Greeks but exhorted them to fight nonetheless (!) In the spring of 1922 he told Venizelos that when King Constantine eventually disappeared from the scene public opinion in the Allied countries would swing back toward support for Greece (w.t.f !!). In the meantime ……»Greece must go through the wilderness sge must kive on manna picked up from stones she must struggle thrpugh the stern trial of tbe present time» He said that he «would never shake hands with a Greek again who went back upon his country’s aims in Smyrna.»

  Kostantine withdrew three regiments and two battalions from Anatolia fearing that the Allies would BETRAY HIM and sent them to Thrace and announced that he would occupy Constantinople. Kemal then hasten to attack on the weakened and overextended Greek defensive line.

  Etc….

  In Turkey the Kemalist government was preoared to grant OIL CONCESSIONS TO AN AMERICAN GROUP and seemed likely to provide the INTERNAL SECURITY AND STABLE BUSINESS ENVIRONMENT THAT OIL COMPANIES REQUIRE (!!)

  Therefore….tbe Department of State …»may have colored its perception of tbe Kemalist regime. The plight of the Greek Armenian and other Christians in the wake of Smyrna’s destruction …H…Having noted that atrocities had been committed by both sides the Secretary of State rejected the contention that the United States should have intervened. ….H….He told his audience (in Boston in October) that the United States quite properly HAD LIMITED ITS EFFORTS TO THE PROTECTION OF AMERICAN INTERESTS IN TURKEY (!).

  By mid – September the last Greek troops stabding between the Turks and the Allies had disappeared and a direct armed clash seemed imminent. (Ref Gallipoli peninsula)
  Etc…etc…

  Ref. A PEACE TO END ALL PEACE
  THE FALL OF THE OTTOMAN EMPIRE AND TBE CREATION OF THE MODERN MIDDLE EAST

  Καιρός να ξυπνησουν οι Έλληνες όλοι τους χρησιμοποιούν και μετά νυπτουν τας χείρας…

  Απάντηση
 10. viper3000ad

  Σέβομαι τον συγγραφέα, νομίζω ότι είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, με μια βιωματική άποψη για την Ρωσία στο τέλος της Σοβιετικής εποχής. Εάν κάποιος θα μπορούσε να μας δώσει μια σκέψη από τον Ρωσικό «νου», ίσως να ήταν και αυτός.
  Επίσης στο κείμενο, κατά την γνώμη, μου γράφει και μια μεγάλη αλήθεια . Το γεγονός της προσυμφωνημένης (με την δυτικοελεγχόμενη Χούντα) διχοτόμησης της Κύπρου από την CIA. Αυτό βέβαια θα μείνει ίσως για πάντα μια σκιά, μια πραγματικότητα που καλύπτεται πρωτίστως από τις ερινύες μας.
  Μετά υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις. Μια είναι το τηλέφωνο από την Αθήνα προς την Μόσχα για την αποκλιμάκωση με την Τουρκία. Χρησιμοποιεί σαν πηγή την «Εστία», μια συντηρητική εφημερίδα πολύ χαμηλής κυκλοφορίας, που γράφει σε ήπια καθαρεύουσα με πολυτονικό και συχνά υιοθετεί για το κοινό της μεσσιανιστικά εθνικιστικά στοιχεία. Το πόσο είχε την διάθεση να βοηθήσει η Ρωσία με την Τουρκία, το είδαμε αργότερα με τα φιλιά Πούτιν-Ερντογάν . Η Δεύτερη είναι η στιγμή που περιγράφει την «συμφωνία» Μόσχας, πριν το δημοψήφισμα και την δήθεν στήριξη που είχε συνεννοηθεί να υπάρξει. Να θυμίσω ότι ο Ολάντ αναφέρει στο βιβλίο του τηλεφώνημα Πούτιν με την Γαλλική Προεδρία, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να λέει για το σχέδιο-μάλιστα με δική του πρωτοβουλία- και καταλήγει με το : «να ξέρεις εμείς δεν έχουμε καμία σχέση» .
  Πέρα από τις εικασίες, η Ελλάδα κρατά πραγματικά τίμια στάση στην αντιρωσική Ευρωπαϊκή φρενίτιδα. Έχει μάλλον σταθερές θέσεις για την Ουκρανία, και δεν έσπευσε να απελάσει μαζικά διπλωμάτες στην υπόθεση Σκριπάλ. Ανακήρυξε έτος πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας το 2017, και μέχρι και στην κρατική τηλεόραση έπαιζαν ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ για την Ρωσική επαρχία . Νομίζω ότι από Ελληνικής πλευράς ήταν αληθινό το αίσθημα φιλίας. Δεν είμαι βέβαιος όμως ότι ήταν αθώα τα πράγματα από εκεί και πέρα. Πότε ξανά ενδιαφέρθηκε η Ρωσία για την Ελλάδα; Ήταν απλά διαβολική σύμπτωση η Ρωσική αγάπη όταν ξεκίνησαν συνομιλίες για τα βαλκανικά τεκταινόμενα;
  Παλαιότερα είχα γράψει ότι η Ελληνική κοινή γνώμη παρασύρεται πολύ εύκολα από εθνικιστικά «καπέλα» και πρέπει να αξιολογούμε το τι διαβάζουμε. Θα έλεγα ότι πρέπει να βλέπουμε σφαιρικά και με νηφαλιότητα την καθημερινοτητά μας. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αναδημοσίευση, αλλά πρέπει να ερωτηθούμε που βρέθηκε όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων στις ΜΚΟ του «Μακεδονικού» και από ποιούς. Κατά τα λοιπά…ο τίτλος του άρθρου δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   «Παλαιότερα είχα γράψει ότι η Ελληνική κοινή γνώμη παρασύρεται πολύ εύκολα από εθνικιστικά «καπέλα» και πρέπει να αξιολογούμε το τι διαβάζουμε.»
   Πράγματι,το είχες γράψει,αλλά ὡς Geoexplorer 72.

   Απάντηση
   • viper3000ad

    Γνώριμος και προβλέψιμος όπως πάντα. Που χάθηκες βρε ; Νόμιζα ότι έκλεισες τα 150 και επήλθε η φυσική πορεία της μεταθανάτιας λύτρωσης (για εμάς). Ήταν στις συζητήσεις για τους φερετζέδες . Θυμάσαι; Ευτυχώς όχι σε αυτές που διέγραψε ο ιστότοπος. «Τα πιο ακλόνητα τετελεσμένα».

    Τα πιο ακλόνητα… «τετελεσμένα»!


    Τώρα θα σε ξαναρωτήσω αφού δεν αφήνεις κανέναν να γράψει , τι μέρος του λόγου είσαι; Ξέφυγες την τελευταία φορά.
    ΥΓ) Το να εκφέρεις κόντρες με όλους δεν είναι υγειές πάντως , να το ξέρεις. Είναι το λιγότερο γραφικό. Φαίνεται σε πείραξε πολύ η αναφορά στην Χούντα !

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Viper something,,πού είναι το σχόλιο σου (ευτυχώς όχι από εκείνα που έσβησε ἡ διαχείρηση;;)με τα καπέλα στην ανάρτηση που αναφέρεις;

    Υγ;οἱ γλυκανάλατες κατινιές σου είναι ἡ καλύτερη συνηγορία μου.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Αχέρων και viper3000ad, ζητώ να σταματήσετε αυτή την αντιπαράθεση με τις βαριές κουβέντες που έχετε ξεκινήσει μεταξύ σας στα σχόλια του ιστολογίου.
    Θα υποχρεωθώ να σταματήσω τη δημοσίευση των σχόλιων σας.
    Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση που αποπροσανατολίζει τους επισκέπτες και καταναλώνει τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτω προσπαθώντας να κάνω τον διαπραγματευτή.
    Αυτή είναι η μοναδική φορά που θα κάνω την υπέρβαση να εμπλακώ και να ζητήσω ηρεμία και σύνεση. Πολιτική μου είναι να μην κάνω τον δικαστή μεταξύ σχολιαστών που ανταλλάσσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς.
    Παρακαλώ, μη με αναγκάσετε να επανέλθω, διότι τότε τα σχόλια σας θα οδηγούνται στα “spam” του ιστολογίου.

    Καλημέρα σας

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: