Κατατέθηκαν οι προτάσεις αναβάθμισης του Challenger 2

Όπως ανέφεραν το IHS Janes, MiltechMag και DefenceNews.Com οι βιομηχανίες κατέθεσαν τελικά τις προσφορές τους στον Βρετανικό Στρατό για το πρόγραμμα “Επέκτασης Ζωής” (LEP) του Challenger 2 (CR2). Το “Challenger 2 LEP” στοχεύει στην αναβάθμιση του άρματος μάχης “Challenger 2” σε μια πιο σύγχρονη έκδοση, ώστε να είναι ανταγωνιστικό κατά τα έτη 2025 και έπειτα (προς το παρόν το CH2 αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2035). H επίσημη ονομασία του προγράμματος είναι “Armour (MBT) 2025”. Εν τω μεταξύ Γερμανία και Γαλλία αναπτύσσουν ένα νέας γενιάς άρμα μάχης με πυροβόλο των 130 χιλιοστών -και συνεχίζουν τον εκσυχρονισμό των υφιστάμενων αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leclerc.

Αρχικά, συνολικά εφτά μεγάλες Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες απάντησαν στο Βρετανικό αίτημα για προτάσεις αναβάθμισης του “CR2”. Ωστόσο, η “General Dynamics” (ο κατασκευαστής του άρματος μάχης “M1 Abrams”) με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα “Team Challenger 2” όπου ηγείται η “BAE Systems”. Η “BAE Systems” εξαγόρασε την “Vickers Defence Systems”, τον κατασκευαστή του άρματος “CR2”. Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας (ΥΠ.ΑΜ.) σχεδιάζει να ξεχωρίσει δύο πλειοδότες μέσα στο 2016. Μετά από αίτημα ενός ανώνυμου διαγωνιζόμενου η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων μετατέθηκε κατά ένα μήνα και έτσι το πρόγραμμα καθυστέρησε. Με την καθυστέρηση, η ημερομηνία απάντησης του διαγωνισμού μετατέθηκε για την 11η Αυγούστου, μετά από αυτό οι δυο πιο υποσχόμενες προσφορές θα επιλεγούν κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Δυο συμβάσεις αξίας 19 εκατομμυρίων £ (22 εκατ. €) αναμένεται να υπογράφουν με τους προτιμώμενους πλειοδότες έως τα τέλη Οκτωβρίου. Συνολικά η σύμβαση για την αναβάθμιση των 227 αρμάτων μάχης “CR2” αναμένεται να έχει αξία 624 εκατ. λιρών (επί του παρόντος 722 €).

Σε μια διαφορετική σύμβαση το ΥΠ.ΑΜ. του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να αδειοδοτήσει την QinetiQ ώστε να αξιολογήσει το Γερμανικό “softkill” σύστημα ενεργής προστασίας (APS), “MUSS”, για την ενσωμάτωση του στο άρμα μάχης “CR2” και άλλα οχήματα μάχης της Βρετανίας. Η απόφαση για την υιοθέτηση του “APS” στο “CR2” έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2018. Η Γερμανική βιομηχανία “Rheinmetall” γνωστοποίησε με δελτίο τύπου κάποιες από τις πτυχές της αρχικής πρότασης αναβάθμισης. Η βιομηχανία υποστηρίζει όχι μόνο την αντικατάσταση των παρωχημένων εξαρτημάτων αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του άρματος μάχης. Οι αναβαθμίσεις στην κινητικότητα και προστασία είναι επιπρόσθετες επιλογές. Η “Rheinmetall” συνεργάζεται με τις βρετανικές εταιρείες “Supacat”, “Thales UK” και “BMT”.

Σκοπευτικό “Seoss” του “Άρματος Επίδειξης Προηγμένης Τεχνολογίας”.

Το δελτίο τύπου περιελάμβανε την απόδοση ενός αναβαθμισμένου άρματος “CR2”. Το σκοπευτικό του αρχηγού αντικαταστάθηκε απ’ ένα σταθεροποιημένο σκοπευτικό ηλεκτροπτικό σύστημα σκόπευσης “Seoss” της “Rheinmetall”. Τα εν λόγω σταθεροποιημένα ηλεκτροπτικά περιλαμβάνουν μία διπλού άξονα σταθεροποιημένη κεφαλή αισθητήρα με ένα σύστημα θερμικής απεικόνισης “SAPHIR” τρίτης γενιάς, ένα αποστασιόμετρο λέιζερ και μια κάμερα λήψεως εικόνων συζευγμένου φορτίου (CCD) υψηλής ευκρίνειας. Επίσης είναι εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ). Το σκοπευτικό “Seoss” προσφέρει μεγάλη ακρίβεια ακόμη και όταν το άρμα κινείται και βάλλει κατά κινούμενων και στατικών στόχων. Το ίδιο σύστημα σκόπευσης έχει χρησιμοποιηθεί και στο “Άρμα Επίδειξης Προηγμένης Τεχνολογίας – Revolution” και το Boxer CRV. Μπορεί να εξοπλιστεί με τον τηλεχειριζόμενο σταθμό “Κύριος Αισθητήρας Δεσμευμένου Οπλισμού” (MSSA).

Δεν είναι σαφές αν το κύριο σκοπευτικό του πυροβολητή έχει αντικατασταθεί επίσης με μία εκδοσή του περισκοπίου “Seoss” ή έχει διατηρηθεί το αρχικό “Κύριο Σκοπευτικό Όργανο” (ΚΣΟ) του πυροβολητή της “Pilkington Optronics” (σήμερα μέρος της Thales UK). Η απόδοση εξακολουθεί να δείχνει ένα ξεχωριστό κυτίο πάνω από το βλητικό ασπίδιο του πυροβόλου, το οποίο χρησιμοποιείται για να στεγάσει το “Σύστημα Θερμικής Απεικόνισης και Σκόπευσης” (TOGS-2) του αρχικού άρματος “CR2”. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το θερμικό περισκόπιο “TOGS-2” ή διατηρήθηκε ή αναβαθμίστηκε αντί να αντικατασταθεί με μια νέα μονάδα παρατήρησης με ενσωματωμένο σύστημα θερμικής απεικόνισης. Η απόδοση δεν δείχνει την ύπαρξη κάποιου ασπίδιου πάνω στο θωρακισμένο κυτίο, δεν είναι γνωστόν αν αυτό είναι αποτέλεσμα της φτωχής τρισδιάστατης απεικόνισης ή αν όντως αντικαταστάθηκε το “TOGS-2”.

Μονάδα “SAS” κάτω από έναν εκτοξευτή καπνογόνων “ROSY”.

Μια μονάδα “Συστήματος Επίγνωσης Κατάστασης” (SAS) της Rheinmetall διακρίνεται στην οροφή του πύργου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν ακόμη δύο ή περισσότερες SAS στην οροφή του πύργου πλήρη κάλυψη των αισθητήρων κατά 360 μοίρες. Κάθε μονάδα παρέχει τρία υψηλής ευκρίνειας περισκόπια (είτε κάμερες ημέρας CCD ή ψυχόμενα συστήματα θερμικής απεικόνισης), κάθε συσκευή είναι ρυθμισμένη σε αναμεταξύ τους γωνία 45ο από την άλλη. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για εύκολη ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημα χάρις στην ανοικτή αρχιτεκτονική του. Περιλαμβάνει επίσης ένα αυτοματοποιημένο σύστημα προειδοποίησης, που, όταν είναι ενεργοποιημένο, μπορεί να πυροδοτηθεί από κινούμενα αντικείμενα. Τα προαιρετικά χαρακτηριστικά του “SAS” περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένη καταγραφή αποστολής, εντοπισμό και παρακολούθηση, σύστημα προειδοποίησης ελεύθερου σκοπευτή (δεν είναι εγκαταστημένο στην απόδοση), αισθητήρες προειδοποίησης λέιζερ (προφανώς είναι εγκατεστημένοι) και την ενσωμάτωση του “SAS” στα υφιστάμενα Σύστημα Διοίκησης Ελέγχου Πυρός (ΣΔΕΠ).

Η “Rheinmetall” προσφέρει επίσης την αντικατάσταση του παρωχημένου ραβδωτού πυροβόλου “Royal Ordnance L30” με το λειόκαννο πυροβόλο “L55” με επαυξημένη ικανότητα διάτρησης θωράκισης. Το πυροβόλο αυτό θα δώσει επίσης στο άρμα τη δυνατότητα να βάλλει προγραμματιζόμενα πυρομαχικά.

Περισκόπιο αρχηγού “COAPS” της “ELBIT Systems”.

Η “Lockheed Martin UK” συνεργάστηκε με την Ισραηλινή βιομηχανία “ELBIT Systems” για το “CR2 LEP”. Σύμφωνα με το “Defence News.Com”, η εν λόγω συνεργασία ιδρύθηκε μόλις 24 ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας των βιομηχανικών προτάσεων. Αυτό είναι πιθανόν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της “Lockheed Martin” για την αναβάθμιση του “Warrior MICV” της “Thales UK” που συνεργάστηκε με την “Rheinmetall”. Δεδομένου ότι το δικό της τεχνολογικό χαρτοφυλάκιο, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως, είναι το μικρότερο από όλες τις εταιρίες που υπέβαλλαν προσφορές, αναγκάστηκε να βρει ένα νέο συνεργάτη.

Το πιο πιθανό είναι η πρόταση των “Lockheed Martin” και “ELBIT” να περιλαμβάνει την αντικατάσταση των σκοπευτικών περισκοπίων με νέα μοντέλα της “ELBIT Systems”. Πιο πιθανόν το περισκόπιο του αρχηγού να αντικατασταθεί με το “Πανοραμικό Περισκόπιο Αρχηγού Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής” (COAPS) που χρησιμοποιήθηκε στις αναβαθμίσεις των “Sentinel II” και “TAM”. Αυτό το διπλού άξονα σταθεροποιημένο περισκόπιο περιλαμβάνει μια κάμερα παρατήρησης ημέρας “CCD”, τηλέμετρο λέιζερ και τελευταίας γενιάς σύστημα θερμικής απεικόνισης. Το ΚΣΟ της “Pilkington Optronics” θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μια παρόμοια συσκευή από την “ELBIT Systems”. Ενδεχομένως ενσωματωμένη με ένα σύστημα θερμικής απεικόνισης κάνοντας εφικτή την αφαίρεση του σκοπευτικού “TOGS-2”. Οι πιθανές επιλογές αναβάθμισης περιλαμβάνουν το ΣΕΠ “Knight” (το ΣΕΠ της “ELBIT” που αναπτύχθηκε για τα άρματα “Merkava”) όπως επίσης το “Σύστημα Ελέγχου Πυρός Θερμικής Απεικόνισης” (TIFCS), το οποίο ανέπτυξε η “ELBIT” ως μια επιλογή αναβάθμισης των υπαρχόντων αρμάτων.

Σύστημα προειδοποίησης λέιζερ από την ELBIT.

Δεδομένου οτι τα δύο τελευταία πρόγραμμα χερσαίων συστημάτων της ELBIT περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός συστήματος προειδοποίησης λέιζερ, η πρόταση για το “CR2” των “Lockheed Martin” και “ELBIT” μπορεί να περιλαμβάνει επίσης την υιοθέτησης αυτό του συστήματος.

Ήδη νωρίτερα η “CMI Defence” ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Βρετανική βιομηχανία “Ricardo UK”. Ενώ η “CMI” έχει την εμπειρία με την κατασκευή και αναβάθμιση συστημάτων πύργου, η “Ricardo” είναι μια από τις κορυφαίες Βρετανικές βιομηχανίας στην αυτοκίνηση και κατασκευή συστημάτων. Είναι κατανοητό ότι αυτό είναι αποτέλεσμα διαχωρίσου καθηκόντων: Η “CMI Defence” είναι υπεύθυνη για την αναβάθμιση του πύργου, ενώ το σκάφος αναβαθμίζεται από την “Ricardo UK”. Η τελευταία βιομηχανία αργάζεται μαζί με το Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (DSTL) του Βρετανικού ΥΠ.ΑΜ. πάνω στην βελτιστοποίηση του συστήματος διεύθυνσης και μετάδοσης ισχύος του “CR 2” στο πλαίσιο μελετών διαχείρισης απαξίωσης. Η “Ricardo” ανέπτυξε ένα εργαλείο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του κόστους των αναβαθμίσεων.

Πολλά στοιχεία δεν είναι γνωστά σχετικά με τη υιοθέτηση του πυροβόλου “Compact Tank Gun” (CTG) της “RUAG”, για το οποίο η “CMI Defence” έχει αποκτήσει άδεια, ωστόσο οι ακριβείς λεπτομέρειες για αυτή την άδεια είναι άγνωστες και η “RUAG” μπορεί να είναι η μοναδική εταιρεία που θα προσφέρει το εν λόγω πυροβόλο για την αναβάθμιση του “CR 2”. Τα δελτία τύπου της “CMI” για τα προγενέστερα προϊόντα της μιλούν για ένα λειόκαννο πυροβόλο “Cockerill” υψηλής πίεσης των 120 χιλιοστών, εάν αυτό είναι το όνομα για το κατασκευασμένο υπό άδεια “CTG” ή αναφέρεται σε άλλο προϊόν τότε αυτό χρήζει περαιτέρω αποσαφήνιση.

Το πιο πιθανό είναι οι δύο εταιρίες να προτείνουν την αντικατάσταση των σκοπευτικών και ηλεκτρονικών, επίσης, να προστεθεί μια νέα μονάδα εφεδρικής ισχύος (APU) ή να αναβαθμιστεί το συγκρότημα ισχύος η συστήματος μετάδοσης κίνησης του άρματος. Η “CMI Defence” εχει χρησιμοποιήσει για τους πύργους μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος ηλεκτροπτικά από διάφορες βιομηχανίες , όμως κάποια από τα τελευταία προϊόντα της περιλαμβάνουν σκοπευτικά του γάλλου κατασκευαστή “SAFRAN”. Ωστόσο η “SAFRAN” συνεργάζεται με την “BAE Systems”.

Οι “General Dynamics” και “BAE Systems” δημιούργησαν την ομάδα “Team Challenger 2” ενώ η “RUAG” ανακοίνωσε τη συνεργασία της με έναν όμιλο που οι συνεργαζόμενες βιομηχανίες έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γερμανική βιομηχανία “Krauss-Maffei Wegmann” (KMW), ο κατασκευαστής του άρματος μάχης “Leopard 2”, δεν αποδέσμευσε πληροφορίες στη δημοσιότητα από τη δική της πρόταση αναβάθμισης, αλλά φαίνεται πιθανό ότι η “KMW” θα βασιστεί στα ηλεκτροπτικά που προμηθεύεται από την “Airbus Defence” (πρώην “Cassidian”), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επίσης στις τρέχουσες επαναλήψεις του άρματος μάχης “Leopard 2” και του τεθωρακισμένου οχήματός μάχης (ΤΟΜΑ) “Puma”.

Απώλεια αξίας της λίρας Αγγλίας. (Εικόνα: Stratfor)

Δεδομένου του “BREXIT”, εξακολουθεί να πλανάται ένα μεγάλο ερωτηματικό αν το πρόγραμμα επέκτασης ζωής του “CR2” θα είναι ανώφελο. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα είναι αναμφισβήτητες, παρότι το πραγματικό “BREXIT” εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα για το μέλλον. Ο Βρετανικός Στρατός βρίσκεται ήδη στην φάση εξέλιξης άλλων πανάκριβων προγραμμάτων εκσυχρονισμού όπως η προμήθεια του “Scout SV” (συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης με τον πύργο AJAX), το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία και τα συστήματα που προέρχονται από βιομηχανίες με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επίσης ερευνά για να αποκτήσει ένα 8Χ8 τροχοφόρο όχημα μηχανοκίνητου πεζικού (MIV). Λίγο-πολύ φημολογείται ότι όλες οι υποψηφιότητες για το MIV είναι προϊόντα της ΕΕ, τα οποία πιθανόν να επηρεαστούν από το “BREXIT” πολύ περισσότερο απ’ο,τι οι υπόλοιπες προμήθειες.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το Below The Turret Ring για την Προέλαση.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.