Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν πρωτοποριακό υλικό stealth που μπορεί να “κρύβεται” από τα σύγχρονα συστήματα ραντάρ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η «κόντρα» αυτή συνεχίζεται: Ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανέπτυξε ένα λεπτό ηλεκτρονικό υλικό το οποίο μπορεί να καλύπτει ένα αντικείμενο και να απορροφά τα σήματα ραντάρ σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων. (Rauno Sainio/Flickr)

Όταν πρωτοεμφανίστηκε, η stealth τεχνολογία (βασισμένη στη χρήση ειδικών υλικών και ιδιαίτερου (γεωμετρικά) σχεδιασμού για δραστική μείωση του ίχνους ραντάρ ενός αεροσκάφους ή πλεούμενου) θεωρήθηκε δικαίως «game changer» στη στρατιωτική τεχνολογία. Ωστόσο «πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι» έκτοτε και αυτό που κάποτε ήταν επαναστατικό χρησιμοποιείται πλέον σε πολύ μεγάλο εύρος οπλικών συστημάτων, από διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι η εποχή της κυριαρχίας του stealth ως καθοριστικού παράγοντα σε πολεμικές επιχειρήσεις αργά ή γρήγορα θα παρέλθει, καθώς τα μυστικά του είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστά και ως εκ τούτου ενισχύονται τα σχετικά αντίμετρα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η «κόντρα» αυτή συνεχίζεται: Ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανέπτυξε ένα λεπτό ηλεκτρονικό υλικό το οποίο μπορεί να καλύπτει ένα αντικείμενο και να απορροφά τα σήματα ραντάρ σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmag, η Super High Frequency (SHF) χρησιμοποιείται από πολλά στρατιωτικά ραντάρ ελέγχου πυρός για την καθοδήγηση πυραύλων στους στόχους τους και τον εντοπισμό αντικειμένων.

Τα σημερινά stealth υλικά και οι γεωμετρίες τους είναι αποτελεσματικά στην απόκρυψη από συστήματα που λειτουργούν σε αυτές τις συχνότητες. Ωστόσο, συστήματα ραντάρ που λειτουργούν σε UHF (Ultra High Frequency) είναι πιο ικανά στον εντοπισμό stealth υλικών/ οπλικών συστημάτων. Σε ένα νέο σύστημα (AFSS, Active Frequency Selecting Surface), υλικό που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χουαζόνγκ παρουσιάζεται πιο αποτελεσματικό, καθώς απορροφά τις εκπομπές ενώ παραμένει λεπτό, χρησιμοποιώντας ενεργητικά ηλεκτρονικά στοιχεία για να ρυθμίζει την αποτελεσματικότητά του στις εκάστοτε συχνότητες- οπότε βασίζεται σε κυκλώματα αντί για «όγκο απορρόφησης» για να επιτυγχάνει τον στόχο του.

Αποτελείται από τέσσερα στρώματα διαφορετικών υλικών, συνολικού πάχους 7,8 χιλιοστών. Το σχετικό κύκλωμα λειτουργεί ως κεραία και ρυθμίζει την απορρόφηση σημάτων ραντάρ. Το paper με την εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physics.

Σε ένα νέο σύστημα (AFSS, Active Frequency Selecting Surface), υλικό που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χουαζόνγκ παρουσιάζεται πιο αποτελεσματικό, καθώς απορροφά τις εκπομπές ενώ παραμένει λεπτό, χρησιμοποιώντας ενεργητικά ηλεκτρονικά στοιχεία για να ρυθμίζει την αποτελεσματικότητά του στις εκάστοτε συχνότητες- οπότε βασίζεται σε κυκλώματα αντί για «όγκο απορρόφησης» για να επιτυγχάνει τον στόχο του. (CREDIT: Intelligent Electronics Institute, Huazhong University of Sci&Tec.)

naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Πάλι θα αναφερθώ στον κατά τον Καθηγητή κ. Θ. Ντόκο, εγκυρότερο Έλληνα Στρατιωτικό Αναλυτή και Ειδικό σε Θέματα Πληροφοριών, συγγραφέα του εξαιρετικά τεκμηριωμένου και μοναδικού παγκοσμίως βιβλίου για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ(πάντα κατά τον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Θ.Κ. Ντόκο) , ο οποίος είχε γράψει στον Επενδυτή της Κυριακής για μια Ελληνική Εταιρεία η οποία είχε εφεύρει ένα ειδικό σύστημα μιας ειδικής βαφής η οποία καθιστά αεροπλάνα και άλλα οπλικά συστήματα μη εντοπιζόμενα από ραντάρ.

  Για το εν λόγω σύστημα είχε ενδιαφερθεί τότε η Αμερικανική κυβέρνηση αλλά όχι η Ελληνική και το ΓΕΕΘΑ.

  Ευμένης Καρδιανός

 2. Λέγονται meta-materials και η χρήση τους είναι να αλλάζουν τις φυσικές ιδιότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Χονρικά να πω ότι εκεί που το σήμα ήταν να ανακλαστεί αυτό το διαθλά προς αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι το αεροσκάφος γίνεται πραγματικά αόρατο καθώς η όποια ακτινοβολία φεύγει προς τα πίσω…
  Υπόψιν ότι παρόμοια προσέγγιση χρησιμοποιεί και το F-35 σε σημεία της ατρακτου του

   1. Υπό την ευρεία εννοια του όρου ναι βρίσκονται σε πολύ χαμηλά μηκη κύματος, σε νανόμετρα…Στην ουσία μπορείς να παίξεις με τους νόμους της φύσης αντιστρέφοντάς τους. Μάντεψε την πρώτη σύλληψη της ιδέας τι εθνικότητας επιστήμονας την καθιέρωσε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.