Κινεζικά μαχητικά αναχαίτισαν αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ

Αναχαίτιση αμερικάνικου P-3 Orion απο F-16 της Ιταλικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης στην Μεσόγειο Θάλασσα.
(Φωτ: commons.wikimedia)
Αναχαίτιση αμερικάνικου P-3 Orion απο F-16 της Ιταλικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης στην Μεσόγειο Θάλασσα. (Φωτ: commons.wikimedia)
Αναχαίτιση αμερικάνικου P-3 Orion απο F-16 της Ιταλικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης στην Μεσόγειο Θάλασσα.
(Φωτ: commons.wikimedia)

Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, με έναν επικίνδυνο ελιγμό, αναχαίτισαν, την Τρίτη, αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, πετούσε σε αποστολή ρουτίνας πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το συμβάν είναι το τελευταίο σε μια σειρά ανεπιθύμητων συμπλοκών ανάμεσα σε αεροσκάφη και πλοία του Κινεζικού Στρατού και του Στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή όπου η Κίνα εγείρει διαρκώς αξιώσεις κυριαρχίας. Έχει δημιουργήσει λωρίδες γης μέσα στην θάλασσα για να κατασκευάσει αεροδιάδρομους και έχει προκαλέσει πλοία του Αμερικάνικου Ναυτικού μέσα σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου “οι πρώτες αναφορές χαρακτηρίζουν το συμβάν ως επισφαλές”. Συνέβη σε διεθνή εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια πτήσης περιπολίας ρουτίνας.

Η συμπλοκή της Τρίτης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αντιβαίνει την τάση του τελευταίου έτους σύμφωνα με την οποία οι Κινέζοι πιλότοι “πετούσαν με ασφαλή και επαγγελματικό τρόπο”.

Ο Πτέραρχος Χερμπερτ “Χωκ” Καρλαισλ είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη ότι οι κινέζικες αναχαιτίσεις φαίνονται να κατευθύνονται προς την απώθηση των Αμερικάνικών πολεμικών αεροσκαφών μακρυά από τις ακτές τους. Η αναχαίτιση αμερικάνικών αεροσκαφών περιπολίας είναι επικίνδυνη, το 2001 είχε ως αποτέλεσμα την σύγκρουση εν πτήσει με ένα κινέζικο μαχητικό.

Το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3 του Ναυτικού των ΗΠΑ υπέστη σοβαρές ζημίες και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο κινέζικο νησί της Χαινάν.

Ενας Κινέζος πιλότος σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος του συγκρούστηκε. Το πλήρωμα των 24 αεροπόρων του Ναυτικού κρατήθηκε από τους Κινέζους για 11 ημέρες.

Ένα παρόμοιο συμβάν πρόκειται να συμβεί αν οι Κινέζοι συνεχίσουν τις επιθετικές αναχαιτίσεις αμερικάνικών αεροσκαφών είπε ο Καρλαισλ. “Αν συνεχίσουν να γίνονται ακόμη πιο επιθετικοί, υπάρχει η πιθανότητα, στο μέλλον, να υπάρξουν λάθος χειρισμοί ή επεισόδιο ασφαλείας”, είπε ο Καρλαισλ. “Εργαζόμαστε σκληρά για να αποτρέψουμε μια ακόμη κατάσταση τύπου νήσου Χαϊνάν και P3. Παρατηρούμε κάποιους επιθετικούς ελιγμούς εναντίον αεροσκαφών μας που επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο. Αυτό είναι επικίνδυνο, και υπάρχει ο δυνητικός κακός υπολογισμός ή κάποιου είδους ατυχήματος ασφαλείας που στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη”.

https://www.youtube.com/watch?v=AUTw53CY7wM

Tom Vandem Brook

Απόδοση/Μετάφραση απο το “USA Today” για την “Προέλαση”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *