“Κλείδωσε” η επιλογή του αγωγού TAP

Από την αυστριακή OMV ήλθε τελικώς η “επιβεβαίωση” της επιλογής του ΤΑP για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας. Στην Αθήνα οι Αζέροι, ενημέρωσαν το Σαμαρά. Κρίσιμες διαπραγματεύσεις και για την πώληση ΔΕΣΦΑ. Αναμένεται η τελική προσφορά από Socar.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων επιβεβαιωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου βρίσκονται στη Ρωσία, όπως επίσης στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας Θάλασσας. Τα αποθέματα αυτά αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα, η Ευρώπη στηρίζεται κυρίως στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω διαφόρων υφιστάμενων αγωγών, και δεν έχει συνδέσει ακόμη τα δίκτυα αγωγών της με τα αποθέματα αερίου της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, η Ευρώπη αντιλαμβάνεται την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της. Η άντληση αερίου από νέα αποθέματα απαιτεί την κατασκευή εναλλακτικών υποδομών που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με νέο αέριο. (Φωτ: TAP)

Από την αυστριακή OMV, μέλος της κοινοπραξίας για την κατασκευή του αγωγού Nabucco, ήλθε τελικώς η επιβεβαίωση της επιλογής του “αντίπαλου” αγωγού ΤΑP για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

“Ο αγωγός Nabucco δεν επελέγη από την κοινοπραξία”, ανακοίνωσε η αυστριακή εταιρία, αφήνοντας ως μόνο υποψήφιο τον TAP.

Σύμφωνα με το Reuters, η OMV υπογράμμισε ότι θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της OMV δήλωσε ότι ο λόγος για την επιλογή του ΤΑΡ είναι οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ιταλία.

Αναρωτήθηκε δε εάν όντως η κοινοπραξία μπορεί να πετύχει υψηλότερες τιμές σε δύο χώρες που πλήττονται από την κρίση. “Το ερώτημα εάν πρόκειται για φύλλο συκής για μία πολιτική απόφαση, το αφήνω σε εσάς να το απαντήσετε” σημείωσε.

Στην Αθήνα οι Αζέροι

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα είναι “καλά” για την Ελλάδα καθώς φαίνεται να προκρίνεται η επιλογή του αγωγού ΤAP για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco.

Η διάχυτη αισιοδοξία που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους σε συνδυασμό με το ότι η ενημέρωση γίνεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προϊδέαζε από το πρωί για μια θετική εξέλιξη, που θα αποτελέσει και μια “καλή” είδηση με αναπτυξιακή και γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσαν ο Alistair Cook αντιπρόεδρος της ΒΡ Αζερμπαϊτζάν, αρμόδιος για την ανάπτυξη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και για τα θέματα μεταφοράς του αερίου.

Επίσης ο Elshad Nassirov, αντιπρόεδρος της κρατικής αζέρικης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar, αρμόδιος για τα θέματα επενδύσεων και μάρκετιγκ της εταιρείας. Η συμμετοχή του δεύτερου στην αντιπροσωπεία, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει και το «κλείσιμο» της εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την Socar, καθώς μέχρι χθες τουλάχιστον και μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία για τίμημα ύψους 400 εκατομμυρίων, οι Αζέροι δεν κατέθεσαν ακόμη τις οριστικές τους προτάσεις.

Μετά και τις διαρροές που υπήρξαν από ξένες πρωτεύουσες το προηγούμενο τριήμερο για επιλογή του ΤΑΡ έναντι του αγωγού Νabucco, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επικρατούσε αισιοδοξία για επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού, του μοναδικού με διέλευση από την Ελλάδα.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr το περασμένο Σάββατο, σήμερα Τετάρτη, θα ενημερωθούν οι κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία) από εκπροσώπους της κοινοπραξίας για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη. Οι επίσημες ανακοινώσεις, όμως θα γίνουν την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 18.30, θα υπογραφεί επισήμως και η συμφωνία υποδοχής (Host Government Agreement) μεταξύ της εταιρείας του ΤΑΡ και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μονογραφήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τη συμφωνία θα υπογράψουν από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director, Kjetil Tungland.

Εν τω μεταξύ έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών περιγράφει τα θετικά που θα προκύψουν για την Ελλάδα από την κατασκευή του αγωγού.

Ο ΔΕΣΦΑ

Εφ’ όσον τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό ΤΑΡ, εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζέρικη Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πωλητής που είναι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει λάβει ακόμη εγγράφως τη βελτιωμένη προσφορά της Socar προκειμένου να την αξιολογήσει και να ενημερώσει και τον έτερο πωλητή που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διαπραγμάτευση με τους Αζέρους για αύξηση του τιμήματος στα 400 εκατομμύρια έγινε σε πολιτικό επίπεδο. Μένει δε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες προκειμένου να τοποθετηθεί και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων επί των όρων της μεταβίβασης.

του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Euro2day.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.