Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης Γαλλίας και Κύπρου (φωτ)

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα σε πλατφόρμες ή πλοία – Η Άγκυρα επιχείρησε να την μπλοκάρει εκδίδοντας νέα παράνομη NAVTEX.

Το Υπουργείο Άμυνας Κύπρου ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, εκτελέστηκε η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPFRA-04/17”. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή 1 ελικοπτέρου της ΜΑΕΠ του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Γαλλικής Φρεγάτας «GUEPRATTE».

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX “CYPFRA - 04/17”

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλατφόρμες ή πλοία και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την τέταρτη συνεργασία εντός του 2017, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Αμέσως μετά το πέρας της Άσκησης εκτελέστηκε αερομετακομιδή τραυματία από αλιευτικό σκάφος στο Γ.Ν Λάρνακας.

Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX “CYPFRA - 04/17”

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την τέταρτη συνεργασία, εντός του 2017, μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απάντηση στις προκλήσεις

Η κοινή άσκηση Κύπρου Γαλλίας αποτελεί ουσιαστικά την έμπρακτη απάντηση της Λευκωσίας και του Παρισιού στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας και τις προσπάθειες που καταβάλλει να αμφισβητήσει ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX με την οποία επιχείρησε να δεσμεύσει μια θαλάσσια ζώνη δυτικά της Πάφου, στην περιοχή και τις ώρες όπου διεξαγόταν η πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη περιοχή είχε δεσμεύσει από την Κυριακή η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την παράνομη Navtex εξέδωσε πριν το μεσημέρι της Παρασκευής ο σταθμός Αττάλειας του Γραφείου Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Τουρκίας,. Ωστόσο παρά τις μεθοδεύσεις της η στην πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης διεξήχθη κανονικά.

Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX “CYPFRA - 04/17”

Πηγή: Protothema.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.