Στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου διμερούς «Συμφωνίας για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας», που υφίσταται μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε από τις 15 μέχρι 18 Ιαν 2019, κοινή άσκηση (PASSEX) με την κωδική ονομασία «CYP/FRA-01/2019».

Οι στόχοι που τέθηκαν, καθώς και ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας, μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Φρεγάτας (Φ/Γ) FS Aconit (F713), τύπου La Fayette, καθώς και η προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δυο Κρατών.

Η άσκηση άρχισε στις 15 Ιαν 2019, κατά τη διάρκεια ελλιμενισμού της Φ/Γ στη Λεμεσό, με τη διεξαγωγή παράλληλης Νηοψίας (Cross-Boarding) εν όρμω, από τις αντίστοιχες Ομάδες της Γαλλικής Φ/Γ και της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ). Συγκεκριμένα, η Ομάδα Νηοψίας της ACONIT επιβιβάστηκε στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ ενώ η Ομάδα Νηοψίας της ΔΝ, επιβιβάστηκε στο Πολεμικό Πλοίο της Γαλλίας. Οι ασκήσεις ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς παρείχαν τη δυνατότητα στις Ομάδες Νηοψίας του Πολεμικού Ναυτικού των δυο Κρατών, να θέσουν σε εφαρμογή και να αξιοποιήσουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες που περιγράφονται στο Εγχειρίδιο FRONTEX.

Στις 16 Ιαν 2019, μετά τον απόπλου της Γαλλικής Φ/Γ πραγματοποιήθηκε άσκηση Επιφανείας (SURFEX), σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λεμεσού, στην οποία συμμετείχαν Ναυτικές Μονάδες υπό το συντονισμό του Κέντρου Διεύθυνσης και Ελέγχου Ναυτικών Επιχειρήσεων (Κ/ΔΕΝΕ), της ΔΝ. Στις 18 Ιαν 2019, η συνεκπαίδευση συνεχίστηκε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου με τη συμμετοχή του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ρ-61.

Η συνεργασία με την ACONIT περιλάμβανε Άσκηση Νηοψίας εν πλω, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ομάδα της Γαλλικής Φ/Γ μεταφέρθηκε με 2 ταχύπλοα σκάφη του Πλοίου και επιβιβάστηκε στο ΠΑΘ. Μετά την επιβίβαση, τα δυο Πλοία πραγματοποίησαν Σχηματισμούς και Προχωρητικούς Ελιγμούς (EVOLEX), με πολύ εποικοδομητικά αποτελέσματα, καθώς δοκιμάστηκαν τόσο οι φωνητικές διαδικασίες μέσω των ασύρματων δικτύων όσο και οι ικανότητες χειρισμού των Πλοίων.

Μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων και την επιστροφή της Ομάδας Νηοψίας στη Γαλλική Φ/Γ, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ πραγματοποίησε διέλευση απονομής χαιρετισμού στην FS Aconit (F713).

Η άσκηση κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς παρείχε μια εξαιρετική δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, τα οποία επιχειρούν σε περιοχή κοινού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο,  για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής εκπαίδευσης σε διάφορα θέματα ναυτικής συνεργασίας.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: