Κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έτους 2014

Φωτογραφία αρχείου απο τη συμβολή του Στρατού Ξηράς στον αποχιονισμό της πόλης του Βόλου. (ΓΕΣ)

Ερευνα –  Διάσωση

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της χώρας μας στην εκτέλεση αποστολών Έρευνας – Διάσωσης. Αναλυτικότερα η συμμετοχή κατά κλάδο όπως παρακάτω:

Στρατός Ξηράς

Διέθεσε 4 Ε/Π (2 NH-90 και 2 CH-47D), στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου «NORMAN ATLAΝΤIC».https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VhBwXABJvmg

Πολεμικό Ναυτικό

Σε συνεργασία με το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), συμμετείχε ενεργά στην περισυλλογή και διάσωση ναυαγών. Συνολικά διατέθηκαν είκοσι τέσσερα (24) Πολεμικά Πλοία και είκοσι (20) ελικόπτερα σε τριάντα πέντε (35) περιστατικά Έρευνας – Διάσωσης.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες αποστολές:

Την 2 Ιανουαρίου 2014, η Φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» συμμετείχε σε επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης ογδόντα πέντε (85) ατόμων από κινδυνεύον σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Αστυπάλαιας.

Την 20 Ιανουαρίου 2014, η Κανονιοφόρος «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» συμμετείχε σε επιχείρηση Έρευνας- Διάσωσης δώδεκα (12) ναυαγών, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Την 28 Ιουνίου 2014, η Φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» συμμετείχε σε επιχείρηση Έρευνας- Διάσωσης σκάφους, με ογδόντα δύο (82) επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου.

Την 5 Ιουλίου 2014, η Φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» και η Κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» συμμετείχαν σε επιχείρηση Έρευνας- Διάσωσης του ακυβέρνητου ιστιοφόρου «FOREVER YOUNG» στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Χάλκης – Ρόδου. Η Κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» ρυμούλκησε το ανωτέρω σκάφος σε λιμένα της Ρόδου.

H Φρεγάτα Κουντουριώτης (F-462). (Πολεμικό Ναυτικό)

Την 11 Ιουλίου 2014, το Παράκτιο Περιπολικό «ΚΥΚΝΟΣ» και ένα Ελικόπτερο S-70 συμμετείχαν σε επιχείρηση Έρευνας- Διάσωσης βυθιζόμενης λέμβου, με τριάντα επτά (37) επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Την 22 Αυγούστου 2014, διατέθηκε η Κανονιοφόρος «ΜΑΧΗΤΗΣ» για συμμετοχή σε επιχείρηση Έρευνας Διάσωσης αγνοούμενων, από φλεγόμενο ιστιοφόρο «RUTΗ», σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Τήλου.

Την 15 Σεπτεμβρίου 2014, διατέθηκε η Κανονιοφόρος «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» για συμμετοχή σε επιχείρηση Έρευνας Διάσωσης σαράντα (40) ατόμων στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.

Την 6 Οκτωβρίου 2014, διατέθηκε το Παράκτιο Περιπολικό «ΤΟΞΟΤΗΣ» για συμμετοχή σε επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης τριάντα δύο (32) ατόμων σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.

Την 7 Οκτωβρίου 2014, διατέθηκε το Παράκτιο Περιπολικό «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» για συμμετοχή σε επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης δώδεκα (12) ατόμων σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.

Την 25 Οκτωβρίου 2014, διατέθηκε η Φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» για συμμετοχή σε επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης δώδεκα (12) ατόμων σε θαλάσσια περιοχή της Αστυπάλαιας.

Την 27 Νοεμβρίου 2014, διατέθηκε η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» σε επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης τετρακόσιων ενενήντα πέντε (495) ατόμων σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Από 28 έως 31 Δεκεμβρίου διατέθηκε η Φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΞΙΟΣ», η Πυραυλάκατος «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», καθώς και δύο (2) ελικόπτερα σε επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης του φλεγόμενου επιβατηγού/οχηματαγωγού «NORMAN ATLANTIC» το οποίο έπλεε στην Αδριατική.

Πολεμική Αεροπορία

Εκτέλεσε 134 αποστολές Έρευνας – Διάσωσης με αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα Super Puma και AΒ-205, συμπληρώνοντας 244,3 ώρες πτήσης με αποτέλεσμα τη διάσωση 1246 ατόμων σε συνεργασία και με άλλους φορείς (ΛΣ, ΕΚΑΒ, Ιδιωτικά πλοία κ.ά).

Υγεία – Περίθαλψη. (ΓΕΣ)

Υγειονομική προσφορά

Στρατός Ξηράς

Διατέθηκε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του 80 ΤΥΕΘ, στο Γενικό Νοσοκομείο Κω (Ψυχίατρος, Μικροβιολόγος, Βοηθός Μικροβιολόγου, Βοηθός Ακτινολόγου).Διατέθηκαν οπλίτες ιατροί και Φ/Φ οχήματα, για κάλυψη ιατρικών αναγκών, στα πλαίσια σχολικών πρωταθλημάτων.

Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, διατέθηκε στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κινητά ιατρεία του ΣΞ, για εξέταση και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων ορεινών περιοχών και νήσων της επικράτειας. Εξετάσθηκαν συνολικά 7.598 κάτοικοι.

Διατέθηκε ασθενοφόρο από το 79 ΤΥΕΘ και το 80 ΤΥΕΘ, για τη διακομιδή ασθενών ιδιωτών στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σάμου και Κω, αντίστοιχα.

Συγκεντρώθηκαν 3.502 φιάλες αίματος, από αιμοδοσίες στελεχών και οπλιτών.

Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε κατοίκους νήσων του Αιγαίου, διατέθηκαν δεκαεννέα (19) Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τη μεταφορά διακλαδικών ομάδων Ιατρών και Νοσηλευτών. Κατά τη διάρκεια του εν λόγω προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις νήσους Ιο, Ανάφη, Αμοργό, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινο, Κάσο, Κάρπαθο, Μεγίστη, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Ικαρία, Φούρνους, Λειψούς, Κω και Σύμη όπου εξετάσθηκαν συνολικά χίλιοι εκατόν δέκα επτά (1.117) κάτοικοι.
Αιμοδοσίες

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά διακόσιες δέκα οκτώ (218) εθελοντικές αιμοδοσίες στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Δότες Μυελού των Οστών

Κατά το έτος 2014, στελέχη του Αρχηγείου Στόλου, καθώς επίσης Ναυτικοί Δόκιμοι και μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού ενεγράφησαν, σε εθελοντική βάση, στην Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών.

Τμήμα Υπερβαρικής Ιατρικής

Πραγματοποιήθηκαν δύο χιλιάδες τετρακόσιες ογδόντα δύο (2.482) υπερβαρικές οξυγονοθεραπείες στις μονάδες καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ) και του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ).

Εθελοντική Αιμοδοσία στην 113ΠΜ. (ΓΕΑ)

Πολεμική Αεροπορία

Στην 112 ΠΜ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 56 αιμοδότες.

Στην 113 ΠΜ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 124 αιμοδότες.

Στην 124 ΠΒΕ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 549 αιμοδότες.

Στο ΚΕΑ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 29 αιμοδότες.

Στην ΥΠΗΔ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 22 αιμοδότες.

Στην 6η ΜΣΕΠ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 6 αιμοδότες.

Η Σ.Ι συμμετείχε με 280 Ίκαρους, σε εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν στο 251 ΓΝΑ, στο Ιατρείο του Στρατοπέδου και σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο Εργ. ΜΜ-ΕΕ ΑΡΑΞΟΥ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 113 αιμοδότες.

Στη 204 ΜΓΑΠ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 35 αιμοδότες.

Στο Α/Απ Ρόδου πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν13 αιμοδότες.

Στο 201 ΚΕΦΑ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 7 αιμοδότες.

Στο ΚΕΔΑ/Ζ πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία συμμετείχαν 13 αιμοδότες.

Στην τράπεζα αίματος της 3η ΜΣΕΠ που εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας υπάρχουν τριάντα τέσσερις (34) φιάλες αίματος. Επίσης, διατέθηκαν έξι (6) φιάλες αίματος στο ΓΝΝ Φλώρινας.

Πολιτιστικές – Κοινωνικές Εκδηλώσεις

Στρατός Ξηράς

Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο κέντρου πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και διατέθηκε ιατρός του 96 ΤΥΕΘ, για πραγματοποίηση επιμορφωτικής διάλεξης σε σχολείο της ν. Χίου.

Διατέθηκε στρατιωτική μουσική, για θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, ανά την επικράτεια.

Διατέθηκαν στρατιωτικές λέσχες, για πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα, εκθέσεις και παράθεση γευμάτων κρατικών φορέων και οργανώσεων.

Διατέθηκαν τμήματα απόδοσης τιμών, για διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, επετείους και τελετές.

Διατέθηκαν στρατιωτικοί ιερείς και οπλίτες ιεροψάλτες, για τέλεση Θείας Λειτουργίας σε Ιερούς Ναούς περιοχών της Θράκης και νήσων του Αιγαίου.

Εορτασμός της 187ης Επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. (ΓΕΝ)

Πολεμικό Ναυτικό

Διατέθηκαν συνολικά εξήντα πέντε (65) Πολεμικά Πλοία, εννέα (9) Ελικόπτερα, καθώς και αγήματα απόδοσης τιμών σε πληθώρα εκδηλώσεων. Επίσης, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ανταποκρίθηκε σε σαράντα οκτώ (48) προσκλήσεις Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και Σωματείων.

Οι σημαντικότερες από τις εν λόγω εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

Στον εορτασμό των Θεοφανείων, την 6 Ιανουαρίου 2014 κατέπλευσαν στο λιμένα Πειραιά οι Κανονιοφόροι «ΟΡΜΗ» & «ΤΟΛΜΗ» καθώς και το Ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ». Επίσης, στη Μεγίστη η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» και η Πυραυλάκατος «ΒΟΤΣΗΣ», στη Σύρο η Πυραυλάκατος «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», στην Κάλυμνο η Κανονιοφόρος «ΚΡΑΤΑΙΟΣ», στη Λήμνο η Κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», στην Τέλενδο το Παράκτιο Περιπολικό «ΚΥΚΝΟΣ», στην Ψέριμο το Παράκτιο Περιπολικό «ΑΝΤΩΝΙΟΥ», και στην Κάρπαθο η Πυραυλάκατος «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ».

Την 25 Μαρτίου 2014, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου διατέθηκαν το Υποβρύχιο «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ» και η Πυραυλάκατος «ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ» τα οποία ελλιμενίστηκαν στον ΟΛΠ με σκοπό την επίσκεψή τους από το κοινό. Επίσης, στην παρέλαση έλαβαν μέρος πεζοπόρα τμήματα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), της Διοίκησης Υποβρυχίων Κατάστροφών (ΔΥΚ), καθώς και πέντε Ελικόπτερα.

Την 20 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο κινήματος του Ναυτικού τον Μάιο του 1973, στο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα «Α/Τ ΒΕΛΟΣ» (Μ.Α.Α. Α/Τ ΒΕΛΟΣ), στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών από την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Την 19 Ιουνίου 2014, η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» κατέπλευσε στην Ύδρα, στο πλαίσιο τελετής υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου.

Την 21 Ιουνίου 2014, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα, καθώς και στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής.

Την 2 Ιουλίου 2014, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στην έναρξη των
εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Τριήμερου Εθελοντισμού, στις εγκαταστάσεις της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Την 12 Ιουλίου 2014, διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Φάρων ο 1ος νυχτερινός ημι-μαραθώνιος αγώνας δρόμου «Από Φάρο σε Φάρο» απόστασης 24 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο προβολής του Φαρικού δικτύου της χώρας μας, σε συνδυασμό με την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους.

Την 10 Αυγούστου 2014, με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, διατέθηκε ο περιβάλλοντας χώρος μεταξύ του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και του Μ.Α.Α. «Α/Τ ΒΕΛΟΣ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία με τίτλο «Σε μια θάλασσα με Φεγγάρια στο Βυθό».

Την 14 και 15 Αυγούστου 2014, η Πυραυλάκατος «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο. Επίσης, η Φρεγάτα «ΕΛΛΗ», η Πυραυλάκατος «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ» και το Αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», με μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.), συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της 74ης επετείου από τη βύθιση του Καταδρομικού «ΕΛΛΗ» στην Τήνο.

Την 17 Αυγούστου 2014, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, επιλέχθηκαν δώδεκα (12) Φάροι με σκοπό την επίσκεψή τους από το κοινό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα, καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.

Την 18 έως 20 Οκτωβρίου 2014, η Φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις της 107ης Επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο.
Την 25 έως 28 Οκτωβρίου, η Φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», τα Αρματαγωγά «XIOΣ» και «ΣΑΜΟΣ» και το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε επισκεπτήριο κοινού. Επίσης, στην παρέλαση έλαβαν μέρος πεζοπόρα τμήματα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Την 6 Δεκεμβρίου 2014, η Φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», οι Πυραυλάκατοι «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» καθώς και τα Παράκτια Περιπολικά «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και «ΣΤΑΜΟΥ», συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Νικολάου. Στα εν λόγω Πολεμικά Πλοία πραγματοποιήθηκε επισκεπτήριο κοινού.

Πολεμική Αεροπορία

Σε εορτές-τελετές-εκδηλώσεις διαφόρων φορέων (Δήμοι-Κοινότητες-Ιεροί Ναοί) διατέθηκαν σαράντα τρία (43) αγήματα (112ΠΜ, 124ΠΒΕ, 126ΣΜ, 6η ΜΣΕΠ).

Η 126ΣΜ συμμετείχε :

 • στα εγκαίνια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα στο Αρκαλοχώρι.
 • στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Ιερού Ναού της 133 Σμηναρχίας Μάχης.
 • στις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονία των Ποντίων.
 • στον εορτασμό της 71ης Επετείου του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο.

Η ΥΠΗΔ παρείχε τεχνική υποστήριξη σε εκδήλωση του Κέντρου Αγωγής – Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ηλιούπολης.

Αποστολές Αεροδιακομιδών

Στρατός Ξηράς

Πραγματοποιήθηκαν αεροδιακομιδές ασθενών, βρεφών και εγκύων, σε μεγάλα ιατρικά κέντρα, καθώς και μεταφορές μοσχευμάτων, συνολικής διάρκειας πτήσεων 76 ώρες και 10 λεπτά.

Πολεμικό Ναυτικό

Κατά το τρέχον έτος επτά (7) ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού έδωσαν το παρόν σε έκτακτες περιπτώσεις όπου απαιτήθηκε η επείγουσα μεταφορά ασθενών.

Την 20 Μαρτίου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70 για μεταφορά ασθενούς, μέλους πληρώματος φορτηγού πλοίου «ALIA-R», από τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Παξών στο Αεροδρόμιο νήσου Κέρκυρας.

Την 26 Ιουλίου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70 για μεταφορά ασθενούς, επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου «MEIN SCHIFF 3», που έπλεε δυτικά των Παξών, σε νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Την 11 Αυγούστου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70 για μεταφορά ασθενούς, μέλους πληρώματος του πλοίου «KARREM ALLAH», που έπλεε νότια ακρωτηρίου Ταινάρου, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Την 14 Αυγούστου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70 για μεταφορά ασθενούς, μέλους πληρώματος του πλοίου «CANSU-D», το οποίο έπλεε νοτιοδυτικά Πελοποννήσου, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Την 27 Αυγούστου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70 για μεταφορά μέλους πληρώματος του πλοίου «Μ/V ALTAMIRA», το οποίο έπλεε σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Την 20 Σεπτεμβρίου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70 για μεταφορά τραυματία από τον Όλυμπο στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Την 26 Οκτωβρίου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70 (ΠN-60) για μεταφορά ασθενούς από το κρουαζιερόπλοιο «ΝAUTICA», το οποίο έπλεε νοτιοδυτικά Πελοποννήσου, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.http://player.vimeo.com/video/112990825?autoplay=1

Πολεμική Αεροπορία

Εκτελέστηκαν 928 αποστολές Αεροδιακομιδών με αεροσκάφη C-130, C-27J, ΕΜΒ-135 καθώς και ελικόπτερα Super Puma, ΑΒ-205, A-109, ΑΒ-212, συμπληρώνοντας 2.198,8 ώρες πτήσης, μεταφέροντας 1.334 ασθενείς. Από αυτές, 9 αποστολές ήταν προς ιατρικά κέντρα του εξωτερικού μεταφέροντας 9 ασθενείς και 9 αποστολές μεταφοράς μοσχευμάτων.

Παιδεία – Αθλητισμός

Στρατός Ξηράς

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση μαθητών και σπουδαστών, για το έργο και την αποστολή του ΣΞ, κατά τις επισκέψεις σχολείων σε στρατόπεδα, στο πλαίσιο των ενημερώσεών τους για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Διατέθηκαν σκοπευτήρια, για χρήση από διάφορους συλλόγους, καθώς και ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σχολείων στα Α/Δ Αλεξάνδρειας, Στεφανοβικείου και Μεγάρων.

Διατέθηκαν οδηγοί και συνοδηγοί σε σχολικό λεωφορείο, για κάλυψη αναγκών του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.

Προσφέρθηκαν τόμοι ιστορίας, εκδόσεων ΔΙΣ, στο οικοτροφείο Καρδαμύλων, από την 96 ΑΔΤΕ.

Προσφέρθηκαν ελληνικές σημαίες, γραφική ύλη και υλικά στοματικής υγιεινής σε μαθητές των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων της ορεινής περιοχής του Ν. Ροδόπης.

Συμβολή Στρατού Ξηράς στην αντιμετώπιση θεομηνίας στη ν. Σαμοθράκη (ΓΕΣ)

Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού το Πολεμικό Ναυτικό υποδέχθηκε στα Πολεμικά Πλοία και στις Ναυτικές Υπηρεσίες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ξεναγήσεις και οι ενημερωτικές ομιλίες είχαν ως σκοπό την προβολή της διαχρονικότητας, της συνεισφοράς και του ρόλου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και την εξοικείωση των μαθητών με τη ζωή και τα καθήκοντα των Στελεχών, διαφωτίζοντας τους ταυτόχρονα σε θέματα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Συνολικά πραγματοποιηθήκαν ενενήντα τρεις (93) επισκέψεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Πολεμικά Πλοία του Στόλου, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού.

Κατά το τρέχον έτος πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα πέντε (35) επισκέψεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αλλά και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Φάρων.

Πολεμική Αεροπορία

Διατέθηκε το Α/Δ Μαριτσών δύο (2) φορές για διεξαγωγή δοκιμαστικών αγώνων αυτοκινήτου.

Έργα Υποδομής

Εργασίες του 747 ETMX στην Καλαμάτα. (ΓΕΣ)

Στρατός Ξηράς

Διατέθηκαν 31 Π/Θ γαιών, 17 Ρ/Μ οχήματα και 131 άτομα, για διευθέτηση δρομολογίων, εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου, καθώς και διευθέτηση ακτών.

Διατέθηκε προσωπικό και κατάλληλα μέσα, για την κοπή δέντρων και βλάστησης σε αγροτεμάχιο όπου βρίσκονται τα φώτα του διαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Σάμου.

Διατέθηκε 1 όχημα Γ/Χ και 3 ανατρεπτικά οχήματα, για τη διαμόρφωση και βελτίωση χώρου πέριξ της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης, στην Αλεξανδρούπολη.

Διατέθηκε 1 καλαθοφόρο όχημα στο Δήμο Διδυμοτείχου, για κάλυψη αναγκών του.

Διατέθηκαν 20 άτομα για την κατασκευή πλωτής σχεδίας, στην περιοχή του Μελισσοκομείου του Ν. Έβρου, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Λοιπές Δραστηριότητες

Στρατός Ξηράς

Διατέθηκαν στρατιωτικοί ιερείς και οπλίτες ιεροψάλτες, για τέλεση Θείας Λειτουργίας σε Ιερούς Ναούς περιοχών της Θράκης και νήσων του Αιγαίου.

Προσφέρθηκαν τρόφιμα, ρουχισμός και εκπαιδευτικά υλικά για ενίσχυση απόρων οικογενειών, σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων.

Διατέθηκε σκηνικό υλικό και μεγαφωνικές συσκευές για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Διατέθηκαν πυροτεχνουργοί σε 128 περιπτώσεις για εξουδετέρωση και καταστροφή πυρομαχικών.

Συγκεντρώθηκαν και διατέθηκαν στο πλαίσιο της Εθελοντικής Δράσης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», τρόφιμα σε απόρους συμπολίτες μας.

Πραγματοποιήθηκαν δεντροφυτεύσεις, με συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού στους Δήμους Μεγάρων, Παπάγου και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Το ΓΕΣ επιχορήγησε το πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας που αφορούσε σε δωρεάν διάθεση τροφίμων στο ορφανοτροφείο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Πραγματοποιήθηκε δωρεάν διάθεση άρτου, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, στο Ψυχολογικό κέντρο, στο Γηροκομείο, στην Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης και στο Οικοτροφείο της Εκκλησιαστικής Σχολής, στην Ξάνθη, καθώς και σε 3 γηροκομεία της Θήβας.

Διατέθηκε 1 λεωφορείο (mini-bus) της ΤΔ/41 ΣΠ, για τη μεταφορά μαθητών, στα διάφορα σχολεία της Σαμοθράκης, για το σχολικό έτος 2014.

Διατέθηκε ένας οδηγός λεωφορείου (mini-bus), για κάλυψη αναγκών του Συλλόγου
Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Διατέθηκαν οχήματα διαφόρων τύπων για κάλυψη αναγκών τοπικών Φορέων και Συλλόγων.

Προσφέρθηκαν τρόφιμα, ρουχισμός και εκπαιδευτικά υλικά, για ενίσχυση απόρων οικογενειών, σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων, με την ευκαιρία του Εορτασμού των Χριστουγέννων.

Διατέθηκαν τρόφιμα σε διάφορα γηροκομεία, καθώς και στην Τράπεζα της Αγάπης της Ι. Μητροπόλεως Θηβών – Λειβαδίας, Ξάνθης και Περιθωρίου.

Διατέθηκαν 3 λεωφορεία και 1 λεωφορείο (mini-bus) της XII Μ/Κ ΜΠ, για τη μεταφορά αθλητών στους μεσογειακούς αγώνες συγχρονισμένης κολύμβησης, καθώς και 1 λεωφορείο για τη μεταφορά προσωπικού, με την ευκαιρία της Αφής της Φλόγας της Ελπίδας, για τους ευρωπαϊκούς αγώνες Special Olympics.

Διατέθηκε σκηνικό υλικό και μεγαφωνικές συσκευές, για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συγκεντρώθηκαν και διατέθηκαν στα πλαίσια της Εθελοντικής Δράσης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», τρόφιμα και ρουχισμός σε απόρους συμπολίτες μας.

Προσφέρθηκαν τρόφιμα, ρουχισμός και εκπαιδευτικά υλικά, για ενίσχυση απόρων οικογενειών, σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων σε Σχηματισμούς του ΣΞ, στα πλαίσια της Κοινωνικής Προσφοράς.

Το Αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για Περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου. (ΓΕΝ)

Πολεμικό Ναυτικό

Συνολικά διατεθήκαν πέντε (5) Υδροφόρες για την υδροδότηση οκτώ (8) νήσων.
Την 19 Απριλίου 2014, διατέθηκε Ελικόπτερο S-70 για μεταφορά του Αγίου Φωτός από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λέρο, Κέα, Άνδρο, Κύθνο, Σύρο, Πάτμο και Λειψούς.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014, Ευρωεκλογών και επαναληπτικών Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014, διατέθηκαν τέσσερα (4) Πολεμικά Πλοία για μεταφορά δικαστικών αντιπροσώπων και εκλογικού υλικού σε συνολικά δεκαπέντε (15) νησιά.

Από 28 Απριλίου έως 16 Μαΐου 2014, διατέθηκε το Αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» για περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Ικαρία, Πάτμο, Λέρο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Τήλο και Κάρπαθο), με το έργο «Ένας Έλληνας – Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν έντεκα (11) παραστάσεις τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά τρεις χιλιάδες εκατόν ογδόντα τρία (3.183) άτομα.

Την 3 Μαΐου 2014, διατέθηκαν η Φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» και η Πυραυλάκατος «ΡΟΥΣΣΕΝ» για συνδρομή στην επιχείρηση αποκόλλησης του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗ», το οποίο είχε προσαράξει στην περιοχή Ασπρονησίου στη Σαντορίνη.

Από 19 έως 22 Ιουνίου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο ΑΒ-212 στην Αεροπορική εκδήλωση «KAVALA AIRSEA SHOW 2014» που διεξήχθη στην ομώνυμη πόλη.

Από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2014, διατέθηκε ένα Ελικόπτερο S-70, ένα Ελικόπτερο ΑΒ-212, καθώς και Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, στη διεθνή αεροπορική επίδειξη «Athens Flying Week 2014», που διεξήχθη στην Αθήνα.

Από 28 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2014, διατέθηκε η Κανονιοφόρος «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» ως πλοίο συνοδείας και επιβίβασης της επιτροπής του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα «CYCLADES REGAΤTA 2014» (Φάληρο-Σύρος-Σέριφος–Μήλος-Βουλιαγμένη).

Εκκίνηση του 51ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Ράλλυ Αιγαίου. (ΓΕΝ)

Από 18 έως 28 Ιουλίου 2014, διατέθηκε η Κανονιοφόρος «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» ως πλοίο συνοδείας και επιβίβασης επιτροπής στο «51ο Διεθνές Ιστιοπλοϊκό ΡΑΛΛΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2014» (Φάληρο, Μήλος, Αστυπάλαια, Ίος, Σούνιο). Επιπλέον, διατέθηκε η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου για την πραγματοποίηση της τελετής λήξης και απονομής επάθλων.

Από 4 έως 11 Αυγούστου 2014, διατέθηκε η Κανονιοφόρος «ΒΟΤΣΗΣ» ως πλοίο συνοδείας και επιβίβασης επιτροπής αγώνων στον ιστιοπλοϊκό αγώνα «26η Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου», (Κέρκυρα-Πρέβεζα-Αργοστόλι -Ζάκυνθος-Αστακός).

Από 26 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου 2014, διατέθηκε η Φραγματοθέτιδα «ΘΕΤΙΣ», το Ρυμουκλό «ΙΑΣΩΝ» και Oμάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, στο πλαίσιο συνδρομής του Πολεμικού Ναυτικού στις υποβρύχιες έρευνες και ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων.

Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2014, η Φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», με οργανικό Ελικόπτερο και μια Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, συμμετείχε στην επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από την Λιβύη. Συνολικά επιβιβάσθηκαν στο πλοίο εκατόν ογδόντα έξι (186) άτομα.

Κοινωνική προσφορά από το Εργοστάσιο ΜΜ & ΕΕ Αράξου. (ΓΕΑ)

Πολεμική Αεροπορία

Παρέχεται από το ΓΕΑ, άδεια εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (αναμεταδότες) σε χώρους ευθύνης της ΠΑ από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, Έλληνες Διασώστες, Ομάδες διάσωσης, κλπ.), με σκοπό την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Το ΚΕΔΑ Ζούμπερι, παραχώρησε δύο (2) οικήματα για τη φιλοξενία οκτώ (8) παιδιών και δύο (2) συνοδών από το ίδρυμα «Παμακάριστος» και επίσης φιλοξένησε είκοσι (20) παιδιά από το ίδρυμα «Παμμακάριστος» και τους προσέφερε δώρα, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Διατέθηκαν σκηνές, κουβέρτες, μεταλλικές κουκέτες, υλικά εστίασης και
κλινοσκεπάσματα στους: Ιερά Mητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, εθελοντικές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης και διάσωσης της κοινότητας Ροδόπολης Αττικής, στην Ιερά Μονή Θεοβάδιστου Όρους Σινά και παράνομους μετανάστες, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από την 120ΠΕΑ.

Η Μοίρα ΓΕΑ διέθετε επί καθημερινής βάσεως δέκα (10) μερίδες φαγητού στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Το ΣΕΠΑ, στο πλαίσιο συμμετοχής στην κοινωνική δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε», παρέδωσε στον όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, στην Ενορία Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης και στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας-Ελληνικού-Βούλας-Βουλιαγμένης–Βάρης, είδη διατροφής, που συγκεντρώθηκαν από καταναλωτές του Συγκροτήματος.

Το προσωπικό της 8ης ΜΣΕΠ συγκέντρωσε τρόφιμα και ρουχισμό, τα οποία διατέθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην περιοχή του ΤΣΑΣ και σε επτά (7) άπορες οικογένειες του νησιού.

Από το ΕΤΗΜ διατέθηκε προσωπικό που πραγματοποίησε εκπαίδευση σε δεκαοχτώ (18) μαθητές του ΟΑΕΔ και δύο (2) Υπαξιωματικοί, ως συνοδοί σχολικού λεωφορείου, για κάλυψη αναγκών ΑΜΕΑ στο Ειδικό Σχολείο Αργυρούπολης.

Από το Α/Απ Ρόδου διατέθηκαν οχτώ (8) Υπαξιωματικοί, ως οδηγοί και συνοδοί σχολικού λεωφορείου, για κάλυψη αναγκών ΑΜΕΑ στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου.

Στο Α/Απ Ρόδου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων Ρόδο.

Στο ΚΕΔΑ/Ζ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από το εκπαιδευτήριο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Αρσάκειο» και από το 1ο Δημοτικό Νέας Μάκρης.

Συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών

Στρατός Ξηράς

Διατέθηκαν κατάλληλα μέσα για την αποκατάσταση πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων, ανά τη επικράτεια.

Διατέθηκαν προσωπικό, μέσα και υλικά του 747 ΕΤΜΧ, στα πλαίσια εφαρμογής σχεδίων για ανθρωπιστική βοήθεια στην Κεφαλονιά, μετά από σεισμούς που υπέστη (αποκατάσταση οδικού δικτύου, τοποθέτηση σκηνών κλπ).

Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, συνέδραμε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, κατά τις οποίες απειλήθηκε ο ανθρώπινος παράγοντας και επλήγη το περιβάλλον από φυσικές καταστροφές, διαθέτοντας στελέχη, υλικά και μέσα, ως ακολούθως:

Συνδρομή σε Σεισμόπληκτες Περιοχές

Στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε ως ακολούθως:

Από την 1 Φεβρουαρίου έως την 5 Μαρτίου 2014, διατέθηκε το Αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και για την παροχή καταλύματος σε σεισμοπαθείς κατοίκους.

Από την 1 έως την 10 Φεβρουαρίου 2014, διατέθηκε το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, καθώς και για τη μεταφορά ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού.

Από την 4 έως την 14 Φεβρουαρίου 2014, διατέθηκε το Αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» για τη μεταφορά οχημάτων και ειδικών μηχανημάτων του Στρατού Ξηράς προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών καθώς και για την αποκατάσταση των υποδομών της νήσου.

Από την 4η έως και την 9 Φεβρουαρίου 2014, διατέθηκε η Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών για τον έλεγχο των λιμένων Αργοστολίου και Ληξουρίου, καθώς και των ακτών της νήσου.

Την 10 Φεβρουαρίου 2014 η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στο Ληξούρι για να συνοδεύσει τη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγ. Χαραλάμπους και Πολιούχου της Παλλικής, γεγονός που επέδρασε θετικά στο ηθικό του σεισμόπληκτου πληθυσμού.

Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ληξούρι» στην Κεφαλονιά λόγω του καταστροφικού σεισμού, διέθεσε ένα αεροσκάφος C-130, το οποίο πραγματοποίησε επτά (7) αποστολές και ένα αεροσκάφος C-27J, το οποίο πραγματοποίησε πέντε (5) αποστολές, τέσσερεις (4) γιατρούς, δύο (2) νοσηλευτές και τριάντα τρία (33) άτομα από την 116 και την 117ΠΜ για τη φύλαξη των πρόχειρων καταυλισμών, συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, υποβοήθηση έργου μηχανικού και βοηθητικές εργασίες υποστήριξης.

Δασοπροστασία – Αεροπυρόσβεση

Στρατός Ξηράς

Διατέθηκαν κατάλληλα οχήματα για διάνοιξη, διευθέτηση και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών.

Πραγματοποιήθηκαν αεροπυροσβέσεις με Ε/Π του 2ου ΣΥΑΣ, σε όλο τον ελλαδικό χώρο συνολικής διάρκειας πτήσεων 14 ώρες.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε προσωπικό και μέσα για δασοπροστασία και δασοεπιτήρηση στους νομούς Αττικής, Χανίων και Κέρκυρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (Μάιος – Οκτώβριος). Επίσης, συνέδραμε – συμμετείχε σε κατάσβεση 24 πυρκαγιών (20 δασικές, 2 αστικές και 2 πλωτών μέσων) με διάθεση στους νομούς Αττικής και Χανίων, καθώς και τις ν. Σαλαμίνα και Λέρο, των παρακάτω:

 • 228 άτομα – 455 εργατοημέρες
 • 10 Πυροσβεστικά Οχήματα – 28 έξοδοι.
 • 1 Υδροφόρο Όχημα – 10 έξοδοι.
 • 21 Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού – 161 έξοδοι.
 • 1 Ρυμουλκό για συνδρομή σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε ιστιοπλοϊκό σκάφος

Το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το παρόν στην κατάσβεση συνολικά δεκατριών (13) πυρκαγιών με αγήματα αποτελούμενα από εκατό (100) άτομα, καθώς και τη διάθεση είκοσι (20) οχημάτων.

Πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΓΕΑ)

Πολεμική Αεροπορία

Για την κατάσβεση πυρκαγιών, επιτήρηση και υποστήριξη αποστολών αεροπυρόσβεσης, σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της ΠΑ CL-215, CL-415 και PZL, εκτέλεσαν 881 εξόδους συμπληρώνοντας 1.863,6 ώρες πτήσης.

Διατέθηκε προσωπικό για δασοπροστασία από το ΚΕΑ και το ΕΤΗΜ.

Εξουδετέρωση Πυρομαχικών

Εργασίες του ΤΕΝΞ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2014. (ΓΕΣ)

Στρατός Ξηράς

Διατέθηκαν πυροτεχνουργοί σε 128 περιπτώσεις, για εξουδετέρωση και καταστροφή πυρομαχικών.

Πολεμικό Ναυτικό

Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών πραγματοποίησε εξουδετερώσεις πυρομαχικών τα οποία ως επί το πλείστον χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά το τρέχον έτος, υλοποιήθηκαν είκοσι οκτώ (28) αποστολές εξουδετέρωσης πυρομαχικών σε περιοχές του ελληνικού θαλάσσιου χώρου.

Διάθεση υλικών και μέσων σε ανθρωπιστικές – Ειρηνευτικές Αποστολές

Στρατός Ξηράς

Διατέθηκε 1 αποθήκη στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για εναποθήκευση ρουχισμού και τροφίμων, για τη ΜΚΟ «Αποστολή».

Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο συνεισφοράς σε επιχειρήσεις υποστήριξης ειρήνης σε διεθνείς οργανισμούς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε:

Στη Διεθνή Ναυτική δύναμη του ΟΗΕ, επιχείρηση «UNIFIL», η αποστολή της οποίας είναι η εκτέλεση Επιχειρήσεων Θαλασσίου Ελέγχου, με σκοπό την απαγόρευση διακίνησης παρανόμου οπλισμού προς το Λίβανο.

Στην επιχείρηση της Ε.Ε. «EUNAVFOR Somalia –Operation ATALANTA», με αποστολή την καταπολέμηση της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή του Κέρατος Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού, συμμετείχε η Φρεγάτα «ΨΑΡΑ». Κατά τη διάρκεια περιπολίας της στον κόλπο του Άντεν, προσέφερε ιατρική φροντίδα σε ασθενή μέλος πληρώματος Ιρανικού αλιευτικού πλοίου.

Στην επιχείρηση «ACTIVE ENDEAVOUR» του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη Μεσόγειο με αποστολή τη ναυτική παρουσία, επιτήρηση, παρακολούθηση και προστασία μονάδων υψηλής αξίας.

Λόγω της ανεξέλεγκτης βίας και του κλίματος αστάθειας που επικρατούσε στην περιοχή της Λιβύης, η κυβέρνηση αποφάσισε την 30 Ιουλίου να προχωρήσει σε εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας. Την επικίνδυνη αποστολή ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό. (kathimerini.gr)

Πολεμική Αεροπορία

Διατέθηκαν δύο (2) C-130 για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σαράγεβο και το Βελιγράδι, κατόπιν αιτήματος του Ερυθρού Σταυρού.

Περιβάλλον

Πολεμικό Ναυτικό

Εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΘ.Α, καθαρίστηκαν και αναβαθμίστηκαν ακτές της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους διατέθηκαν εκατόν δύο (102) άτομα και δεκατρία (13) οχήματα για τον καθαρισμό συνολικά δεκαέξι (16) ακτών της ελληνικής επικράτειας.

Καθαρισμός Ακτών από Μονάδες της ΠΑ. (ΓΕΑ)

Πολεμική Αεροπορία

Από την 112ΠΜ διατέθηκαν δύο (2) φορτηγά για τον καθαρισμό του Υδροβιότοπου της Λίμνης Κουμουνδούρου.

Στο πλαίσιο συμμετοχής των ΕΔ σε εκδήλωση αναβάθμισης ακτών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διατέθηκαν προσωπικό και μέσα:

 • της 112ΠΜ, για τον καθαρισμό μέρους της παραλίας Ελευσίνας.
 • του Εργοστασίου ΜΜ-ΕΕ Αράξου, για τον καθαρισμό των παραλιών Νιφορέικων και Λακκόπετρας.
 • της 8η ΜΣΕΠ, για τον καθαρισμό της ακτής Κότσινα.
 • της 204 ΜΓΑΠ, για καθαρισμό της ακτής του Δημοτικού Διαμερίσματος Βαθέως Ευβοίας.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.