Κοπή πρώτου μετάλλου για την πρώτη ισραηλινή κορβέτα “Saar 6”

Η τελετή κοπής μετάλλου της πρώτης κορβέτας “Saar 6” (“Sa’ar 6”) που παρήγγειλε το Ισραήλ πραγματοποιήθηκε, την 7η Φεβρουαρίου 2018, στο ναυπηγείο “ThyssenKrupp Marine Systems” (“TKMS”) στο Κίελο της Γερμανίας. Η χαμηλών τόνων τελετή (χωρίς να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης) έλαβε χώρα παρουσία του αρχηγού του ισραηλινού ναυτικού, ναυάρχου Έλι Σχαρβίτ και του επιθεωρητή του γερμανικού ναυτικού υποναυάρχου Αντρέα Κράουζ.

Μιλώντας στην τελετή της πολεμικής αεροπορίας την 25η Δεκεμβρίου 2014, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ παρήγγειλε τέσσερα νέα περιπολικά σκάφη από την Γερμανία: “Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω οτι πριν από τρεις ημέρες, εντάξαμε ένα σημαντικό στοιχείο στην αμυντική δύναμη μας. Αγοράσαμε τέσσερα νέα πλοία κλάσης “Saar” από την Γερμανία. Τον Μάιο του 2015 ο ισραηλινός υπουργός άμυνας συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των πλοίων ολοκληρώθηκαν. Ο κύριος στόχος αυτής της νέας αγοράς πλοίων είναι η προστασία της ισραηλινής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) όπου ανθεί η παραγωγή πετρελαίου και αερίου στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των δυτικών ακτών της χώρας.

Το κόστος της κατασκευής τους είναι περίπου τετρακόσια τριάντα (430) εκατομμύρια ευρώ (€) εκ των οποίων τα εκατόν δεκαπέντε (115) εκατ. “€” έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Αυτό το χρηματικό ποσό αφορά μόνο τα τέσσερα πλοία, χωρίς το κόστος των ισραηλινών όπλων και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τα οποία θα εγκατασταθούν στο Ισραήλ. Η πρώτη κορβέτα θα μεταφερθεί στην ισραηλινή πλευρά στο τέλος του 2019, και η τέταρτη και τελευταία στο τέλος του 2021. Και τα τέσσερα πλοία πρόκειται να ενταχθούν στο στόλο του ισραηλινού ναυτικού εντός της περιόδου 2020-2022, μετά την εγκατάσταση του ισραηλινού οπλισμού και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ωστόσο, οι λιγότερες αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν οτι το πρώτο πλοίο θα ενταχθεί πραγματικά σε υπηρεσία όχι νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021). Το συνολικό κόστος του προγράμματος στο Ισραήλ για την προμήθεια αυτών των πλοίων υπολογίζεται στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κλάση “Saar 6” αναπτύχθηκε έχοντας ως βάση την γερμανική “MEKO A100” (και τροποποιήσεις από τις κορβέτες “Κ130” του γερμανικού ναυτικού). Τα πλοία “Saar 6” δεν θα είναι μόνο “περιπολικά πλοία” όπως αρχικά είχε μεταδοθεί αλλά για την ακρίβεια θα είναι πανίσχυρες κορβέτες με εκτόπισμα άνω των δύο χιλιάδων (2000) τόνων και μήκους ενενήντα (90) μέτρων. Το πλάτος της κλάσης είναι δεκατριάμιση (13,5) μέτρα και το βύθισμα της είναι πάνω από τέσσερα (4) μέτρα. Η ανώτατη ταχύτητα της είναι είκοσι έξι (26) κόμβοι χάρις στο πετρελαιοκίνητο προωστήριο σκεύος και τη διάταξη διπλών αξόνων. Το πλήρωμα είναι περίπου εβδομήντα (70) ναύτες.

Οι κορβέτες κλάσης “Saar 6” θα είναι βαριά οπλισμένες για το μέγεθος τους. Πρόκειται να εξοπλιστούν με:

-32Χ κελιά “VLS” για το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος “Barak 8” της “IAI”.
-2Χ εκτοξευτές του ναυτικού συστήματος σημείου άμυνας “C-DOME” της “Rafael” (20Χ πυραύλους “Tamir” σε κάθε εκτοξευτή για ένα σύνολο 40Χ ανά πλοίο).
-16Χ αντιπλοϊκούς πυραύλους (“Boeing Harpoon Block 2” ή τον ισραηλινό “IAI Gabriel Mk 5”).
-1Χ κύριο πυροβόλο “Oto Melara Super Rapid” των εβδομήντα έξι (76) χιλιοστών.
-2Χ τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού “Typhoon” των είκοσι πέντε (25) χιλιοστών της “Rafael” (πιθανόν με ικανότητα εκτόξευσης του πυραύλου “SPIKE-ER”).
-2 εκτοξευτές τορπιλών τριακοσίων είκοσι τεσσάρων (324) χιλιοστών “Mk54 Lightweight Torpedo” της “Raytheon”.

Το κύριο σύστημα αισθητήρων επί των “Saar 6” θα είναι το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (“AESA”) “MF-STAR” της “IAI”. Οι κορβέτες “Saar 6” θα διαθέτουν υπόστεγο και πλατφόρμα ικανή να στεγάσει ένα μεσαίας κατηγορίας ελικόπτερο (τύπου SH-60).

Σχετικά με το “C-DOME”

Το “C-DOME” είναι η ναυτική έκδοση του “Iron Dome” που παρουσιάστηκε από την “Rafael” στην “Euronavale 2014”. Το “C-DOME”, είναι ένα ναυτικό σύστημα άμυνας σημείου για τα συστήματα “VLS” επί πλοίου στη θάλασσα.

Το “C-DOME” της “Rafael” έχει σχεδιαστεί για την αποτελεσματική προστασία των πολεμικών πλοίων εναντίον μιας μεγάλης σειράς σύγχρονων απειλών. Ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύ μικρός και περιλαμβάνει αυτόματες και ημι-αυτόματες εμπλοκές. Το “C-DOME” διαχειρίζεται τις επιθέσεις κορεσμού εμπλέκοντας ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους. Τα εξαρτήματα του “C-DOME” περιλαμβάνουν ένα σύστημα εκτοξευτή πολλαπλών βλημάτων φορτωμένο με αναχαιτιστές μέσα σε κάνιστρα κάθετης εκτόξευσης. Ο εκτοξευτής είναι εγκατεστημένος κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου.

Σχετικά με το “Barak 8”

Σύμφωνα με την ισραηλινή αμυντική εταιρεία “IAI”, το “Barak 8” είναι ένα εξελιγμένο και καινοτόμο σύστημα πυραυλικής και αεροπορικής άμυνας που προσφέρει απόλυτη προστασία εναντίον ποικιλίας εναέριων πλατφορμών, σε θαλάσσια και χερσαία σενάρια. Έχει σχεδιαστεί από κοινού με τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (“DRDO”) της Ινδίας και χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (“IDF”) και τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα εξελιγμένο ψηφιακό ραντάρ κεραιοσυστοιχιών φάσης, διοίκηση και έλεγχο, κάθετους εκτοξευτές και πυραύλους που διαθέτουν υπερσύγχρονο ανιχνευτή-ερευνητή.

Σχετικά με το “MF-STAR”

Η κεραία του “MF-STAR” περιλαμβάνει τέσσερις σταθερές όψεις ενεργών δεσμών στην συχνότητα “S-band” και παρέχει υψηλής ποιότητας αεροπορική και χερσαία εικόνα επίγνωσης και υποστήριξης όπλων – συγκεκριμένα στις υπερφορτωμένες με στόχους, ηλεκτρονικές, τοπογραφικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Με την σύγχρονη τεχνολογία και την γεροδεμένη αρχιτεκτονική του συστήματος το “MF-STAR” αναπτύσσει μοναδικές δοκιμασμένες τεχνικές πολλαπλών δεσμών και παλμικού ντόπλερ για την εξαγωγή στόχων με μικρή ενεργή επιφάνεια στόχου (“RCS”) εντός των δύσκολων ακατάστατων και παρεμβαλλόμενων περιβαλλόντων.

Επιπλέον, το ραντάρ “MF-STAR” μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί για να ταιριάζει στις διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικών μεγεθών πλοία -από κορβέτες των χιλίων διακοσίων (1200) τόνων έως στις φρεγάτες/αντιτορπιλικά των εφτά χιλιάδων (7000) τόνων.

Israel_Navy_Saar_6_MEKO_TKMS_1

Απόδοση/Μετάφραση από το “Navyrecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Οι Ισραηλινοί θα εγκαταστήσουν σε ένα πλοίο μεγέθους κορβέτας, συνολικά 72 πυραύλους για αεράμυνα(32 περιοχής και 40 σημείου), 16 αντιπλοϊκους για στόχους επιφάνειας, 2 εκτοξευτές τορπίλων για ανθυποβρυχιακό αγώνα, ένα κύριο πυροβόλο γενικής χρήσης, και επιπλέον 2 RWS/CIWS Typhoon* με πυροβόλα των 25 χιλιοστών.
  Ενώ η Ελλάδα συζητάει για φρεγάτες που θα φέρουν τα μισά όπλα επειδή δεν χώρανε(για σοβαρά αντίμετρα εννοείται ούτε λέξη) και περιορισμένες σε δυο ρόλους το πολύ, ενώ θα είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, και σαφές ακριβότερες μονάδες απο τα ισραηλινά πλοία(μισές δουλειές και αλλόκοτοι συμβιβασμοί ως συνήθως).

  Μάγοι η μάγκες οι Ισραηλινοί, που αγοράζουν πλοία όπως τα χρειάζονται;

  http://www.rafael.co.il/Module/ImageDownload.aspx?fl=1827&cs=CC7C102F7C23D0918975D6870163BA6E4B29362C

  1. ακριβώς φίλτατε πιστολέρο και η Ελλας μπορεί νά τα κανει αυτά και η κοπη μετάλου να γινει και σε Ελληνικά ναυπηγία εφοσον υπάρχει η βούληση θά έχουν πολύ ισχυρη δυναμη μόλις τελειωσει το προγραμμα…

   1. Είναι αρκετά που θα μπορούσαν να γίνουν αγαπητέ Θεόγνωστε, εάν υπήρχε πραγματική θέληση (και αξιοσημείωτη προσπάθεια απο τους υπεύθυνους) να παρατήσουν τις απαταιωνιές και τις χαζομάρες και να σοβαρευτούν επιτέλους. Αυτό θα χρειαζόταν όμως πολύ χρόνο, ακόμα και αν ξεκινούσαν αύριο(άμεσως) ένα πρόγραμμα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές(στην Ελλάδα), αυτό θα έπρεπε να περιλαμβάνει τόσο την καταπολέμηση της διαφθοράς όσο και του νεποτισμού, και αυτό έτσι όπως κατάντησαν όλο το σύστημα, θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια και αλλαγή τρόπου σκέψης(για να μην πω νοοτροπίας). Αυτοί όμως αντί να φτιάξουν χαλούν και αυτά που έχουν, για να μη χάσουν τις μάσες και τις αρπαχτές στις οποίες έχουν συνηθίσει.

 2. Αφου το ΠΝ λέει όμως ανεξάρτητα απο τη δυναμη πυρος, οτι η κορβέτα δεν είναι τόσο εύπλοη ,έχει μειωμενες πιθανοτες επιβιωσης σε περιπτωση προσβολής και ως εκτουτου δεν αξιζει η επενδυση ακριβων συστηματων επι κορβετων,κακες εμπειριες του ΠΝ απο κορβετες και επισης τι ξερουν οι σημίτες,καταχρηστικα, καθώς πλείστοι εξ υμών είναι ασκεναζι χαζαροι και τι άλλοι προσήλυτοι, δεν ειναι δεν ειναι δα και ναυτικός λαός.

  1. Η έννοια ήταν άλλη, η μελλοντική αντικατάσταση φρεγατών με πλοία μικρότερου η και παρόμοιου εκτοπίσματος δεν μπορεί να είναι η λύση, ούτε θα έπρεπε να γίνεται τέτοια σκέψη(όπως παρατηρείται σε διάφορα σχόλια και συζητήσεις). Η επιλογή σκάφων με περιθώρια για πρόσθετους (μελλοντικούς) εξοπλισμούς/οπλισμούς είναι το ζητούμενο/θέμα.

   Η περίπτωση με το ισραηλινό πρόγραμμα, είναι απλά ένα παράδειγμα για να δείξει, ότι όσοι δεν έχουν περιθώρια για πολυάριθμες αγορές πολεμικών πλοίων, θα έπρεπε να κοιτάζουν για λύσεις με ισορροπημένους εξοπλισμούς/οπλισμούς(για την εποχή που θα υπηρετήσουν τα πλοία στο ΠΝ), όπως συνέβει και με την επιλογή των ολλανδικών «Στάνταρ»(για την εποχή που αγοράστηκαν), και όπως παρουσιάζουν τα πλοία του Ισραηλινού ναυτικού, παρά του μικρού εκτοπίσματος. Επομένως επιμένω ότι οι προεπιλογή που έγινε, δεν είναι η ιδανική για να καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων 30+ χρόνων του ΠΝ. Προσωπικά πιστεύω ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερα σκάφη, απο αυτά που έχουν μπει στο μάτι όσων συμβιβάζονται με την γαλλική πρόταση, και ειδικά των πολιτικών.

 3. Ένα σχετικό και ενδιαφέρον άρθρο, για το θέμα.
  Η φωτογραφία(αν εμφανιστεί ) που δείχνει μια ισραηλινή κορβέτα να περιπολεί μπροστά στην θαλάσσια πλατφόρμα εξόρυξης, είναι σαφές μήνυμα.

  With high-tech warships, Navy readies to guard gas fields from Hezbollah, Hamas
  Four new German-built Sa’ar 6 corvettes due to arrive starting late 2019. Until then, IDF planning to protect strategic maritime assets with existing ships, specialized Iron Dome

  By Judah Ari Gross 5 February 2018, 6:44 pm
  home page

  The Israeli Navy is charged with defending the country’s territorial waters, an area that is twice as large as the state itself and is becoming increasingly crowded with highly lucrative natural gas fields and shipping lanes, and it needs help.

  For Israel’s enemies these naval sites are “preferred targets,” and both the Iran-backed Hezbollah terror group in Lebanon and — to a lesser extent — Hamas in Gaza have the capabilities to threaten them, a senior Israeli Navy official said Monday, speaking on condition of anonymity.

  Get The Times of Israel’s Daily Edition by email and never miss our top stories Free Sign Up

  The senior officer said the navy operates under the assumption that Hezbollah has access to the Russian-made Yakhont shore-to-sea guided missiles, though he would not say explicitly if Israeli intelligence indicates that that is indeed the case.

  According to the official, Hamas is less able to acquire advanced weapons due to the Israeli and Egyptian blockades on the Gaza Strip, but is nevertheless believed to have access to two varieties of shore-to-sea missiles: the Chinese C-802 and C-704.

  Both terror groups are also believed to be developing naval capabilities, including autonomous submersibles, suicide drones and scuba-diving commando units, Israeli naval officials have said.

  Some of those weapons have already been deployed against Israel in combat, by Hezbollah in the 2006 Second Lebanon War and by Hamas in the 2014 Gaza war. Hezbollah succeeded in severely damaging the navy’s INS Hanit with a shore-to-sea missile in the 2006 conflict, and Hamas made use of a naval commando unit in a daring — though ultimately ineffectual — coastal attack at Zikim Beach in 2014.

  To counter those threats, as the country’s gas fields and shipping lanes grow more and more important, the military has been investing heavily in the navy, upgrading systems and better integrating it into the rest of the Israel Defense Forces.

  In the coming years, additional assistance will come in the form of four state-of-the-art Sa’ar 6 corvettes currently being built by a firm in Kiel, Germany.

  The 300-feet-long (90-meter) warships will be packed to the gills with highly sensitive detection equipment, offensive weapons and defensive missile interceptors.

  We’re making use of them down to the last centimeter,” the senior officer told reporters.

  Their primary mission will be to guard the natural gas extraction platforms located off the country’s coast.

  Since a significant field — Noa North — was first found off the coast of Ashkelon in 2000, Israel has been moving more toward natural gas, with the hope of not only achieving energy independence, but of becoming an energy exporter. That desire kicked into overdrive with the discovery of the Tamar gas field in 2009 and the Leviathan deposit in 2010, which are 200 and 400 times larger than Noa North, respectively.

  The process has not been without its controversies both at home and abroad. Domestically, Israelis staged large-scale protests against the deal between the government and energy companies for rights to the sites, with activists and economists claiming that average citizens would not see the benefits from the natural resource.

  Internationally, Israel has been at loggerheads with its northern neighbor Lebanon over an area off the coasts of both countries, known as Block 9, where gas is believed to be located and which each claims as its own.

  Last Wednesday, Lebanon issued an offshore oil and gas exploration tender for the area, prompting a war of words with Israel, with Defense Minister Avigdor Liberman calling the move “very provocative.”

  Israel currently gets 60 percent of its electricity from natural gas, and that figure is expected to increase to 75% by the end of the decade.

  Tamar, located 130 kilometers (80 miles) off the coast of Haifa, has been active since 2013, while extraction from the nearby Leviathan has yet to begin.

  In 2012, the Bloomberg BusinessWeek financial publication estimated that Israel’s natural gas reserves were worth approximately $240 billion.

  That valuation, along with the country’s increasing dependence on the gas fields for electrical power, led the government to officially recognize the sites as strategic national assets in 2013.

  That year, the government formally gave the navy the responsibility for defending the gas fields, prompting large amounts of funding to be diverted toward the project.

  The Sa’ar 6 corvettes will be outfitted with both a modified version of the Iron Dome system, known as the Naval Iron Dome, as well as the Barak 8 missile interceptor.

  The senior officer explained that the Naval Dome system will provide a response primarily to simpler ballistic attacks, while the Barak 8 system is meant to counter more advanced guided missiles.

  “But the Sa’ar 6 isn’t just defensive; it is also able to attack from long-range. It is deadly and can stand up to the threats,” the officer said. “If I had to pick a side, I’d pick ours.”

  However, it’s going to take a little while before they get to the port of Haifa, where they will be based. The first of the ships will be delivered in November 2019, followed by a second in June 2020, a third in September 2020 and the final one in February 2021.

  The Sa’ar 6 isn’t just defensive, it is also able to attack from long-range. It is deadly and can stand up to the threats

  Only once they arrive can the navy and local defense contractors get to work outfitting the ships with the latest and greatest in Israeli technology, the officer said. The process of bringing the Sa’ar 6 corvettes to operational status is expected to take several months.

  Last November, the Israeli Navy outfitted an existing Sa’ar 5, which is older and smaller than the Sa’ar 6, with a Naval Dome battery that is meant to act as an interim security measure.

  In addition to purchasing the four cutting-edge Sa’ar 6 corvettes, the Defense Ministry announced a NIS 1.5 billion ($420 million) deal last July to outfit the Israeli Navy with maritime systems to protect the country’s gas fields and shipping lanes, including missile defense batteries, electronic warfare, navigation systems, command and control centers and communication gear.

  The senior officer said the navy was also improving its Haifa base in order to better accommodate the Sa’ar 6 corvettes, including the construction of a new floating dry dock.

  https://www.timesofisrael.com/with-high-tech-warships-navy-readies-to-guard-gas-fields-from-hezbollah-hamas/

  https://goo.gl/images/rwLd5p

  https://goo.gl/images/R2jv19

 4. https://image.slidesharecdn.com/electricsources-111021111207-phpapp01/95/sources-used-for-electric-power-production-4-728.jpg?cb=1319195588

  η Ελλάς έχει τήν δυνατότητα νά είναι αυτάρκης σέ ενέργεια και νά εξάγει …επιπλέον νά ειναι κόμβος ενεργειακός….εδώ χρειάζεται στρατηγική και πολιτική…ώστε τουλάχιστον καί ο μέσος Ελλην νά συμμετάσχει …σέ μία καλύτερη ζωή

  1. Ή Ελλάς θα είχε για πολλά πράγματα ευκαιρίες, η μόνη στρατηγική και πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί, είναι όμως της αρπαχτής και του παραμυθιού. Έτσι συνεχίζει και στην παραγωγή ενέργειας να στηρίζεται κυρίως στο λιγνίτη, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει αρκετά τα ποσοστά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι γείτονες οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, έχουν γίνει δύναμη στην παραγωγή ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές(με αρκετά περιθώρια για αυξήση). Ειδικά στην γεωθερμική είναι στην Ευρώπη στην 1η και παγκοσμίως στην 7η θέση, στην ηλιακή είναι επίσης πολύ μπροστά αλλά και στην αεροθερμική παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες αύξησης, οι αναφορές για τις επενδύσεις είναι σαφές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν εθνικό πρόγραμμα ενέργειας(national renewable energy action plan) που ακολουθούν με σοβαρότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.