Κράνος γάλλου προηγμένου πεζού στρατιώτη

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Το σύστημα FÉLIN (Fantassin à Équipement et Liaisons Intégrés, Ολοκληρωμένος Εξοπλισμός και Επικοινωνίες Πεζού Στρατιώτη) του Γαλλικού Στρατού, εκκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο στρατιώτης του πεζικού και να οργανωθεί ως πλήρες δικτυακό συστατικό ενός ευρύτερου κέντρου που περιλάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα, μη-επανδρωμένα οχήματα αέρος και ξηράς, ελικόπτερα, αεροπλάνα και πυροβολικό.

Το FÉLIN περιλάμβανε αναβάθμιση του ατομικού οπλισμού, στη μορφή τότε του τυφεκίου εφόδου FAMAS για δυνατότητα εκπομπής άμεσων ή έμμεσων πυρών, χωρίς την ολική έκθεση του στρατιώτη, ημέρα και νύχτα. Περιλάμβανε επίσης την ύπαρξη συστημάτων παρακολούθησης της θέσης και πορείας των στρατιωτών, ώστε ο τοπικός διοικητής να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσους στρατιώτες έχει διαθέσιμους και πού, να τους κατευθύνει κατάλληλα, να απευθύνεται σε αυτούς ομαδικά και ατομικά, χωρίς φωνές και σήματα μέσω ατομικού συστήματος επικοινωνίας και να ενορχηστρώνει την δράση τους με άλλα μέσα στη διάθεσή του. Πέρα από τον οπλισμό, η αναβάθμιση του FÉLIN επεκτάθηκε στην καλύτερη απόδοση της στολής και των μέσων ατομικού θώρακος.

Σήμερα, θα εξετάσουμε το κράνος του συστήματος FÉLIN που προήλθε σχεδιαστικά από το εν χρήση κράνος SPECTRA που εισήχθη σε υπηρεσία το 2000 βασισμένο στο αμερικανικό σχέδιο PASGT. Το κράνος FÉLIN αποτελείται από τρία μέρη:

– Κέλυφος και σύστημα ανάρτησης
– Οπτικά βοηθήματα ημέρας/νυκτός
– Ραδιο-τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός

1. Σε σύγκριση με το SPECTRA το νέο κράνος ακολουθεί τη low cut γραμμή που βλέπουμε και στα αμερικανικά σχέδια MICH επιτρέποντας καλύτερη και πιο άνετη ανάρτηση συσκευών επικοινωνίας στην περιοχή των αυτιών ενώ πρόβλεψη υπάρχει για την χρήση των συσκευών αυτών με τη μάσκα NBC χωρίς προβλήματα προσαρμογής του κράνους. Ιδιαίτερα αξίζει να προσεχθεί η επιπλέον ενίσχυση του μετωπικού τμήματος που δέχεται τα περισσότερα απευθείας πλήγματα από εχθρικές σφαίρες χωρίς να αυξηθεί το βάρος ή η ισορροπία του κράνους.

2. Το κέλυφος φέρει εκ κατασκευής τμήματα προσαρμογής εξωτερικά στο μετωπικό και κροταφικό χώρο για κάμερα αποστολής EBCMOS, οθόνη απεικόνισης OLED που καταγράφουν και ξεκαθαρίζουν τις σκηνές του πεζού προβάλοντάς τις σε μικροοθόνη στον οφθαλμό του ή/και αποστέλλοντάς τις στο κέντρο επιχειρήσεων της ομάδος για αξιολόγηση. Επιπλέον, οι εικόνες μεταφέρονται στον χρήστη με ένα μονόκυαλο οπτικής μεταφοράς (monocular oculaire de vision déportée (OVD)) της Sagem που απεικονίζει όσα καταγράφουν οι κάμερες σε δύο οθόνες LED μεγέθους 3cm². Όταν δεν χρησιμοποιείται, το στέλεχος μπορεί να αναδιπλωθεί για προστασία στο πλάϊ του κράνους. Η τεχνολογία αυτή υπήρχε στην κάσκα ελικοπτέρων Apache ή άλλων χειριστών πολύπλοκων συστημάτων και περνά για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή του πεζού στρατιώτη.

3. Το κράνος φέρει πλήρων ολοκληρωμένο σύστημα ραδιο-επικοινωνίας OH-295 της Elno με μικρόφωνο και ακουστικό που λειτουργούν και ανεξάρτητα του κελύφους. Ο κάθε πεζός στρατιώτης είναι σε θέση να ακούσει τις εντολές των ανωτέρων του, τις αναφορές των ομοιοβάθμων του και να αναφέρει ή να επικοινωνήσει με αυτούς καθώς και με οχήματα αέρος και ξηράς. Τα συστήματα επικοινωνιών ενεργοποιούνται με την κατάλληλη λειτουργία των οστών της σιαγόνας.

Το πρόγραμμα FÉLIN ολοκληρώθηκε το 2010 και παραγγέλθηκε το 2006 για παραδόσεις 22,588 συστημάτων ως το 2015 έναντι 38,000 Ευρώ εκάστη (49,000 ουσιαστικά υπολογίζοντας και το κόστος τεχνολογικής ανάπτυξης). Ακολούθησε η ανάπτυξη 300 στρατιωτών με το σύστημα στο Αφγανιστάν και επιπλέον παραγγελίες. Σήμερα, ο γαλλικός στρατός έχει θέσει παραγγελίες 31,455 συστημάτων πέντε διαφορετικών διαμορφώσεων ανάλογα με το όπλο και το επίπεδο διοίκησης που υπηρετούν, κατανεμημένα ως εξής:

Πεζικό: 22,588 συστήματα
Τεθωρακισμένο ιππικό: 2,801 συστήματα
Μηχανικό: 3,576 συστήματα
Πυροβολικό: 2,480 συστήματα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

7 Απαντήσεις

 1. Στις αρχές του προγράμματος FELIN υπήρχε ένα κράνος high-cut με “παραπέτια” ή “κουρτίνες” που κάλυπταν τον χώρο από τα αυτιά μέχρι τον σβέρκο. Ήταν προσθαφερούμενα και από μαλακή θωράκιση. Πολύ μου άρεσε σαν ιδέα και ίσως θα έπρεπε να αναπτυχθεί περισσότερο

  1. Σε αυτό το σχέδιο πάντως, δεν βλέπω να εξαλείφονται οι βίδες για τις διάφορες βάσεις. Οι βίδες αυτές αφενός εξασθενούν τη θωράκιση του κράνους αφού αυτό παύει να είναι συμπαγές στο συγκεκριμένο σημείο, αφετέρου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσουν και ως ιδανικά …θραύσματα προς το κεφάλι που βρίσκεται από κάτω…..

   1. Έχοντας την ευκαιρία να ασχοληθώ με σχετικους διαγωνισμούς, υπάρχουν πολυ αυστηρά κριτήρια ακομα και για τις βίδες.
    Μια καλή εταιρεία εγγυάται το συνολο της επιφάνειας ακόμα και ότι οι βίδες δε θα αποτελεσουν κινδυνο.
    Και ειναι σημειο διαφοροποιησης απο αλλους, φτηνοτερους κατασκευαστες

   2. Εφόσον όμως υπάρχουν σχέδια στα οποία οι βίδες έχουν εξαλειφθεί (και αν κάνω λάθος διόρθωσέ με), γιατί να μην τις εξαλείψεις ενσωματώνοντας τις βάσεις στη δομή του κράνους;
    Τελικά και το κόστος τους θα ήταν πιο μικρό από το να κατασκευάζεις ειδικές προσθαφαιρούμενες βάσεις και ειδικές …βίδες.

   3. Δες το και ως εξής, με βίδες βάζεις ότι θέλεις και ότι έχει αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί, χωρίς αυτές έχεις μείνει δέσμιος της αρχικής σου αγοράς
    Οι κορυφαίοι κατασκευαστές επιμένουν σε αυτές πάντως, Ops Core, Crye, Team Wendy κλπ

   4. Για να τοποθετήσεις “ότι θέλεις και ότι κυκλοφορεί”, σημασία έχει η ράγα ή η βάση πάνω στην οποία αυτό θα μπει και όχι το πώς αυτή έχει εφαρμοστεί στο κράνος (μόνιμα ενσωματωμένη εκ κατασκευής ή βιδωμένη εκ των υστέρων). Αν αυτή η βάση ή ράγα είναι τυποποιημένη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να βάλεις επάνω το οτιδήποτε ταιριάζει στις αντίστοιχες προδιαγραφές.

   5. Δεν ειναι μονο οι ραγες. Ειναι οι βασεις για τις ΔΝΟ, ειναι το συστημα αναρτησης, ειναι συστηματα τροφοδοσιας συσκευων, αντιβαρα, κλπ κλπ
    Σε καθε περίπτωση δεν στερουν κατι οι βιδες, αλλα προσφέρουν ευελιξια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.