Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο καναδικός στρατός ξεκίνησε την διαδικασία αντικατάστασης του χαλύβδινου κράνους Μ-1 που ήταν σε χρήση από ένα αντιβαλλιστικό κράνος νέας τεχνολογίας από συνθετικά υλικά, που τότε είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται από σύγχρονους στρατούς.

Το 1984 δοκίμασε εξαντλητικά τα κορυφαία δείγματα σε χρήση, το αμερικανικό PASGT, το βρετανικό Mk6 και το ισραηλινό OR402 τα οποία υπέβαλε σε δοκιμές αντοχής, συνδυασμού με σύγχρονο εξοπλισμό πεζού μαχητή και -φυσικά- βαλλιστικά τεστ. Τα συμπεράσματα που βγήκαν υπήρξαν ανάμικτα, παραδεχόμενοι ότι τα κράνη παρουσίαζαν μερικά μεμονωμένα καλά χαρακτηριστικά χωρίς όμως να ικανοποιούν στην ολότητά τους την επιτροπή αξιολόγησης. Μάλιστα, δοκιμάστηκαν και “συνδυασμοί” των παραπάνω κρανών, εναλλάσοντας συστήματα ανάρτησης και υποσιαγώνια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας κατέτειναν πως οι ανάγκες του καναδικού στρατεύματος ήταν ιδιαίτερες και καλούσαν για ένα πιο εξεζητημένο σχέδιο. Στα μέσα της δεκαετίας, η καναδική εταιρία Barrday Co. παρουσίασε ένα πειραματικό σχέδιο βασισμένο στο γαλλικό κράνος SPECTRA το οποίο κλήθηκε να κατασκευάσει μεταξύ 1988-1990 σε μια περιορισμένη κλίμακα 2,000 μονάδων. To SPECTRA βασιζόταν στο γενικό σχέδιο του PASGT με βελτιώσεις και είχαν ήδη προέλθει από τα διδάγματα των γαλλικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βαλκανική. Αν και το σχέδιο έγινε ευνοϊκά δεκτό, νέες παρατηρήσεις επέβαλαν την περαιτέρω βελτίωσή του.

Το συμβόλαιο της Barrday ακυρώθηκε και νέες δοκιμές ξένων δειγμάτων ξεκίνησαν που κατέληξαν στην απόδοση στην γαλλική Gallet ενός συμβολαίου για 60,000 κράνη με βάση το σχέδιό της TC-3 (Spectra). Η Gallet ήταν ο επίσημος προμηθευτής των γαλλικού, δανικού και αυστριακού στρατών αλλά οι αλλαγές που απαίτησε ο καναδικός στρατός επέβαλαν την ολική επανασχεδίαση του κράνους και την κατασκευή του σε εγκαταστάσεις στο Saint-Romuald του Κεμπέκ.

Το νέο κράνος ονομάστηκε CG-634 από την πυκνότητα αραμιδίου (kevlar) στο υλικό κατασκευής του (min v50 στα 634 m/s. Συγκριτικά το PASGT έχει min v50 στα 610 m/s). Το σχήμα του βασίστηκε στο TC-3 Spectra αλλά είναι ελαφρώς ευρύτερο, οι προστασία των αυτιών έχει βελτιωθεί και το ελαφρύ γείσο στο πρόσθιο τμήμα αμβλύνθηκε επιτρέποντας την καλύτερη ανάρτηση συσκευών όρασης. Το γενικό σύνολο θυμίζει το μεταγενέστερο MICH του στρατού των ΗΠΑ. Σημαντικές ήταν οι αλλαγές στο εσωτερικό σύστημα ανάρτησης, σημείο που ο καναδικός στρατός στάθηκε ιδιαίτερα. Το CG-634 συνδυάζει αφρώδη μαξιλάρια απορρόφησης κρούσης που απαντώνται σε αγγλοσαξωνικά σχέδια με το βασικό σύστημα ανάρτησης 4 σημείων από νάϋλον ιμάντες και λάστιχο του βασικού Modelle 78 (TC-3).

Το CG-634 κατασκευάστηκε από την Gallet Sécurité Internationale μεταξύ 1998 και 2004 ενώ επιπλέον παραγγελίες ακολούθησαν. Το κράνος μπορεί να δεχθεί διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης AN/PVS-7 και AN/PVS-14, να συνδυαστεί με γυαλιά προστασίας, αντιασφυξιογόνες προσωπίδες και να χρησιμοποιηθεί άνευ προβλημάτων από στρατιώτες που φορούν τον αντιβαλλιστικό θώρακα του καναδικού στρατού με οποιοδήποτε όπλο σε κάθε θέση.

5 Σχόλια

   • Πάτε καλά;

    Βαρκάρη, τετοιες μικρές λεπτομέρειες όπως κράνη,εξαρτήσεις, κουβέρτες, ασπίδια,σκοπευτικά που κοστίζουν όλα μαζί λιγότερα από το ετήσιο μπάτζετ μιας ελληνικής ομάδας στην Ευρωλίγκα και παρόλα αυτά δεν ανανεώνονται, δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο με τσαντίζοουν.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δέν ξέρεις πόσο μισώ την κατσαρόλα…
    Σε θέση βολής πρηνηδόν,είχα βρεί την εξής πατέντα για να μπορώ να σκοπεύσω:με τον αριστερό ώμο,«έπιανα» το επαυχένιο της κατσαρόλας,και έσπρωχνα μπροστά,ώστε να σηκωθεί το εμπρός μέρος,να μήν μου κλείνει το γείσο το οπτικό μου πεδίο,και να βλέπω που σκοπεύω.
    Έτυχε να δοκιμάσω το αγγλικό κράνος των ΤΕΑ σε πρηνή στάση,και εφάρμοσα την κλασσική στάση που εφάρμοζαν οἱ Άγγλοι και κοινοπολιτειακοί όταν σκόπευαν με το Μπρέν,δηλαδή το κράνος ριγμένο στο πλάϊ αριστερά.
    Χαρά Θεού,σου λέω,σε σχέση με την κατσαρόλα.
    Αργώτερα,στην Γερμανία,είχα την ευκαιρία σε μουσεία,εκθέσεις,και παζάρια στρατιωτικών ειδών (Militaria),να φορέσω κράνη σοβιετικού τύπου,ανατολικογερμανικού τύπου,καθώς και γερμανικά έκδοχα του Μ1 (κατσαρόλας),χαλύβδινα,και γαλλικά από κέβλαρ.
    Τα γερμανικά,νομίζω M62,ήταν ότι βολικώτερο.
    Πολύ καλή εντύπωση μου είχε κάνει και ένα ελβετικό,όχι από τα πολύ παληά τους,που έμοιαζαν με το Wehrmacht Stahlhelm,αλλά περισσότερο με Μ1,αλλά ήταν μαζί με κάλυμμα παραλλαγής,που το έκανε να φαίνεται σάν το προηγούμενο.
    Ἔ λοιπόν,εξαιρετικό.
    Μπορούσαν να σκοπεύω σε πρηνή στάση,δηλαδή προσομοίωση πρηνούς στάσεως,τέλος πάντων,αλλά το κάλυμμα δημιουργούσε ένα ψευδογείσο,το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ.
    Εξασφάλιζε καλή σκίαση,αλλά δέν εμπόδιζε.
    Έχω δεί προ 40ετίας περίπου στις αποθήκες του Ε.Σ ολοκαίνουρια Μ1,και μάλλον ἑλληνικής κατασκευής,αλλά απόλυτη κόπια του αμερικανικού.
    Αφού έκαναν τον κόπο να πληρώσουν για κράνος,ἄς επέλεγαν τουλάχιστον κάτι λειτουργικώτερο.
    Άσε ότι τα ἑλληνικής κατασκευής εσωτερικά ήταν ψευτοδουλειά,και έσπαγαν με το τίποτα.
    Τα γνήσια αμερικανικά,ήταν λινόδετα,εμβαπτισμένα σε συνθετικό,με σχετική ελαστικότητα,αλλά μεγάλης αντοχής.
    Τα ἑλληνικά ήταν πρεσσαριστό πλαστικό,και μάλιστα υψηλής σκληρότητος,και πολύ μικρού πάχους.
    Σε κάποια περίπτωση,δύο συνάδελφοι που φορούσαν πλήρες κράνος,κουτούλησαν μεταξύ τους στην εκπαίδευση,και του ενός το εσωτερικό,ἑλληνικής εννοείται κατασκευής,έσπασε κοντά στο σημείο που εφάρμοζε ὁ ιμάντας του υποσιάγωνου.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: