Κύπρος: Άσκηση εθνοφυλάκων διπλής ενεργείας στην εκκαθάριση οικιών (φωτ&βίντεο)

Την 15 Δεκεμβρίου 2016 στο πλαίσιο εκπαίδευσης Μονάδων Εθνοφυλακής, διεξήχθη η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) διπλής ενεργείας ʺΚΕΡΑΥΝΟΣʺ που αφορούσε εκκαθάριση συγκροτήματος οικιών σε συνεργασία με τεθωρακισμένα και βαρέα όπλα πεζικού. Το σενάριο περιελάμβανε μικρή εχθρική εισχώρηση εντός κατοικημένης περιοχής σε Περιοχή Ευθύνης Ταξιαρχίας Πεζικού την οποία η φίλια διοίκηση αποφάσισε να εξαλείψει άμεσα χρησιμοποιώντας Τάγμα Εθνοφυλακής ενισχυμένο με Τεθωρακισμένες Δυνάμεις.

Η άσκηση εκτελέστηκε αποκλειστικά από εθνοφύλακες. Παρά το γεγονός ότι η ηλικία των εθνοφυλάκων κυμαίνεται από 47 μέχρι 50 έτη, πολλοί εξ αυτών επιλέγουν μετά τη συμπλήρωση του πεντηκοστού έτους της ηλικίας τους να παραμείνουν στις τάξεις της Εθνοφυλακής ως εθελοντές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο γηραιότερος εθνοφύλακας ο οποίος έλαβε ενεργά μέρος στην υπόψη άσκηση ήταν ηλικίας 74 ετών.

Η άσκηση την οποία παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, επιβεβαίωσε το αξιόμαχο των Μονάδων Εθνοφυλακής και το υψηλό ηθικό των εθνοφυλάκων. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα. Το παρατήρησα κι εγω αυτό Αχερων. Απ οσο ξερω η ΕΦ δεν τα χει, ουτε βεβαια μπορει καποιος να τα αγορασει ιδιωτικα. Αρα μαλλον είναι Airsoft οπλα. Θοδωρής..

   1. Καλημέρα. Ναι, οπλα ακριβως ιδια με τα κανονικα μονο που βαλουν πλαστικα σφαιριδια με ηλεκτρικο μηχανισμο.η πεπιεσμενο αερα, νομιζω. Πολύ δημοφιλή κ εδώ. Θα βρεις πολλες περισσοτερες πληροφοριες στο νετ. Θοδωρής. ΥΓ νομιζω ότι ο κ.Ε.Παλαιολογος θα μπορουσε να μας διαφωτίσει περισσοτερο πανω στο θεμα.

   2. Καλησπέρα. Οποτε καταλαβαίνεις… φυσικα εγω δε μπορουσα να ξερω για το ρητορικο του ερωτήματος! Καλη επιτυχια! Θοδωρής.

  2. Είναι, φαίνεται, περίοδος παρουσιάσεων. Και εδώ στην Ελλάδα έδειξαν καλούδια. Το σχόλιο ήταν και για τους εφέδρους και για τις νέες προσθήκες.

   Off topic, μιας και Αχέρωντα είσαι expert, θεωρείς τα M88A1 τα “βγάζουν” πέρα με τα Leopard 2A4; Έχει πέσει καμία φωτογραφία στην αντίληψή σου;

   1. Το Μ88 σχεδιάστηκε για το Μ48/Μ60,των 50 περίπου τόννων,και προφανώς είχε περιθώρια για μεγαλύτερες καταπονήσεις.
    Από το 1980 εξυπηρετεί τα Άμπραμς Μ1 των 54 τόννων,κατόπιν τα Μ1Α1 των 60 τόννων,και τέλος επί χρόνια και τα Μ1Α2,πρίν προκύψει το Μ88Α2 HERCULES.
    Και στον γερμανικό στρατό,τα πρώτα χρόνια αξιοποιήθηκαν ὡς οχήματα περισυλλογής για τα Λέο-2 τα BPz-2,δλδ οχήματα στην βάση του Λέο-1.
    Οπότε,γιατί να μήν μπορεί να τα βγάλει πέρα το Μ88,έστω και με περισσότερο κόπο απ᾿ότι το Μπύφφελ;
    Το πραγματικό μειονέκτημα του Μ88 είναι ἠ ευκολία χειρισμού,επειδή το πτύο αγκιστρώσεως έχει δύσχρηστο μηχανισμό ἄν γίνει μετατόπιση,και ὁ σκελετός σχήματος «Α» που χρησιμοποιείται ὡς βαρούλκο,απαιτεί εθυγράμμιση σκάφους για να λειτουργήσει σωστά,ενώ στα BPz-1/BPz-2/BPz-3 Büffel υπάρχει γερανός.
    (βρήκα και φωτό)

    http://i.imgur.com/D9W8i3E.jpg

    ΥΓ
    Ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση,αλλά expert,ειλικρινά δέν είμαι.
    Για να καταλάβεις,υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που ενώ τις είχα ακούσει από τέθωρες,δέν τις είχα διασταυρώσει μέχρι πρόσφατα,που βρήκα τις απαντήσεις σε τυχαίες συζητήσεις,και μία τουλάχιστον στο διαδίκτυο.
    Συγκεκριμένα,ἤξερα ότι οἱ ερπύστριες τύπου Τ-107 που φοράει το Μ88 δέν ήταν εναλλάξιμες με τις Τ-97 και Τ-142 των Μ-48/Μ-60,ώσπου διάβασα σε διαδικτυακή συζήτηση,ότι τα πέδιλα τους έχουν ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις από των μέσων αρμάτων.

   2. Kαι για να μήν νομίζεις ότι το είπα από μετριοφροσύνη ότι δέν είμαι expert,με διόρθωσε κάποιος φίλος,(δέν σου κρύβω,τον λένε Manolis),σχετικά με τις ονομασίες που παρέθεσα.
    Λοιπόν
    ΒΡΖ-1 είναι (ήταν) στην γερμανική ορολογία το Μ88
    ΒΡΖ-2Α1 είναι ἡ έκδοση περισυλλογής επί πήγματος Λεό-1,προοριζόμενη για περισυλλογή του Λέο-1,αλλά αξιοποιήθηκε και από επιλαρχίες με Μ-48Α2 (στην Γερμανία)
    ΒΡΖ-2Α2 ἤ model 2 (LS),το ανωτέρω,βελτιωμένο για να περισυλλέγει το Λέο-2.

   3. Είχα μία σύντομη συνομιλία με έναν εξαιρετικό κύριο για το αν χρειαζόταν μία αναβάθμιση ορισμένων M88A1 σε Α2 για την εξυπηρέτηση των Leopard 2 και είπε όχι, δεν έχουν πρόβλημα με τα Leopard 2A4. 😉

    Υ.Γ.: Ένας Πεζικάριος… 😛

   4. @ΑΧΕΡΩΝ
    Bergerpanzer-2 είναι τα Leopard-1ARV και Bergepanzer-2A2 είναι όντως τα βελτιωμένα οχήματα της έκδοσης. Ο χαρακτηρισμός Bergepanzer-2A1 όμως αντιστοιχεί στην αρχική έκδοση Leopard-1AEV (αυτή χωρίς τον κάδο δηλαδή) που αργότερα ονομάστηκε Pionierpanzer-1. Μετέπειτα έκδοση αυτής είναι η Pionierpanzer-2 “Dachs” (με κάδο).
    Στην Ελλάδα υπάρχουν και Bergepanzer-2 και Bergepanzer-2A1/Pionierpanzer-1 (πρώην ολλανδικά).

   5. Ευχαριστω Θοδωρη.
    Το ερωτημα μου ηταν ρητορικο αφου ειμαι μελος της κοινοτητας του Ρεθυμνου με πλουσια δραστηριοτητα (η κοινοτητα) και κατοχος ενος
    Μ-4 (CQB), ενος Μ-14 ((DMR) και ενος Μ-1911 (side arm).
    Eπισης βασικος συντελεστης στη διοργανωση αυτου του event
    http://www.warzone.gr/el/

   6. @Γ.Μ
    Έχεις δίκηο,στην επισήμανση,ὁ χαρακτηρισμός -2Α1 ἤ και απλώς -1,χρησιμοποιείται αντιστικτικά για διαχωρισμό από τον -2Α2.
    Και τo Leopard-1 απέκτησε αυτόν τον προσδιορισμό μετά την έλευση του Leopard-2,πρίν ήταν απλώς Leopard,A1/A2/A3/A4.
    Το θέμα στην περίπτωση των οχημάτων περισυλλογής στον Ε.Σ,είναι ότι επί δεκαετίες καλύπτονται οἱ αριθμοί (Π.Ο.Υ),αλλά όχι οπωσδήποτε και οἱ ανάγκες,χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Μ74 Σέρ(νου)μαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.